Развий бизнес в мрежа

Предприемаческата организация Endeavor дава достъп до огромен брой полезни контакти и инвеститори

Екипът на "Endeavor България" засега се състои от трима души - Явор Попов, Ангел Кeлчев и Мила Натудова, организацията в момента провежда интервюта за нови попълнения
Екипът на "Endeavor България" засега се състои от трима души - Явор Попов, Ангел Кeлчев и Мила Натудова, организацията в момента провежда интервюта за нови попълнения    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Екипът на "Endeavor България" засега се състои от трима души - Явор Попов, Ангел Кeлчев и Мила Натудова, организацията в момента провежда интервюта за нови попълнения
Екипът на "Endeavor България" засега се състои от трима души - Явор Попов, Ангел Кeлчев и Мила Натудова, организацията в момента провежда интервюта за нови попълнения    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Организацията е на българския пазар от шест месеца, но работи вече с осем български компании. До края на годината очаква да стигнат над 20

Глобалната предприемаческа мрежа Еndeavor присъства на българската сцена от шест месеца. Основният фокус на неправителствената организация попада върху компании в по-напреднал етап от развитието си към т.нар scale-ups – динамично развиващи се бизнеси, които имат нужда от достъп до пазари, таланти и капитал, за да растат. Първата компания, заслужила си място в мрежата, е софтуерната Chaos Group. Тъй като Endeavor забелязва, че голяма част от иновативния бизнес в България идва от стартъп екосистемата, организацията започва и нещо като подготвителна програма за няколко компании.

Подготовка за отличници

Менторство и разрастване за компании, които искат да се развият бързо и от стартъп да се изкачат до статута на добре работещо голямо предприятие. Получаване на възможност за навлизане в големи чуждестранни пазари, като предлага конкурентни продукти и услуги. Така филиалът на Endeavor в България представя новата си подготвителна програма, която ще даде достъп на предприемачите до световната им мрежа от контакти и бизнес умения. Организацията е на българския пазар от едва шест месеца, но работи с вече осем български компании, а прогнозите й са до края на годината те да наброяват повече от двадесет.

Подготвителната програма на Endeavor има за цел да даде достъп на предприемачите до три основни компонента, определящи успешното развитие на всеки бизнес – капитал, талант и пазар. В момента в така наречената подготвителна програма влизат три компании – Melissa (развива устройство за умно управление на климатици), Skimprot (произвежда стикер, който предпазва банковите карти от източване), Icom (работи в сферата нателеметрията).

"Голямото предимство на Endeavor е, че е глобална организация с офиси в 25 държави. Това ни дава безпрецедентен за България достъп до водещи бизнес лидери и инвеститори от цял свят, с които дори най-успешните местни компании трудно биха имали контакт", казва Ангел Келчев, директор на "Endeavor България". Продължителността й е предвидена да бъде между една и две години с подбор на приблизително 10 компании, като крайната цел е най-добрите от тях след програмата да продължат работата си с нас.

От "Endeavor България" проучват компаниите от различни сектори, които имат потенциал у нас, и установяват контакт с някои от най-добрите сред тях. Друга възможност е самите млади компании да се свържат с организацията.

"Нашият фокус е върху scale-up компании като Chaos Group. Освен това разработихме и подготвителна програма за предприемачи, чрез която помагаме на компании да достигнат ниво на развитие, което да им даде възможност да кандидатстват за мрежата на Endeavor. Очакваме, че подобен тип компании ще са в позиция да преминат успешно през процеса за селекция на Endeavor след година-две. Някои от компаниите, с които вече работим по този начин, са ICOM, Melissa Climate и Skimprot, като очакваме да добавим 8-10 компании към подготвителната ни програма до края на 2016 г.", допълва директорът на "Endeavor България".

Ситна цедка, но много отворени врати

Под 5% от кандидатстващите за Endeavor компании стигат по-напред в процеса на подбор, обяснява Келчев, а от България до този момент една компания е успяла успешно го премине. Това е софтуерната Chaos Group на предприемача Петър Митев. Ползите за компанията са достъп до глобалната мрежа, която работи с над 4000 ментори, подкрепа при навлизането на нови пазари, както и достъп до бизнес консултанти от компании като EY и Bain, обясняват от "Endeavor България".

Три са основните критерии за подбор на основатели на компании, които да станат част от програмата. На първо място от "Endeavor България" поставят самия предприемач, неговите личностни характеристики, амбиция за развитие на бизнеса, лидерски потенциал и, разбира се, желанието му да споделя опита си и да помага на други предприемачи, защото това е в основата на концепцията на Endeavor. Вторият важен критерий е бизнес идеята, доколко е иновативна и какви са възможностите й да се реализира на чужди пазари. Третият компонент компанията е кръстила "инфлексна точка", или колко полезни могат да си бъдат предприемачите като част от групата на Endeavor.

След стриктна първоначална селекция на компаниите основателите им трябва да преминат през редица интервюта, всяко с продължителност между 45 минути и един час, както с местния борд на директорите на Endeavor, така и с международния. "Като част от процеса на селекция предприемачите се срещат с 15-20 успешни предприемачи от различни индустрии в страната и по света. Това ни дава възможност да съберем и анализираме най-разнообразна обратна връзка за потенциална на бизнеса, неговите рискове и възможности, както и за личностните качества и нагласа на предприемачите", казва Ангел Келчев. Подбраните предприемачи следва да преминат през т.нар. Local selection panel – събитие, което се организира шест пъти в годината. На него присъстват членовете на местната менторска мрежа на Endeavor, а основателите на компаниите кандидати преминават през три селектиращи интервюта. Най-добрите сред тях пристъпват към последния кръг - International selection panel, където вече на официално международно събитие подбраните компании от всички филиали на Endeavor по света се срещат и обменят опит. Следващото такова събитие ще се състои през март в Дубай, където две български компании ще вземат участие. Според Ангел Келчев в България има много компании с голям потенциал, но в определен момент от тяхното развитие те имат нужда от допълнителна помощ, за да стъпят на нови пазари, да се маркетират по-добре и да направят мрежа от контакти. Ето в такъв момент програмата на "Endeavor България" би им била много полезна.

Процедурата е дълга и привидно изтощителна, но резултатите, изглежда, си заслужават. Пример за това е и българската "Софтгруп", произвеждаща софтуер и хардуер за сериализация на лекарства във фармацевтичната индустрия. Благодарение на контакта си с Endeavor компанията получава менторска сесия с вицепрезидента на Hikma Pharmaceuticals от Йордания, а през февруари представители на компанията идват да огледат потенциала на продукта за техните пазари в Близкия изток. Чрез своето инвестиционно звено, базирано в Сан Франциско, Endeavor би могла да даде достъп на предприемачите и до големи фондове за рискови инвестиции, които използват мрежата на организацията за проследяване на компании в сектори, които представляват интерес за тях.

 

Скъсяване на дистанцията

"Endeavor България" е и един от начините стартиращи компании да скъсят дистанцията със специализираната платформа на Amazon – Launchpad. С подкрепата на предприемаческата мрежа кандидатстването на стартъп разработките в Amazon може да бъде съкратено до около две-три седмици. За избраните продукти има пълен маркетингов пакет, включващ менторство и рецензии за начина на маркетиране.

Още от Капитал