Бъди лидер - промени България
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бъди лидер - промени България

Участници в SEP 2012 получават своите сертификати за завършено обучение.

Бъди лидер - промени България

Summer Entrepreneurship Program дава възможност на млади българи да учат предприемачество в САЩ, за да помагат на страната си

Асен Георгиев
25950 прочитания

Участници в SEP 2012 получават своите сертификати за завършено обучение.

© Цветелина Белутова


"Ако вярвате, че нещо трябва да бъде направено, няма никакво значение, че нямате необходимите ресурси - пари, време или хора. Всички те могат да бъдат набавени. Самото предприемачество е именно да правиш това, в което вярваш дори когато нямаш контрол върху необходимите ресурси."

Чух тази мисъл на професора по предприемачество от INSEAD Пол-Кюин Хайт, когато го интервюирах за броя на "Капитал" от 6 април тази година. И ме впечатли. Три месеца по-късно заминах за САЩ като участник в програмата по "Предприемачество и лидерси умения" (Summer Entrepreneurship Program - SEP), администрирана от Института за международно образование (Institute of International Education) и финансирана от Фондация "Америка за България".

По време на 5-седмичното обучение осъзнах истинската стойност на тези думи. И не само аз. "SEP е повече от обучение по предприемачество на най-високо ниво или 5-седмичен курс в едно от най-добрите американски учебни заведения, който ти дава основи и практически съвети как да развиеш бизнес идеята си", споделя Елисар Башир, която завършва магистратура по "Право на европейския съюз" в СУ "Св. Климент Охридски" и е участник в SEP 2012. Откакто е отново в България, тя не спира да препоръчва инициативата на своите приятели: "Заслужава си, защото се научаваш да търсиш и създаваш работещи модели и решения, да виждаш и оценяваш възможностите около себе си, да работиш за промяната, която искаш да постигнеш, с млади, активни и амбициозни хора с идеи", добавя Елисар.

Сертифициран оптимизъм

Миналия четвъртък всички участници в SEP 2012 и другите програми под шапката на инициативата "Младите лидери на България" (Bulgarian Young Leaders) получиха своите сертификати за проведените в САЩ обучения. За Вера Тончева, студентка по "Бизнес администрация" в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", най-важното от цялото преживяване са били хората, с които е имала възможността да се запознае. Тодор Саракчиев, който записва трета магистратура само за да покрие формалните условия за кандидатстване в SEP, успява да научи защо "предприемачеството е в кръвта на американците" и "защо винаги клиентът е най-важен за всеки бизнес".

Краси Енева, която е на 20 години и работи като "специалист социални медии", споделя, че е научила два важни урока, които някои хора никога не осъзнават: "За да успееш, трябва много пъти да се провалиш; също така няма никакво значение какво мислиш ти.".

Всеки от участниците в лятното училище по предприемачество се връща в България с оптимизъм, нови знания и желание да направи нещо голямо, но и да върне нещо на обществото. Едно от хубавите неща, на които можеш да се научиш зад океана. "Колкото повече пътувам извън страната, осъзнавам колко много възможности има у нас", накратко обобщава Иконом Филипов, който завършва "Международни икономически отношения" в УНСС и е участник в програмата.

Инициативата има вече и своите положителни примери. Един от нейните възпитаници например спечели наскоро финансиране по проект за подпомагане на бизнес идеи и вече има своята Start-up компания, в която ще има възможността да докаже предприемаческите си умения.

Стани SEP-ър

SEP 2012 беше третият "випуск" на студенти, изпратени за обучение в САЩ. "Програмата по "Предприемачество и лидерски умения" предлага всяко лято петседмичен интензивен и практически мини-модел на MBA обучение за 30 български студенти", разказва Елена Хаджисотирова, консултант и координатор на инициатива "Младите лидери на България". "Главната цел на програмата е да се усвоят основите на предприемачеството посредством комбинация от интензивни модули по бизнес и лидерски умения, проведени в три отделни модула в САЩ", добавя Хаджисотирова.

Кой може да кандидатства? За програмата по "Предприемачество и лидерски умения" могат да кандидатстват студенти, които учат редовно в български акредитиран университет. Студентите следва да са завършили първи курс бакалавър или в момента да са в магистърска програма. Процесът по кандидатстване за "следващия випуск" ще започне в началото на месец ноември 2012 г. Всеки, който се интересува, може да посети интернет страница http://www.iie.org/en/Programs/Bulgarian-Young-Leaders-Program, където може да получи повече информация. 

Младите лидери на България

SEP е част от програмата "Младите лидери на България", в която има още три компонента: "Едногодишна академична програма в САЩ", "Обучение за млади професионалисти от сферата на правосъдието", "Обещаващи лидери в образованието".

"Младите лидери на България" се стреми да открива таланти сред българските студенти, както и обещаващи държавни служители и педагози в областта на средното образование, на които осигурява единствени по рода си обучения, както и курсове по бизнес и лидерски умения в САЩ", разказва Елена Хаджисотирова.

"Програмата цели да бъдат избрани млади и талантливи хора, на които да се предостави възможност за обучение в САЩ, за да се подготвят за поемането на лидерски позиции в неправителствения, частния и правителствения сектор", добавя Емил Леви, който е мениджър на програмата "Младите лидери на България". "Дългосрочната цел е да променим начина на мислене на тези млади хора, които имат потенциала да издърпат страната напред", казва още Леви.

Той е израснал в България и заминава да учи в САЩ, когато е на 18. Вярва че има дълбоко разбиране за положителните и отрицателните страни на българите, както и за тези на американците и точно това е причината да се справя добре с програмата, която ръководи. "Това, че съм израснал в България и живея от повече от 15 години в САЩ, ми помага да създавам програми, които по най-добър начин да удовлетворяват българските стипендианти", казва Леви. Целта му е всеки един от тях да успее да вземе 120% от това, което му предоставя обучението в САЩ.

Дългосрочни цели

"Една от главните цели на програма "Младите лидери на България" е създаването на мрежа от хора, която постепенно да променя начина, по който се случват нещата в България и със знанията и амбициите си именно тези млади хора да започнат да променят икономическата, социалната и политическата ситуация към по-добро", разказва Леви. Според него едно от важните неща е, че се инвестира в млади хора, които не са обременени с тоталитарния начин на мислене, които са граждани на света и имат възможност да се обогатят навън, след което да се върнат и да инвестират в собствената си страна, работейки за едно по-демократично и по-добре функциониращо общество.

Формалният израз на мрежата, за която говори Емил Леви, е вече действащата Асоциация на българските лидери и предприемачи (Association of Bulgarian Leaders and Entrepreneurs), в която членуват всички участници в програма "Младите лидери на България". Асоциацията вече е реализирала първата си инициатива - създала е "Библиотека на предприемача" в сградата на Института за пазарна икономика (ИПИ) срещу френската гимнация в София.

"След 10 години виждам всички участници в програмата "Младите лидери на България" като истински лидери - в неправителствения и частния сектор. Те ще променят структури и ще създават истинско демократично общество, защото сред тях има хора от всички области, обединени от обща визия и склонни да си помагат един на друг", казва Емил Леви.

А това, което програмите като SEP дават на младите хора, е да ги накарат да повярват в идеите си и да им дадат силата да ги реализират.

*Авторът е участник в Summer Entrepreneurship Program 2012.

"Ако вярвате, че нещо трябва да бъде направено, няма никакво значение, че нямате необходимите ресурси - пари, време или хора. Всички те могат да бъдат набавени. Самото предприемачество е именно да правиш това, в което вярваш дори когато нямаш контрол върху необходимите ресурси."

Чух тази мисъл на професора по предприемачество от INSEAD Пол-Кюин Хайт, когато го интервюирах за броя на "Капитал" от 6 април тази година. И ме впечатли. Три месеца по-късно заминах за САЩ като участник в програмата по "Предприемачество и лидерси умения" (Summer Entrepreneurship Program - SEP), администрирана от Института за международно образование (Institute of International Education) и финансирана от Фондация "Америка за България".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  clutch avatar :-P
  clutch

  "Бъди лидер - промени България"
  Дрън-дрън.
  Бъди снайперист-промени България.
  Само "хедшотове" могат да помогнат, другото е ПР-брътвежи на хора в клетки.

 • 2
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker

  Браво! Незнам кой как води програмата, но това което написано за предприемачеството и младите хора е хубаво и вярно. Няма по-добро място от щатите ако искаш да разбереш значението на думата "предприемач" и ако искаш да се заредиш с енергия за промяна.

 • 3
  hue avatar :-|
  Николов

  междувремено ги вербуват за ЦРУ

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  glagoli avatar :-?
  glagoli

  Поредната вълна юпита, които си мислят, че работят за страната си, а всъщност работят за Големия Брат. И как ще стане без средства и хора? Като с пръдня - боя.

 • 5
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Нещо данни за резултати от такива програми? Дори да е ранно за БГ (макар че може да се каже какво правят хората от първите два випуска), няма ли данни от други държави?
  Средата на 90-те правих оценка на подобна програма. Резултатът беше, че 90% от хората бяха напуснали старата си работа. Като видиш как може инак, не искаш да караш по старому.
  Аз съм бил на нещо подобно далечната 1993-та. После до 2007 работих предимно за външни донори/ организации.
  2004-6 ръководих подобни местни програми в Босна и Херцеговина.
  Моят извод - средата, а не обучението правят промяната. Тези млади хора може и да направят нещо, но то би било направено от някого така или иначе. номерът е не 10-20 индивида, а 10-20% от младите да правят нещо за промяната.
  Голямата промяна е, когато 10% от младежите имат стимул да станат предприемачи - това идва от възможностите. Аз познавам хора, които учиха в САЩ и ВБ, но се върнаха тук и няма голямо въздействие.
  Виж ако г-н Добрев (и Дянков, и целия МС) рязко подобри средата за бизнес в България, тогава тези млади хора ще могат много по-добре да реализират потенциала и идеите си.
  в друга статия пише как рязко сме подобрили конкурентноспособността си. За съжаление не сме я подобрили ние, а другите са я влошили - най-вече в графа макроикономическа стабилност. другият ни плюс - ниски разходи за труд - не е много за хвалене.

 • 6
  busy2 avatar :-|
  Dr.Jotker

  До коментар [#5] от "Никола Йорданов":

  Да, трябва среда, трябва политика, трябва господата управляващи да издигнат в национален приоритет създаването на младо поколение хора с предприемачески дух. Интересно е което казваш че 90% са сменили работата. Защо не? Осъзнаваш че трудът ти е пазарен продукт и действаш!

 • toniarisa

  Желая им успех.
  -а те знаят къде извън граница моат да о постинат.

 • 8
  thehunter avatar :-|
  The HunteR

  До коментар [#5] от "Никола Йорданов":

  Много добре синтезирано.

  Аз лично под среда разбирам законова рамка и контрол, който да гарантира еднакви правила за всички. За мен в България липсва най-вече контролът, което позволява монополизиране на пазарни нисши и нелоялна конкуренция чрез прикраване на данъци осигуровки и т.н.

 • 9
  tamusen avatar :-|
  Бил Тамусен

  Бъди свободен, напусни България!

 • 10
  patchev avatar :-|
  HXP

  [quote#8:"The HunteR"]
  Аз лично под среда разбирам законова рамка и контрол, който да гарантира еднакви правила за всички.[/quote]

  Плюс ако може без чалга-манталитет, виж тогава нещата биха си дошли на местата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.