iMAGINe success*

Българската компания Magin влиза в легендарната американска програма Y Combinator, родила Dropbox и Airbnb

Българската стартираща фирма Magin попадна в добра компания. Роденият едва тази година проект е приет в една от най-престижните акселетаторски програми в света - американската Y Combinator. Това е първият проект от България, който бива допуснат до изключително селективния "клуб" на програмата от Силициевата долина, в която са се родили проекти като Dropbox, Airbnb, Weebly, Heroku и др.

Новината съобщи Теодосий Теодосиев, съоносвател на Magin по време на презентацията на компанията пред инвеститори на т. нар. Demo day, организиран от фонда Eleven за четвъртата група компании, в които е инвестирал.

Y Combinator e създаден от легендарния за Силициевата долина Пол Греъм и в ръководството й в момента влизат и фигури като създателят на Gmail Пол Бухайт.

Раждането на Magin

Magin се ражда това лято по идея на 16-годишния (вече 17-годишен) ученик от Шумен Мартин Стоянов. Той се явява на 54-часовото състезание за предприемачи Startup Weekend във Варна това лято и го печели с идеята си направи приложение, което да помогне на хората по-лесно да организират електронната си поща. Там заедно с Теодосий (на 29 г.), те правят първа бърза версия на продукт и веднага поличават покана за финансиране от Eleven.

Няколко месеца по-късно вече са в София, работят заедно с екипа на фонда и буквално обикалят света в търсене на следващата стъпка за успешната разработка на проекта. "За три месеца навъртяхме буквално 40 хил. километра", разказа пред инвеститорите днес Теодосий. Една от финалните им спирки е бил Сан Франсиско и по-точно Маунтин Вю, където екипът е имал кратко интервю с представителите на Y Combinator. След интервюто научават, че са били одобрени да се включат в програмата на акселератора и водят първите си разговори с Пол Греъм и Пол Бухайт.

Поканата носи след себе си още финансиране за проекта, а през следващите три месеца Мартин и Теодосий се местят в Маунтин Вю, където ще работят над email приложението си.

Мост към повече опит, знание и ресурс

Примерът всъщност доказва, че вместо да се се опитват да повторят Силициевата долина, държави като България могат спокойно да помагат и дават начален тласък на истински талантливи предприемачи в страната да реализират идеята си там, където им е най-лесно, да им дават достъп до опита на места като Калифорния и след това да връщат този опит обратно в България (brain gain вместо brain drain**)

Такава роля играят отчасти фондовете за стартиращи компании създадени с капитал от евроинициативата JEREMIE - Eleven и Launchub.

"За нас Eleven бе мостът, които ни помогна да стигнем до Силициевата долина", каза и Тедосий пред инвеститорите днес.

Всъщност Magin е първата българската компания, приета в Y Combinator, но не и първата стъпила в Силициевата долина благодарение на подкрепата на фондовете по JEREMIE. Една такава е например iMediashare от портфолиото на Launchub, която получи финансиране от известния бизнес ангел Тим Дрейпър и вече работи под името Flips. 

"Трябва да призная, че когато започна всичко, аз бях скептичен колко успешни ще са Eleven и Launchub, но съм щастлив че година по-късно мога да кажа, че съм сгрешил в първоначалните си очаквания," каза и Даниел Берг, директор на Европейската банка за възставновяване и развитие за България. По думите му с работата си двата фонда са успели да превърнат София в динамичен startup хъб на региона. 

Всъщност ценното, което фондовете създават около себе си е истинска предприемаческа общност, която не просто взима от средата, но и дава обратно - опит, знания, контакти. Както коментира и Даниел Томов, партньор в Eleven, общността е един от най-ценните ни активи. По думите му 120 предприемача, които фондът е финансирал, са изключително активни и връщат обратно на общността като помагат на новите екипи с менторство, опит и контакти.

Допълнително, фондовете привличат и българи по света, които да подкрепят общността с каквото могат, като например идеята за startup къща в Силициевата долина.

*Представи си успеха - англ., игра на думи с името на компанията Magin

**печалба на мозъци, вместо изтичане на мозъци

Още от Капитал