Launchub инвестира в девет нови компании

Фондът вече има 35 проекта в портфолиото си

Предприемаческата екосистема в България става все по-жива. Почти всеки ден чуваме за нови интересни млади компании в България, а инвестиционните фондове като Eleven и Launchub (по евроинициатива JEREMIE) им помагат да пораснат. Тъй като всяка история и опит заслужават да бъдат споделени, всяка седмица "Капитал Daily" ще ви разказва какво се случва на местната и международната startup сцена. Oт началото на октомври всеки вторник на страниците на вестника намирате информация кои са интересните нови компании, кои са хората, институциите и инвеститорите, които могат да им помогнат да пораснат, и въобще какъв живот кипи в разрастващата се екосистема. Разбира се, приветстваме и вашите идеи, съвети, критики и препоръки на [email protected]

Какъв е най-хубавият новогодишен подарък, който един предприемач може да си пожелае? Инвестиция от фонд за рисков капитал вероятно е в топ 5 на желанията на повечето стартиращи компании. В началото на 2014 г. девет свежи попълнения се пребориха да станат част от портфолиото на Launchub, а друг проект получи последваща инвестиция, съобщиха от фонда. Така за малко повече от година от старта си фондът вече е направил инвестиции в 35 компании на обща стойност около 2.8 млн. евро. Launchub управлява капитал от 9 млн. евро, осигурени по инициативата JEREMIЕ на ОП "Конкурентопособност", и може да инвестира от 30 хил. до 200 хил. евро в проект. Засега от фонда не уточняват конкретния размер на вложенията в новите попълнения в портфейла си.

Технологични попълнения

Новите девет екипа са част от четвъртия подбор, който започна още в края на миналата година. Основна част са технологични, какъвто е и фокусът на фонда. Аppticles е приложение за създаване на мобилно съдържание за уебиздатели. Greenpie e решение за диетолози, което автоматизира документалните им процеси и се намира в облака. Сред новите компании е и проект в сферата на онлайн пазаруването. Prefer.ly показва сравнения на продукти в онлайн пространството и социалните медии и така улеснява взимането на решение за покупка. WPToolbox е платформа на базата на WordPress, с чиято помощ клиентът има възможност да създаде специфичен според нуждите уебсайт за няколко минути. Equafy пък спестява до 80% от времето, необходимо за тестване на различни браузъри. Ако пък сте лекар и ви трябва бърз достъп до информация за лекарства, Mediately ще се опита да ви предложи своето приложение. То може да се адаптира на различни езици и е достъпно както през смартфон, така и през браузър. Екипът на IQFriends разработва мобилни логически игри за трениране на мозъка. Предприемачите от GameMatch пък ще се опитат да създадат решение за геймъри и разработчици на игри, което им позволява бързо да откриват игри по определени критерии. Сред новите инвестиции на Launchub е и в платформата за бърза поръчка и доставка на храна BG Menu, която вече от доста време е на пазара.

Последващата инвестиция на фонда пък е в образователния проект EdHub, който се присъедини към Launchub през септември миналата година. Екипът разработва платформа за по-добра връзка на софтуерните разработчици с образователната ИТ инфраструктура.

"Спрямо предишните селекции нивото на компаниите, които кандидатстват и които избрахме, е значително по-високо. Екипите са доста по-напреднали, някои от тези компании вече генерират приходи от предлаганите продукти и услуги, имат първи тестове и обратна връзка от потребители. Презентират проектите си убедително пред публика, показват задълбочено познаване на тенденциите и пазарите. С това идва и добрата новина, че в България можем вече да говорим за една по-зряла стартъп екосистема", коментира Стефан Ганчев, партньор в Launchub, в официалното съобщение на фонда.

Дългата битка

В борбата за инвестиции от Launchub миналата есен се включиха близо 200 екипа от 5 държави. От тях 14 се добраха до финала, известен като т.нар. дълг уикенд, който продължи 4 дни. Така общият брой компании, финансирани от двата фонда по JEREMIE - Eleven и Launchub, вече нарасна до 91. В края на 2013 г. Eleven включиха в портфолиото си нови 10 млади компании. Двата фонда управляват общо 21 млн. евро по европейската инициатива JEREMIE и бяха създадени през лятото на 2012 г.

Още от Капитал