С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
28 30 авг 2013, 16:22, 28936 прочитания

Бизнес срещу течението

Нелекият път на една семейна фирма от малкия магазин до най-голямата българска фабрика за сьомга

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Навярно сте гледали и ви се е сторило впечатляващо и дори неестествено - как цели пасажи риба буквално летят към водопадите, в посока нагоре, срещу течението. Рибата е сьомга. А инстинктът й да стигне началото на реката, въпреки тоновете изсипваща се надолу вода, би бил полезен на повечето предприемачи, решили да създадат нещо в България.

Инстинкт "срещу течението" явно притежава и семейството на Александър Спасов, построило най-новата фабрика за сьомга в България. Проектът е завършен, но не може да се каже, че историята е приказка за спокойни дни и нощи, докато това се случи. По-скоро пътуването е било срещу течението.


Най-новата фабрика за филетирана и пушена сьомга в страната се откроява на иначе недружелюбния пейзаж на столичната "Враждебна" - сградата е цялата в стъкло и цвят сред неразораните парцели в съседство. Собственикът й - ЕТ "Алекс - Александър Христов Спасов", има претенции, че това е най-голямото и най-модерно специализирано предприятие в бранша. Строителството е за повече от четири милиона лева. Инвестиционните разходи са за над 2.5 млн. лв., от които 60% са безвъзмездни и ще бъдат възстановени от оперативна програма "Рибарство".

Как идват филетата

Фабриката с площ над 3000 кв.м включва производствени халета, хладилни складове, магазин, кухня (с безплатна храна за работещите), фитнес, покрит паркинг. "Сухият склад" побира всичко, с което фирмата търгува - над 900 вида рибни деликатеси, калмари, скариди, продукти за суши, подправки от цял свят. В друго помещение се съхранява прясната риба – сьомга, ципура, лаврак. В "мократа" зона машини извършват обработката на цялата риба, за да остане без глава, кожа и кости. Пак машини почистват филетата от сьомга, подсушават ги и ги нарязват по зададена от оператора дебелина. "Само резачката струва 108 хил. евро", уточнява Димитър Спасов, син на собственика. Филетираната риба се претегля и опакова във вакуум – отново без ръчна намеса. ("Вложили сме 4000 евро за дизайн и опаковки"). Шоковият замразител за риба пък тежи 3.5 тона. Вкарали го в помещението и едва тогава издигнали стените.



Част от сьомгата изминава друг път – рибните филета се инжектират със саламура по специална фирмена рецепта. "Това улеснява процеса на зреене и гарантира едно и също качество на сьомгата", обяснява Спасов. Рибата се оставя да зрее минимум 12 часа, след което се опушва в специална машина. Купена е и машина за рециклиране на опаковките, в които пристига норвежката сьомга. ("Рециклираме стиропора и го продаваме в Китай, където цената е 580 долара на тон"). Модерна ERP система управлява процесите, а работещите са 23-ма – заедно с фамилията и охраната.

Магазин на 22

Бизнесът на Александър Спасов има 22-годишна история. Той работи в магазин за риба от 1982 г. През 1991 г. регистрира фирма и отваря свой магазин, пак за риба, на ул. "Екзарх Йосиф" в столицата. "Започнах да работя при баща ми още на 9 години, а брат ми беше на 11. Майка ми и до днес работи там", разказва 27-годишният Димитър Спасов. И уточнява, че скоро магазинът ще бъде преместен в сградата на новата фамилна фабрика във "Враждебна".

Бизнесът тръгва добре - семейството купува риба и рибни продукти от български доставчици на едро. Но идват годините на мощните търговски вериги, приключва и ремонтът на Халите, недалеч от които се намира семейният източник на доходи. Клиентите в магазина оредяват заради големия избор от места за пазаруване. По същото време фирмите, от които "Алекс" купува вносна риба, "отрязват" търговската отстъпка на семейството. "Усилено вървяхме към фалит. Трябваше да направим нещо и решихме да започнем сами да си внасяме продуктите. През 2002 г. ни бяха останали 20 хил. долара и ги вложихме в директни доставки от чужбина", спомня си Димитър Спасов.

За втори път натиск на партньори променя намеренията на семейната "Алекс". Гръцки компании задължават българските търговци да купуват и замразена риба, ако искат да получат прясна. Семейният съвет решава да започне внос на прясна риба, необвързана с условия. Така фамилията намира големи скандинавски партньори, някои от които дори дават ексклузивни права на компанията за България.

Решението за собствена складова база и модерно предприятие за преработка на риба е продиктувано от неволите с наемни площи и натрупаното "финансово самочувствие" - резултат от ежегодния ръст от 20% на продажбите (за 2012 г. оборотът надхвърля пет милиона лева).

През 2010 г. семейството купува земя и започва подготовката за строителство. Минават две години, докато съберат всички необходими документи и получат одобрение ("Бяхме дали 160 хил. лева за такси и разрешителни още преди да сме направили дори първа копка."). Строителството започва през февруари 2012 и приключва в края на същата година. Идва ред за нови проверки и през април тази година фабриката започва работа.

"Засега продаваме по тон, тон и половина пушена сьомга на ден. Планираме количествата да стигнат 7-8 тона. Изнасяме за Гърция, където работим със седем фирми. Водим преговори и с други чуждестранни партньори", обяснява Димитър Спасов.

Фирмата има клиенти за продуктите си с марката "Алекс фиш" в цялата страна. Разчита на собствена дистрибуция. За София приема и изпълняват заявки по шест пъти на ден, за останалите градове – по два пъти в седмицата.

"Все още използваме 20% от капацитета на фабриката, работим повече "за чест и слава", но стъпка по стъпка следваме плановете си", обобщава Димитър Спасов. Скоро ще заработи онлайн магазин, а поръчките ще се изпълняват в рамките на деня. Ако продажбите се разраснат, гаражът ще се превърне във второ производствено хале.

"Ще разнообразим предложенията, ще предлагаме риба с марината, в добавка с различни сосове, овкусена за бързо приготвяне на скара. Искаме да създадем и верига магазини, в които да се продава риба от топла витрина, както и подбрани млечни и месни продукти, пресни плодове и зеленчуци", изброява амбициозно Спасов.

Нечовек ли си

Строежът на фабриката сблъсква семейството с всякакъв вид администрация. Спасови се възмущават от познатия сценарий да си построиш собствен трафопост и водопровод до сградата. После цитират свои партньори от Дания и Белгия, където предприемачът може "да осъди държавата, ако тя не му осигури необходимата инфраструктура в точното време".

Димитър Спасов си спомня и за доста пререкания с администрацията. "Наехме съседния на фабриката парцел, който не се обработва. Сключихме договор за услуга със собственика. Условието бе да възстановим терена във вида, в който сме го заварили. По време на строителството изсипвахме там пръстта. Дойдоха да ни проверяват и поискаха да ни глобят, тъй като не сме изхвърляли пръстта на специално разтоварище. В София има няколко такива разтоварища, от които обаче после трябва да си купим същата тази пръст, за да си направим обратните насипи. Защо да си купувам собствената пръст?"

"За да вземеш европари, трябва да си нечовек", обобщава братът - Христо Спасов. Семейството финансира строителството с кредит, защото едва след завършването на фабриката (и пак срещу купища документи) може да получи европейската субсидия. "Ние декларираме реалните си обороти. Като фирма имаме дълга кредитна история и изрядно кредитно досие. Именно защото не искаме да започваме отначало да трупаме "актив" пред банките, не сме се преобразували от "Едноличен търговец" в ООД", отбелязва Димитър Спасов. Според двамата братя обаче банките пак са скептични. "Казаха ни, че "не може да сме толкова изрядни" и идваха четири пъти на проверка, преди да ни отпуснат заема. Поискаха от нас да застраховаме машините при техен брокер. Той обаче ни иска с 2000 лв. повече от брокера, който ние сме избрали. За банката обаче тези 2000 лв. явно са нищо пари. Срещу кредита, който ни отпускат, искат за обезпечение цялата сграда, която като стойност надхвърля с пъти исканата от нас сума", изброява минусите Христо Спасов.

Последният отказ, с който се сблъскали братята, е желанието им да дарят на Столичния зоопарк отпадъците, които остават след преработката на сьомгата. Готови били да си плащат два пъти в месеца за извършване на задължителните проби на храната. Отговорили им, че "безплатното изхранване на животните става с конкурс", твърди Димитър Спасов.

Братята недоволстват и от нелоялната конкуренция в сектора. "Не може да се водиш безработен и да внасяш с бус риба от Гърция без фактури, а държавата да си затваря очите", казват те.

"След всичко, което семейството е постигнало, въпросът не е колко пари ще направим", отсича Димитър Спасов. И обобщава: "Ние се борим за власт на пазара. С качествени продукти и ниски надценки."
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Следващото поколение собственици на семеен бизнес ще залага на дигитализация Следващото поколение собственици на семеен бизнес ще залага на дигитализация

Едва половината в момента са ангажирани активно в компаниите, показва проучване на PwC за Централна и Източна Европа

21 ное 2019, 936 прочитания

Ролф Шрьомгенс: Нужни са ви ценности, култура и начин, по който да дефинирате работата си Ролф Шрьомгенс: Нужни са ви ценности, култура и начин, по който да дефинирате работата си

Основателят на trivago и лектор на предстоящата конференция Growth Summit пред "Капитал"

21 ное 2019, 605 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Eleven инвестира в нови десет млади компании

Екипите и проектите стават все по-разнобразни, като дебют в българския акселератор правят предприемачи от Латвия и Италия

Още от Капитал
Трудни времена за SoftBank

След фиаското с WeWork империята на Масайоши Сон има нужда от промяна

Тази карта ми излезе златна

Защо лихвите по кредитни карти не падат и как да платим по-малко по тях

Кой, ако не той

"Български пощи" може да използват дружество на Пеевски за подизпълнител на задачата да разнасят вестници и списания

Европа и светът според Макрон

Френският президент е прав за проблемите на ЕС. Но не успява да намери партньори за решаването им

На източния фронт всичко е ново

Американският фотограф Едуард Серота, един от първите, които документират падането на комунистическата власт в Източна Европа

Кино: "Доза щастие"

Качествен дебют по трудна тема

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10