Архитектът на равноденствието

Борислав Игнатов отказва кариера в САЩ за свободата сам да проектира пасивни къщи в България

"Къщата-дърво" е единствената българска сграда, включена в сборника "1000 x European Architecture<br /><br />
"Къщата-дърво" е единствената българска сграда, включена в сборника "1000 x European Architecture<br /><br />    ©  Нина Локмаджиева
"Къщата-дърво" е единствената българска сграда, включена в сборника "1000 x European Architecture<br /><br />
"Къщата-дърво" е единствената българска сграда, включена в сборника "1000 x European Architecture<br /><br />    ©  Нина Локмаджиева

Всеки ден когато слънцето е в зенита си, лъчите му минават през тесен процеп, специално конструиран в сводестия покрив на сградата. После се плъзгат по стените и попадат върху линейната скала на календар, вграден в пода и стената на всекидневната. "Движението на слънчевото петно разкрива плавния, но неумолим преход на времето от сезон към сезон и връзката му с орбиталния път на планетата", обяснява арх. Борислав Игнатов в неговата "Къща на равноденствието", която сякаш е вмъкната в ската на стръмния скалист бряг край Каварна, отворена към невероятна морска панорама.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


36 коментара
 • 1
  alex052 avatar :-|
  alex052

  пак рекламка?

 • 2
  gligi avatar :-|
  gligi

  Давам каса бира за смислен отговор:

  Защо за съвременните български архитекти "модерността" се изразява в ръбести бетонни колони, стърчащи в невъзможни посоки, придаващи на сградите визия и енергоефективност на радиатор за компютърен чип?

  Къщата-"дърво" на мен ми прилича на луксозна барака - изпълнена от скъпи материали, но проектирана сякаш от клошари, които първо са построили една стая, после до нея долепили кухня и т.н. Бетон, алуминий, стъкло, както казваше моят приятел Франк Лойд райт. Нестандартни елементи - да оправдаем високата цена. Колона пред прозореца - за да не забравяме в коя държава живеем. Кубична форма - несъмнено в околностите на Варна "дърветата" имат точно такъв вид (това вдясно от къщата не е "дърво", твърде е фрактално). Еркери и чупки навсякъде - за съвместимост със сградите в града. Комбинация от хоризонтални и диагонални решетки - да ни напомнят за балконите от 90-те.

  "Къщата на равноденствието" удивително наподобява новата спортна зала "Арена Армеец", обаче отгоре си има врата у полето и бункер. Куул!

  Каквито инвеститорите, такива и архитектите!

 • 3
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  до каламбия фабулата на приказката върви накъмто двайсетте и пет процента безработни архитекти... но добрата фея "варненският бизнесмен Георги Бонин" долита от милата мамковина... с каляската-тиква купена на некой аукцион за ретро автомобили... :)

 • 4
  drun_drun avatar :-|
  drun_drun

  До коментар [#1] от "Николай Александров":
  Нищо лошо, дори да е реклама. А за цените е абсолютно прав - в България се проектира на космически ниски цени. може би за това архитектурата е на такова ниско ниво.

 • 5
  alex052 avatar :-|
  alex052

  До коментар [#4] от "Drun_drun":
  И за това качеството на проектите е толкова ниско.

 • 6
  kroki1 avatar :-?
  kroki1

  Ами сигурно е много приятно някой да ти възложи проект без ограничения и ти да сътвориш произведение на изкуството, все пак не е твой проблем как са спечелени тези пари или че пред прозореца на еко-къщата 70-годишни бъркат в кофите за боклук да търсят храна.

 • 7
  jamaisvu avatar :-|
  jamaisvu

  Този прословут проект за пасивна къща, награждаван у нас, се появява няколко години след други два проекта, на които странно много прилича. Като принципи и функции е взаимстван от един български студентски проект, участвал на Изовер. От другият проект, на доста известен в световен мащаб дизайнер, пък е открадната визията( точно наподобяването на дърво ).И двата проекта се намират изключително бързо с търсене в интернет, затова няма да ги показвам с линкове. Изобщо когато за първи път видях сайта на хваления в статията архитект се зачудих колко самочувствие ти трябва, за да сглобиш оттук-оттам нещо и после да претендираш за новаторство. Тъжно е ..

 • 8
  tsonkooo avatar :-(
  Тsonkooo

  До коментар [#7] от "jamaisvu":

  Наистина е тъжно!

 • 9
  twe38546258 avatar :-P
  Vency Mirchev

  “ Борислав Игнатов отказва кариера в САЩ за свободата сам да проектира пасивни къщи в България.“

  Стига сте ги пробутвали тези клишета. В България господинът си има европейска заплата, и помощ от мама и тата. Рекия, салатка, шкембе чорба... Какво му трябва повече? Що да си усложнява живота?

 • 10
  axinia_777 avatar :-P
  axinia_777

  До коментар [#2] от "gligi":
  Глиги, въпросите ти са тъпички, но отговора е "защото такива са съвременните материали и естетика". Хората, които разбират от това са го оценили и са включили човека в алманаха на европейската архитектура. Крайно време е името на България да се чува в такива издания! Касата бира която печеля, ти я подарявам да си я пийнеш, та дано да ти се оправи вкиснатото настроение на смотаняк.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал