Новият вкус на миналото
За създателя на столичния ресторант "Преди 10" Десислав Звънчаров има три важни въпроса: място, цени и продукт
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

Традиционно, но модерно меню
"Преди 10" предлага т.нар. heritage кухня. Това са традиционните за България и Балканския регион ястия, приготвени с оригинални продукти, но поднесени по нов, модерен начин. "Не зная доколко подходът ни е модерен, той е по-скоро опит за някаква съвременна естетика, защото човек се храни с очите. Някой нарече това heritage кухня. Аз не бях напълно съгласен, тъй като съм се занимавал с история дълго време и имам огромно уважение към думата наследство. Тя съдържа много повече, но да, като цяло храната ни се побира в това понятие. Това е кухнята, която ни е интересна, с която вървим и която възпроизвеждаме. В България за мен тази ниша е почти недокосната", казва Звънчаров.Концепцията е направена от него и шеф-готвачът Александър Кънев, който работи в "Преди 10" в първите три години от откриването му. Действително, heritage кухня е по-скоро рядкост на българския пазар и това е едно от нещата, което отличава най-силно ресторанта.
Основното меню на ресторанта се сменя по шест пъти в годината, като отделно от него има и меню от приготвени за деня ястия (да не се бърка с обедно). Средната цена на салатите е 10 лв., а на основните ястия – 18 лв. Предлагат се само български вина, повечето от бутикови изби. Капацитетът на салона е 50 места. Усещането за "безвремие, наслада и среща" е това, към което се стреми "Преди10". Интериорът е светъл, атмосферата изтънчена, но лека. Поради липсата на градина "Преди 10" не работи в летните месеци.
Добрият ресторант е място, което трябва да може да нахрани всички сетива. Такава е философията на Десислав Звънчаров, собственик и управител на "Преди 10". Софийският ресторант работи от есента на 2011 г. и още в първата година след отварянето си печели наградата за дебют в конкурса "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino". В следващото издание за 2013 г., "Преди 10" вече е награден с най-голямото отличие, а заедно с това става победител и в категорията "Ресторант на читателите". През миналата година ресторантът получава специална награда на журито, а тази - отново е сред номинираните.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
17 коментара
И защо да няма шопска салата?
До коментар [#1] от "evpetra":
Щото я има навсякъде.
[quote#1:"evpetra"]И защо да няма шопска салата?[/quote]
Защото е творение на соц-Балкантуриста.
А според мене повечето чужденци харесват именно нея. Но трябва да е приготвена с истински и пресни суровини.
''Локация'', ''маркетингов микс'', бла-бла-бла - ако храната не ми допадне, няма да стъпя втори път там, колкото и да е интересна обстановката и ''атмосферата'' или другите, изброени от мениджъра фактори.
Четейки по диагонала разбирам, че въпреки претенциозността на мястото пазаруват от Метро :) Да бяхте сложили и някоя снимка на интериора?
До коментар [#5] от " spanopolski ": А имало снимка, свежичко изглежда, само не разбирам функцията на диванчето вляво?
До коментар [#2] от "Cassi":
Има я навсякъде, защото се търси.
Чудесно! А за манджата с грозде, сериозно - към някои "доматени манджи", които вървят и със сирене, бялото грозде върви страхотно.
А шопската салата далеч не е задължителна...
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход