Новото в технологичната схема по "Иновации и конкурентоспособност"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новото в технологичната схема по "Иновации и конкурентоспособност"

В новия програмен период модернизиране на производствата по познатата схема ще бъде предназначено само за микро-, малки и средни предприятия.

Новото в технологичната схема по "Иновации и конкурентоспособност"

За тази година по нея има заложени 150 млн. евро, като проекти ще се приемат три пъти

18113 прочитания

В новия програмен период модернизиране на производствата по познатата схема ще бъде предназначено само за микро-, малки и средни предприятия.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Приликите с предишната схема са много, така че фирмите няма да изпитат затруднения в подготовката за кандидатстване.

Любимата схема за финансиране на бизнеса за технологична модернизация отново е заложена в новия програмен период 2014 - 2020 г. в програмата "Иновации и конкурентоспособност", но вече като схема "Подобряване на производствения капацитет на МСП". Приликите с предишната схема са много, така че фирмите няма да изпитат затруднения в подготовката за кандидатстване. За 2015 г. по схемата има заложени средства от 150 млн. евро, като проекти по нея ще се приемат три пъти. Няма промяна във възможността да се кандидатства за финансиране на дългосрочни материални и нематериални активи. Но какви са разликите, които бизнесът трябва да има предвид:

Големите предприятия са изключени от финансиране по схемата

В новия програмен период модернизиране на производствата по познатата схема ще бъде предназначено само за микро-, малки и средни предприятия. Схемата е включена в програмата в приоритетна ос 2 "Предприемачество и капацитет за растеж на МСП", която е подготвена в съответствие с Националната стратегия за насърчаване на МСП. Така че в новия програмен период големите предприятия ще имат възможност за дейности за технологична модернизация в схемите, предвидени за иновации и за енергийна ефективност.

По-малко безвъзмездна помощ за свързани предприятия в новия програмен период

Европейските регламенти наложиха промени в тавана за минималната помощ, която могат да получат МСП в новия програмен период. Досега прагът беше 200 хил. евро за едно малко или средно предприятие, което кандидатства по дадена схема за грант. От 2014 до 2020 г. вече т.нар. правило de minimis (минимална помощ) е променено на 200 хил. евро за предприятието, което кандидатства, плюс всички свързани с него фирми. Това означава, че компании, които са свързани на холдингов принцип или по линия на собственост, трябва да направят своя разчет по различен начин за инвестициите, които искат да финансират с грант за целия програмен период.

Трябва да се има предвид, че правилото за инвестиции в режим de minimis се отнася за период от 3 последователни финансови години.

Секторен подход

Схемата "Подобряване на производствения капацитет на МСП" ще има три приема през 2015 г., като за всеки от тях ще има отделени средства по подбрани сектори, които трябва да бъдат стимулирани. Те са категоризирани като нискотехнологични, среднотехнологични и високотехнологични. Кои ще бъдат конкретните сектори на икономиката и как те ще бъдат разположени в рамките на трите приема през годината ще можем да разберем, когато се обявят насоките за кандидатстване по процедурата за обществено обсъждане. Все още не е решено дали всеки прием ще бъде за определени сектори, или ще има квотен принцип за определените категории.

Стимулиране на регионите, които имат нужда от развитие

В новата програма "Иновации и конкурентоспособност" се въвежда нов "регионален" принцип за размера на безвъзмездната помощ на база на приетата от Европейския съюз Карта на регионалните помощи за периода 2014 - 2020 г. Съгласно промените фирмите от Югозападния регион ще получат по-малък размер на помощ по програмата, като праговете са 25% безвъзмездна помощ за големи предприятия с възможност за увеличение до 35% за средни предприятия и до 45% за микро- и малки фирми. Причината за промяната е, че Югозападният регион включва София, а столичните икономически данни създават много различна представа за целия регион като представяне. Регионът включва областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и София. За останалите 5 района на планиране условията остават непроменени - 50% грант за големи предприятия с възможност за допълнителни 10% увеличение за средни предприятия (до 60%) и 20% увеличение за микро- и малки предприятия (до 70%).

Кога ще започне кандидатстването

Индикативната годишна програма казва, че още през януари ще бъде обявена новата схема "Подобряване на производствения капацитет на МСП". За съжаление това няма да се случи. Вече има промяна в индикативната програма за март. На този етап първото условие е изпълнено - Споразумението за партньорство на България, очертаващо помощта от европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014 - 2020 г., е изменено на 7 януари 2015 г., за да е координирано с програмата "Иновации и конкурентоспособност". Това дава възможност ОП "Иновации и конкурентоспособност" да бъде одобрена от Европейската комисия не по-късно от март. По официални изявления от икономическия министър Божидар Лукарски програмата ще бъде одобрена през февруари. Това значи, че насоките за кандидатстване ще бъдат публикувани тогава за обществено обсъждане и самата схема ще бъде пусната за прием през март.

Какво друго чакаме от програмата за бизнеса

В индикативната годишна програма са заложени още две схеми, които ще бъдат обявени през 2015 г. "Подкрепа за иновации в предприятията", която е с бюджет 40 млн. евро, ще бъде отворена през септември, а схемата "Енергийна ефективност в МСП" ще бъде обявена през декември с бюджет 50 млн. евро.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

Приликите с предишната схема са много, така че фирмите няма да изпитат затруднения в подготовката за кандидатстване.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  tanazius avatar :-|
  tanazius

  "В новата програма "Иновации и конкурентоспособност" се въвежда нов "регионален" принцип за размера на безвъзмездната помощ... "

  Пълно скудоумие - няма значение колко е добра идеята, бизнес-плана, капацитета на изпълнителя - важното е да си от Северо-западнала България, за да ти дадат добър процент! Ако си от София - максимално 45% !!! Чакайте на червения северозапад да "усвоява"... После пак ще ревем, че за новия период са ни отрязали част от парите, "поради липса на капацитет за усвояване по време на предходния период".
  BTW, по Horison 2020, при директно кандидатстване в Брюксел, размера на помощта в проценти е 90% (100% при R&D), в абсолютна ст-т от 500 000 евро до 2 500 000 евро...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.