Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Росен Владимиров: "Това е бизнес за поколения"

Диаманти в градината

Фирмите, пионери в култивираните трюфели, не крият наученото, но не обещават бързо забогатяване

Мара Георгиева
54105 прочитания

Росен Владимиров: "Това е бизнес за поколения"

© Капитал


През 1999 г., когато веригата "Метро" стъпи за пръв път в България, цената за килограм черни трюфели беше 1678.80 лв., а за бели – 5038.80 лева. Сега в зависимост от сорта може да се намерят и на по-достъпни цени (макар и не за всяко домакинство), но загадъчността и "уханието" на много пари продължават да витаят около тези подземни гъби, наричани също черни диаманти.

При узряването си излъчват специфични аромати и могат да бъдат открити и изровени от прасе или от обучено куче. Хората, чийто бизнес е свързан с намирането на диви трюфели, обикновено предпочитат да останат анонимни. И със сигурност не обичат да разкриват находищата на ценната гъба. При бизнеса с култивирани трюфели обаче е тъкмо обратното - той е сравнително нов за България, но фирмите пионери не крият наученото, а предоставят информация и всичко необходимо за технологията на отглеждане.

Развъждането на трюфела изисква

Заразяване на здраво дръвче

с трюфелни спори (микоризирано дръвче). Трюфелите (Tuber) растат под земята, около и в симбиоза с корените на "гостоприемни дървета", като подходящи са тези с повърхностна коренова система. Сред тях са широколистните дъб и габър, а също топола, липа, леска и др. Трюфелът и дървото живеят в мирно и полезно съвместно съжителство - гъбата доставя на своя домакин азот, а чрез корените му си набавя вода и минерали. Приемните дръвчета трябва да достигнат физиологична зрялост (поне 5-6 години), преди ценните гъби да започнат да дават реколта. Освен търпение на стопаните са нужни и агропознания.

"Мит е, че отглеждането на трюфели е начин за бързо забогатяване. Това

Не е бизнес за безимотни и неграмотни

а за много сериозни и интелигентни хора. Не става дума за събирачи на гъби. Отглеждането на трюфели е и наука, и изкуство, а не авантюра", предупреждава Киро Проданов, основател и съдружник в бургаската фирма "Кипро и Ко". Дружеството изгражда първата си експериментална миниплантация през 2000 г., която поетапно се запълва с микоризирани дръвчета - собствено производство и от внос. На практика това е първата компания в България, поставила началото на този нов тип агробиологично производство. Днес "Кипро и Ко" предлага микоризирани фиданки, консултира, изкупува произведените трюфели.

Няколко фактора определят

Успеха на начинанието 

Нужен е внимателен избор на терен с подходяща почва, качествени фиданки, добри грижи. "Има много тънкости, плантацията е жив организъм", обяснява Кръстьо Караманов, съдружник в "Кипро и Ко".

"Ако още не сте закупили земята, първо трябва да се направят предварителни pH измервания на почвата", съветва Росен Владимиров, управител на "Терарос" - Разград. От 2004 г. фирмата търгува с диворастящи трюфели, а от миналата година е представител за България на френска компания с дългогодишен опит в производството на микоризирани дръвчета. "Най-важното е рН на почвата да не е киселинно, но от значение са също наклонът, изложението, районът", допълва Караманов. "Теренът трябва да е отдалечен от обработваеми земеделски земи и да има отстояние не по-малко от 15 метра от гора", препоръчва Владимиров. Важни са и климатичните особености – дали зимата е топла или студена, какво количество са валежите.

И "Кипро и Ко", и "Терарос" изискват

Предварителни проби от почвата,

върху която ще се отглеждат гъбите. "След анализа може да препоръчаме подходящите видове трюфели и дръвчета. За всеки един случай подходът е индивидуален. Нашето предимство е, че предлагаме фиданки, приспособени към българските условия, почва и климат, с много голям шанс за достигане до успешна реколта", казва Кръстьо Караманов. "Кипро и Ко" има собствена оранжерия и лаборатория за отглеждане на микоризирани дръвчетата, използва ноу-хау от Италия и Франция и германски технологии. "Даваме гаранция, че дръвчето е микоризирано, и това винаги може да се контролира", обясни Караманов.

"Терарос" също предлага индивидуални решения. "Анализът на почвата се извършва на два етапа. Първо се замерва киселинността. При стойности над 7.5 се прави пълен анализ в сертифицирана лаборатория във Франция. Той завършва с подробен доклад и с препоръка за вида трюфел", обясни Росен Владимиров. Пробите се вземат от мястото за засаждане, като се описват географските му координати. "Това е нужно, защото, ако има разминаване между мястото на засаждане и мястото, откъдето е взета пробата, гаранцията за микориза отпада", поясни Владимиров. Дървесните микоризирани видове, които предлага "Терарос", се отглеждат във Франция (при контролирани условия в парник) и се предлагат в контейнери от 0.430 л, 0.600 л, 1.5 л и 3 литра. "Имаме патент за кореновата система и индивидуални сертификати за качество. Дръвчетата идват напълно адаптирани, готови за засаждане. Всяко е със сериен номер, за да се знае къде е посадено, да се следи растежът му или да бъде заменено според гаранционните условия. По-големият контейнер е гаранция за по-голям успех за живота на дървото", подчертава Владимиров.

Кръстьо Караманов не се ангажира с точни изчисления за

Стартовия капитал

за създаване на една плантация. Но обясни, че на един декар се разполагат 50-60 дръвчета според системата за засаждане, а цената им е 20 лв. без ДДС. Размерът на инвестицията обаче зависи и от това как ще се поливат дръвчетата – от естествен водоизточник, от цистерна, с поливна система, която трябва да се изгради специално.

"Стандартното засаждане е върху един хектар. В този случай инвестицията в микоризирани широколистни дървета е между 25 000 и 30 000 лв. при цена 24 лв. за дръвче с 430 мл коренова система и при норма на засаждане 800 дръвчета, микоризирани с Tuber uncinatum (лятно-есенен вид на черен трюфел)", конкретизира Росен Владимиров. Той обясни, че има два вида технология за производство на микоризирани фиданки: от семенце и от издънка на дървото. Втората е патентована и се нарича Champion. "Тя скъсява времето за достигане на зрялост на плантацията с 2-3 години и гарантира висок процент на успешно прихващане (90%), но инвестицията в такива дръвчета е с около 30% по-висока", уточни Владимиров.

Появата на първите трюфели

зависи от сезона, влагата, температурата, грижите. Добивът е различен и зависи от много фактори, включително и видовете дървета, макар това да не е определящо. От един хектар може да стигне и до тон, каквито примери има, но това е вече след 12-15-ата година, уточняват от "Кипро и Ко".

Компанията поема ангажимент да изкупи всичко, което е произведено, без да налага това като задължение за клиентите си. "Терарос" също не изисква обвързващ договор за изкупуване. Това е предмет на допълнителни преговори.

Всяка година

Изкупните цени

на трюфелите варират. "Не мога да кажа, че това е свръхпечеливш бизнес", казва Кръстьо Караманов. И уточнява, че "на едро средната цена е приблизително 50 евро на килограм през лятото и че маржовете не са големи, защото има фира". Отглеждането на трюфели е препоръчително като съпътстваща дейност с някои овощни дървета - например череши или кайсии, твърди Караманов. И съветва клиентите си да съчетават култивирането на ценните гъби с отглеждането на лешници например.

"Цената е производна на световния добив и се определя на седмица от Франция, Испания, Италия, Унгария, Хърватия, Румъния, Австралия, Китай", обясни Росен Владимиров. И уточнява, че световният добив за 2010 например е 300 тона на година. Владимиров също предупреждава, че "пазарът е стабилен, без конкуренция, но не гарантира супербързо забогатяване". "Не може да се получи свръхпроизводство на трюфели, защото те се отглеждат само при определени климитични условия и затова няма изградени плантации в Германия или САЩ например. Печалбата може да стигне 8000-10 000 евро на сезон за 10 декара плантация, но само ако съотношението първо – второ качество в общото количество е добро, ако гъбата не е наранена или презряла", коментира Владимиров. Съотношението първо - второ качество е 60:40 при диворастящите и 80:20 при култивираните, пояснява той.

"Отглеждането на трюфели е алтернатива за малките и средните фермери, а за някои е хоби - има лекари например, които се занимават с този бизнес", посочва Киро Проданов. Според него времето за инвестиции в трюфелни плантации тепърва предстои. А Росен Владимиров е убеден, че "това е бизнес за поколения" и иска внуците му да кажат: "Гордея се с дядо си."


2 коментара
 • 1
  kiki2000 avatar :-|
  kiki2000

  Интересна статия. Не знаех, че трюфелите могат да се отглеждат, а още повече - в България. Явно и тук прекупвачите си казват думата, след като от 50 евро за килограм, цената в магазини като Метро достига 1600 лв! :)

 • 2
  cuam4o avatar :-|
  Ангел

  До коментар [#1] от "kiki2000":

  1600лв е цената през 1999 година, когато са екзотичен продукт внесен от Франция например. :)

  Не че и сега разликите не са големи, но се намират (след бърза проверка в Google) и за 400лв, а като се има предвид, че не са точно бързо оборотна стока е нормално и надценките да са доста големи.

  Иначе не се и съмнявам, че ще се намерят мераклии за бързо забогатяване (както преди с охлювите), които ще ударят на камък, но такъв е живота.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Quartal за улична храна

Quartal за улична храна

Братя татуисти

Братя татуисти

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK