Нови 35 млн. евро за млади предприемачи

"За целия живот на нови фонд планираме да инвестираме в между 18 и 20 нови стартиращи компании", заяви Любен Белов, съдружник в LAUNCHub

Нови 35 млн. евро за млади предприемачи

Фондовете за стартиращи компании Eleven и LAUNCHub ще са по-селективни, ще финансират по-малко компании, но с по-големи суми

15664 прочитания

"За целия живот на нови фонд планираме да инвестираме в между 18 и 20 нови стартиращи компании", заяви Любен Белов, съдружник в LAUNCHub

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Eleven 2.0 се цели в 15 млн. евро капитал до юни, а LAUNCHub - до 20 млн. евро.

След като за три години инвестираха над 20 млн. евро в стартиращи компании, Eleven и LAUNCHub се променят и порастват. Те скоро ще имат свеж ресурс за инвестиции от около 35 млн. евро през следващите 2-3 години. Леко се променя и стратегията им - двата фонда ще са по-селективни, ще финансират по-малко компании, но с по-големи суми.

Eleven вече подновява подбора - от днес до края на април те набират първите идеи на предприемачи. Ресурсът на Eleven 2.0, който ще е набран до средата на годината, ще е 15 млн. евро. Очакванията са две трети да дойдат от институционални инвеститори, а останалата една трета от частни. "Очакваме най-късно до май или юни да сме приключили напълно с набирането на капитала и веднага след това да започнем да инвестираме в стартиращи компании", казва Ивайло Симов, един от съдружниците в Eleven.

Отново до юни нов капитал от 18-20 млн. евро ще е привлякъл и LAUNCHub. При този фонд срокове за подаване на проекти няма, кандидатстването става по всяко време.

Двата фонда за стартиращи компании бяха основани преди три години с евросредства по програма JEREMIE, управлявани от Европейския инвестиционен фонд (EИФ). Те осигуриха средства за финансиране на млади технологични предприятия, т.е. достъп до средства, които преди нямаше. Eleven насочи 12 млн. евро към общо 115 стартъпа. LAUNCHub разполагаше с 9 млн. евро, които инвестира в над 60 компании. Явно водени от опита си от първия период, сега мениджърите на двата фонда са решили да се фокусират върху по-малко проекти, включително и вече познати. Това отваря ниша за нови акселератори, които да са готови за масово рисково финансиране. Гаранция, че ще се появят, обаче няма.

Новите кандидати

Предприемачите могат да кандидатстват за новата програма на Eleven до 30 април през платформата F6S (https://www.f6s.com/elevenrollingapplication/apply). Те трябва да попълнят формуляр за кандидатстване, в който да представят екипа и проекта си на английски език. Част от нещата, които трябва да опишат в него, са: опита им до момента, получавали ли са предишно финансиране за бизнес идеята им, от колко време я разработват, както и да запишат видео, в което обясняват кратко и точно какво представлява проектът им.

От Eleven правят някои основни промени в организацията на фонда. Най-ключовата сред тях е, че инвестициите сега ще бъдат по-големи и ще са насочени към по-малък брой стартиращи компании. "Възнамеряваме до края на годината да инвестираме в общо 15 нови стартъпа, като половината от тях ще изберем измежду всички компании, кандидатствали до 30 април", уточнява Ивайло Симов. След изтичането на срока фондът ще продължи да се среща с екипи от предприемачи и да разглежда идеите им за евентуално финансиране. Така ще бъдат избрани и останалите нови компании.

Голяма част от свежия капитал на фонда ще бъде насочен към последващо финансиране на стартъпи от портфолиото им. "Опитът ни до момента сочи, че едни от най-перспективните стартиращи компании са тези, които разработват B2B софтуерни решения и хардуерни продукти. Поради тази причина фокусът ни ще е върху тях, но ще бъдем отворени и за всякакви други проекти", допълва Симов.

От началото на годината до момента във фонда са подадени около 35 кандидатури на стартиращи компании, а до 30 април броят им се очаква бързо да нарасне. За включване в програмата на фонда могат да кандидатстват компании както от България, така и от региона. С случай обаче, че са сред избраните за финансиране срещу дял, остава изискването екипите задължително да регистрират бизнесите си в България.

С по-голям капитал и по-малко нови компании очаквано инвестициите през новия цикъл на фонда ще бъдат по-големи. От тази година Eleven ще може да инвестира до един милион евро в компания в сравнение с предишните 200 хил. евро максимална сума за един стартъп. Милионната инвестиция ще се предоставя поетапно, и то на най-перспективните бизнес идеи и проекти. За новите компании в портфолиото на фонда инвестициите ще започват от 50 хил. евро.

През първия мандат на инвестиционния фонд Eleven, продължил три години, организацията действаше и като акселератор, който в продължение на три месеца помагаше и подготвяше новодошлите екипи да развият бизнесите си. Опитът на съдружниците до момента обаче показва, че този период е недостатъчен за предприемачите. Те планират помощта от страна на фонда да бъде с неограничена във времето продължителност или докато стартъпите имат нужда от нея.

Нови пари и в LAUNCHub

И в първите си три години LAUNCHub имаха малко по-различна организационна структура. Те подбираха компании в по-напреднал етап на развитието им с вече създаден прототип на проектите им, като фокусът им беше изцяло към идеи в дигиталната област. До края на миналата година, когато приключи и първият им мандат, от LAUNCHub успяха да инвестират цялата сума в повече от 60 компании. Фондът подбираше стартъпи постоянно, като организираше срещи с предприемачите, на които те представяха идеите си, а най-добрите сред тях получаваха и финансиране.

Сега от LAUNCHub планират да наберат нов капитал от 20 млн. евро до края на юни, като фондът е в процес на търсене на финансиране от различни източници.  Вторият период ще бъде с продължителност между две и три години, като планът им е да инвестират по-големи суми в по-малко нови компании и да дофинансират най-перспективните предприемачи от портфолиото си.

"За целия живот на фонда планираме да инвестираме в между 18 и 20 нови стартиращи компании", заяви Любен Белов, съдружник в LAUNCHub.

Екипите от предприемачи могат да кандидатстват за финансиране по всяко време, като представят лично идеите си пред основателите на фонда.

Eleven 2.0 се цели в 15 млн. евро капитал до юни, а LAUNCHub - до 20 млн. евро.

След като за три години инвестираха над 20 млн. евро в стартиращи компании, Eleven и LAUNCHub се променят и порастват. Те скоро ще имат свеж ресурс за инвестиции от около 35 млн. евро през следващите 2-3 години. Леко се променя и стратегията им - двата фонда ще са по-селективни, ще финансират по-малко компании, но с по-големи суми.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  absent avatar :-|
  Абсент

  Що се мъчите, ами направо не ги дадете на един млад успял корпулентен предприемач?

 • 7
  ltoshev avatar :-|
  Lubomir Toshev

  Нищо не се чува от тези фондове. Кои са им най-успешните компании, започнаха ли да си връщат инвестициите?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал