Архитектът на равноденствието
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Архитектът на равноденствието

"Къщата-дърво" е единствената българска сграда, включена в сборника "1000 x European Architecture<br /><br />

Архитектът на равноденствието

Борислав Игнатов отказва кариера в САЩ за свободата сам да проектира пасивни къщи в България

Спас Спасов
27402 прочитания

"Къщата-дърво" е единствената българска сграда, включена в сборника "1000 x European Architecture<br /><br />

© Нина Локмаджиева


Всеки ден когато слънцето е в зенита си, лъчите му минават през тесен процеп, специално конструиран в сводестия покрив на сградата. После се плъзгат по стените и попадат върху линейната скала на календар, вграден в пода и стената на всекидневната. "Движението на слънчевото петно разкрива плавния, но неумолим преход на времето от сезон към сезон и връзката му с орбиталния път на планетата", обяснява арх. Борислав Игнатов в неговата "Къща на равноденствието", която сякаш е вмъкната в ската на стръмния скалист бряг край Каварна, отворена към невероятна морска панорама.

Зелената карта

Борислав Игнатов е завършил Архитектурния факултет на ВИАС през 1995 г. след специализация в катедра "Градоустройство". Започнал да работи още в трети курс. "Занимавах се с нещо, което звучеше твърде авангардно по онова време, разказва той. Разработвахме триизмерни компютърни визуализации на проекти и компютърни игри, които имаха архитектурен контекст." 

През 1998 г. Игнатов спечелил зелена карта и година по-късно заминал за Съединените щати. "Това беше време на подем за Америка и още на втория месец ми се удаде възможността да започна работа в архитектурното бюро William Rawn Architects. Въпреки това на всяко ново място човек изживява детството си отново. Открива света и нещата около себе си, чувстваш се непохватен и усвояваш стъпките една по една..." Когато един ден отива в Ню Йорк със свои приятели, без никакво колебание открива, че "това е мястото", и не след дълго се мести там.

"В Ню Йорк късметът ми отново проработи, разказва Игнатов. Намерих си работа отново в престижно бюро - този път Perkins+Will Architects. Мечтата ми да съм самостоятелен обаче се сбъдна едва през 2004 г., когато излязох на свободна практика и започнах да работя като подизпълнител по проекти на други компании."

Година по-късно Борислав Игнатов решава, че е време отново да се заеме с образованието си. Този път кандидатства в Колумбийския университет в Ню Йорк и след няколко седмици получава известие, че е приет със стипендия в програма за следдипломна квалификация към магистратурата му. Там той учи авангарден архитектурен дизайн.

"Академичният живот в университетите от този ранг е на невероятно високо ниво, казва той. Връщането в него десет години след като си се занимавал практически с професията, ти помага да осмислиш архитектурата по различен начин. Практиката отдалечава от концептуалното мислене."

"Къщата–дърво"

След като завършва дипломната си работа, Игнатов получава покана да остане като преподавател във факултета по архитектура на университета, която приема. Но в края на 2006 г. едно телефонно обаждане коренно променя плановете му. Тогава варненският бизнесмен Георги Бонин му съобщава, че иска да му възложи проектирането на къщата си край града. "За мен беше важно, че получих пълна свобода. Единственото условие беше къщата да има голяма зимна градина", обяснява Игнатов.

Проектирането изисква доста време и усилия, което налага да прекрати преподавателския си договор с Колумбийския университет. На въпроса как се взема такова решение отговаря веднага и категорично: "Без проблем и много бързо! За един архитект подобно предложение е шанс, който се пада веднъж в живота!" Така през 2007 г. регистрира у нас компанията си "Бигнатов студио Ню Йорк".

"Къщата беше завършена през 2010 г., казва Игнатов. Идеята за дървото възникна от зимната градина и поставянето й върху, а не до къщата. Така тя се превърна в зелената му корона. Под нея, в "ствола" на дървото, са жилищните помещения, а шест геотермални сонди на дълбочина от 100 метра осигуряват топлината за сградата и завършват концепцията като "корени" на дървото".

"В края на миналата година "Къщата–дърво" стана единствената сграда в България, включена в новото, второ издание на престижния сборник "1000 x European Architecture" на швейцарското издателство Braun Publishing, казва Борислав Игнатов.

Според архитекта знакът за равенство между "зелен" и "скъп" при проектирането често е грешно поставен. "Като база за определяне на цената на проектирането се вземат средната пазарна цена за съответния тип обекти и минималните цени, определени от камарите на архитектите и инженерите, обяснява той. Слизането под тях води до дъмпинг, непълно и лошокачествено проектиране". По думите на Игнатов световна практика е средната цена за проектиране да се движи между 10 и 12% от строителната стойност на даден обект. "Когато се стигне до продажната цена на един имот обаче, добрият архитектурен дизайн може да я умножи", твърди Игнатов. Така според него цените, на които работи компанията му, са малко над средните в България и много под европейските или американските. Ако приемем средна цена на проектирането 10% от строителната стойност, както е в САЩ, и себестойност на квадратен метър застроена площ е 450 евро, хонорарът в България би трябвало да е 45 евро/кв.м. В действителност сега на пазара той се движи около 10 евро/кв.м, или 4.5 пъти по-нисък спрямо стандарта... "Това е огромна разлика и няма как да не се отрази на качеството", казва още Борислав Игнатов.

От 2008 г. , когато на практика започва работа, до 2010 г. приходите на компанията са намалели повече от четири пъти. Така от 275 хил. лв. през първата година от дейността на "Бигнатов студио Ню Йорк" през миналата те са достигнали едва 62 хил. лв.  "В това отношение нашата компания не прави изключение от всички останали в проектирането и строителството, обяснява Игнатов. Това се дължи на банковата криза и стагнацията в строителното кредитиране, което пък води до липса на нови обекти." В тази ситуация компанията се е насочила към по-гъвкава организация на работата, която да намали разходите й. Основната стратегия е комбинация между "интернет офис" и "сътрудничество на повикване" (collaboration on demand). "Екипът е много гъвкав и разчита на съвременните комуникации, обяснява Борислав Игнатов. Освен това той може бързо да се разрасне или да се свие – стратегия, която засега работи много добре." 

София - Ню Йорк - Шънджън

Борислав Игнатов не обича да казва нито че е заминал, нито че е пристигнал. "Светът днес е мобилен и това е едно от основните му предимства, твърди той. Никога не ти се налага да обясняваш откъде си и къде отиваш, а това е вдъхновяващо! Обичам да съм на места, където има нещо интересно за правене и където се чувствам полезен." Затова от 2006 г. Игнатов непрекъснато пътува между България и Съединените щати. Един от проектите, по който от скоро работи там заедно със свои колеги от Сиатъл, е Музей на дизайна в Шънджън – един от най-бързо развиващите се градове в Китай. 

Тук Борислав Игнатов наблюдава реализацията на "Къщата на равноденствието" - проект, за който твърди, че има потенциала да развие нова ниша в сектора на недвижимите имоти у нас. Мнението му споделя и инвеститорът Богдан Станчев, управител на компанията "МБС пропърти ПХ".

"Къщата на равноденствието" е пилотен проект, с който бих искал да започна строителството на поредица от уникални къщи - всяка съобразена с местоположението, терена, климатичните условия на мястото и т.н., обяснява Станчев. Причината да инвестирам в къщата е желанието ми да докажа, че в България е възможно изграждането на проект на световно ниво и със световно качество, който да бъде предложен на пазара на приемлива цена". Според Богдан Станчев  проектът на къщата край Каварна е напълно съобразен с немския стандарт за пасивно строителство, като в същото време покрива и американския стандарт LEED за устойчиво строителство.

"Преобладаващите в района северни ветрове формират визия за хоризонтална сграда, вмъкната в крайбрежния скат и в същото време изцяло ориентирана към морето, обяснява проекта си Борислав Игнатов. Подобно на други вдъхновяващи примери от древността "Къщата на равноденствието" излиза извън рамките на базовата си функционалност като жилище и трябва да служи на обитателите си и като астрономически инструмент."

Според Богдан Станчев в голяма част от архитектурните проекти, реализирани у нас, липсва креативност. "Това са просто постройки с максимална площ, съобразени донякъде единствено с устройствените планове и закони, но не и оптимизирани по отношение на дизайн, функционалност и естетика", твърди Станчев. По думите му както по света, така и в България конвенционалното строителство е по-лесно и с по-голяма норма на печалба, защото при т.нар. зелени проекти цената е завишена с 10-15%. "В България все още не е напълно възприета идеята за изграждането и закупуването на имоти, които в бъдеще имат по-малки експлоатационни разходи, казва инвеститорът. Моето разбиране е, че при спазване на пазарните условия, т.е. при компромис от страна на инвеститорите в определянето на приемлива продажна цена, клиентите ще се насочат към подобен тип проекти. В тях има по-голяма добавена стойност, което ги прави по-добър продукт на цената на конвенционалния." Според управителя на "МБС пропърти ПХ" при това положение планираната от него цена на "Къщата на равноденствието" ще бъде малко под 2 хил. евро на квадратен метър без ДДС при напълно завършено строителство, мебелировка и обзавеждане.

Място за творчество

"В момента държавата по никакъв начин не насърчава проектирането и строителството на пасивни сгради, казва Борислав Игнатов. Няма нито субсидии за възложителите, нито данъчни облекчения, нито система за по-благоприятно кредитиране." За него това не е изненадващо, тъй като твърди, че дори в САЩ работата в тази посока продължава и в момента, но без конкретни резултати. "В Европа обаче, особено в Германия, тези стимули съществуват и до 2020 г. се планира да станат общоевропейски стандарт, обяснява Игнатов. Това ще ускори развитието в тази насока, защото с поскъпването на енергията необходимостта от зелено проектиране ще става все по-очевидна и безспорна."

Борислав Игнатов има радикална философия за живота: "Аз съм позитивен човек, казва той. Прекаленото вглеждане в грозните неща около нас ни изправя пред риска на депресията. Така можем да лишим живота си от смисъл." За да не го допусне, в момента помага на ученици от строителната гимназия във Варна да проектират сглобяемото си бунгало. С него те ще участват в конкурс на строителната камара. "Няма нищо по-зареждащо от това да работиш с хора, които са запалени по това, което правят, казва той. Важно е да приемаш работата си като удоволствие. Тогава няма разлика между това дали работиш или се забавляваш."

Игнатов твърди, че обича "отворените опции" и свободното пространство за внезапни идеи. "Затова напусках компаниите, в които работех, без да съжалявам. Там всичко беше прекалено планирано и предвидимо, казва той. Архитектурата е творчество! В него няма място за чиновници!"

Всеки ден когато слънцето е в зенита си, лъчите му минават през тесен процеп, специално конструиран в сводестия покрив на сградата. После се плъзгат по стените и попадат върху линейната скала на календар, вграден в пода и стената на всекидневната. "Движението на слънчевото петно разкрива плавния, но неумолим преход на времето от сезон към сезон и връзката му с орбиталния път на планетата", обяснява арх. Борислав Игнатов в неговата "Къща на равноденствието", която сякаш е вмъкната в ската на стръмния скалист бряг край Каварна, отворена към невероятна морска панорама.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

36 коментара
 • 1
  alex052 avatar :-|
  alex052

  пак рекламка?

