Новият вкус на миналото

За създателя на столичния ресторант "Преди 10" Десислав Звънчаров има три важни въпроса: място, цени и продукт

Традиционно, но модерно меню

"Преди 10" предлага т.нар. heritage кухня. Това са традиционните за България и Балканския регион ястия, приготвени с оригинални продукти, но поднесени по нов, модерен начин. "Не зная доколко подходът ни е модерен, той е по-скоро опит за някаква съвременна естетика, защото човек се храни с очите. Някой нарече това heritage кухня. Аз не бях напълно съгласен, тъй като съм се занимавал с история дълго време и имам огромно уважение към думата наследство. Тя съдържа много повече, но да, като цяло храната ни се побира в това понятие. Това е кухнята, която ни е интересна, с която вървим и която възпроизвеждаме. В България за мен тази ниша е почти недокосната", казва Звънчаров.

Концепцията е направена от него и шеф-готвачът Александър Кънев, който работи в "Преди 10" в първите три години от откриването му. Действително, heritage кухня е по-скоро рядкост на българския пазар и това е едно от нещата, което отличава най-силно ресторанта.

Основното меню на ресторанта се сменя по шест пъти в годината, като отделно от него има и меню от приготвени за деня ястия (да не се бърка с обедно). Средната цена на салатите е 10 лв., а на основните ястия – 18 лв. Предлагат се само български вина, повечето от бутикови изби. Капацитетът на салона е 50 места. Усещането за "безвремие, наслада и среща" е това, към което се стреми "Преди10". Интериорът е светъл, атмосферата изтънчена, но лека. Поради липсата на градина "Преди 10" не работи в летните месеци.

Добрият ресторант е място, което трябва да може да нахрани всички сетива. Такава е философията на Десислав Звънчаров, собственик и управител на "Преди 10". Софийският ресторант работи от есента на 2011 г. и още в първата година след отварянето си печели наградата за дебют в конкурса "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino". В следващото издание за 2013 г., "Преди 10" вече е награден с най-голямото отличие, а заедно с това става победител и в категорията "Ресторант на читателите". През миналата година ресторантът получава специална награда на журито, а тази - отново е сред номинираните.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • - 6
    • + 3

    И защо да няма шопска салата?

    Нередност?
  • 2
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "evpetra":

    Щото я има навсякъде.

    Нередност?
  • 3
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • + 7

    [quote#1:"evpetra"]И защо да няма шопска салата?[/quote]

    Защото е творение на соц-Балкантуриста.

    А според мене повечето чужденци харесват именно нея. Но трябва да е приготвена с истински и пресни суровини.

    Нередност?
  • 4
    princess_x avatar :-|
    princess_x
    • - 2
    • + 7

    ''Локация'', ''маркетингов микс'', бла-бла-бла - ако храната не ми допадне, няма да стъпя втори път там, колкото и да е интересна обстановката и ''атмосферата'' или другите, изброени от мениджъра фактори.

    Нередност?
  • 5
    spanopolski avatar :-|
    spanopolski
    • - 3
    • + 7

    Четейки по диагонала разбирам, че въпреки претенциозността на мястото пазаруват от Метро :) Да бяхте сложили и някоя снимка на интериора?

    Нередност?
  • 6
    spanopolski avatar :-|
    spanopolski
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от " spanopolski ": А имало снимка, свежичко изглежда, само не разбирам функцията на диванчето вляво?

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    До коментар [#2] от "Cassi":

    Има я навсякъде, защото се търси.

    Нередност?
  • 10
    gba1488707240518403 avatar :-|
    Vesela Lienard
    • + 2

    Чудесно! А за манджата с грозде, сериозно - към някои "доматени манджи", които вървят и със сирене, бялото грозде върви страхотно.
    А шопската салата далеч не е задължителна...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал