Допълнителен слой защита

Създадената от четирима българи екранираща лепенка SkimProt е просто решение за предпазване на банкови карти от източване

Камен Несторов и Димитър Чобанов
Камен Несторов и Димитър Чобанов    ©  Велко Ангелов
Камен Несторов и Димитър Чобанов
Камен Несторов и Димитър Чобанов    ©  Велко Ангелов

Над 10 млрд. долара. На толкова се изчисляват световните загуби през 2013 г. от източването на кредитни и дебитни карти. Измамниците стават все по-изобретателни, но като цяло всичко опира до слабото място на всяка карта - магнитната й лента. Чрез сравнително просто устройство, монтирано на банкомат или POS терминал, може за секунди да се разчетат и копират всички данни и буквално в същия момент вече някой да тегли или да прави покупка на другия край на света - това е т.нар. скимиране.

Има много съвети как може да се намали рискът, но може би има и по-универсално решение. И то се крие в проекта на четирима българи, които са разработили и вече продават технология за предпазване на картите. Поне на тези с чип, каквито вече са практически всички издавани от банките кредитни и повечето дебитни карти. 

Скимирай това

Идеята на съдружниците в "Скимпрот" Димитър Чобанов, Камен Несторов, Георги Кънев и Николай Цапрев всъщност е проста, но изпълнението и превръщането й в едноименния продукт се оказва повече от трудно. Проектът на четиримата представлява специален екраниращ протектор, който се залепя върху магнитната лента на гърба на банковата карта. Така всякакво копиране на данните от нея става невъзможно, а ако някой я скимира, ще получи от SkimProt просто много нули. Въпреки това картата може да се ползва практически навсякъде в България (засега лепенката не работи само с карти на ОББ на банкомати на самата банка поради особеност в настройките им) и в Европа и на много банкомати и терминали по света благодарение на чипа си. А ако пътувате или случайно попаднете на устройство, което чете само магнитна лента, можете просто да отлепите стикера, като от компанията не препоръчват повторната употреба.

Началото на SkimProt поставя Димитър Чобанов, но той бърза да уточни, че е екипен продукт и никой от тях не е можел да го направи самостоятелно без уменията на останалите. Самата идея е нова и уникална, тъй като никой не е съчетавал всичките използвани технологии в един продукт. "Идеята с лепенката е на пет години. Зададох си въпроса защо картите имат и чип, и магнитна лента. Лентата е нужна заради съвместимост с по-стари устройства", казва Чобанов. Кражбите на данни стават основно през нея, тъй като чипът е по-нова и далеч по-сигурна технология. SkimProt е лепенка, която скрива абсолютно всичко записано на лентата и съдържа само сервизен код. Той, най-просто казано, "казва" на банкомата или POS терминала да чете чипа на картата.  

Не просто лепенка

 "Правих тестове да лепя офис листчета по картата и я пробвах по разни банкомати, треперейки дали ще я глътнат. След време ми се избистри концепцията и използвах Камен като консултант да ми обясни полиграфическите особености", казва Димитър. Той и Николай имат опит от службите - Димитър е работил в бившето военно контраразузнаване и се занимава с информационна сигурност. Камен също има опит в информационните технологии и работи в полиграфическата група "Демакс" на депутата Петър Кънев, който е баща на четвъртия съдружник в "Скимпрот" Георги.

Именно в печатницата се прави и самият продукт, като за изготвянето му се минава през пет различни отдела в компанията. "Продуктът беше всичко друго, но не и стандартен и нямаше ноу-хау как да станат нещата. Все пак става въпрос за комбинация между картови технологии, IT, класически печатни технологии, залепващи се етикети и др.", казва Камен. А Димитър допълва, че е късмет, че това е единственото място в Източна Европа, където всичките нужни технологии ги има на едно място, защото в противен случай производството ще се усложни и оскъпи неимоверно.

Развитието никак не е лесно, дори само като се почне от нещо наглед не толкова предизвикателно като намирането на подходящото лепило: "Първите стикери не можеха да се свалят и трябваше да ги чегъртаме с шпакла", обяснява Димитър. След дълги тестове продуктът все пак е готов. Той преминава изпитания в Нова Зеландия, в Института за криминалистика и специална техника, в специална лаборатория за банкови карти в Библиотекарския университет и "Борика-Банксервиз". Навсякъде отзивите са положителни. SkimProt има и българска, и международна заявка за патент, които трябва да бъдат издадени през тази година. 

Вече на пазара

Първите бройки в индустриален мащаб са на пазара от края на 2013 г. Препоръчителната цена на SkimProt е 10 лв. и засега може да бъде намерен във веригата за техника "Зора" и специализирания магазин "Сектрон". Идеята на четиримата партньори е да намерят ексклузивен дистрибутор, който да отговаря за разпространението. Вече има фирма, с която са в напреднали преговори да поеме тази дейност.

Но амбициите на съдружниците и основният им фокус са други по-големи пазари. "Не е зле да продаваме добре в България, това ни е домашният пазар. Но тук платежоспособното население просто е прекалено малко", обобщава Камен.

Интересни за тях са Венецуела (в която вече имат дистрибутор), Мексико, Доминиканската република, Южна Африка и др. "Това са държави, където хората внимават за своята сигурност и имат традиция да защитават личните си данни", казва Димитър. В тези държави случаите на скимиране са по-чести. Европа засега не е основен приоритет, тъй като за потребителите не е толкова важна подобна защита и в много от страните банковата практика е да възстановяват откраднатите пари. Измамите в САЩ са много, но там преобладаващи са устройствата, които четат единствено магнитна лента и технологията на компанията не може да се използва. Въпреки това те определят именно САЩ като златна мина за тях, защото именно заради слабото навлизане на чиповете там все още банките навсякъде по света масово издават карти и с магнитни ленти. И това според Димитър ще е така поне още 5 - 10 години.

В момента основната им работа е да търсят дистрибутори в много държави. Преговорите с такъв са напреднали в Канада. Съдружниците са готови да инвестират и в офлайн и онлайн маркетинг, с който да популяризират продукта след намирането на дистрибутори. Това те очакват да бъде и най-големият им разход и вече са подготвили бюджет от 200 000 лв. собствени средства, които да вложат в тази дейност през следващите до девет месеца. Инвестициите им досега в разработката на продукта са около 50 000 лв. 

Четиримата не се определят като типичния стартъп - всеки от тях работи или има собствен бизнес и те ползват опита и познанието си от там. Вече са преговаряли с външен инвеститор, желаещ да купи дял, но не са се договорили за условията. Засега те смятат, че на този етап могат да се справят сами да налагат продукта, не търсят финансиране на всяка цена и определено не искат да продават цялата компания. Целта на им е на всеки пазар да покрият 0.5% от населението. Което означава, че в България трябва да има 30 000 потребители на продукта, което по думите им е постижимо за една година. Досега без никаква реклама около 1000 души са купили SkimProt. Във Венецуела броят е 2000.  

Четиримата партньори са наясно, че налагането на SkimProt няма да е лесно. "Това е нов продукт и хората имат нужда да прочетат повече за него. Все пак картата е лично нещо, свързано с пари и в началото мнозина казваха "това няма да го лепя на картата си". Някои се съмняваха, че продуктът ни ще копира данните им, а не обратното. Ще ми се да можехме да го правим", шегува се Камен.

Още от Капитал