Eleven и Launchub пак търсят проекти за финансиране

Eleven и Launchub пак търсят проекти за финансиране

Този път фондовете за стартиращ бизнес ще се фокусират и върху по-напреднали проекти

Татяна Пунчева-Василева
14337 прочитания

© Shutterstock


Фондовете за стартиращ бизнес Eleven и Launchub започнаха да набират първите идеи за финансиране за 2014 г. - т.нар. прозорци за кандидатстване продължават около месец. Тази година целта е да се финансират по-развити проекти - компании, които са открили и развили продукта си и искат да го налагат. Това става ясно от съобщения на двата фонда, които от почти две години вече инвестират в стартиращи компании от България и региона.

Какво търси Eleven...

Така например Eleven отварят шестия си прозорец за набиране на проекти и този път ще търсят компании, които са по-напреднал етап на развитие - кандидатурите се приемат до 28 февруари, като през сайта на компанията могат да кандидатстват както съвсем млади компании, така и по-развити вече проекти. Просто самите кандидатстващи трябва да отбележат това в апликационната форма.

От Eleven наричат търсенето на по-развити проекти "Програмата на стероиди" - това е за компании, които вече са задминали фазата за акселерация (най-ниската фаза на развитие на проекта) и са открили точно в какво са най-добри. "Идеалните кандидати са тези, които вече сам преминали през акселераторска програма или пък имат един или двама бизнес ангела зад гърба си", поясняват от фонда. Съответно те може да са на етап, когато търсят нов рунд финансиране и им трябват няколко месеца да го намерят, или пък компании, които са на ръба да излязат на печалба с помощта на малко подкрепа. За целта Eleven ще ги финансират със 100 хил. евро - първоначални 50 хил. евро за 6% от капитала и допълнителни 50 хил. евро под формата на конвертируеми в рамките на следващите три месеца ценни книжа. Така Eleven ще може да отговори на глада за капитал от 100 до 500 хил. евро сред компаниите, които са една идея по-развити.

Това обаче не означава, че Eleven няма да приема и проекти на стартовата права, но все пак акцентът ще е върху малко по-зрелите стартъпи. Съответно за всички одобрени кандидати ще важи правилото, че трябва да дойдат за няколко месеца в София, което е акцент на фонда в програмата му за акселерация и сийд финансиране. Освен това по преценка на инвеститора всеки от тях ще може да бъде финансиран до 200 хил. евро, което е максималният размер на вложения на проект за фонда.

От фонда очакват да одобрят между 5 и 10 екипа за програмата Eleven 100 и още 10 - 12 екипа за нормалната им акселераторска програма, които след процедура по избор в края на март да се присъединят към офиса му в София през април.

...и какво Launchub

Акцент върху по-развитите проекти прави и Launchub в новия си, пети, прозорец за набиране на проекти за финансиране. Той е отворен от 1 до 23 февруари. Предимство при разглеждане на заявленията ще имат компании в дигиталния сектор, които вече са развили своята концепция, имат изграден екип, близо са до прототип, поясняват от фонда. И за Launchub ще представляват интерес компании, които имат и опит с участие в акселераторски програми или са успели да привлекат инвестиции от бизнес ангели.

От създаването му през пролетта на 2012 г. Launchub като цяло е бил малко по-фокусиран върху сийд инвестиции, но има вложения и в компании на съвсем ранен етап от развитието им. Сега обаче фондът също е решил да акцентира на малко по-мащабните вложения и затова търси по-напреднали проекти.

Както поясняват от фонда, кулминацията на процеса на селекция отново ще бъде четиридневното събитие, което те наричат дълъг уикенд, в края на март в София, на което класираните кандидати ще представят инвестиционните си проекти на живо и ще получат възможността да бъдат одобрени за инвестиция. "Най-високо оценените ще получат до 200 хил. евро срещу дялово участие, както и възможността да се включат в специалната менторска програма, предвидена за май 2014 г.", допълват от Launchub.

Инвестициите дотук

Двата фонда бяха създадени по евроинициатива JEREMIE. Те разполагат с общ капитал от 21 млн. евро - 12 млн. евро за Eleven и 9 млн. евро за екипа на Launchub, и инвестират в компании в начален етап на своето развитие. До момента двата фонда са инвестирали близо 6 млн. евро в 92 компании. Основна част от тях са от България, но немалка част вече са и от региона. Eleven вече имат за гърба си 57 проекта и 150 основателя, финансирани с ресурса си, а Launchub е инвестирал в общо 35 проекта.

Тази статия е част от поредицата STARTUP. Приветстваме вашите предложения, идеи и коментари на [email protected]

Фондовете за стартиращ бизнес Eleven и Launchub започнаха да набират първите идеи за финансиране за 2014 г. - т.нар. прозорци за кандидатстване продължават около месец. Тази година целта е да се финансират по-развити проекти - компании, които са открили и развили продукта си и искат да го налагат. Това става ясно от съобщения на двата фонда, които от почти две години вече инвестират в стартиращи компании от България и региона.

Какво търси Eleven...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Хубава инициатива наистина. Би било хубаво ако компаниите са от реалния сектор. Имам предвид, хубаво е да си намериш ветеринар онлайн максимално бързо, но има и по важни неща според мен. Иначе успех

 • 2
  minko_georgiev avatar :-|
  minko_georgiev

  Пожелавам и през тази година да се намерят добри проекти за финансиране, както през 2012 и 2013 г.

  Ще бъде чудесно ако се повтори и тура в Западните Балкани...

 • 3
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Успех!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Чаши за изяждане

Чаши за изяждане