Работа насам, работа натам

Платформата majio ще използва специален алгоритъм, който ще позволява да се направи сравнение между търсеното в обявата и документите на кандидата, за да се намери най-доброто съвпадение, обясняват Роман Василев и Светла Симидчиева

Работа насам, работа натам

Или как две нови онлайн платформи ще се опитат да улеснят оценката и подбора на кадри.

19120 прочитания

Платформата majio ще използва специален алгоритъм, който ще позволява да се направи сравнение между търсеното в обявата и документите на кандидата, за да се намери най-доброто съвпадение, обясняват Роман Василев и Светла Симидчиева

© Велко Ангелов


"Съжалявам, но нямате късмет", казва служителят по подбор на персонал и разделя високата купчината със CV-та на две половини, като изхвърля едната в коша.

Не звучи професионално, нали? Истината е, че макар да не може да направи това, въпросният служител определено си го е помислял. Защото след всяка обява за работа обикновено получава стотици CV-та и мотивационни писма и за да ги филтрира, може да се занимава с тях в продължение на месеци. 

Технологичният изход от тази драма е да се използва онлайн платформа, в която кандидатите попълват данните си, а пресяването става по ключова дума. Но рискът да се пропусне подходящия човек или самият кандидат да попадне в групата "без късмет" само заради речника си, продължава да съществува.

Представете си и друга ситуация – вие сте човекът с най-добри качества, умения и потенциал за развитие, но все още сте в началото на кариерата си и разполагате само с диплома от университета (и в най-добрия случай няколко стажа). Вероятността да се разминете с работодателя, а той със служител с "добри гени", е голяма. 

Но търсенето на работа вече няма да е същото. Две онлайн платформи, които получиха финансиране от фондовете за стартиращи компании Eleven и LAUNCHub, ще се опитат да се справят с тези проблеми. Макар и да използват различни подходи и средства, целта им е една - да направят оценката и подбора на кадри по-лесна, по-съвременна и по-приятна и за кандидатите, и за работодателите. 

Имаме съвпадение

Ако си търсите работа, например като търговски директор, и въведете това като ключова дума в някой сайт с обяви, ще получите като резултат всички оферти, в които се споменава за търговия, продажби и директорски позиции. После трябва да прегледате всяка една поотделно, за да установите коя е най-подходящата за вас. Няма по-автоматизиран подход. Същото се получава и от другата страна – работодателят филтрира данните на кандидатите за работа по ключови думи. И точно затова бавно и трудно се намира съвпадение.

Самият аз бях в подобна ситуация, която обаче ме провокира, вместо да продължавам да си търся работа, да си създам такава, като разработя по-ефективно решение и за търсещите, и за предлагащите работа, казва Роман Василев. Така се появява и идеята за платформата majio (абревиатура от Matching Applicants&Jobs Input Online).

Тя свързва работодатели и кандидати, като прави съвпадението на обяви и кандидатури не само по ключови думи, но и в конкретен контекст, за да може процесът да е максимално ефективен. В същото време системата използва специален алгоритъм, който й позволява да направи сравнение между търсеното в обявата и документите на кандидата (отново по ключови думи и контекст), за да намери най-доброто "напасване". 

Majio спечели подкрепата на фонда Eleven и проектът получи финансиране от 25 хил. евро, като вече е одобрен и за втори транш. Но паралелно с привлеченото финансиране екипът на проекта води разговори и с потенциални инвеститори, които да подкрепят развиването на проекта. 

Василев вече има опит в стартирането и развитието на бизнес и дълги години е работил като мениджър в сферата на автомобилната индустрия в няколко държави, а някой може да го познава и покрай политическата му кариера като министър без портфейл, отговорен за развитието на електронното правителство в служебния кабинет на Марин Райков.

Екипът му от 8 души вече е напреднал с работата по платформата и тестовата й версия ще бъде готова през юни. По план проектът трябва да заработи официално през есента на 2014 г. и понеже е иновативен, стартът на majio може да бъде не само за българския пазар, но и за няколко англоговорящи, обяснява Василев. 

Технологичното ниво в процеса на търсене на работа е изостанало дори бих казала в световен мащаб и ние искаме да променим това, казва Светла Симидчиева, която има над 15 години опит в сферата на подбора на персонал и е съосновател на проекта.

На практика работодателите ще могат да подават информация за свободна позиция към majio във всякакъв формат и съдържание (включително и под формата на "идеалното CV"), а екипът ще има грижата да извлече най-важната информация, да я структурира, съгласува с подателя и впоследствие да я публикува на сайта. В платформата ще се събират обяви за работа и от други международни сайтове, които работят като агрегатори на оферти или кариерните секции на уебстраниците на компаниите. 

Впоследствие системата ще може да прави автоматично сравнение и оценка на "напасването" (изчислено в проценти) между изискванията на работодателя и това, което предлага кандидатът. Така кандидатурите ще се класират не само по обща оценка, но и с разбивка за процентното съответствие на различни конкретни изисквания, като например умения, образование, интереси и т.н.

Освен задължителните "позитивни" критерии, т.е. на какво държи работодателя, системата може да включва и "негативни", например да не се класират хора от конкретна организация и т.н. Всъщност платформата може да бъде използвана както за реално търсене, така и за тестване на пазара за наличие на определени кадри с конкретни умения. Самите кандидати пък могат да си направят преценка къде се намират в момента и какво трябва да подобрят, за да се адаптират на пазара на труда.

Естествено за кандидатите за работа услугите са безплатни, а проектът ще се издържа от таксите за всяка публикувана обява. Той ще разчита и на приходи от месечни абонаментни такси на клиенти, които биха искали да използват адаптиран вариант на платформата за вътрешни цели, така че сами да могат да въвеждат и сравняват съвпаденията в търсенето и предлагането за конкретна позиция. Третата опция, от която ще печели проектът, са анализите на пазара на труда, които ще могат да бъдат правени на база въведената информация, например за търсенето или заплащането в конкретни сектори, за нивото на конкретния кандидат спрямо средното за пазара и т.н. 

Докажи ми какво можеш

Младите хора нямат професионален опит и трудно могат да докажат само с току-що издадените си дипломи или CV какви са техните умения и качества. Работодателите пък често трябва да оценяват дълъг списък от кандидати, което отнема доста от времето им. Това са предизвикателствата, с които ще се борят тримата млади предприемачи – Владимир Василев, Владислав Великов и Габриела Кушева - които стоят зад платформата jobio.me. 

Тяхното предложение за решение на проблема е сайт с тестове и задачи за оценка на меките и професионалните умения на кандидатите за работа. Фокусът им са младите хора, защото вярват, че с подобни тестове те ще могат да разберат какво е нивото им в момента и върху какво да работят, както и да докажат потенциала си пред работодателите, дори и да не могат да се похвалят с голям практически опит. Фирмите пък ще могат да пренасочват кандидатите към платформата и нейните опции за оценка, а после лесно и бързо да филтрират кандидатите за работа просто като сравняват резултатите им.

Проектът е подкрепен от фонда за инвестиции в стартиращи компании LAUNCHub, който го финансира с 30 хил. евро. А само месец след официалния си старт jobio.me вече има близо 1000 регистрирани потребители.

Владимир, който е и един от съоснователите на платформата, в момента е трети курс политология, но вече има опит в онлайн проектите. Преди близо година той създаде и сайта SmartiGraphs, който предлага образователни графики по актуални политически и обществени теми. Габриела пък вече има опит като HR експерт, а Владислав - в наемането на хора. Екипът стига до идеята за jobio, след като осъзнава (от личен опит и практиката си в сферата на човешките ресурси), че една от причините младите хора да имат трудности в намирането на работа е, че няма как да докажат уменията си, а CV-то дава само суха, схематична информация. Младeжите понякога дори не знаят върху какво да наблегнат, за да доразвият качествата си. Затова и jobio.me предлага два вида тестове - за личностна оценка и оценка на професионалните качества в различни области – от маркетинг, търговия и дизайн до креативност и способност за планиране и организиране, като всички те са разработени от професионални консултанти (всички тестове ще бъдат достъпни в началото на май). 

Засега всеки с регистрация може да ги използва, за да се тества и да се похвали с резултата пред приятели или работодател. В същото време системата позволява на компаниите да прегледат и списъка с хора, които вече са оценили уменията си и да се свържат с тях.Проектът ще е безплатен за всички потребители и ще печели от услугите, които ще предоставя на работодателите, като те ще са обособени в различни пакети. Те могат да включват тестове за оценка на личностни и/или професионални качества (за да се използват във връзка с конкретна свободна позиция), достъп до данните от профила на кандидата (с информация за образование, опит, видео-визитка и др.), както и опцията по поръчка на компанията да бъде разработена практическа задача – бизнес казус, с който да се проверят конкретните умения на кандидата.

Досега от jobio.me вече са направили и т.нар. верификация на проекта си, т.е. тествали са го с реални клиенти. От адвокатското дружество "Йорданов, Игнатов, Иванов", което работи с LAUNCHub, са предизвикали кандидат-стажанти с тест на английски за оценка на личностните качества и езиковите им познания.

Обикновено получаваме към 100-150 кандидатури и оценката отнема доста време, казва Димитър Иванов, партньор в дружеството, затова според него такива тестове могат да бъдат добър първоначален филтър. Казва, че първоначално е бил малко скептичен и затова са дублирали подбора през платформата със стандартния си подход. Но пък признава, че когато са сравнили своите преценки с тези от теста на jobio.me, установяват, че са стигнали до едни и същи изводи.  

Всъщност първоначалната идея на създателите на jobio.me е да предложат онлайн игра, чрез която да се оценяват качествата и уменията на кандидатите, разказва Владимир. Той вярва, че по този начин кандидатстването за работа и стаж не само че ще е по-приятно (особено за младите хора), но и реално ще е по-ефективно, тъй като ще може да се тества подходът на кандидатите в различни ситуации. Все още не са се отказали от тази идея. И обещават да работят и по нея, макар и на по-късен етап. Защото не само светът се променя, но и начините за търсене на работа също трябва да се променят. 

"Съжалявам, но нямате късмет", казва служителят по подбор на персонал и разделя високата купчината със CV-та на две половини, като изхвърля едната в коша.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  anitamihaylova avatar :-|
  anitamihaylova

  Много интересно и ще бъде в голяма полза.

 • 2
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  не че искам да омаловажавам труда на хората... ама толкоз много думи щото некой бил преработил монстър.ком за български условия... са точно каквото хедхънтингът е... две-три семки жито в цела бала слама... :)

 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell

  Професионално изготвен Тест е за предпочитане:)

 • 4
  shanumpa avatar :-|
  gester

  Страхотна инициатива, имаше нужда от такова нещо. На добър час!

 • 5
  glamdring avatar :-|
  Божидар Божанов

  До коментар [#2] от "tucker case":

  Имайки известно количество експертиза в сферата, мога да кажа, че Монстър не непременно правят нещата по най-добрия начин, що се отнася до анализиране и съпоставяне на CV-та и обяви.

 • 6
  sellwell avatar :-|
  Sell Well

  Прекрасна инициатива! Това ще даде на шанс да добрите кадри да намерят работа разчитайки на качествата си, а не на късмет.

 • 7
  carmello avatar :-|
  carmello

  нещо ми се губи идеята - първият проект ти дава да кажем процентно съвпадение на желания кандидата- да кажем 60 %. Оба4е понеже ли4но понякога на мен ми се налага да преслушвам кандидати за работа в моя отдел, много 4есто се оказва 4е всякакви такива неща лъжат- имам предвид, някой ка4ва СВ, има 80% съвпадение, и като дойде и се видите на живо се оказва 4е грам не е подходящ

  за 2-рата платформа- също от ли4ен опит, това 4е си решил 5 зада4ки не озна4ава нищо в съвременният бизнес, ама нищо. За мен примерно е много по важно 4овекът който кандидатства за работа при мен да може да намери на4ин да реши проблемът, даже и в на4алото да не знае как.
  Ако трябва да прегледа целия нет, да се консултира с познати и приятели, но накрая да изрови решение на проблема - такива хора искаме. И в слу4ая не виждам какво ти казва това, 4е някой е решил някакви зада4ки онлайн- ако щете, как може работодателя да знае 4е именно този 4овек ги е решил, а не някой друг от неговия акаунт ?

  Наистина има огромна нужда от подобряване на на4ините за търсене на ка4ествен персонал, но тези 2-те платформи са много, много дале4 от целта, поне по мое ли4но мнение

 • 8
  armich avatar :-|
  armich™

  @carmello Ако ти ще ме интервюираш, предпочитам да не почвам при Вас работа!!!

 • 9
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  доста хора нямат работа, но и не търсят такава, защото не вярват (след дълги години опит), че си заслужават усилията да търсиш собствената си реализация в условията на бг бизснеса.

  бизнесът в България не е атрактивен за търсещите работа.

 • 10
  a_lizzard avatar :-|
  a_lizzard

  Как ги получават тея стотици кандидатури не знам; при нас трябва със свещ да ги търсим, до степен че няколко пъти сериозно сме се замисляли за хора от чужбина...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Сладък път

Сладък път