Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
31 7 дек 2012, 18:11, 16795 прочитания

Малко по-удобни данъци

Промените в облагането през 2013 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

ИлюстрацияДанъчна система в България е сравнително проста, но спазването на законите отнема повече време и усилия на данъкоплатците, отколкото в държави като САЩ и Германия. Данните на Световната банка недвусмислено показват, че все още има какво да се желае, за да може данъците да се плащат по-лесно и по-удобно.

Промените в ресорните закони за следващата година вече са обнародвани и една част от тях се мотивира именно с облекчаване на администрирането на задълженията към държавата. Друга част от измененията се опитват да изгладят противоречия с европейското право. От тази гледна точка и бизнесът, и администрацията биха могли да приветстват намаляването на "инвестициите" по спазване на данъчните закони.


А и с някои изключения (като силно дискутираното облагане на лихвите по депозити, повишаването на някои акцизни ставки и на максималния осигурителен праг) вече приетите закони за следващата година няма да доведат до значителна промяна в данъчната тежест.
Все пак дългогодишните предложения на бизнеса като въвеждането на обвързващи данъчни становища и облекчения при доброволно разкриване на грешки отново са на режим изчакване. Ето и основните промени, които засягат бизнеса.

Различни фактури

Отне години България да преглътне любовта към хартиените фактури, съдържащи безброй смислени и не толкова данни. Фанатичната ревност на данъчните служители към формата (например куриозното изискване за посочване на мястото на издаване на фактурата) в миналото доведе до решения на Върховния административен съд, които деляха изискваните от закона реквизити на съществени и несъществени. Неуспехът в борбата с особеностите на различните държави накара и ЕС да приеме две нарочни директиви по този въпрос. Именно втората от тях е двигателят на може би най-интересните данъчни промени тази година.С една от промените се уеднаквяват правилата на държавите членки за издаване на фактури при международни сделки. Несигурността относно приложимото право и различията между отделните държави нерядко водеха до издаване на два варианта на фактурата, за да се удовлетворят различни изисквания. От 1 януари 2013 г. издаването на фактура ще е подчинено само на правилата на държавата членка, която ще облага доставката. Когато данъкът е изискуем от получателя в друга държава членка или доставката се облага извън ЕС, фактурата следва да бъде съобразена с изискванията на страната, от която се извършва доставката.

Най-накрая се въвеждат и олекотени варианти за фактуриране. При единия от тях може да се издава опростен документ за доставки на стойност под 100 евро или тяхната равностойност в левове. В този вид фактура се изискват по-малко данни, което при голям брой малки клиенти може да доведе до предимства от по-бързото им събиране и администриране. За клиента рискът от непризнаване на данъчен кредит заради липса на данни също се редуцира.

Друга нова възможност е издаването на една "сборна фактура" за серия от доставки в рамките на един календарен месец. Дали издаването на такава ще е облекчение или мъчение обаче, ще зависи от дизайна на счетоводните системи в съответствие с правилата на данъчния закон.

С допълнителни нововъведения се правят стъпки и към по-широкото използване на самофактурирането. Първоначално тази въведена неотдавна възможност не доведе до революция в търговските практики, макар и интересът към нея да беше голям. Тя би дала възможност да се намалят проблеми от данъчно (като неползване на данъчен кредит заради ненавременно издаване на фактура) и търговско естество (като документиране на бонуси за обем продажби). От 1 януари 2013 г. страните по търговско правоотношение сами ще уреждат процедурата за приемане на фактури чрез предварително споразумение за самофактуриране. За него обаче няма универсална рецепта и при сключването му следва да се държи сметка както за данъчните отговорности на двете страни, така и за спецификата на конкретното взаимоотношение.
Значителна либерализация се постига и в областта на електронното фактуриране. Изпращането на документите с електронен подпис е само опция. Но при постигането на определени критерии за автентичността на изпращача и ненарушимостта на съдържанието ще трябва да се приемат и широко разпространени електронни формати, които не могат да се коригират. Тъй като технологиите неминуемо изпреварват в развитието си законите, с усъвършенстването им вероятно често ще изникват въпроси при признаването на един или друг формат.

От началото на следващата година при конвертиране на данъчната основа от валута в левове вече ще може да се използва актуалният курс на Европейската централна банка на съответната валута към еврото.

Не така стоят нещата с фактурите за акцизни цели, където във връзка с въвеждането на Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) се въвеждат нови реквизити на акцизния документ.

ДДС към Европа

Други група изменения смекчават някои противоречия между българското и европейското законодателство.

На първо място, отпада ограничението за ползване на данъчен кредит за наети леки автомобили и мотоциклети и свързаните с тях разходи. Въвеждането на ограничения в ползването на данъчен кредит след присъединяването се разглежда от ЕС като нелоялно поведение и може да стане повод за санкции. С изменението се връща режимът, който беше в сила до началото на 2007 г. Дава се възможност за ползване на данъчен кредит и за автомобили, с които се извършва основна дейност.
Въпреки тази безспорно положителна стъпка режимът за автомобилите все още далеч не е съвършен, тъй като се запазват ограниченията при ДДС кредита за придобити и внесени леки автомобили, дори когато са използвани за облагаема дейност. Докато съществуват подобни изкуствени ограничения, автопазарът ще продължи да бъде деформиран от чисто данъчни съображения.

На второ място, отпада изискването даден нает актив да е ползван минимум три години, за да може да бъде признат данъчен кредит при осъществен ремонт на този актив. Правото на данъчен кредит ще бъде признато и за стоки и услуги, използвани за безвъзмездни подобрения на наети активи. В този случай обаче тези доставки ще бъдат приравнени на възмездни и ще подлежат на облагане с ДДС. По този начин се избягва едно от най-грубите ограничения на очевидно присъщи бизнес разходи, което по мое мнение е в явно противоречие както с общите принципи на европейския ДДС, така и с други правила на българския Закон за ДДС.

Друга промяна касае новорегистрираните по ДДС лица. Досега те можеха да ползват данъчен кредит за налични към датата на регистрация активи, стига да подадат техен опис до 7 дни след регистрацията. Сега 7-дневният срок става 45-дневен. Покрай привидния реверанс може би се изпускат оставащите противоречия с европейския ДДС – ограничаването на типа покупки преди регистрацията, за които може да се възстанови ДДС, както и изискването активите да са налични към датата на регистрация. По отношение на последното данъкоплатец, представляван от Еrnst & Young, успешно защити правото си на данъчен кредит срещу друга държава членка пред Съда на ЕС.

Авансов корпоративен данък

От следващата година се въвеждат и нови правила за авансовите вноски на корпоративен данък. При нетни приходи от продажби за предходната година под 300 хил. лв. авансови вноски няма да се дължат. Между 300 хил. лв. и 3 млн. лв. ще се дължат тримесечни авансови вноски, а за приходи над 3 млн. лв – месечни авансови вноски.

Тези вноски вече ще се определят на базата на прогнозна, а не миналогодишна печалба. Последната идея предизвика някои критики, но би могло да се поспори дали минали резултати са най-точният ориентир за бъдещи задължения. От една страна, се дава гъвкавост на дружествата, а от друга – вероятно ще се намали административният капацитет, нужен за контрол по спазването на тези правила.
От следващата година месечното задължение за внасяне на данъците върху разходите (за автомобили, тържества и други) става годишно. Това е напълно оправдано предвид пренебрежимия размер на приходите от този вид данъци.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Софийският адрес за френски макарони Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

22 май 2020, 5243 прочитания

Стоян Ангелов, Evedo: Фокусирахме се върху разрастващия се пазар на онлайн събития Стоян Ангелов, Evedo: Фокусирахме се върху разрастващия се пазар на онлайн събития

Съоснователят и изпълнителен директор на Evedo пред "Капитал"

15 май 2020, 3042 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Втора вълна идеи

Фондът за стартиращи компании Eleven отново събра регионално пъстри проекти, от които да избере кои да финансира

Още от Капитал
От скала до хотел: 30 години по-късно в Созопол

Многогодишната история за държавен парцел на брега на морето в Созопол, филмов съюз, съдилища и строителна криза е към развръзка

Чиновници в излишък

Държавната служба е желана заради сигурността по време на криза и гарантираната заплата

Парите ваши, схемите наши

Държавата нахлува на пазара на горива с верига бензиностанции и бази. Зад идеята прозират амбиции на политици, а проектът може да разбие пазара

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Майсторът, Маргарита и ние

Романът на Булгаков се завръща в книжарниците като колекционерско издание

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10