 • 2
  gligi avatar :-|
  gligi

  Давам каса бира за смислен отговор:

  Защо за съвременните български архитекти "модерността" се изразява в ръбести бетонни колони, стърчащи в невъзможни посоки, придаващи на сградите визия и енергоефективност на радиатор за компютърен чип?

  Къщата-"дърво" на мен ми прилича на луксозна барака - изпълнена от скъпи материали, но проектирана сякаш от клошари, които първо са построили една стая, после до нея долепили кухня и т.н. Бетон, алуминий, стъкло, както казваше моят приятел Франк Лойд райт. Нестандартни елементи - да оправдаем високата цена. Колона пред прозореца - за да не забравяме в коя държава живеем. Кубична форма - несъмнено в околностите на Варна "дърветата" имат точно такъв вид (това вдясно от къщата не е "дърво", твърде е фрактално). Еркери и чупки навсякъде - за съвместимост със сградите в града. Комбинация от хоризонтални и диагонални решетки - да ни напомнят за балконите от 90-те.

  "Къщата на равноденствието" удивително наподобява новата спортна зала "Арена Армеец", обаче отгоре си има врата у полето и бункер. Куул!

  Каквито инвеститорите, такива и архитектите!

 • 3
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  до каламбия фабулата на приказката върви накъмто двайсетте и пет процента безработни архитекти... но добрата фея "варненският бизнесмен Георги Бонин" долита от милата мамковина... с каляската-тиква купена на некой аукцион за ретро автомобили... :)

 • 4
  drun_drun avatar :-|
  drun_drun

  До коментар [#1] от "Николай Александров":
  Нищо лошо, дори да е реклама. А за цените е абсолютно прав - в България се проектира на космически ниски цени. може би за това архитектурата е на такова ниско ниво.

 • 5
  alex052 avatar :-|
  alex052

  До коментар [#4] от "Drun_drun":
  И за това качеството на проектите е толкова ниско.

 • 6
  kroki1 avatar :-?
  kroki1

  Ами сигурно е много приятно някой да ти възложи проект без ограничения и ти да сътвориш произведение на изкуството, все пак не е твой проблем как са спечелени тези пари или че пред прозореца на еко-къщата 70-годишни бъркат в кофите за боклук да търсят храна.

 • 7
  jamaisvu avatar :-|
  jamaisvu

  Този прословут проект за пасивна къща, награждаван у нас, се появява няколко години след други два проекта, на които странно много прилича. Като принципи и функции е взаимстван от един български студентски проект, участвал на Изовер. От другият проект, на доста известен в световен мащаб дизайнер, пък е открадната визията( точно наподобяването на дърво ).И двата проекта се намират изключително бързо с търсене в интернет, затова няма да ги показвам с линкове. Изобщо когато за първи път видях сайта на хваления в статията архитект се зачудих колко самочувствие ти трябва, за да сглобиш оттук-оттам нещо и после да претендираш за новаторство. Тъжно е ..

 • 8
  tsonkooo avatar :-(
  Тsonkooo

  До коментар [#7] от "jamaisvu":

  Наистина е тъжно!

 • 9
  twe38546258 avatar :-P
  Vency Mirchev

  “ Борислав Игнатов отказва кариера в САЩ за свободата сам да проектира пасивни къщи в България.“

  Стига сте ги пробутвали тези клишета. В България господинът си има европейска заплата, и помощ от мама и тата. Рекия, салатка, шкембе чорба... Какво му трябва повече? Що да си усложнява живота?

 • 10
  axinia_777 avatar :-P
  axinia_777

  До коментар [#2] от "gligi":
  Глиги, въпросите ти са тъпички, но отговора е "защото такива са съвременните материали и естетика". Хората, които разбират от това са го оценили и са включили човека в алманаха на европейската архитектура. Крайно време е името на България да се чува в такива издания! Касата бира която печеля, ти я подарявам да си я пийнеш, та дано да ти се оправи вкиснатото настроение на смотаняк.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.