Star Trek: Балканска хроника

Вулканецът от легендарния филм бе символът на регионалното обиколка

Star Trek: Балканска хроника

Петдневни впечатления от турнено на Eleven и Launchub в търсене на бизнес идеи в пет столици в региона

14828 прочитания

Вулканецът от легендарния филм бе символът на регионалното обиколка

© Надежда Чипева


Две хиляди двеста двайсет и седем километра; 63 км/ч средно. Пет дни и пет столици. Това е грубата равносметка от Балканското Start Trek приключение на фондовете за финансиране на стартиращи компании Eleven и Launchub. Макар и да не лети със скоростта на космическия кораб от познатия филм, мисията му е същата: да изследва нови галактики. Не на няколко хиляди светлинни години, а на Балканите. И не със совалка, а с обикновен автомобил. Но понякога мъгливите планини на Южна Европа крият по-големи изненади от дълбокия космос. Или поне такива, които по-реално могат да променят нечий живот.

В рамките на пет октомврийски дни - от 14 до 18 октомври, екипът на двата фонда, финансиращи нови начинания, обиколи пет балкански столици: Белград, Загреб, Баня Лука, Подгорица и Прищина, в търсене на иновативен човешки капитал. За да даде финансов старт на бизнес идеите му и да подкрепи реализацията им тук, в България. Турнето, озаглавено Start Trek, на моменти си е истинско галактическо пътешествие, като всяка дестинация се различава от предишната. Ако някъде магистралите са ясен знак, че бързо можеш да стигнеш до интересни идеи, то другаде авантюристичния дух е задължителен за оцеляване.

Ден първи: Белград

Около обед, не без очакваните весели беседи със сръбските гранични полицаи и митничари, колата на Start Trek оставя Калотина зад гърба си. До Белград има около 350 км, криволичещи през дефилето на река Нишава, и после - по новата стара магистрала до столицата. Пътят надали би уплашил който и да било западен инвеститор, но всепоглъщащото сиво на самия град неизбежно натъжава. Леко напрягаща е и гледката на обявената за продажба сграда на бившето американско посолство. Разположена на един от най-натоварените булеварди в града - "Княз Милош", прозорците й са изцяло зазидани в отговор на "всенародната любов" и макар вече да е необитаема, знакът "Забранено снимането" още стои. Ако се осмелите да го нарушите, местните ще ви предупредят: "Не снимайте, ще си имате проблеми с органите на реда."

На това напоено с история място бихте се зачудили как хората мислят за иновации, технологии и въобще - идеи, с които да покорят света. Ако пресечете улицата, десет метра по-надолу обаче ще срещнете доказателството за това. В стара общинска сграда, на последния етаж, буквално под покрива Вукашин Стойков - предприемач и своебразен посланик на зараждащата се местна екосистема от иноватори, ще ви плени с енергията, с която иска да надскочи пределите на сръбската държава и да помогне на много други като него да направят успешна компания.

Стойков е домакинът на Start Trek турнето в Белград. Само за седмица е успял да организира вечерна сбирка, на която стотина млади хора ще чуят какво търсят Eleven и Launchub, какви са възможностите за финансиране и защо регионът е важен за двата фонда от България. Както разказва Ивайло Симов, партньор в Eleven, за една година фондът му е разгледал близо 2000 проекта от България и региона. "И ако за пет години Seedcamp (един от най-големите акселератори в Европа - бел.ред.) има едва 10 финансирани проекта тук, ние имаме 46 за една година", казва Симов. Всъщност тези 46 проекта се развиват в София и носят позитивния си заряд в България.

Но да се върнем в Белград. Присъствието на двата фонда няма как да не породи професионална завист сред новопоявилите се местни акселератори. Те искат да правят същото, което вършат Eleven и Launchub в София, но разполагат с много по-малко ресурс, а всеки екип, заминаващ за София, означава една възможност по-малко за тях. Двата български фонда разполагат с общо 21 млн. евро.

В крайна сметка обаче това, което предприемачите търсят, са не просто пари, а добра програма, която ще им помогне да стартират идеята си и след това ще им даде тласък да я изстрелят отвъд местната орбита. Нещо, което всъщност седи и зад името на Eleven (около 11 км/сек е т.нар. втора космическа скорост, с която едно тяло се освобождава от гравитационното привличане на Земята и поема по своя орбита).

"Просто в Сърбия все още е трудно да намериш истински чисти пари, както и хора, на които да се довериш", разказват със съжаление местните екипи, представили проектите си пред българските фондове. Един от големите проблеми пред тях съвсем очевидно е, че трудно придобиват доверие към финансиращи институции. Иван Мойсилович, основател на Yanado.com, казва че презентацията му тази вечер е първата, която е правил пред инвеститори. Просто защото такива в Сърбия трудно се намират. "Има горе-долу трима души в страната, които имат парите и биха инвестирали, но те не са специализирани в технологични компании като моята", казва той. "Всички остнали или се крият, или не искат да бъдат закачани. За разлика от двата български фонда, които вече са инвестирали в местни екипи и им помагат да се развиват", допълва той.

След срещата с местната все още скромна предприемаческа общност, Start Trek екипът потегля към следващата си дестинация със смесени чувства. От една страна - доволен от енергията срещу сградата със зазидани прозорци. От друга обаче - чакащ да види още работа, за да привлече нови млади хора в София по примера на компанията vetcloud, в която Eleven инвестира преди година и вече е оценявана на над 2 млн. евро.

Ден втори: Загреб

Следва поредната доза магистрала. Отвъд хърватската граница Start Trek екипът попада в друг свят. Само на 400 километра от Белград кипи различна енергия. Загреб е като една малка Виена, но без традиционните за там чуждестранни консуматори, сновящи от магазин на магазин, и с повече усмихнати млади хора.

Тук домакин е свръхенергичният главен редактор на регионалната технологична медиа Netokracija - Иван Брезак Бъркан. Той бързо ще каже на събралите се 50-60 човека в залата да се стягат, да слушат внимателно какво ще им представят двата фонда от София и най-вече след презентациите да ги почерпят по бира, ако искат разговорът да продължи "на ти". (Шеговит, но наистина полезен съвет.)

Отново за разлика от Белград тук предприемаческата екосистема вече предлага не просто повече интересни неща, но и по-разнообразни. А и Eleven, и Launchub вече имат няколко успешни екипа от Хърватия.

Именно тук екипът на двата български инвеститора среща единствената за целия си петдневен тур идея за разработването на продукт, който човек може действително да изпробва. Компанията VisioBike представя пред тях иновативния си като дизайн и технология електровелосипед - всъщност единият от двата, които е успяла да произведе. След официалната част, естествено на по бира, основателят на компанията Марко Матенда ще прикани всеки, които иска, да вземе колелото. Единственият проблем за българските инвеститори е, че VisioBike не е проект за акселерационна програма. Според тях той по-скоро има нужда от съществена инвестиция в производство и партньорство със стратегически инвеститор. Дори след това продуктът ще остане във високия ценови сегмент от няколко хиляди евро, т.е. няма да е масов, което всъщност търсят фондовете.

Ден трети: Баня Лука

На 180 километра на юг от Загреб Владимир Корда и Драго Гверич от Иновационния център в Баня Лука очакват Start Trek групата. Всъщност Босна и Херцеговина и Република Сръбска (по добре да не влизаме в детайли коя страна коя е) са една сравнително неизследвана от предприемаческа гледна точка среда. Както разказват Дилян Димитров и Ивайло Симов от Eleven, причината да включат дестинацията в балканската обиколка, са няколкото проекта, кандидатствали при тях през последната година именно оттук.

Домакинството на Иновационния център в Баня Лука първоначално звучи обещаващо. Както разказва ръководителят на инкубатора към центъра Владимир Корда, през него са минали близо 15 екипа. Два от най-успешните проекта на центъра са за нов тип по-издръжливи клечки за кибрит и технология за вятърни турбини, чийто екип след това заминава за Германия за доразработка в партньорство с местен стратегически инвеститор. Малка подробност е, че центърът е създаден с публичен ресурс от американската и норвежката държава преди две-три години. Той е разположен в рамките на частен бизнес университет в града, но нито един студент още не е стъпвал в него и не се е възползвал от консултантските услуги на центъра или инкубатора. Тук по-скоро идват инженери, казва Корда.

Един-единствен наемател в инкубатора се престрашава да презентира идеята си пред Eleven. Това е проектът StyleDict на немския гражданин Михаел Хеслер, който живее в Баня Лука от няколко години. Както по-късно разказва той, българските инвеститори не бива да се учудват на факта, че само той презентира. По думите на Хаслер, просто местните хора не са заинтересовани от предприемачество. Единствената цел на младите в страната е, като завършат образованието си, да работят за държавата и да се изхранват от бюджета, казва той. Може би по тази причина наскоро Европейската комисия сериозно порица Босна и Херцеговина за напредъка й и усвояването на евроресурс - стил на поведение, който със сигурност е разбираем на фона на тежката история на хората в тази част на Балканите. В същото време тук се наливат страшно много пари именно в проекти като иновационния център. Проблемът е, че те отиват не толкова за истинско подпомагане на млади предприемачи, колкото за обособяване на физическо пространство за бъдещи иновации.

