До 1 декември стартъпи могат да кандидатстват в състезанието The Venture

Организаторите от Chivas започнаха менторска програма за кандидатите в шест града в страната.

Един от mestnite финалисти на миналогодишното издание на конкурса беше българската компания Small Foot
Един от mestnite финалисти на миналогодишното издание на конкурса беше българската компания Small Foot    ©  Велко Ангелов
Един от mestnite финалисти на миналогодишното издание на конкурса беше българската компания Small Foot
Един от mestnite финалисти на миналогодишното издание на конкурса беше българската компания Small Foot    ©  Велко Ангелов

Състезанието за социално предприемачество на Chivas с награден фонд 1 млн. долара продължава да набира кандидати и идеи до началото на декември. От тази седмица започна и менторска програма за участниците, предвиждаща по две срещи във всеки един от градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Менторите ще бъдат на разположение до 20 ноември. В програмата са предвидени и индивидуални кратки консултации със заинтересованите кандидати.

Помощ за кандидатите

Срещите имат за цел да помогнат на участниците да се подготвят адекватно за състезанието и да доуформят идеите си до успешни бизнес концепции. Записването за разговор с местните наставници става онлайн след регистрация на страницата www.chivasdesk.bg и изисква запазване на място. Крайният срок за кандидатстване за съревнованието е 1 декември.

Победителят за България ще бъде излъчен до 18 януари, а няколко седмици по-късно ще бъдат обявени финалистите от всички  държави, включени в инициативата на Chivas Regal. Финалистите от различните държави ще имат възможността да се влючат в едноседмичен тренировъчен лагер през пролетта на 2016 г., където ще се срещнат с водещи технологични компании и ще бъдат наставлявани от експерти в съответните браншове.

Втори пореден конкурс

Международният конкурс за социални бизнес идеи на Chivas The Venture ще се проведе за втора поредна година, а България отново е избрана за една от над 20-те страни участници от целия свят. Общият награден фонд от 1 млн. долара ще бъде отпуснат на един или няколко предприемачи с идеи за бизнес, като условието е той да създава значима социална промяна.

По правило част от наградния фонд - 250 хил. долара, ще си поделят финалистите на база гласуване от потребителите за техния фаворит в crowd-funding платформата Indiegogo. През лятото на 2016 г. ще бъдaт обявени победителите в състезанието.

Важен елемент от тазгодишното изданиие на предприемаческия конкурс е бизнес потенциалът на идеите, не само тяхната социална насоченост. За участниците няма ограничение в етапа на развитие на идеите им, те могат да са реализирани, но могат и да са още концепция, като изискването е да са практични и могат да бъдат реализирани. В предишното издание на конкурса стартиращата компания Arthesis представи страната на финала в Силициевата долина. Българският екип разработва уникални персонализирани обвивки за протези чрез 3D принтер, които вдъхват самочувствие и увереност на хората с ампутация на крака.

Още от Капитал