Кои единадесет стартиращи компании получиха допълнително финансиране от Eleven

В осмия инвестиционен прозорец на фонда през януари компаниите полуичиха общо 450 хил.лв.

Даниел Томов, съдружник във фонда, откри осмия Demo Day<br>
Даниел Томов, съдружник във фонда, откри осмия Demo Day<br>    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Даниел Томов, съдружник във фонда, откри осмия Demo Day<br>
Даниел Томов, съдружник във фонда, откри осмия Demo Day<br>    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Стартиращите компании от осмия инвестиционен прозорец на Eleven представиха проектите си пред многобройна аудитория, съставена от предприемачи, инвеститори и ментори в програмата. Общо 10 стартъпа от България, Словения, Хърватия и Сърбия се качиха на сцената в така наречения Demo Day в края на април и разказаха за бизнес идеите си и плановете за бъдещото им развитие. Те предложиха решения в сферата на медицината, електронното пазаруване и софтуерното инженерство.

Още през януари фондът за рискови инвестиции обяви новите попълнения в портфолиото си. Тогава те бяха 12 на брой, но в сферата на предприемачеството всичко се променя много динамично и поради тази причина от тогава до сега някои от стартъпите промениха визията си, а един от тях се отказа от участие в програмата, коментираха от фонда. Така към днешна дата осмият инвестиционен кръг се затваря с 11 стартиращи компании с общо финансиране в размер на 450 хил. евро. Политиката на Eleven е да подпомагат поетапно младите компании. Първоначалната им инвестиция е 25 хил. евро срещу 8% дял, след това в зависимост от постигнатите резултати стартъпът може да кандидатства за ново финансиране до 75 хил. евро под формата на конвертируем заем. Максималната сума, която фондът може да отпусне на една компания за по-продължителен период от време, е 200 хил. евро.

Звездите на стартъп сцената

Сред екипите, които представиха проектите си на Demo Day, бяха основателите на българската система за закупуване на електронни билети за градския транспорт – Tickey. Безжични устройства, монтирани в автобуси, тролеи и трамваи, отчитат качващия се пътник, който може да заплати билета си през мобилния телефон. За търговците на дребно българската компания Max Cart предлага програма, която обединява и синхронизира данните от продажбите както във физическия, така и в електронния магазин. Освен това тя предоставя възможност за проследяване на складовата наличност и улеснява комуникацията с клиенти.

Словенският стартъп Scoutee разработва приложение, което е насочено към спортуващи потребители. Устройство в съчетание с мобилна апликация помага на бейзболисти да проследяват тренировъчния си процес и напредък, съхранявайки цялата информация в "облака". Отново устройство, но този път против крадци на велосипеди, предлага хърватската компания BGuard. То се монтира на велосипеда и в случай на кражба задейства аларма, като същевременно известява собственика чрез мобилно приложение за местоположението на колелото. Като любопитен, разчупващ стериотипи и смислен, описва проекта си създаделят на Kuknall. Той информира хората за проблемите, свързани със стомашночревния тракт, а в комбинация с това е разработил и специална приставка за тоалетни чинии под името Kuknall.

В помощ на лекарите хирурзи работи словенският проект Adora. Чрез високотехнологичен дисплей за операционната зала медицинските лица могат да преглеждат пациентски данни и рентгенови снимки, използвайки единствено гласови команди и жестове. За получаване на бързи и изчерпателни новини работят основателите на онлайн платформата Colomb.io. Младият хърватски екип предлага комуникационен канал между граждани и медийни организации за по-ефикасен начин за обменяне на информация, снимки и видео. Компанията Novalogy представи иновативните си очила, които помагат на човек да се адаптира при пътуване в различни часови зони или да се чувства бодър дори при смущения в съня. Изобретението е дело на екип от Сърбия и България.

Избери българското

Още три български екипа получиха финансиране от фонда Eleven в осмия инвестиционен кръг и имаха възможност да запознаят аудиторията на събитието с проектите си. Това са ARTery, Baker Street и Angel Baby. Първите разработват платформа, в която артисти могат да предлагат своите ръчни изделия, достигайки по-лесно до широк кръг от клиенти. Основателите на Baket Street пък произвеждат здравословен хляб и сладки изделия, приготвени от чисти продукти. Тестените изделия могат да бъдат доставени до дома и офиса в удобно за клиентите време. На Demo Day събитието не присъстваха представители на финансираната компания Angel Baby. Тя произвежда и продава собствена линия бебешки дрехи за деца до 4-годишна възраст.

През май се очаква Eleven да представят новите финансирани стартъпи от деветия и последен за тази година инвестиционен прозорец. Като за финал компаниите ще бъдат повече в сравнение с предишните кръгове. От фонда обаче уверяват, че това съвсем не е краят на дейността им. През 2016 г. се очаква да създадат нов фонд, който ще се фокусира освен върху инвестиции и върху продажба на вече успешни компании от портфолиото им. Eleven започва дейността си през 2012 г. с общ капитал от 12 млн. евро, опуснат по програма JEREMIE. Три години по-късно със 7 млн. евро от тях са финансирани общо 93 прохождащи компании от България и други страни в Европа.

Още от Капитал