София е в Топ 10 на дестинациите за стартъпи

Градът печели заради интернет покритието си, ниските такси за регистриране на компании и екосистема от фондове и предприемачи

10. България - София<br />Интернет покритие: 56.7% Регистрация на фирма: 200$ Корпоративен данък: 10% ДДС: 20%
10. България - София<br />Интернет покритие: 56.7% Регистрация на фирма: 200$ Корпоративен данък: 10% ДДС: 20%    ©  Мария Съботинова
10. България - София<br />Интернет покритие: 56.7% Регистрация на фирма: 200$ Корпоративен данък: 10% ДДС: 20%
10. България - София<br />Интернет покритие: 56.7% Регистрация на фирма: 200$ Корпоративен данък: 10% ДДС: 20%    ©  Мария Съботинова

София е един от десетте най-атрактивни градове за предприемачество и стартиране на бизнес в света. Това сочи анализ на Ричард Мадисън от Brighton School of Business and Management, публикуван в сп. Forbes и Seedstars World - базирана в Швейцария компания, провеждaща конкурси за иновативни идеи в развиващите се пазари.

Какви са предимствата

Българската столица е на десето място в класацията и това се дължи на бързия интернет, евтината регистрация на нови компании, ниските данъци и не на последно място присъствието на инвестиционни фондове. Някои от държавите в подреждането участват с повече от един град - например Полша с Познан, Краков и Варшава или Китай с Пекин и Шенжен.

През последните години София се разви като своеобразен стартъп хъб и привлече компании и инвеститори и от околните страни. Фокусът попада предимно върху сийд фирмите, тоест такива в начален етап на развитие. Важна роля за формирането на предприемаческата екосистема изиграха двата акселератора Eleven и LauncHub, които освен инвестициите предлагат и менторски програми. До момента те са вложили средства в над 170 компании, като са привлекли част от тях от чужбина - предимно от Балканите. Фондовете за инвестиции в по-развити бизнеси като Neveq или Rosslyn Capital също играят важна роля в развитието на екосистемата. И не на последно място някои чуждестранни инвеститори също обръщат поглед към развиващата се местна предприемаческа среда.

Покритието от 56.7% и високата скорост на интернет са още една от причините София да попадне в класацията. Открай време България е лидер по качество на връзката в Европа, а наскоро беше завършен и проект, свързващ нови 70 населени места с интернет, с което покритието на територията на страната ще стане още по-добро. 

Цената е третият показател, по който София е избрана в класацията. В световен мащаб тук все още е доста евтино да се започне и развие бизнес. Според проучването на Мадисън таксата за регистрация на дружество за чужденци е 200 долара, което нарежда София на четвърто място по този показател заедно с Индия. Всъщност произходът на основателите на компании в България няма отношение към цената и тя е около 100 лв. държавни такси плюс хонорар на адвокатска кантора за подготовка и подаване на документите. Освен сравнително евтината регистрация корпоративният данък и ДДС в България също са ниски - съответно 10% и 20%. Конкретно този данък е най-нисък от всички страни в класацията, а най-високият е в Индия - 34%, показва изследването на Мадисън.

Сийд-сърцето на Балканите

Освен в топ 10 в световен мащаб, София е и водеща дестинация за стартъпи и на Балканите. "Ако търсиш по-малко финансиране, мястото е идеално, защото не е трудно да го намериш и инвеститорите стават все повече", смята Александър Гвозден, основател на LegalTrek, компания за правен софтуер със сръбски корен, която започва дейността си в България. Според Гвозден едно от големите предимства на София, съизмерена с по-големите стартъп центрове, е, че в големите фондове в Германия например се търсят суми в милиони, а компаниите са на доста по-късен етап от развитието си. Затова и възникващата стартъп система в София получава много силен начален тласък.

Сред големите

Другите европейски стартъп дестинации в класацията са Великобритания в лицето на Лондон,  Полша с Краков и Варшава и Русия с Москва. На първо място са китайските градове Пекин и Шенжен, където таксата за започване на бизнес е едва един долар, макар интернет покритието в страната да е значително по-ниско от това в България - 46%, според проучването на Мадисън. Сред първите десет са още Индия с Бангалор, Австралия със Сидни, Мелбърн и Бризбейн, Тунис с Ел Газала и Египет с Кайро и Александрия.

Още от Капитал