Създай мобилно приложение за 54 часа

Състезанието StartUP Weekend Sofia започва на 15 май

Майскоро издание на StartUP Weekend е посветено на разработването на мобилни приложения
Майскоро издание на StartUP Weekend е посветено на разработването на мобилни приложения    ©  Маргарит Ралев, Startup Weekend
Майскоро издание на StartUP Weekend е посветено на разработването на мобилни приложения
Майскоро издание на StartUP Weekend е посветено на разработването на мобилни приложения    ©  Маргарит Ралев, Startup Weekend

Колко време е нужно на един предприемач, за да развие идеята си в действащ проект? Отговорът е около 54 часа. С толкова време ще разполагат участниците в пролетното издание на събитието StartUP Weekend, което ще се състои между 15 и 17 май в София. Програмисти, дизайнери и маркетолози ще обединят усилия, за да успеят да разработят собствен бизнес проект и да го представят пред потенциални инвеститори в края на състезанието.

Правилата на надпреварата

StartUP Weekend се провежда за четвърта поредна година в София, като главната му цел е да даде поле за изява на хората с идеи в дигиталната сфера и възможност да ги превърнат в реален бизнес. Майското издание на събитието е посветено на разработването на мобилни приложения. Дългият уикенд започва още в петък, когато над 120 участници ще споделят своите предприемачески идеи и ще сформират професионални екипи, които ще работят усилено над осъществяването им. Следващите стъпки към победата са валидиране на бизнес модел и изготвяне на работещ прототип, който да представят пред журито, съставено от инвеститори, специалисти в областта на информационните технологии и професионалисти от телекомуникационния сектор. Всички те от своя страна безпристрастно ще излъчат победители в различни категории – най-завършен прототип, най-добър дизайн, най-обещаващ бизнес модел и други. Публиката на събитието също няма да остане безучастна, избирайки своя фаворит, измежду състезаващите се екипи. Победителите ще получат материални награди за доброто си представяне. Организаторите на StartUP Weekend ще предоставят на участниците достъп до различни софтуерни инструменти и библиотеки, които ще им бъдат от помощ при разработването на мобилните апликации.

Състезатели за пример

Успехът на голяма част от участниците в StartUP Weekend е факт. Според организаторите повече от 36% от екипите развиват успешно проектите си и след състезанието, а около 80% от всички участници продължават да работят върху създаването на собствен бизнес. Пример за това е стартъпът Tickey, който ще позволява на хората със смартфони да заплащат през тях билети за градския транспорт. Българският екип предлага цялостна система от безжични устройства, която да се внедри в автобусите, тролеите и трамваите, така че всеки пътник да може да бъде отчетен при пътуване. Стартиращата компания обяви, че ще изпробва проекта си за пръв път в обществения транспорт в Бургас. Tickey започва да разработва идеята си по време на StartUP Weekend Sofia Mobile през 2014 г., а началото на тази година получи финансиране в осмия инвестиционен кръг на фонда за рисков капитал Eleven. Друг екип, сформиран по време на 54-часовото състезание и продължил работата по собствения си проект и след това, е част от програмата на един от най-престижните акселератори в света - Y Combinator в Силициевата долина, или Меката на стартъпите.

Подобно събитие би било полезно на всеки амбициозен млад предприемач, който иска да развие собствен бизнес в сферата на високите технологии. Всички включили се имат възможност да създадат мрежа от контакти в стартъп общността от България и региона, да придобият нови умения от работата си в екип и да валидират успешни проекти, за които да получат финансиране от серийни инвеститори. Желаещите да станат част от StartUP Weekend трябва предварително да се регистрират на www.swsofia.com срещу такса за участие от 35 евро. И не забравяй – имаш само 54 часа, за да създадеш най-добрата мобилна апликация.

Още от Капитал