Предраг Лесич: Балканите трябва да си сътрудничат в стартиращия бизнес
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Предраг Лесич: Балканите трябва да си сътрудничат в стартиращия бизнес

Предраг Лесич

Предраг Лесич: Балканите трябва да си сътрудничат в стартиращия бизнес

Главният изпълнителен директор на черногорската Domain.me пред "Капитал"

Татяна Пунчева-Василева
5256 прочитания

Предраг Лесич

© Капитал


Предприемаческата екосистема в България става все по-жива. Почти всеки ден чуваме за нови интересни млади компании в България, а инвестиционните фондове като Eleven и Launchub (по евроинициатива JEREMIE) им помагат да пораснат. Тъй като всяка история и опит заслужават да бъдат споделени, всяка седмица "Капитал Daily" ще ви разказва какво се случва на местната и международната startup сцена. Oт началото на октомври всеки вторник на страниците на вестника намирате информация кои са интересните нови компании, кои са хората, институциите и инвеститорите, които могат да им помогнат да пораснат, и въобще какъв живот кипи в разрастващата се екосистема. Разбира се, приветстваме и вашите идеи, съвети, критики и препоръки на [email protected]

В средата на октомври българските фондове за стартиращи компании Eleven и Launchub направиха балканска обиколка в пет страни от региона, за да опознаят местната предприемаческа среда. Една от спирките бе Черна гора и столицата й Подгорица. Там фондовете се срещнаха с 40-50 предприемачи и изслуша презентациите на пет местни стартиращи проекта. Домакин на събитието бе местната компания domain.me, която продава домейна на Черна гора .me. Сигурно много хора биха завидели за това от бизнес гледна точка. В случая този бизнес позволява на екипа на domain.me да се среща с много предприемчиви хора от Черна гора и региона и съответно играе ролята на притегател на млади иновативни хора, които биха искали да правят собствен интересен бизнес. За startup индустрията в Черна гора и региона, разговаряме с дейния изпълнителен директор на компанията Предраг Лесич.

Какво се случва в Подгорица и Черна гора? Има ли обособена startup индустрия?

Трябва да призная, че сме все още в самото начало. Мога да кажа, че първите възможности, които се отвориха пред местните предприемачи, бяха в края на 90-те - 1997/98 г. когато се появиха първите интернет доставчици. Тогава доста млади хора започнаха да се осмеляват да опитват и да създават собствен бизнес. Оттогава са компании като Cafe Montenegro - cdm.me, което е една от големите информационни агенции в страната, както и Download Zone, сайт за сваляне на драйвъри и различни програми. След това обаче импулсът на общността секна, както от страна на хората, така и от страна на самите компании в страната.
Тогава се появи домейнът .me. Една от нашите задачи ни е да подкрепяме обществеността и с част от бюджета си за корпоративно-социална отговорност, започнахме различни инициативи. Например финансирахме конференцията Spark.me. Тази година беше третото и издание, макар предишните две да беше под друго ме Webfest. Така че Spark.me еволюира от Webfest.

От друга страна, част от екипа на domain.me се опитва да развива общността и през една неправителствена организация - DigitalizujMe, чрез която организираме тематични лекции и водим интересни лектори в Черна гора. Доскоро нямахме и наше място, на което да организираме събития за нетуъркинг. От началото на есента вече имаме това място и мисля, че с това поставихме началото на startup индустрията в Черна гора и Подгорица. Вече спокойно можем да каним млади хора на двадесет и няколко години, с които да работим и да показваме, че сега е времето да поемат риск и да започнат нещо свое, нещо различно.

Отворени ли са хората към предприемачеството в Черна гора, защото като че ли не е така в целия регион на Балканите?

Надявам се. Затова и правим всичко това и организираме различни събития като Spark.me. Надявам се чрез такива събития да разпалим предприемаческата им душа. Всъщност искаме да направим един кръг от събития, срещи, лекции и въобще целогодишна работа, кулминацията на която ще се случва на конференцията Spark.me. През годината по-скоро искаме да създадем онази критична маса, която да трансформира света около нас и която да представим след това на самата конференция.

Това е чудесно, но тази година компания от Белград спечели наградата на Spark.me, а не компания от Подгорица? Има ли наистина startup-и тук или петте компании, които презентираха пред Eleven, са всички налични?

Всъщност много от компаниите са си работещи и не се приемат като startup-и. Някои от проектите им обаче може да се определят така. Трябва им време да го осъзнаят. Иначе повечето хора си имат нормална работа от 9 до 5 и просто работят по странични иновативни проекти.

Тоест според вас все пак може да се каже, че ще има някаква критична маса от иновативни компании?

Да, ще се натрупа. От другата страна са студентите. Искаме да им обърнем специално внимание и да миксираме хората със техническо образования с хората с бизнес такова. Според нас стратегически интересни сектори, в които трябва да се фокусираме предвид спецификита на страната, са туризъм, хранително-вкусова индустрия и енергия. От друга страна, ще подкрепим всичко, което може да се реализира в глобален мащаб.

Има ли ментори и финансиране за компаниите на местно ниво?

Ментори да. Имаме нужния човешки капитал за това на местно ниво както в образователната система, така в корпоративния сектор от мениджъри, които пътуват често и са широко скроени. За финансирането обаче по-скоро разчитаме на възможностите на целия регион. Точно затова каним инвеститори като Eleven и Launchub при нас, за да споделят общата си страст към предприемачеството и да предложат каквото могат на startup-ите от Черна гора.

Тоест индустрията в Черна гора сама по себе си е startup и вие се опитвате да я отглеждате около себе си с domain.me и digitalizujme.?

Да, точно така.

А какво се случва според вас в региона? Посещавали сте Pioneers Festival във Виена, който събира хиляди хора от сектора. Мислите ли, че Балканите са новата гореща точка за иновативни идеи?

Балканите привличат все повече интерес към себе си, но те все още имат проблем с манталитета си. Просто хората от региона не сме свикнали да си сътрудничим, да обсъждаме свободно идеите си, да общуваме помежду си. Може би докъде това е предопределено от историята на региона. Но според мен трябва да взимаме опит от начина, по който американците например общуват. Те разговарят, споделят идеи и търсят партньори, с които да ги реализират съвсем свободно, без свян или страх от това, защото осъзнават, че колкото повече споделят идеите си, толкова повече идеи се раждат. Точна такава среда е креативна и ти позволява да намериш липсващата ти половинка.

И все пак мислите ли, че Балканите са новата гореща точка?

Да, определено и доказателство за това са визитите на различни големи имена в тази индустрия в САЩ например, като например хора от TechCrunch, които това лято организираха свое пътуване из региона. Друг знак за това е сътрудничеството на фондове като Eleven със световно известни акселератори като TechStars. Това за мен е ясен знак, че западният свят се интересува от Балканите.

Друг пример за това е и фактът, че няколко стартиращи компании от Хърватия и Словения са в САЩ и са финансирани там. Имаме и изключително успешна история и от Белград - компанията Nordeus с играта си TopEleven, които са изключително печеливши дори без външна инвестиция, нищо че много големи американски фондове се опитват да станат техни инвеститори.

Така че това са примери, че Балканите имат огромен потенциал. Вече има и финансиране. Всичко останало е въпрос на решение от нас самите - искаме ли да рискуваме или не.

Кое място от региона бихте определили като най-живо в момента по отношение на своята startup индустрия?

За съжаление не съм добре запознат с Румъния и България, но мога да кажа че според мен тенденцията е от запад на изток, т.е. вълната започва от Словения, премина през Хърватия и Сърбия, а сега се надявам да стигне и Черна гора. Що се отнася до Босна и Херцеговина, според мен тази страна ще продължи да страда заради политическата класа там.

Според вас трябва ли регионът да се представя и промотира пред западния свят като едно цяло, или всяка страна трябва да работи за себе си?

Задължително трябва да си сътрудничим, защото всяка страна поотделно, била тя България, Румъния, Хърватия или която и да е друга, няма да може да направи кой знае какво. По-скоро ще роди по една-две успешни истории и само толкова. Но ако споделяме и предаваме опита си, можем да постигнем много повече. Освен това трябва да се опитаме да променим и възприятието си за провал, да проумеем, че личният провал не е нищо крайно, а началото на нещо ново и просто част от креативния процес. Никой не е успешен винаги на 100%. Когато осъзнаем проблема си с възприятието си за провал вече ще сме една крачка по-напред в развитието на startup общността ни, ще сме еволюирали.

Предприемаческата екосистема в България става все по-жива. Почти всеки ден чуваме за нови интересни млади компании в България, а инвестиционните фондове като Eleven и Launchub (по евроинициатива JEREMIE) им помагат да пораснат. Тъй като всяка история и опит заслужават да бъдат споделени, всяка седмица "Капитал Daily" ще ви разказва какво се случва на местната и международната startup сцена. Oт началото на октомври всеки вторник на страниците на вестника намирате информация кои са интересните нови компании, кои са хората, институциите и инвеститорите, които могат да им помогнат да пораснат, и въобще какъв живот кипи в разрастващата се екосистема. Разбира се, приветстваме и вашите идеи, съвети, критики и препоръки на [email protected]

В средата на октомври българските фондове за стартиращи компании Eleven и Launchub направиха балканска обиколка в пет страни от региона, за да опознаят местната предприемаческа среда. Една от спирките бе Черна гора и столицата й Подгорица. Там фондовете се срещнаха с 40-50 предприемачи и изслуша презентациите на пет местни стартиращи проекта. Домакин на събитието бе местната компания domain.me, която продава домейна на Черна гора .me. Сигурно много хора биха завидели за това от бизнес гледна точка. В случая този бизнес позволява на екипа на domain.me да се среща с много предприемчиви хора от Черна гора и региона и съответно играе ролята на притегател на млади иновативни хора, които биха искали да правят собствен интересен бизнес. За startup индустрията в Черна гора и региона, разговаряме с дейния изпълнителен директор на компанията Предраг Лесич.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK