Започни умно

Клубът по предприемачество Start It Smart създава програма за иновативни бизнес идеи

Петър Шарков е един от основателите и президент на Start It Smart
Петър Шарков е един от основателите и президент на Start It Smart    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Петър Шарков е един от основателите и президент на Start It Smart
Петър Шарков е един от основателите и президент на Start It Smart    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Ако започването на бизнес е стръмна стълба и докато я изкачва, всеки предприемач рискува да падне, то може да се каже, че българската startup екосистема се готви да построи още едно стъпало, което да направи пътя нагоре по-лесен. Предприемаческият клуб Start It Smart създава собствен предакселератор - програма, която цели да подкрепи млади хора с бизнес идеи в начална фаза и да им помогне да направят първите важни стъпки в развитието на проекта си.

Предакселераторската програма ще продължи 10 седмици и започва на 4 март. До 9 февруари екипи от 2 до 4 души могат да кандидатстват на сайта на програмата. А крайната цел е да бъдат сформирани добри екипи с ясна визия за бизнеса и работещ прототип, които да имат готовност да направят първите си стъпки към намиране на финансиране.

Избери си път

"След като завършиш училище, има три пътя - да учиш в университет, да започнеш работа или да стартираш собствен бизнес. За последното в САЩ се говори от началото на 90-те години насам. В България обаче не е разпространено и една от причините за това е, че няма знание за това", споделя Петър Шарков пред "Капитал Daily", президент на предприемаческия клуб Start It Smart.

Идеята на програмата на Start It Smart е да разпространи знанието за третата опция. Програмата няма да осигурява финансиране за младите предприемачи, но цели да ги подготви за последващи инвестиции от вече активните инвеститори в български стартиращи компании като например фондовете Eleven и Launchub, но и не само, поясни Шарков. Не на последно място целта на Start It Smart е да помогне на младите хора в България да станат истински предприемачи, тъй като именно те са тези, които ще променят България, допълни той.

В тази връзка програмата ще започне с ударна доза образователна част. Тя ще продължи 2-3 седмици и ще се опита да обхване всички основни направления, необходими на една стартираща компания - екип, клиенти, бизнес модел, продукт и финансиране, презентационни умения. След това в рамките на следващите 7 до 8 седмици ще се акцентира върху практическото им прилагане, срещи с ментори и активна работа по развитието на бизнес идеите, поясни Шарков.

От Start It Smart ще предоставят възможност и на хора със специални умения (например програмисти или дизайнери), но без екип или идея, да станат част от някой от екипите. Те могат да пишат на организаторите и когато някой от екипите в предакселератора има нужда от нов човек, те могат да получат възможност да се включат.

За да научат всичко за стартирането на бизнес, предприемачите няма да разчитат само на лекциите. До тях ще е "армия" от ментори, които да им помагат с ценна мрежа от контакти, опит, знания и ресурси. Засега на страницата на предакселератора са обявени 38 ментори както от утвърдени компании, така и от по-млади проекти. Списъкът обаче не е изчерпателен. Сред тях са Светозар Георгиев и Васил Терзиев, които са съоснователи и изпълнителни директори на софтуерната компания Telerik, както и основателят на "Заедно в час" Евгения Пеева. Александра Ангелова, която е съосновател на Eventyard, също е сред менторите. Нейната компания беше сред участниците в третия сезон на 3Challenge, предприемаческо състезание, организаирано от Start It Smart четири поредни години (виж карето), а след това получи финансиране от Eleven.

Освен това Start It Smart си партнира активно и с различни институции в страната като СУ "Св. Климент Охридски", Американския университет в България, Българската академия на науките и др., допълни Шарков.

Как да кандидатстваш

Програмата вече набира кандидати и прозорецът за кандидатстване ще е отворен до 9 февруари. След една първа селекция най-добрите 40 - 50 екипа ще стигнат до втората фаза, която ще включва разговор с организаторите на програмата. На 23 февруари те ще бъдат поканени да представят своята идея на живо пред организаторите, спонсорите и менторите на програмата. Тогава ще бъде взето и финалното решение кои екипи ще бъдат допуснати да се включат в първия сезон на програмата.

Първият сезон ще се отличава от следващите, защото участието на минимум десет от одобрените екипи ще бъде спонсорирано, т.е. те нямат да заплащат предвидената такса за участие в програмата. Тя е определена на 2000 лв. на екип. По думите на Шарков екипът на Start It Smart е решил да направи участието платено, първо, за да може самата програма да се развива като устойчив бизнес, и, второ, защото според тях, когато човек плаща за нещо, много по-добре оценява това, което получава. Ако пък има изключително недоволни от програмата, екипът й е предвидил при определени условия да връща тази такса.

Всички екипи, одобрени да се включат в пред-акселераторската програма на Start It Smart ще подписват споразумения, които ще включват и възможността, организаторите да получават т.нар. success fee или комисионна от 2% от привлечена инвестиция в рамките на 12 месеца след завършването на програмата, поясни още Шарков. Start It Smart обаче няма да взима дял от компаниите, които се създадат от екипите, обучени в програмата.

Официалният старт на програмата е на 4 март и ще продължи до 18 май. По думите на Шарков първият сезон на предакселератора вероятно ще е с около 10-15 екипа, но в бъдеще екипът й се надява да може да има по 20 - 30 отбора на сезон.

Кандидатстването става чрез вече станалите стандартни форми на платформата f6s. В тях кандидатите трябва да попълнят информация за даден проблем; решението, което предлагат за него; пазара, върху който ще се фокусират; както и информация за самите тях чрез LinkedIn профила им. Отделно от това кандидатите ще трябва да прикачат и кратко до минута и половина дълго видео, в което да представят екипа и идеята си. Като цяло основният критерий, по който ще бъдат оценявани кандидатите, е не колко гениална е идеята им, а по-скоро колко са мотивирани да поемат по пътя на предприемачеството, поясни Шарков. В крайна сметка една идея много бързо се променя, по-важно е обаче младите хора да са изключително силно мотивирани да я реализират успешно, каза още той.

Ползите и другите възможности

Инициативата на Start It Smart реално е първата българска предакселераторска програма, която се формира след създаването на двата фонда за стартиращи компании Eleven и Launchub, с общо 20 млн. евро ресурс, по инициатива JEREMIE. За малко повече от година двата фонда вече са инвестирали в над 60 български и регионални компании. Около тях се появиха и редица бизнес ангели и чуждестранни инвеститори, които биха и вече инвестират в техни стартиращи компании. Отделно от това редица компании, в които вложиха средства двата фонда, продължиха развитието си и зад граница, като например в други известни акселераторски програми като Y Combinator или TechStars.

Първите парични вложения в една стартираща компания обаче са много важни и е по-добре, когато дойдат, тя вече да е направила първите си крачки, вместо тепърва да мисли каква бизнес идея има бъдеще. Затова и подобни предакселераторски програми биха били изключително полезни за образоването на екосистемата.

Освен Start It Smart първи сондажи на българския пазар прави и италианската предакселераторска програма TechPeaks. Преди седмица тя се представи пред българска публика. Тя залага както на привличането на екипи, така и на отделни лица, които виждат даден проблем и имат идея как да го разрешат. Програмата обаче изисква одобрените кандидати да работят 4 месеца в Тренто, Италия, откъдето идва финансирането. Престоят на екипите в Тренто е осигурен от програмата - тя предлага безплатен офис и място за живот, както и 700 евро за месечни разноски. В края на програмата освен това може да финансира някои от екипите, завършили програмата.

Кои са Start It Smart

Start It Smart е предприемачески клуб, основан през 2009 г. от петима студенти в СУ "Св. Климент Охридски". Сред тях е и Петър Шарков, който в момента е президент на организацията. "По това време те се сблъскват с трудностите при стартиране на собствен бизнес, което довело до осъзнатата необходимост от създаването на общност от хора със сходни интереси и проблеми, с които да споделят опит и да учат един от друг", споделят те на интернет страницата на клуба. Една от най-известните инициативи на Start It Smart е състезанието за иновативни бизнес проекти, което прерасна в акселераторската програма 3Challenge. Програмата вече има 4 сезона зад гърба си и от нея са излезли част от екипите, които след това получиха финансиране. Сред тях са Eventyard и MeisterPlus (които спечелиха третия сезон на състезанието). Двете компании са част от портфолиото на фонда Eleven.

Тази статия е част от поредицата STARTUP. Приветстваме вашите предложения, идеи и коментари на [email protected]

Още от Капитал