Ученици внедряват технология в завод за здравословни напитки

Фондация "Миню Балкански" награди млади изобретатели за трета поредна година

Димитър Рангелов (вдясно) и Стефан Рачев са ученици от гимназията по електротехника "Джон Атанасов" в София. Те получиха наградите си лично от проф. Миню Балкански.
Димитър Рангелов (вдясно) и Стефан Рачев са ученици от гимназията по електротехника "Джон Атанасов" в София. Те получиха наградите си лично от проф. Миню Балкански.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Димитър Рангелов (вдясно) и Стефан Рачев са ученици от гимназията по електротехника "Джон Атанасов" в София. Те получиха наградите си лично от проф. Миню Балкански.
Димитър Рангелов (вдясно) и Стефан Рачев са ученици от гимназията по електротехника "Джон Атанасов" в София. Те получиха наградите си лично от проф. Миню Балкански.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Двама ученици от гимназията по електротехника "Джон Атанасов" в София спечелиха първа награда от конкурса "Млади изобретатели", който се организира от фондация "Миню Балкански" за трета поредна година, със съдействието на БСК. Под ръководството на учителя по физика Милена Гошева, Димитър Рангелов и Стефан Рачев са създали система, следяща качеството и количеството на компонентите при пълненето на бутилки с билкова напитка. Интересната технология вече се използва в цеха на фирма "Биодринкс" в Перник.

От извънкласни занимания до индустрията

Идеята за създаване на специален брояч за нуждите на "Биодринкс" - българска компания, която от началото на тази година произвежда и продава собственото си изобретение - бионапитки с плодови и билкови екстракти, възниква в обикновен разговор. Владимир Титоренков, технологът на биопредприятието, познава преподавателката и момчетата, които имат опит в разработването на устройства, придобит в клуба по роботика на гимназията, а и не за пръв път работят по съвместни проекти. След проучване на възможностите се оказва, че на пазара няма броящи системи, които са напълно подходящи за производството на бионапитките и Титоренков директно се обръща към Рангелов и Рачев.

В рамките на около седмица учениците разработват прототипа, който четири месеца по-късно след многобройни проби и напасвания е готов за внедряване. Става въпрос за сензорен брояч, който се монтира на поточната линия и чрез инфрачервени сензори автоматизирано определя и влага количеството плод, захарен сироп и други съставки при бутилирането, преди да се затвори капачката. Така през юли 2015 г. технологията, разработена от двамата ученици, намира реално приложение в цеха на предприятието в Перник. Работата на Рангелов и Рачев далеч не приключва дотам - те продължават да поддържат и развиват устройството за нуждите на компанията.

А бутилирането в "Биодринкс" е толкова специфично, понеже бутилките имат двойна капачка - в едната част се съдържа екстракт от плодове или билки, която при отваряне се изсипва и смесва с основната течност. За да се контролира качеството на напитките, от изключителна важност е да се следи точният брой капачки, дори всяка капачка има свой уникален номер, разказва технологът.

Признание за млади специалисти

Най-ценното в случая е, че учениците получават възможността да създават реално действащи проекти и да получат подкрепа да се развиват в областта си, единодушни са Гошева и Титоренков. А "Биодринкс" стимулира младите си разработчици и с дарения, което според Титоренков е необходимо, за да се покаже на един млад човек, че работата му се оценява.

В четвъртък Рангелов и Рачев получиха първа награда в конкурса "Млад изобретател". Момчетата са участвали с общо три изобретения - освен брояча в гимназия "Джон Атанасов" вече се ползва и тяхна система за управление на сгради, а в момента работят и по прототип на кола, заобикаляща препятствия. Победителите в надпреварата са получили техническо оборудване и материали, за да доразвиват проектите си, връчени от проф. Миню Балкански, чиято фондация е съорганизатор на събитието. "С наградата ще работим по ново устройство, което представлява нещо като пътен знак с датчици, с който се цели намаляването на инциденти", разкрива Рангелов следващия проект на дневен ред. За развитието на следващото си изобретение амбициозните десетокласници смятат да търсят инвеститори.

Другите наградени

Второто място в конкурса си поделиха Илиян Илиев от Езикова гимназия - Пловдив, и Константин Димитров от СОУ "Цанко Церковски", гр. Полски Тръмбеш. Проектите им са в областта на роботиката и електротехниката. Илиян е разработил робот с автоматично управление, заобикалящ препятствия, а Константин е автор на мобилна метеорологична станция. Благодарение на изобретението си Илиян Илиев е приет в Дармщатския университет, където има възможността да доразвие проекта си. Младият изобретател обаче иска да произвежда изобретението си в България и то да бъде използвано за обучение на български деца в сферата на роботиката.

Трето място заеха Денислав Кирилов, Мелани Ефтимова и Даниел Велинов от ПМГ "Проф. Емануил Иванов" в Кюстендил. Техният проект е за изследване на екологичните промени в почвите и седиментите. Победителите в конкурса ще получат техническо оборудване, за да доразвият проектите си и да ги внедрят в практиката.

Още от Капитал