Ден четвърти: Подгорица

Следващите 400 километра от балканското турне между Баня Лука и Подгорица отнемат около осем часа. По пътя няма как да не се загледам по множеството къщи с дупки от куршуми в босненските села. Отвъд черногорската граница обаче пътуващите ги очаква отново един по-различен свят, нищо че преди не много години Черна гора и Босна и Херцеговина са били част от една държава.

Първоначално планинаският пеизаж, обратните завои на над 1000 метра надморска височна и каньонът на Тара ще ви накарат да си помислите "що за недружелюбна красота". Слизайки в долината обаче, Подгорица със своите малко над 100 хил. жители ще се разкрие оживена и отчасти окрилена от зараждащата се там startup индустрия. Нейни посланици са домаките на Start Trek - domain.me.

Домейнът на страната .me кара доста хора да й заявидят. Около него сякаш и гравитира в момента предприемаческа среда в страната. "Трябва да призная, че сме още в самото начало на развитието на startup индустрията в Черна гора", разказва Предраг Лесич, изпълнителен директор на domain.me. В същото време обаче малкият нов офис на компанията е препълнен от хора, дошли да слушат и презентират пред българските инвеститори. В залата има около 40 души, но няколко трябва да останат на тротоара отвън, за да слушат. Просто няма място за всички вътре.

Пет екипа презентират в Подгорица - три кандидастват самостоятелно, и два - предложени от екипа на Лесич. Eleven вече следят активно единият от тях - TourVia.me, който иска да предложи улеснен начин за намиране на ексурзии с гид. Освователят на TourVia.me Дражен Жуйович и екипът му може да се окажат първите черногорски представители в акселератора на Eleven в София. Те са и един от петте проекта, които преди по-малко от месец направиха първата си презентация по време на местната конференция Spark.me. Победител в надпреварата обаче е проектът на Вукашин Стойков от Белград trucktrack за управление на логистични компании.

Презентациите вървят бързо. Представените идеи имат нужда от доработване, но според хората в залата имат потенциал. Сериозна подкрепа с консултации им оказва екипа на domain.me. Разбира се, както подчертава Итана Прлевич от Domain.me: "Както е важно как ще назовете детето си, така е важно и как ще назовете компанията си." Екипът на domain.me, освен Spark.me конференцията организира и серия от лекции в Подгорица, които да помагат за развитието на предприемаческата култура. А там има още какво да се желае - все пак говорим за място, където извън Подгорица има хора, които ни поздравяват с "Хайл Хитлер".

Ден пети: Прищина

Ако завоите и тесните пътища в Черна гора са ни се видели препрятствия, те изглеждат приказка на фона на 300-километровото пътешествие до Прищина, Косово. Още на границата ни посрещат танковете и военната техника на KFOR. Следва нескончаем прав участък от десетки километри до столицата. Движейки се по него, няма как да не забележим, че, макар да има табели за начало и край на населено място, в действителност къщите никога не свършват. По-скоро се редуват с гробища или бензиностанции отпреди 50 години (поне). Старо OMV пано на пътя създадава излюзията, че с наближаването на Прищина се движим към цивилизацията.

Самата столица посрещна гостите си с булевард "Бил Клинтън", а самият той се усмихва от голям плакат на отсрещния висок блок. Малко след него, в нова, оборудвана с мрамор и гранит сграда, се намира последният домакин от балканското Start Trek турне - Иновационният център на Косово.

Всъщност центърът е копие на този в Баня Лука, също спонсориран от норвежки публичен ресурс. И той си има своя инкубатор и стартиращи компании, търсещи пътя към успеха. За разлика от Баня Лука обаче тук кипи малко повече живот. Разработват се поне дузина проекти. Тези, които се представят пред българските инвеститори се фокусират основно върху Косово и албанските граждани в района и по света.

Първи са ZAG Apps - млада компания, която от няколко месеца разработва мобилни приложения за местния пазар. Има вече 18 такива. Презентацията им е всичко, което инвеститорите НЕ търсят - фокусирани са върху локален пазар, правят куп услуги и нямат фокус върху някоя конкретна. Както коментира Ивайло Симов от Eleven след презентацията им, ако се фокусират върху една и тя цели повече хора от албанската общност, то подобен проект би бил ценен и за българския акселератор. Следва презентацията на местната игра Pishpirik, трансформирана за Facebook, и т.н.

В крайна сметка Прищина оставя впечатлението, че има потенциал, но той има нужда от още време, за да се разгърне и лъскавият  иновационен център да се превърне в нещо повече от офис за поредната компания, бълващи мобилни приложения. Дотогава Прищина рискува да вижда всеки чуждестранен инвеститор да бяга с пълна газ с ясното решение, че по-будните сами ще отидат при него.

И обратно в София

Срещата в Прищина сложи край на 2000 километровото Start Trek турне, огранизирано от Eleven и Launchub и още няколко техни партньора от региона. Това обаче е само началото на един много по-важен за България процес - привличането на интересни, иновативни млади хора. Магнитът е ясен - работата на двата фонда за стартиращи компании. А както подчерта и Ивайло Симов от Eleven, регионът като цяло e важен за фонда - защото всяка качествена компания, която стигне веднъж до София, ще повлече след себе си още интересни хора. На икономически език: привличането на един "красив ум" ще донесе още качествен човешки капитал към българската икономика. Няколко дни по-късно Светослав Стефанов, инвестиционен мениджър в 3TS Capital Partners, формулира и друго: България не трябва да се залъгва, че няма демографски проблем. Има го и той е голям. Затова едно от решенията е в имиграционната политика и в привличането на качествен капитал от региона.

Така че тази година 2000 километра турне, догодина още толкова - и София има шанс да започне да се възприема като интересен регионален център за иновации - все пак е по-добър вариант от ниско-бюджетна дестинация за аутсорсинг.

 

Какво казаха фондовете на бъдещите предприемачи

- Напишете си домашното и вижте в какво сме инвестирали и какво ни интересува.

- Инвестираме във всичко, което може да се докосне или т. нар. wearables, scannables, flyables, drivables, както и във всичко, което се цели в повече от един локален пазар. Харесват ни software as a service проекти и всичко, което може да облекчи даден бизнес от проблемите му

- Мобилните приложения отдавна не са "секси" инвестиции

-  Не финансираме проекти, които искат да правят бюреци или които са лесни за копиране. Разбира се, проектите не трябва и да са сложни.

-  Инвестираме в екипи (1) старателни с апликациите си до нас; (2) работили поне малко върху идеята си; (3) упражнявали се да презентират; (4) направили нещо уникално досега и (5) получили рефенция от някой важен за нас.

- Инвестираме в екипи, които знаят, че няма време за губене и действат върху идеята дори и без нас.

Две хиляди двеста двайсет и седем километра; 63 км/ч средно. Пет дни и пет столици. Това е грубата равносметка от Балканското Start Trek приключение на фондовете за финансиране на стартиращи компании Eleven и Launchub. Макар и да не лети със скоростта на космическия кораб от познатия филм, мисията му е същата: да изследва нови галактики. Не на няколко хиляди светлинни години, а на Балканите. И не със совалка, а с обикновен автомобил. Но понякога мъгливите планини на Южна Европа крият по-големи изненади от дълбокия космос. Или поне такива, които по-реално могат да променят нечий живот.

В рамките на пет октомврийски дни - от 14 до 18 октомври, екипът на двата фонда, финансиращи нови начинания, обиколи пет балкански столици: Белград, Загреб, Баня Лука, Подгорица и Прищина, в търсене на иновативен човешки капитал. За да даде финансов старт на бизнес идеите му и да подкрепи реализацията им тук, в България. Турнето, озаглавено Start Trek, на моменти си е истинско галактическо пътешествие, като всяка дестинация се различава от предишната. Ако някъде магистралите са ясен знак, че бързо можеш да стигнеш до интересни идеи, то другаде авантюристичния дух е задължителен за оцеляване.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Своеобразна детска градина за прохождащи иновативни идеи.Електровелосипеда е интересна идея,а поздрава "Хайл...." сигурно си го зслужаваме:)

 • 2
  izabell avatar :-P
  izabell

  И нещо във връзка с темата но отпреди 500 години"Мога да науча по-лесно двайсет души какво да правят,отколкото да накарам един от тия двайсет да следва, това което съм го научил"

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Една косвена печалба от турнето е изказването на германския младеж от Баня Лука. Както Желю Желев изобличи комунизма, пишейки за фашизма, така и този лектор е говорил за Босна, а настъпани по мазола се оказват българите. Цитат:

  "По думите на Хаслер, просто местните хора не са заинтересовани от предприемачество. Единствената цел на младите в страната е, като завършат образованието си, да работят за държавата и да се изхранват от бюджета, казва той. "

  И ако някой трябваше да разкаже как е пък при нас, щеше да се наложи да сподели, че 23 години най-големият бизнес-клъстер е държавният казан. Кой да ти мисли за иновации, когато алтернативите за влагане обхващаха заменки на парцели: кър срещу брегова ивица, сеч на гори, рязане на скрап на всичко що съдържа някакъв метал, разходопокривните сектори: ВЕИ и болниците, прокарването на закони за насилствено членство в разни камари с предварително известно, несменяемо ръководство и лицензирането на професии отвъд наличната диплома, съсипването на конкуренцията с нагласени данъчни и полицейски проверки....И всички тези неща, които най-точно обобщи един доста заможен нашенски "бизнесмен", след като се почерпи солидно на партито за Деня на благодарността с домакин американското посолство. Възпроизвеждам по памет: "Бате, неъ как ъ се мериме со онея русите дългучи от север и тея дръпнатите от Изток. Ноу работят, малко пият - че ни смачкат отсекъде. Ако искаме е ъма български бизнес, требе да работи нешо со държавата.....Тук че се закАчиш, там че откраднеш - се че падне некой лев..."

 • 4
  jj avatar :-|
  J.J.

  До коментар [#3] от "cinik":

  И все пак последните години наистина се забелязва положителна промяна в тази област. Предприемачеството е на мода, спор няма. Дано скоро започнем да виждаме повече положителни примери, за да има и реални резултати.

 • 5
  mcphisto38 avatar :-|
  Димитър Димитров

  А къде е Македония, не е ли симптоматично това?

 • 6
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#1] от "xalikarans":
  Познавам един в София си сглоби два електровелосипеда и си ходят с жената по Витоша като си помагат по нанагорното. По надолнището зареждат акомулаторчетата.
  Инженерията с все всичките предавки си е негова. Цена на материалите около 500лева.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#4:"J.J."]И все пак последните години наистина се забелязва положителна промяна в тази област.[/quote]

  Съгласен съм. Методът проба-грешка дава резултати. При всеобщото прехвърчане от балон на балон не остана предприемач, който да не е закопал парици я в хотел, я в някакъв уж много перспективен имот, който днес струва наполовина, я в слънчева централа. Като в последната група не включвам само онези 500-600, които издрапаха проектите си,к но днес ги цакат с тарифите. Масовата група губещи са едно 200-300 хиляди, които вложиха средства, време и нерви в проекти, консултант, надзорник, разрешителни, наеха човек или фирма да им движи всичкото, събираха подписи от комшииите....Безподобна разсипия на човешки и финансови ресурси, изцяло подстрекана и насърчена от държавата. Ако всичките тези средства бяха си останали да се въртят в основната дейност на фирмите, резултатът за икономиката щеше да бъде много по-голям...

 • 8
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  " Единствената цел на младите в страната е, като завършат образованието си, да работят за държавата и да се изхранват от бюджета, казва той. Може би по тази причина наскоро Европейската комисия сериозно порица Босна и Херцеговина за напредъка й и усвояването на евроресурс - стил на поведение, който със сигурност е разбираем на фона на тежката история на хората в тази част на Балканите."

  Четох до тук и се стъписах. Същото и то десетки пъти съм чувал за Македония. Всички искат да се настанят на някаква държавна службичкаи пускат връзки, плащат подкупи, влагат цялата си енергия да се доберат до такава службичка. Страшно тъжно, колкото и да е зле при нас, мисля, че не сме пропаднали до там. Явно в бивша Югославия е някакъв ужас(тук можем да включим и сивия Белград от статията), само Хърватска е някакво изключение. Не случайно вече са в ЕС, а другите смъркат сопола и чакат да падне кашкавалот небето. Плюс яко плюене по комшиите де, все някой трябва да е виновен.

 • 9
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  "Срещата в Прищина сложи край на 2000 километровото Start Trek турне, огранизирано от Eleven и Launchub и още няколко техни партньора от региона. Това обаче е само началото на един много по-важен за България процес - привличането на интересни, иновативни млади хора. Магнитът е ясен - работата на двата фонда за стартиращи компании. А както подчерта и Ивайло Симов от Eleven, регионът като цяло e важен за фонда - защото всяка качествена компания, която стигне веднъж до София, ще повлече след себе си още интересни хора. На икономически език: привличането на един "красив ум" ще донесе още качествен човешки капитал към българската икономика. Няколко дни по-късно Светослав Стефанов, инвестиционен мениджър в 3TS Capital Partners, формулира и друго: България не трябва да се залъгва, че няма демографски проблем. Има го и той е голям. Затова едно от решенията е в имиграционната политика и в привличането на качествен капитал от региона."

  Качествените млади предприемчиви хора на Балканите явно са кът, ако успеем да ги привлечем у нас ще е добре.

 • 10
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  Разбираме също, че Ивайло Симов е разговорлив и мъдър, а представителят на Лончхъб - много мълчалив.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал