Втора вълна идеи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Втора вълна идеи

Втора вълна идеи

Фондът за стартиращи компании Eleven отново събра регионално пъстри проекти, от които да избере кои да финансира

Татяна Пунчева-Василева
8339 прочитания

© Капитал Daily


Половин година след старта си двата фонда за стартиращи компании вече активно подбират нови екипи, в които да инвестират. През октомври екипът на единия от тях - Eleven, който е с капитал от 12 млн. евро по JEREMIE и е специализиран в инвестициите на съвсем ранен етап от развитието на дадена бизнес идея (т.нар. акселерация), събираше кандидатури. В началото на декември финалистите вече са ясни. Сега предстои последното съревнование кои от тях ще бъдат избрани да получат финансиране до 30 хил. евро. Имената им ще станат ясни в началото на 2013 г. Първите изводи от процеса на селекция и подадените апликации обаче са налице.

По-качествено и по-регионално

Двата фонда по JEREMIE стартираха в началото на лятото, като направиха първия си подбор на проекти за финансиране през юни. Още тогава отсяха проекти, включително от региона, като например от Румъния, Турция и Хърватия, което им помогна да се популяризиран повече из Източна Европа. При първата селекция те сърбаха близо 800 кандидатури, от които избраха 20 за финансиране на съвсем ранен етап - 11 за Eleven и 9 за LAUNCHub (вторият фонд по JEREMIE с капитал от 9 млн. евро, който инвестира както в съвсем млади компании до 30 хил. евро, така и в компании с малко история, т.е. на ниво seed инвестиция до 200 хил. евро). LAUNCHub в момента провежда втория си подбор, като техният прозорец за кандидатстване изтича в началото на януари 2013 г.

Благодарение на тази набрана популярност сега фондовете получават проекти, зад които седят по-подготвени екипи. "Въпреки че общият брой на кандидатурите намаля от близо 500 до около 300, качеството на проектите е изключително високо и средното ниво е доста по-добро, отколкото при първия ни прозорец за кандидатстване", обобщава втория рунд Дилян Димитров, партньор в Eleven.

Освен това растат и чуждестранните апликации, като вече има и проекти от Русия, Индия и Великобритания. А и се увеличават кандидатите от Сърбия, Румъния и други съседни страни. "Въпреки това обаче ние можем да създадем най-много стойност и да сме най-полезни за екипи от региона", поясни още Димитров. Първите чужди екипи, които Eleven подкрепи с финансиране още по време на първата селекция, бяха от Турция и Румъния.

И тази есен финалистите на фонда са регионално пъстри. Извън доминиращите български идеи екипът на Eleven включва и проекти от Сърбия, Хърватия, Румъния и Турция (за разбивка по страни и други категории виж инфографиката).

Кой има най-голям шанс

Що се отнася до типовете идеи, които търсят финансиране, ако се съди по кандидатурите на Eleven, силно преобладават тези в областта на дигиталните медии, образованието и социални проекти. "Въпреки че имаме проекти в области като лайфстайл или финансовите услуги, все още не сме намерили подходящ за финансиране в региона", посочи Димитров.

Той отново подчерта, че фондът предпочита да инвестира в екипи от по няколко души и по-скоро не насърчава екипи от по един човек. "Дори двама понякога се оказва, че не са достатъчни за развитието на една идея", посочи той.

Допълнително подчерта, че макар фондът да инвестира на сравнително ранен етап в дадена компания или идея, от голяма полза е, когато екипите вече са инвестирали някакъв ресурс за развитието ѝ и са отделили време, за да установят дали тя наистина би работила, т.е. валидирали са пазара си, казано на езика на инвеститорите. "Някои екипи идват при нас с посланието, че дори да не ги изберем, те ще продължат да работят по идеята си и Eleven е просто начинът по-бързо да достигнат до реализацията ѝ. Тези екипи обикновено вече са отделили време, а понякога са инвестирали и собствени средства, за да проверят дали идеята им работи. От другата страна са тези екипи и проекти, които са само с идея, но не са направили стъпки по реализирането, и за тях инвестиция от фонда е ключова за стартирането на проекта. Те имат значително по-малък шанс да ни убедят, че ние трябва да инвестираме", посочи още Димитров.

Последният, но не по-важност съвет на екипа на Eleven към всички, които искат да потърсят финансиране, е да направят видеопрезентация на идеята си. Така мениджърите на фонда лесно и бързо могат да се запознаят с екипите и идеите, които те представят. Видно от процеса на селекция (виж инфографиката), те предпочитат екипите, които са се постарали и са ги улеснили още в първия етап на подбора.  

А какво се случи с първите единадесет

По време на първата селекция мениджърите на Eleven избраха 11 проекта, които да поканят да участват в програмата им на акселерация и в които да инвестират. "За трите месеца в програмата екипите имаха повече от 600 срещи с ментори, редица работни сесии по различни аспекти на бизнеса, както и регулярни срещи с успешни предприемачи от България и региона, минали вече по техния път", посочи още Димитров. "В резултат всички екипи отбелязаха страхотен прогрес, като голяма част от тях успяха да подобрят идеите си или да ги развият в нова насока. Всички екипи вече или са пуснали продуктите си на пазара, или от това ги делят няколко седмици", допълни той.

Наскоро избраните имаха и първия си т.нар. Демо ден, където представиха на живо идеите си пред повече от 100 инвеститори, ментори и приятели на Eleven от България и региона. 

Селекцията на Eleven

Фондът отваря нов прозорец за кандидатстване всеки три месеца, като публикува въпросника си в интернет на адрес www.f6s.com/eleven. В продължение на около месец всички проекти имат възможност да се запознаят с въпросите, да подготвят отговори и да ги попълнят във формата за кандидатстване. В 23:59 на последния ден от прозореца формата се затваря автоматично и екипите вече нямат възможност да редактират своите апликации.

Тогава инвестиционният комитет, който се състои от четиримата основатели на Eleven, започва да преглежда и оценява подадените кандидатури. В рамките на 4-5 дни всички проекти биват оценени и финалистите биват поканени на интервю, което в повечето случаи се прави по телефона. За интервю се канят между 60 и 80 екипа, а самите разговори са сравнително кратки – 10-15 минути, и основната цел е екипите представят идеята си още веднъж и да убедят фонда в качествата на екипа, пазара и проекта.

От тези 60-80 екипа 25 получават възможност да представят проекта си пред по-разширено жури, което освен инвестиционния комитет на Eleven включва и предприемачи, инвеститори и ментори на програмата, което оценява и избира най-добрите проекти, които да получат финансиране.

Половин година след старта си двата фонда за стартиращи компании вече активно подбират нови екипи, в които да инвестират. През октомври екипът на единия от тях - Eleven, който е с капитал от 12 млн. евро по JEREMIE и е специализиран в инвестициите на съвсем ранен етап от развитието на дадена бизнес идея (т.нар. акселерация), събираше кандидатури. В началото на декември финалистите вече са ясни. Сега предстои последното съревнование кои от тях ще бъдат избрани да получат финансиране до 30 хил. евро. Имената им ще станат ясни в началото на 2013 г. Първите изводи от процеса на селекция и подадените апликации обаче са налице.

По-качествено и по-регионално


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK