Бавният семеен сладолед

"Джелатерия натурале" има своя ниша – продукти без Е-та и основно от местни суровини

Савина Николова, творчески директор на Gelateria Naturale: Смятам, че човек трябва да прави нещата по честен начин – без палмови мазнини, без консерванти, без фруктоза. Да бъде отговорен и за следващите поколения.
Савина Николова, творчески директор на Gelateria Naturale: Смятам, че човек трябва да прави нещата по честен начин – без палмови мазнини, без консерванти, без фруктоза. Да бъде отговорен и за следващите поколения.
Савина Николова, творчески директор на Gelateria Naturale: Смятам, че човек трябва да прави нещата по честен начин – без палмови мазнини, без консерванти, без фруктоза. Да бъде отговорен и за следващите поколения.    ©  Цветелина Белутова
Савина Николова, творчески директор на Gelateria Naturale: Смятам, че човек трябва да прави нещата по честен начин – без палмови мазнини, без консерванти, без фруктоза. Да бъде отговорен и за следващите поколения.    ©  Цветелина Белутова
"Нашият бизнес е със социална кауза – не предлагаме боклуци на деца, работим с български локални доставчици, въртим българската икономика."

"Не използваме растителна сметана, консерванти, оцветители, изкуствени аромати, химически сгъстители, моно- и диглицериди на мастните киселини, хидрогенизирани мазнини."

Савина Николова, двигателят зад Gelateria Naturale на ул. "Шишман"в столицата

Истинският сладолед се разтича и се омазваш. Това е само едно от описанията, които дават собствениците на Gelateria Naturale – заведение на столичната улица "Иван Шишман", в което се продава занаятчийски сладолед от натурални суровини. "С нашия сладолед ще се омажете със сигурност, защото оставихме палмовото олио и хидрогенизираните мазнини за индустриалния сладолед", уверяват те.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mitakk avatar :-|
    mitakk
    • - 1
    • + 24

    Такива хора заслужават само адмирации!

    Нередност?
  • 2
    roum avatar :-|
    roum
    • + 16

    Браво! Дано просъществува бизнеса и се увеличават свестните хора, отхвърлящи отровите, химията и ментетата в хранителната индустрия! С удоволствие ще бъда клиент, когато съм в София!

    Нередност?
  • 5
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 5
    • + 10

    До коментар [#1] от "mitakk":

    "Адмирации" заслужава баба ти, такива хора заслужават "възхищение", "уважение" и т. н.

    Към авторката - хубав текст за хубаво нещо, но пак с оглед езика - ще се радвам(е) ако можете да ни спестите дивотии от типа на "локално". Има си дума в българския - "местно" и това "локално" принадлежи към същата категория към която принадлежат и "адмирациите" и "мерсим ви" и т. н.

    А по същество - само аз ли изпитвам лека тъга поради усещането, че начинанието на "Джелатерия натурале" няма да издържи дълго, финансово най-вече в българските условия? Посочено е - българският потребител е консервативен, не обича нови неща и най-вече не обича да му бъркат по-дълбоко в кесията. Не съм ги опитвал, но съдейки по описанията - сладоледите би трябвало да са прекрасни - и като вкус и като съдържание и като качество. А тези три съставки - вкус, съдържание и качество - изискват сериозни разноски - точно това, което българинът най-много не обича да прави. Дано да греша, от сърце желая на Джелатерията и най-вече на Савина и съдружниците й успех в това с което са се заели.

    Нередност?
  • 6
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#5] от "zumz":

    е чак така лошо с "адмирациите". да не се окаже, че по тая логика и "джелатерията натурале" ще стане "естествена сладоледаджийница"...

    Нередност?
  • 7
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#6] от "abdelhaqq":

    "Джелатерия натурале" е претенциозно име, но не е поставено в контекст на българския език - само име. Поради това може да се приеме въпреки че да, струва ми се проява на лош вкус или, както се изразяваше дядо ми - парвенющина. От друга страна "адмирациите" и "локално" са в контекст на езика (българския) и поради това режат ухото и са със сигурност проява не само на лош вкус, но и на липса на езикова култура. Когато в езика има точни съответствия на чуждицата - както е в случая, използването на чуждицата е неприемливо.

    Нередност?
  • 8
    315707 avatar :-|
    Димитър
    • - 2
    • + 4

    Като оставим кулинарията настрани и поглеждайки цифрите, все пак сме в бизнес/економедия...много ми е чудно как се стъкмяват тези цифри.
    10-12 човека персонал....67 хил. лв продажби, 6 хил. лв печалба. Как става това чудо?

    Нередност?
  • 9
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#7] от "zumz":

    не съм съгласен, че е само "име" - само "име" е колкото моят никнейм е "само име", хехе. но не бих се встрастявал в тая дискусийка тук де, това е форум, не е докторска дисертация или филологическа дискусия в института за български език в БАН. браво на хората, отделно от това. дано успеят.

    Нередност?
  • 10
    ivan.iordanov avatar :-|
    ivan.iordanov
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#8] от "Димитър":

    Разходи?!?

    Нередност?
Нов коментар