Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
19 7 дек 2012, 17:36, 13393 прочитания

iДистанционно

Българска компания разработи мобилно приложение, което превръща телефона в устройство за управление на телевизора

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Новините за поредната технологична иновация, която може да промени навиците ни на живот, обикновено идват отвън. Но някои от тези открития може да се раждат и на съседната улица. Два фонда за финансиране на стартиращи компании - Eleven и LAUNCHub, получиха общо капитал от 21 млн. евро по евроинициатива JEREMIE на ОП "Конкурентоспособност". Те имат задачата да ги открият и да им помогнат да се развият. Фондовете започнаха работа през лятото на 2012 г. и вече направиха първата си селекция от открития. Те могат да инвестират между 25 и 200 хил. евро в една компания. В момента тече втора сесия за намиране на идеи и проекти за финансова и менторска подкрепа. Тъй като ресурсът на фондовете е от публични европейски средства, "Капитал" стартира поредица от статии за избраните от тях предприемачи и идеите им. Ще ви разкажем за всеки, получил шанс за развитие, през следващите седмици.

Случвало ли ви се е да изключите телевизора, защото след определено време разбирате, че го използвате само за шумов фон. Ако отговорът е да, то в следващата история ще откриете не просто поредния корпоративен разказ, ами и нещо за себе си.

Запознайте се с компанията "Бианор" и по-специално проекта й iMediaShare. Това е мобилно приложение, което превръща телефона в дистанционно управление на умните телевизори, т.е. тези от ново поколение. Така чрез iMediaShare можете да прехвърлите всичко от дисплея на телефона си на големия екран вкъщи пред дивана. Софтуерната разработка има глобален патент, наскоро издаден от американското патентно ведомство. Тя позволява на iPhone и на Android потребителите дистанционно да управляват телевизорите си и да възпроизвеждат на тях видеосъдържание от интернет, без за това да им трябват допълнителни кабели или "кутии с техника", т.е. хардуер.


"Бианор" работят върху проекта от няколко години, но го пускат на пазара едва през 2011 г. Тази година пък започват да изкарват пари от него, или казано на жаргона на инвеститорите - да монетаризират идеята си. Така привличат вниманието на фонда за инвестиции в стартиращи компании LAUNCHub, с част от чиито мениджъри се познават и работят заедно от години. От LAUNCHub решават да направят една от първите си инвестиции в компании с някаква история. И така се насочват именно към iMediaShare. Договореното финансиране за проекта е 200 хил. евро. Той вече е отделен в самостоятелно дружество "АйМедиаШеър". В момента компанията е собственост на "Бианор холдинг" и на Методи Филипов. Той е и един от мениджърите, развиващ бизнеса на проекта на американска земя. Капиталът на "АйМедиаШеър" все още е едва 50 хил. лв. Решението на фонда обаче прави оценката й няколко десетки пъти по 50 хил. лв.

Заедно с инвестицията на фонда в компанията се очаква да влязат с увеличение на капитала още 150 хил. евро от ангелски инвеститори, поясни Костадин Йорданов, изпълнителен директор на "АйМедиаШеър". Вложение от подобен ранг, което гарантира запазване на мажоритарен контрол на настоящите собственици, отрежда оценка на компанията от над 1 млн. евро. По думите на Йорданов това е само началото. Всъщност финансирането от LAUNCHub и инвеститорите ангели е по-скоро подготовка за по-сериозно излизане на пазара за дялови инвестиции някъде през следващите 6 до 8 месеца, поясни той.

Как се привличат инвеститориЗа да получи ресурс от порядъка на 350 хил. евро, всяка стартираща компания трябва да покаже първо някаква история, а след това и да докаже, че моделът й може да прави пари. В случая iMediaShare вече има това. От създаването му до сега мобилното приложение е свалено 3 милиона пъти, а 630 хил. потребители по света го използват активно. По думите на Йорданов активно означава, че използват приложението в рамките на последните 30 дни. "Средно всеки от тях е гледал 17 медийни файла през тези 30 дни", посочи той.

Оттук нататък целта е 1 милион активни потребители, които компанията се надява да достигне съвсем скоро благодарение на ресурса от LAUCHub и ангелските инвеститори. "Досега сме разработвали iMediaShare изцяло с пари на "Бианор", като основните разходи са били за R&D и почти 0 лв. в маркетинг. Оттук нататък дойде времето да сме по-активни по отношение на маркетинг средата, а паралелно с това да работим по платформата", разказа Йорданов.

По думите му приложението вече генерира по 60 хил. лв. месечен приход. Реално първите опити за монетаризиране на продукта започват през януари 2012 г. "Самият проект се развива от около три години. Пуснахме го на пазара в началото на 2011 г., т.е. трябваше ни около година, година и половина, за да изчистим технологията. Трябваше ни около година да видим и доколко той създава стойност за потребителите и умишлено изчакахме една година, преди да започнем монетизирането", разказва още Йорданов. По думите му дори без средства за маркетинг в момента iMediaShare спокойно се конкурира с продукти на компании с огромни маркетинг бюджети. Това са Skifta на Qualcomm и Twonky на японския оператор NTT Docomo. За сравнение -  "Бианор" е малка софтуерна компания, която в края на септември 2012 г. има общи консолидирани приходи от 2.7 млн. лв. Дружеството е публично от 2007 г.

От какво печели

Като всяка компания, която продава мобилно приложение и въобще съдържание и присъствие в интернет, основният въпрос пред нея е как да печели пари от това. iMediaShare използва няколко метода и всички те са свързани с привличане на реклама през различни канали.

"Комбинираме прецизността на мобилната реклама с големия екран, т.е. можем да правим много таргетирана реклама, но на голям видеоекран. Например от много, много малкото технологии сме в света, които можем в момента да таргетираме например хората, които са на 10 км от дадено място, интересуват се от спорт, клиенти са на "Глобул", като можем и възраст да определим за тези, които са се логнали във Facebook," пояснява Йорданов.

За целта компанията използва специализирана система за анализ на потребителите си и това какво съдържание следят. Ако пък те не използват Facebook, което би дало информация за възрастта, пола и други специфики на клиента, iMediaShare пак може да предложи добро разпределение на публиката както географски, така и по интереси според търсеното съдържание. Това е нещо, което традиционните телевизии трудно постигат. В случая обаче според Йорданов двата типа медии не се конкурират, а се допълват, защото iMediaShare предлага повече т.нар. video on demand (съдържание, избрано от потребителя), докато телевизията си остава незаменима за предавания на живо и събития от ранга на една олимпиада.

Друг канал на приходи за iMediaShare е лицензирането на технологиите на други компании, които чрез приложението искат да стигнат до потребителите му. Такъв лиценз вече имат "Мобилтел", най-големият израелски телеком Bezeq, Asus и др. По думите на Йорданов рекламата за тях в два варианта - на малък и на голям екран, т.е. само на телефона или/и на телевизора. Отделно от това приложението предлага и video pre-roll, т.е. реклама, която тече преди излъчването на определено видео.
"Имаме и трети модел за монетаризиране и той е платена версия на приложението извън България, която предоставя повече канали в HD качество", разказва още Йорданов и допълва, че в дългосрочен план надали той ще бъде продължен, "тъй като търсим модели, при които получаваме постоянен приход, а не еднократен".

Кой го използва
В момента основните активни потребители на приложението са от САЩ, Германия и Великобритания. На карта в офиса си компанията следи в реално време къде по света и колко активни са потребителите на iMediaShare. С напредването на деня картата се оцветява от зелено (по-слабо активни) към червено (силно активни).

Хората, които ползват продукта, зависят най-вече от съдържанието, което приложението предлага. В момента то си партнира с доставчици на съдържание основно на английски като CNBC, YouTube, Vimeo, CBS, CNN. С пускането на съдържание на немски например потреблението в Германия скача драстично. Приложението вече има канали като Deutschе Welle, AutoBild, Bild, Spiegel и др. В момента компанията преговаря и с голям български доставчик на съдържание. Освен това приложението позволява на потребителите да показват собственото си съдържание от телефона на телевизора - например да разглеждат заедно с цялото си семейство снимките от последното им пътуване. То може да прави същото и с цялото съдържание на потребителите и приятелите им от Facebook. А с това да създават сякаш собствена телевизия.

Да превземеш света

В крайна сметка обаче основният пазар на компанията е САЩ и "дългосрочната ни визия е да сме там", смята Йорданов. "Като път вероятно ще минем през Европа първо от гледна точка на това, че тук е по-лесно да се разберем с доставчиците на съдържание, но от самото началото работим и на американския пазар", пояснява още той. Признава, че ако компанията беше стартирала в САЩ, сигурно всичко е щяло да се развие много по-бързо, но, от друга страна, вижда голям плюс в това да се разработва софтуер в България заради по-ниските разходи за R&D.

"И пречи, и помага това, че сме тук, а не в САЩ. Мисля, че най-успешните формули са R&D център в България и бизнес развитие в САЩ," казва Йорданов. В същото време признава, че САЩ имат нужната среда за развитието на стартиращи компании, която България все още няма. "Там е много по-лесно да срещнеш и партньори, и инвеститори. Тук нещата или стават по-бавно, или просто не стават. Тоест, ако човек наистина смята, че трябва да превземе света, вероятно в един момент ще трябва да отиде в САЩ", посочва той.

Създаването на фондовете за стартиращи компании в България обаче е голям плюс за икономиката. Реално те са един от малкото инвеститори в региона, които влагат средства в компании на толкова ранен етап от живота им. Защото в крайна сметка това са инвестиции с висок потенциал за печалба, но в същото време крият и голям риск. В случая за iMediaShare партньорството с LAUNCHub е ценно както заради добрите отношения и познанството с част от екипа, така и заради богатия опит на един от мениджърите в областта на медиите. Освен това фондът ще даде на компанията не само ресурс за маркетинг, ами и допълнителна валидация и канал за достъп до инвеститорите на следващото ниво. А такива той иска да потърси съвсем скоро.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Търговецът и производител на биохрани Яни Драгов: Ръст 30% в онлайн продажбите, в магазините нагоре-надолу с 10% Търговецът и производител на биохрани Яни Драгов: Ръст 30% в онлайн продажбите, в магазините нагоре-надолу с 10%

Действам предпазливо и не наемам нови хора, а в краен случай бих намалил работното време, вместо да освобождавам служители, казва собственикът на "Смарт органик"

28 мар 2020, 645 прочитания

С 3D принтери срещу вируса С 3D принтери срещу вируса

Български доброволци започнаха производство на шлемове за медицински лица чрез 3D принтери

27 мар 2020, 2400 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Малко по-удобни данъци

Промените в облагането през 2013 г.

Още от Капитал
Спокойно, имам авариен фонд

Поддържането на портфейл с ликвидни активи е важно при възникване на непредвидени ситуации

Колко ще продължи?

Има различни сценарии за край на здравната криза, всички с не особено далечен хоризонт

Режим домашен офис или какво разказват хората за живота в епидемия из Европа

Няколко души споделиха пред "Капитал" какъв е новият ритъм на живот в Испания, Англия, Австрия, Германия и Франция и какви са техните опасения за бъдещето

До Азия и обратно по време на пандемия

Какво се случва по летища, в градския транспорт и туристически обекти в Тайланд, Малайзия и Сингапур в условия на разпространяващ се вирус

В началото бе поп културата

"Пророческите" филми, книги и песни, които помагат на света да осмисли случващото се

Добри новини

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10