Още пари за технологични компании

Новият фонд Earlybird ще инвестира 110 млн. долара в региона. Един от първите финансирани проекти ще е свързан с България

Намирането на финансиране за нови IT бизнеси в страната скоро ще е малко по-възможно, защото ще има още един потенциален източник. Международната инвестиционна компания Earlybird току-що набра 110 млн. долара и скоро ще заработи фонд за инвестиции в млади технологични фирми от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Турция.

Свежият ресурс

"Вече събрахме 110 млн. долара при максимална цел от 130 млн. и се надяваме да учредим фонда през следващите няколко месеца", каза за "Капитал" Дан Лупу, партньор в новия фонд, наречен Earlybird Digital East Fund. Паралелно с набирането на капитала екипът на фонда е разглеждал и потенциални проекти. "По тази причина вече има няколко готови инвестиции, които ще обявим скоро, и една от тях е свързана с България", каза Лупу. Той не разкри повече информация за какъв проект, свързан с България, става въпрос.

В блога си екипът на Earlybird пояснява, че вече е разгледал над 1300 проекта и се чувства обнадежден, че в ЦИЕ и Турция може да намери интересни проекти за инвестиции. Досега компанията е била фокусира върху Западна Европа и най-вече Германия, откъдето през 1997 г. започва инвестициите си. "Поглеждайки на света по различен начин... осъзнахме, че в ЦИЕ и Турция можем да открием един нов свят на умни и амбициозни предприемачи, който е останал почти недокоснат от установените фондове за рисков капитал", поясняват те.

За "Капитал" Лупу поясни, че в България екипът им вижда много интересен и разнороден поток от потенциални сделки. По думите му в страната вече има много сериозна активност в тази област, което е добре, защото колкото повече я има, толкова повече предприемачи решават да започнат свой бизнес, а това привлича и повече инвеститори. Такава енергия и интересни проекти обаче Earlybird виждат в почти целия регион и Лупу заяви, че по тази причина фондът няма да разделя регионът на отделни пазари. "Има интересни неща както в бившите югославски републики, така и в Румъния и въобще в региона. Може би единствено място, което ще разглеждаме самостоятелно, е Турция, просто заради размерите на местния им пазар и добрата инфраструктура за развитието на технологични проекти", каза Лупу. В региона обаче фондът ще влага парите си само в компании, които търсят международен размах и присъствие, тъй като останалите пазари са твърде малки, за да се разчита само на вътрешния им ресурс.

Къде и колко

Над половината от капитала на Earlybird Digital East Fund ще бъде насочен към Турция. "Между 60 и 75% от ресурса може да отиде натам", каза Лупу.

Останалият ресурс ще е за целия регион. Фондът си е поставил за цел да инвестира в млади технологични компании и фирми, които предлагат услуги, базирани на технологични платформи (technology enabled services). Това на практика може да обхване доста широко поле от IT компании.

Фондът се надява да направи поне 20 инвестиции с наличния ресурс, като очаква да инвестира средно между 5 и 8 млн. долара на компания в няколко етапа на финансиране. "Всъщност може направим вложение от 100 хил. долара до 15 млн. долара на различни етапи от живота на всеки проект. С две думи, сме гъвкави в размера на вложенията си", поясни Лупу.

Другите рискови фондове

Новият фонд на Earylybird е един от малкото, набрали свеж ресурс през последните години, който ще инвестира в компании на ранен етап от развитието им, и то в региона. Миналата година беше създаден и вторият фонд на екипа на NEVEQ Capital Partners, който би следвало да започне инвестиции с първоначален капитал от 21 млн. евро. Разликата е, че средствата са изцяло за България. Финансирането идва основно от евроинициатива JEREMIE на ОП "Конкурентоспособност" (70%), а останалият ресурс е събран от частни инвеститори.

От година и половина насам пък фондвете за стартиращи бизнеси и акселерация Eleven и Launchub са инвестирали над 5 млн. евро в над 60 млади компании от България и региона. Общият им капитал е съответно 12 млн. евро и 9 млн. евро и идва изцяло от JEREMIE.

Кои са Earlybird

Инвестиционната компания Earlybird е създадена през 1997 г. и оттогава досега е набрала и инвестирала общо 700 млн. евро (900 млн. долара) капитал през пет фонда. Подкрепила е над 100 компании, включително технологични, някои от които впоследствие са били придобити от по-големи корпоративни играчи или са направили първично публично предлагане. Earlybird Digital East Fund е шестият фонд на компанията. Инвеститори в него са както международни финансови институции като Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейския инвестиционен фонд и Международната финансова корпорация, така й турската коинвестиционна програма Istanbul Venture Capital Initiative. Към екипа като консултант се е присъединил и серийният предприемач от Силициевата долина Али Кутай, а двама от партньорите на фонда Джем Сертоглу и Еврен Учок са сред успешните инвеститори в стартиращи компании в Турция, поясняват от Earlybird.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Перспективната идея JEREMIE се ползва главно от IT-сектора.Липсват стратези за използване на средства в областта на културата,архитектурни паметници,реставраторската дейност.

 • 2
  kamatnaisura avatar :-|
  suroIkamatno

  Ха да видим сега, дали ще инвестират в някое от българските старт ъпчета. Това ще даде яснота дали последните не са просто стари и/или тъпи:) Надявам се все някое да не е...

 • 3
  lgrozeva avatar :-|
  Лили

  Браво, успех! Хубаво е когато има повече възможности :)

 • 4
  pruch avatar :-|
  pruch

  До коментар [#2] от "suroIkamatno":

  Е, може ли така да "ортувате" тука?Ми нали българите сме най-умните ,най-красивите,най-силните...(сигурно вече сте му хванали идеята)...най-големите програмисти,най-талантливите изобретатели....Комунистически тъпотии за чугуни. :-)

  Иначе талантлива идея.След като българската държава е мащеха за всеки с,идеи и талант ,различен от този да лиже нечия подметка ,какво лошо има да издириш тези хора и да ги привлечеш да работят за теб?100-500 милиона евро са нищо в замяна на онова ,което ще получиш.

 • 5
  kamatnaisura avatar :-|
  suroIkamatno

  До коментар [#4] от "pruch": Е бях сигурна, че ще събера минусите...Все пак, обаче се надявам някой български Стив Джобс или Бил Гейтс да ме опровергае.....разликата е, че тук намя Мазачузетски технологичен университет и че т.нар "Ай ти-та", са "ай мерсита" или "вземи ги ти". Като загърбим тъпотията, че компютърът бил създаден от българин хаха зажото Джон Атанасов е българин, колкото аз съм рускиня, то нищо читаво не е тръгнало от БГ в ай ти сектора. Няколко фирми са добри подизпълнители на Майкрософт и това е....но качествен авторски продукт, който да кумулира средства, енергия и интелект....йок. Та така пак казвам старт ъпите са хеп стари(вече) хем тъпи....и бяха създадени евентуално, за да акумулират някой лев....но май това остана само една мечта на групичка ентусиазти, които за съжеление не са нищо повече от уверено говорещи глупости хора. Реалните специалисти не продават акъла си тук или ако го продават не се блъскат в гърдите, с аппломб "аз съм гений". По това моята глава веднага отсява смешковците от реалните специалисти... Някой говори ли ми едни завързани глупости и в изречението има ли повече от три пъти думичката "аз", по добре да го пратя на лекар, за да му даде правилните хапчета...

 • 6
  sqrt avatar :-|
  Daria

  До коментар [#4] от "pruch":

  то все едно в сащ държавата е инвестирала в някой стартап. то не става с един сайтец да се бстава милионер.

 • 7
  lgrozeva avatar :-|
  Лили

  [quote#5:"suroIkamatno"]До коментар [#4] от "pruch": Е бях сигурна, че ще събера минусите...Все пак, обаче се надявам някой български Стив Джобс или Бил Гейтс да ме опровергае.....разликата е, че тук намя Мазачузетски технологичен университет и че т.нар "Ай ти-та", са "ай мерсита" или "вземи ги ти". Като загърбим тъпотията, че компютърът бил създаден от българин хаха зажото Джон Атанасов е българин, колкото аз съм рускиня, то нищо читаво не е тръгнало от БГ в ай ти сектора. Няколко фирми са добри подизпълнители на Майкрософт и това е....но качествен авторски продукт, който да кумулира средства, енергия и интелект....йок. Та така пак казвам старт ъпите са хеп стари(вече) хем тъпи....и бяха създадени евентуално, за да акумулират някой лев....но май това остана само една мечта на групичка ентусиазти, които за съжеление не са нищо повече от уверено говорещи глупости хора. Реалните специалисти не продават акъла си тук или ако го продават не се блъскат в гърдите, с аппломб "аз съм гений". По това моята глава веднага отсява смешковците от реалните специалисти... Някой говори ли ми едни завързани глупости и в изречението има ли повече от три пъти думичката "аз", по добре да го пратя на лекар, за да му даде правилните хапчета... [/quote]


  Госпожо, да прочета цялото писание пълно с грешки ми се струва усилие твърде неоправдано. Едно е сигурно, българско или не, нищо хубаво не е започнало с отявлен хейт. Намерете си хоби, плетете на една кука или отглеждайте тарантули, каквото и да е стига да канализирате тая злоба в някаква съзидателна посока. Хубав ви ден.

 • 8
  sixb0nes1 avatar :-|
  Veselin Vasilev

  До коментар [#5] от "suroIkamatno":

  Ма много си неграмотна....

 • 9
  gagnamstyle avatar :-|
  gagnamstyle

  До коментар [#7] от "dtodorova":
  До коментар [#8] от "sixb0nes1":

  Много лично го раздавате. Що така? Наредили сте се на софрата на фондовете? Чакате своя удар в живота? ОК, Лошо няма.

  Но нека всеки да има своето мнение. Грамотно или не, не е ваша работа. Сори.

  Иначе по темата. Тези фондове са адска глупост финансирана главно с пари на данъкоплатеца. Идеален инструмент за генериране на корупция, шуробаджанащина и безхаберие.

  Има ли смисъл да обяснявам как и защо никога няма да ги стигнем американците?

 • 10
  kamatnaisura avatar :-P
  suroIkamatno

  В конкретния случай просто пишех бързо....това, че грешките са направени поради бързина е очевидно....наблюдавайте си клавиатурите. Просто дълги бързи пръсти - десет при това...какво да се прави. А и аз нямам никаква вина, че "топ" сайтът на "Капитал" не ти дава възможност да си редактираш текста, след като вече си го публикувал. Та така относно грамотността. Поздрави на всички, които не са "хейтъри", каквото и да означава това на български. Казах ви - увереното говорене на глупости не е добродетел, но ако вярвате, че това ви прави специални...ок. Не ми пречи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал