Попитай адвокат онлайн

Чрез платформата Advokatami.bg могат да се генерират почти 200 различни документа, а отскоро и да се намери и правна консултация

Част от екипа на платформата
Част от екипа на платформата    ©  Капитал
Част от екипа на платформата
Част от екипа на платформата    ©  Капитал

Правната главоблъсканица и документацията набират все по-голяма популярност като ниша за технологични решения. Advokatami.bg е онлайн платформа, която помага да се избегнат някои от разходките до адвокатски кантори за ежедневни документи или грешките при изтеглени от интернет случайни бланки. От около месец платформата посредничи и при намирането на подходящи адвокатски услуги.

От официалния си старт през 2014 г. досега сайтът, който по принцип не изисква регистрация, има около две хиляди абонати и оборот от 9 хил. лв. за пет месеца дейност през миналата година. За 2015 г. компания "Лексперт", която стои зад платформата, очаква приходи от 50 хил. лв. и шесторно увеличение за 2016 г., обясни за "Капитал Daily" основателят Станимир Ненов.

Посланик на правото

Advokatami.bg е нещо като бизнес продължението на нестопанското сдружение "Департамент за правна култура", поддържащо pravatami.org - платформа с почти 2 млн. потребители, която обяснява на достъпен език законите и правоотношенията в България.

Отначало Advokatami.bg е ориентирана изцяло към генериране на различни видове документи - договори, декларации, пакети за регистрация на фирми, като голяма част от тях са безплатни. В момента платформата предлага портфолио от около 200 документа, които могат да бъдат попълнени и генерирани изцяло онлайн, като 30 от тях са напълно безплатни и не изискват регистрация.

Отскоро компанията предлага и още една услуга - посредничество за намиране на подходящ юрист. "Все повече хора имаха нужда и от консултация", коментира Ненов решението да внедри допълнителен инструмент в платформата. В момента чрез сайта на цена от 39 лв. може да се изпрати първоначално запитване, което екипът на компанията пренасочва към подходящия за случая адвокат. В срок от 48 часа се връща отговор по казуса.

При продължаване на отношенията между юриста и клиента на платформата "Лексперт" получава 20% от адвокатския хонорар. Юристите, за чиито услуги посредничи Advokatami.bg, за избрани от компанията, поради което и нищо не противоречи на забраната да се рекламира адвокатска дейност.

Технологии и право в бизнес план

Advokatami.bg, която е свързана с фондация pravatami.org, сдружение "Департамент за правна култура" и е собственост на "Лексперт" ООД, е своеобразен стартъп с големи амбиции. Официално фирмата "Лексперт" е регистрирана през юни 2014 г. и е собственост на Станимир Ненов и Мариела Мицова, които си партнират и в други проекти като компанията за дизайн и креативни услуги "Ателие 29".

Според Ненов в разработването на инструмента е вложена петцифрена сума, като голяма част е възвърната още осем месеца след старта. За пет месеца дейност през 2014 г. правната платформа има приходи от 9 хил. лв. и печалба от 2 хил. лв. Според Ненов бизнесът на компанията обаче бързо се разраства с темпове от порядъка на 36% месечен ръст на приходите и 20% на потребителите, затова и очакванията за приключване на 2015 г. са за 50 хил. лв. от оборот. За тази година Ненов прогнозира скок на приходите до 300 хил. лв.

От около три месеца компанията има собствен офис в центъра на София. Засега екипът се състои от осем специалисти, като трима от тях се занимават с техническата поддръжка на платформата и не са постоянна част от екипа, обяснява Ненов. Въпреки че услугите "Лексперт" са ориентирали изцяло към българските бизнес и потребители, част от екипа е разпръсната извън България. Така например единият от основателите, Станимир Ненов, в момента живее в Сан Франциско, а в поддръжката на Advokatami.bg участват двама пакистанци, един румънец и един американец.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  valdim avatar :-P
  Dimov

  "Юристите, за чиито услуги посредничи Advokatami.bg, за избрани от компанията, поради което и нищо не противоречи на забраната да се рекламира адвокатска дейност."
  Все си мислех, че заобикалянето на закона в една уговорка, влече нищожност на същата, но явно има и аномалии...

  Значи така... Ако съм адвокат и си огранизирам "избиране" в 3-4 такива "не-рекламни" платофрми/сдружения, значи пей сърце...

 • 2
  viarapanceva avatar :-|
  Vyara Pancheva

  pravatami.bg, не pravatami.org

 • 3
  pye1452095251484861 avatar :-|
  Kaloyan Krastevich

  Да, а когато се окажеш омазан до ушите в непреодолими последствия, защото си се изхитрил да използваш бланки, изготвени по калъп - тогава се обръщаш към "експертите" от тази платформа, за да те обезщетят за настъпилите вреди. Ох, те пък нямат застраховка "професионална небрежност", нали не са адвокати..:( Обърках се...

 • red.mary

  Това е пълно безобразие, договрите се генерирали, не се пишели, разбираш ли, според това, кава е волята на страните, това е несериозно и опасно, а да не говорим, че е незаконосъобразно.

 • 5
  valerie10 avatar :-|
  valerie10

  Отворих за 4 документа,всичките ме пратиха към консултация,а имам и 5 минути безплатни.Така и не открих безплатен документ.Капитал,вие им правите безплатна реклама.
  Моля да им препоръчате,ако имат нещо безплатно да го отделят в специален раздел!

 • 6
  v.vvv123 avatar :-|
  v.vvv123

  Капитал преди да "представя" (рекламира) услуги може ли да провери дали самата услуга отговаря на условията за предоставянето й? Описания в статията (и явно успешно реализиран) "бизнес модел" не би следвало да е работещ в България. В статията се съдържат откровени признания за нарушения на закона и Капитал би следвало да отнесе въпроса към компетентните органи, защото "Всички продукти, издавани от Икономедиа, спазват принципите на качествената журналистика и отговорността към обществото. Редакциите на изданията следват стандартите на Етичния кодекс на българските медии и са развили строги вътрешни правила за качество."

  "Отскоро компанията предлага и още една услуга - посредничество за намиране на подходящ юрист....При продължаване на отношенията между юриста и клиента на платформата "Лексперт" получава 20% от адвокатския хонорар..." - Според Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката "Адвокатът не може да привлича клиенти чрез ползването на посредници" и "Заплатеното на адвоката възнаграждение не може да се поделя с лице, което не е адвокат". Би трябвало на всички адвокати, които предлагат услугите си посредством тази "платформа" да бъде наложено дисциплинарно наказание по тази логика.

  Прегледах и самия сайт - цената за регистрация на ООД е два пъти по ниска от минималното адвокатско възнаграждение по наредба, т.е. или някой адвокат не спазва наредбата за минималните адвокатски възнаграждения или самата услуга по регистрация не се предоставя от адвокат, което крие и своите рискове...

 • 7
  funcy74 avatar :-|
  МилевГео

  Странно е как президентът награждава нещо като Pravatami.bg, след като собствениците на този сайт би следвало да носят отговорност за нарушение на няколко закона, като започнем от Закона за адвокатурата и преминем към Закона за нелоялната конкуренция. Как някой си позволява да рекламира адвокатски услуги дори без да е адвокат и как на второ място "налага" такси и хонорари, които дори не са съобразени с минимумите на съответните тарифи не става ясно. Да не говорим за даване на бланкетни съвети, договори и какви ли не "процедури", които са застрашили правата и интересите на мнозина граждани. Инресеното е, че Висшия адвокатски съвет "търпи" подобни "платформи", а КЗК няма кой да я сезира....Иначе се раздават награди на некомпетентността, както винаги...Парадксите са налице, даже нарушителят на няколко закона е сочен за нещо "изключително специално"!
  Обществената значимост на целите, на които се подчинява адвокатската дейност - подпомагане на гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси / чл.134 от Конституцията на РБългария/ налага и разпореденото от същия текст уреждане със закон на правилата за упражняване на адвокатската дейност, като гаранция за постигането им. Наред с нормите, регламентиращи реда за упражняване на адвокатската дейност, Законът за адвокатурата формулира и легално определение на нейното съдържание с разпоредбата на чл.24 ЗА. Текстът посочва три форми на упражняване на дейността - устни и писмени консултации и становища по въпросите на правото; изготвяне на всякакви книжа, свързани с възложената от клиента работа; представителство на доверителите и подзащитните и защита на правата и законните им интереси пред органите на съдебната власт, административните органи и служби, както и пред физически и юридически лица.
  Тълкуването на нормата на чл.24 от Закона за адвокатурата във връзка с останалите норми и целта на закона, във връзка с чл.134 от Конституцията, недвусмислено налага извод за отграничаване и предоставяне на посочените дейности изключително за осъществяване от лицата и съдружията, отговарящи на изискванията и регистрирани като адвокати, респ. адвокатски съдружия по реда на Закона за адвокатурата. Да се приеме, че част от посочената дейност, при това, без критерии за обема, в който би се осъществявала, може да бъде извършвана от юристи, които не са вписани като адвокати по реда на специалния закон, представлява не само нарушение на конкретната правна норма, но и отрицание на принципите на правовия ред. В този смисъл е Решение №7260/06.02.2010г. на ВАС. Юристите на президента май не успяват да го консултурат правилно, с оглед удачността раздаваните награди....

 • 8
  funcy74 avatar :-|
  МилевГео

  Сайтовете Advokatami.bg и pravatami.bg са незаконни. Те нарушават както Конституцията, така и чл.28 от Закона за адвокатурата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал