До Западния бряг и обратно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

До Западния бряг и обратно

Веселата страна на работния процес

До Западния бряг и обратно

Или какво научиха 30 български студенти по време на Summer Entrepreneurship Program в САЩ

8950 прочитания

Веселата страна на работния процес

© IIE


Ако досега сте си мислели, че предприемачеството е по-скоро вроден светоглед, отколкото нещо, което може да се научи в университет, вероятно ще се изненадате да разберете, че не сте съвсем прави. "Това, което не знаех за предприемачеството, е, че може да е точна наука", казва Стоил, който е прекарал лятото си в САЩ, където е изучавал тънкостите, свързани със създаването и управлението на успешен бизнес. Теменужка, която е негов съотборник по време на Summer Entrepreneurship Prоgram (програма по "Предприемачество и лидерски умения" или просто SEP), също смята, че човек е способен да се научи как да е предприемач. "Но винаги трябва доза късмет", добавя тя.

Стоил и Теменужка са сред последните участници в програмата, която се провежда вече четвърто поредно лято в САЩ. Останалите 118 души освен тях, които са преминали през обучението за този период, вероятно също ще потвърдят, че да научиш основния набор от знания, които ти дават по-голям шанс да бъдеш успешен предприемач, далеч не е невъзможно. Необходими са ти правилните състуденти, преподаватели, теоретични знания и силен фокус върху практическото им прилагане.

Всичко това е залегнало в SEP, която е администрирана от Института за международно образование (Institute of International Education) и финансирана от Фондация "Америка за България". Тя представлява минимодел на MBA обучение, но според участниците* е много повече от това. В него всяка година взимат участие 30 български студенти. "SEP e от онези неща, които се случват веднъж в живота ти и от теб зависи дали ще вземеш максималното от тях. Аз мисля, че го направих. Научих много, но не само за сферата на предприемачеството. Опознах повече и себе си", казва Криси, която е завършила магистратура по индустриално инженерство в Технически университет - София, и е участник в SEP 2013.

Тествай, измери, промени

Така накратко може да се обясни "технологията" lean start-up за стартиране на бизнес, която е в основата на 5-седмичното обучение по предприемачество. То е изградено като курс, по време на който българските студенти се учат как да разработят бизнес модела на компанията си, как да проучат пазара, да направят анализ доколко идеята им е осъществима, да разработят стратегия за навлизане на пазара.

"Програмата по "Предприемачество и лидерски умения" предлага всяко лято петседмичен интензивен и практически минимодел на MBA обучение за 30 български студенти, които учат в акредитирани университети в България", разказва Елена Хаджисотирова, консултант по програма "Младите лидери на България". "Главната цел на програмата е да се усвоят основите на предприемачеството посредством комбинация от интензивни модули по бизнес и лидерски умения, проведени в три отделни модула в САЩ", добавя Хаджисотирова. Първият и вторият са в Ню Йорк и в Бостън, а последният е на различно място всяка година - Маями или Сан Франциско например.

Ключът към успеха на програмата далеч не е само в класната стая, а в това, че след като излязат от нея, студентите прилагат наученото на практика, и то веднага. За целта младите предприемачи формират отбори от по 5-6 души и разработват първоначална идея за бизнес, върху която работят по време на своя престой в САЩ. Съществена част от SEP са разговорите с реални клиенти и намирането на истинския проблем на потребителите, който трябва да бъде решен. "Най-важното, което научих за предприемачеството, е, че идеята ти трябва да решава наболял проблем на голяма група хора", казва Ангел от SEP 2013, който е завършил бизнес администрация в Университета за национално и световно стопанство. Процесът на превръщане на една добра идея в бизнес е това, което 30-те български студенти усвояват по време на обучението. В края на програмата проектите вече трябва да са напълно "пораснали" и почти готови за пускане на пазара.

Направи го

Тази година учебната част от програмата приключи в Сан Франциско, където екипите трябваше да се опитат "да продадат" идеите си на инвеститори в Силициевата долина. Два от отборите, които участваха в тазгодишната програма - Locus и WatchBoard, вече прилагат в България наученото в действие. Те се готвят да реализират бизнес идеите, които са създали по време на програмата.

Екипът на Locus се състои от шестима души, които разработват триизмерна компютърна симулация, която да поставя учениците "в кожата" на различни професии и да им помогне да изберат каква кариера да развиват. В момента те се състезават за финансиране от около 30 хил. долара от Dell Social Innovation Challenge.

Екипът на Watchboard пък разработва платформа, която да събере под една шапка всички електронни спортове, за да могат феновете да гледат турнирите директно онлайн в реално време.

Не липсват и други положителни примери. Възпитаник на SEP през 2011 г. е Евелин Велев, който получи финансиране от LAUNCHub за социалната платформа Useful at Night. "Всяка година броят на членовете на АBLE, стартиращи свои бизнеси в България, расте", казва Емил Леви, който е мениджър на програмата "Младите лидери на България". До момента петима от възпитаниците й са започнали собствени бизнес проекти разказва той. Сред тях са и хората, които стоят зад онлайн платформата Stigni.bg, която продава автобусни билети. Тя, както и Useful at Night, не е възникнала по време на програмата в САЩ, а екипът се е сформирал по-късно в България.

Обратно вкъщи

Лятната предприемаческа програма SEP е част от инициативата "Bulgarian Young Leaders Program" ("Младите лидери на България"), в която има и други образователни проекти, свързани с изпращането на млади студенти или професионалисти на "обмен" в САЩ. Най-големият общ проект на възпитаниците в различните направления е Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), чиято цел е да пренесе ентусиазма и знанието, получено в САЩ, на родна земя, и да свързва възпитаниците на всички програми с една нескромно звучаща цел - да променят България. Мисията на неправителствената организация е да насърчава развитието на активното гражданско общество, както и да подкрепя предприемачеството в България. Общото между хората в нея е, че всички са преминали някоя от програмите на "Младите лидери на България" и искат да останат в страната, за да станат двигатели на нейната промяна.

"Дългосрочно, в 5-10-годишен план, целта е да се създаде едно ядро от хора както в частния, така и в неправителствения, и в държавния сектор, които ще променят начина на мислене и на правене на бизнес в България, казва Емил Леви. Надявам се да се натрупа критична маса от хора, които са завършили нашите програми, във всички сектори. Tова е една дългосрочна инвестиция в хора, които ще се върнат в България и ще помогнат на държавата да просперира", допълва той. По думите на Елена Хаджисотирова освен ценен опит и умения  участниците имат уникалната възможност да създадат ценни контакти и приятелства не само с професионалистите, които срещат в САЩ, но и помежду си.

Това ядро от хора вече има и своя организация. В Асоциацията на българските лидери и предприемачи ABLE членуват всички участници в програмата "Младите лидери на България". Емил Леви разказва, че той оценява доколко е успешна програмата и по броя хора, които остават в ABLE, след като се върнат в България, а те са около 80%. Освен SEP, в момента "Младите лидери на България" има още три компонента: "Академия за училищни лидери" за директори на държавни и общински училища, която започва тази година, "Обучение за млади професионалисти от сферата на правосъдието" и "Обещаващи лидери в образованието".

От две години хората в ABLE работят заедно за бъдещето на България. "Идеята е мрежата от завършилите програмата постепенно да изгради гражданско общество. Програмата в САЩ е само началото. Това, което се случва в България е много по-важно и много по-трудно", смята Леви.

В момента членовете на ABLE са създали и движат общо около 7-8 проекта. Един от тях е например ABLE Mentor. Неговата цел е да свързва ученици с успешни професионалисти и студенти от горен курс, които да им бъдат ментори и заедно да работят по конкретни казуси. Веднъж месечно се провежда и отворена лекция на успели българи на тема лидерство. Предприемаческото състезание "Get in the Ring България", което предоставя възможност на български компании да се съзтезават за 1 млн. евро на финалния кръг в Холандия, също е инициатива на ABLE. Проектите продължават да се умножават с всеки завършил випуск. "След SEP искам да култивирам ентусиазма и енергията на програмата и да ги насоча към реализирането на градивна предприемаческа идея в България", казва Марта от SEP 2013, която завърши финанси в УНСС.

Точно това е и целта на организацията - да създаде среда, в която уменията и ентусиазма, донесени в България отвъд океана, да бъдат подкрепени и да се изгради мрежа от хора, които искат да останат и да се реализират в страната. "Това, върху което ABLE ще се фокусира дългосрочно, е да подкрепи настоящите и бъдещи мениджъри в България да развият своя лидерски потенциал, защото вярваме, че това ще подобри икономическото и социалното развитие на страната", казва Мирослав Джоканов, който е председател на ABLE.

Една от участничките в SEP, Мартина, резюмира това, което програмата дава на младите хора,  така - учи ги да не се страхуват да придобиват нови знания и умения и да започват неща, които не са правили досега.

* Авторът е участник в SEP 2013

 

Ела и ти

SEP 2013 беше четвъртият "випуск" студенти, изпратени за обучение в САЩ. Петият клас предстои да замине идното лято. За програмата "Предприемачество и лидерски умения" могат да кандидатстват студенти - бакалаври, завършили поне първи курс, или магистри. Те трябва да учат редовно в български акредитиран университет. Процесът по кандидатстване за SEP 2014 започна тази седмица, а крайният срок за попълване на онлайн формуляра е до началото на февруари. След това успешните кандидати трябва да се явят на изпит по английски и накрая - на интервю. Щастливите 30 ще станат ясни към средата на април.

Ако досега сте си мислели, че предприемачеството е по-скоро вроден светоглед, отколкото нещо, което може да се научи в университет, вероятно ще се изненадате да разберете, че не сте съвсем прави. "Това, което не знаех за предприемачеството, е, че може да е точна наука", казва Стоил, който е прекарал лятото си в САЩ, където е изучавал тънкостите, свързани със създаването и управлението на успешен бизнес. Теменужка, която е негов съотборник по време на Summer Entrepreneurship Prоgram (програма по "Предприемачество и лидерски умения" или просто SEP), също смята, че човек е способен да се научи как да е предприемач. "Но винаги трябва доза късмет", добавя тя.

Стоил и Теменужка са сред последните участници в програмата, която се провежда вече четвърто поредно лято в САЩ. Останалите 118 души освен тях, които са преминали през обучението за този период, вероятно също ще потвърдят, че да научиш основния набор от знания, които ти дават по-голям шанс да бъдеш успешен предприемач, далеч не е невъзможно. Необходими са ти правилните състуденти, преподаватели, теоретични знания и силен фокус върху практическото им прилагане.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1

    Чудесно за младите. Неприятно ми е само че на български се налага към курса "Предприемачество' преводът да добави "Предприемачество и лидерски умения". До голяма степен това отразява нашата философия. Може ли предприемач да не е лидер? Явно у нас все още тези неща се разделят, както и не е особено ясно че че лидерството във всяка област е предпоставка за конструктивна предприемаческа дейност. Изглежда във българския манталитет предприемач е все още нещо като "хитър дребен мошенник", а не инициатор на новото.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.