Как мина 2013 г. за Kickstarter

Платформата за групово финансиране е събрала 480 млн. долара за различни проекти през миналата година

   ©  Капитал Daily
   ©  Капитал Daily

С развиването на предприемаческата екосистема все по-популярни започват да стават и някои начини за финансиране, които преди няколко години биха звучали странно. Един от тях са така наречените crowdfunding платформи (т.е. платформи за групово финансиране). Kickstarter е една от най-големите подобни инициативи, като от старта й през 2009 г. през нея са събрани 950 млн. долара от общо 5.5 млн. души от целия свят. Освен че събира средства за финансиране на бизнес или друга инициатива (например филм), Kickstarter създава общество от хора, които подкрепят проектите. В момента през Kickstarter могат да се финансират проекти, базирани в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

На инфографиката можете да видите как е преминала 2013 г. за Kickstarter и финансираните успешно проекти.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Малко странно ми звучи това групово финансиране, интересно на какъв принцип става финансирането на проектите ...

 • 2
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  [quote#1:"Нефертити"]Малко странно ми звучи това групово финансиране, интересно на какъв принцип става финансирането на проектите ...[/quote]

  Напомня ми на т.н. ВСК...:)
  /Взаимно-спомагателна каса/

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  До коментар [#2] от "Γαλλα":

  Хахаха, нещо такова :))

 • 4
  gimelim avatar :-P
  gimelim

  Примерно от днес - харесваш даден изпълнител. Той търси средства за записването на албум. В зависимост от сумата, която всеки дари, той дава различни подаръци, като така остава част от дарението за неговата цел.
  Друг пример - търси някой да направи нов модел раници от висококачествени материали на цени по-ниски с 100 или 150% от текущите на "известна и наложена" марка раница. Новият модел струва да речем 160$ и при набирането на таргет сумата влизат в производство и тогава получаваш продукта. Или просто може да дариш сумата и да не се изискваш нищо.
  Някой проекти се финансират с каквото е събрано като дарения, някой се финансират чак след като се събере определена сума.

 • 5
  railhan avatar :-|
  TYUIOP

  Идеята като цяло е да се избегнат разните инвеститори, продуценти, разпространители като спонсори на първоначалния проект. Проблема идва от там, че ако ще правиш игра, филм, музика и нещо друго, и се обърнеш към въпросните господа горе за финансиране, те налагат своите изисквания и виждания с цел възвращаемост. Много често нито създателите, нито феновете харесват вижданията им.
  Кикстартър и подобията дават възможност феновете директно да финансират нещо интересно още в началото на проекта. Има доста приятни проекти които успяха да бъдат финансирани.
  Oculus Rift е най-яркия пример за успех. Създадоха първите прототипи, а сега развиват компанията. Скоро набавиха $75m финансиране от инвеститорски фонд.
  Има и много откровени глупости които биват или не биват финансирани. Но това няма значение. Парите са си на хората и да си правят каквото си искат с тях.

 • 6
  l_danov avatar :-|
  l.d

  [quote#4:"travelholic"]Или просто може да дариш сумата и да не се изискваш нищо.
  Някой проекти се финансират с каквото е събрано като дарения, някой се финансират чак след като се събере определена сума.[/quote]
  С малкото уточнение, че дарения не минават през Кикстартър платформата. Там суми изплащат само при успешни кампании (събрали минимум поставената цел).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал