С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
15 7 апр 2017, 18:11, 35337 прочитания

Сладкоанализа

Венета Ушева и Богомил Николов за вкусните и трудните моменти на Cakey Bakey

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Мечтите и авантюристичните си идеи материализираме във всякакви вкусотии. Не бълваме продукция на конвейер", казват Венета Ушева и съпругът й Богомил Николов, собственици на веригата Cakey Bakey ("Кейки Бейки") в столицата.

Когато Венета Ушева и съпругът й Богомил Николов се връщат в България след няколко години в САЩ, Венета взема решение да превърне готвенето от хоби в професия. Съпругът й я подкрепя. "Моята идея бе да правя сладости, каквито бих искала да ядем не само ние, но и детето ни. Давам си сметка, че не съм знаела с какво се захващам. Бизнесът със сладки и печива не е като да направиш торта у дома за десетина приятели, които ти повтарят колко е страхотна", разказва собственичката на сладкарници Cakey Bakey, които вече са три в София. Ушева е една от тези, които рискуват и променят професионалното си развитие. По образование е психолог, член на Българското дружество по психодрама и групова терапия. Работила е и като медицинска сестра в "Пирогов". Общото между двете професии по думите й е, че са натоварващи емоционално заради срещите с човешки неволи.

Обектите


Първият обект Cakey Bakey, който работи и до днес, отваря през 2012 г. на столичната "Искър". По това време улицата е далеч от романтиката, сладкарницата е като бяла лястовица сред скучноватите офиси, уханието на ванилия и масло се носи надалеч. Семейството стига доста трудно до продажбата на първите продукти. Причината е административната лавина от изисквания, последвана от необяснимо и неочаквано протакане. "Трябваха ни десет месеца, за да променим статута на обекта от магазин на сладкарница. Около четири месеца чакахме, за да прецени администрацията дали има нужда от оценка за въздействие върху околната среда например, макар че не става дума за завод", обяснява Богомил Николов, който е магистър по финанси от Illinois Institute of Technology в Чикаго, борсов дилър, работил около 10 години в САЩ. В България има свой консултантски бизнес, но помага и за семейната компания.

Сладкарницата, разположена на 23 квадратни метра, привлича многобройни посетители, откриващи вкуса на домашните сладкиши, които се изработват на място по авторски рецепти на Венета Ушева. Бизнесът се разширява. Решението за приготвяне и на печива е съпътствано с изнасяне на производството от ул. "Искър", защото пещта за хляб изисква по-голямо помещение. Семейството инвестира в наем на работилница, машини, работни маси, пособия.

Три години по-късно отваря втори Cakey Bakey – на ул. "Шипка". Сценарият се повтаря. Отново бивш магазин, отново промяна на статута му в сладкарница. Поредно забавяне с около десет месеца, включително и заради дълго чакано разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като сградата е обявена за паметник на културата.



От края на миналата година Cakey Bakey има и на ул. "Рикардо Вакарини" в квартал "Гоце Делчев". Обектът е бивша сладкарница, чиито създатели се отказват от бизнеса. Този път откриването протича без загуби от административни протакания.

Бизнес моделът

Фотограф: Цветелина Белутова

Първоначалната инвестиция е около 50 - 60 хил. лв., а вложената в бизнеса сума досега е около 200 хил. лв. Трите обекта Cakey Bakey се снабдяват от обща работилница. Веригата предлага над 170 вида сладкиши и печива. "Всичко се приготвя на място, не използваме замразени продукти, готови смеси, заготовки, оцветители, овкусители. Ние сме "за" млякото, "за" маслото, "за" яйцата, "за" сметаната, "за" шоколада, "за" сезонните продукти", казва Венета Ушева. И допълва, че не се ограничават в предложенията ("Не сме сектанти или хипстъри по отношение на храната").

Убедени са например, че хлябът не трябва да свършва в четири часа следобед от страх, че няма да бъде продаден, и че на щанда винаги трябва да има цяла торта за този, който експресно се нуждае от нея без предварителна поръчка.

Трите обекта Cakey Bakey правят средно 150 сметки на ден, условно изчислява Богомил Николов. Според него, ако себестойността на едно парче торта е 2.20 лв., а то се продава за 5 лв., този марж не е достатъчен за сладкарския бизнес, защото цената не покрива всички разходи за консумативи, наем, електричество, работни заплати.

Фотограф: Цветелина Белутова

Конкуренцията

През последните години в София бяха отворени няколко сладкарници и пекарни за качествени продукти по авторски рецепти. "Лаская се, че съм от първите", казва Венета Ушева. "Сред конкурентите ни има големи романтици, които правят бутикови неща. На повечето им е трудно, но оцеляват заради уникалните си продукти. Други изчезват, защото това все пак е бизнес, а не час по трудово обучение. Но целият този процес е показателен за това, че все повече хора произвеждат и все повече хора търсят добрата храна", обобщава тя.

В същото време в този бизнес има и голям сив сектор. "В интернет ще откриете много предложения за декорирани торти, които се изработват в домашни условия. Това е изключително нелоялно спрямо всички нас, които подлежим на непрекъснати проверки, плащаме осигуровки и данъци, изпълняваме всички нови изисквания", казва Венета Ушева. И дава пример с наскоро влязла в сила разпоредба, изискваща да се отбелязва енергийната стойност на продуктите: "Това се прави в акредитирана лаборатория и цената на теста е 250 лева за един продукт."

"Не ми харесва, че пет години примерно работя с даден доставчик, а не мога да получа някакви преференции или отстъпки, както е в нормалния бизнес свят, само защото зад мен не стои голяма индустриална верига. Проблем е също, че и сред доставчиците има монополисти. В България се внася например само белгийски и италиански шоколад – черен, млечен, бял. Няма разнообразие, всички работим с тях, но поне със сигурност са качествени", отбелязва Венета Ушева.

Хората

В началото в Cakey Bakey работят четирима души заедно със собственичката, сега заетите са 20. Някои от служителите напуснали, като отнесли със себе си и рецепти. "В резултат на тази кражба понякога на изложения виждаме едно към едно наши авторски продукти, които не са претърпели дори малка визуална корекция", обяснява Богомил Николов.

Венета Ушева признава, че понякога съжалява, че се е захванала с този бизнес. "В САЩ се изкарваха добри пари. Работехме и знаехме за какво работим. Сега, в България, не мога да кажа същото. Имало е случаи, когато съм се питала: "Как може да се скъсвам от работа и да не успявам да се справя с парите, които достигат до мен. Когато достигнат", казва тя. Но въпреки това продължава, защото й е интересно.

Сладкоанализа

Автор: Цветелина Белутова
Q&A

Венета Ушева


Какви са клиентите на Cakey Bakey?
- Много различни, едни идват заради сладкарницата, други – заради сандвичите. Майки с деца, семейства, младежи, възрастни хора. Но всички те са щастливи и спокойни хора, които не се притесняват да хапнат нещо сладко с удоволствие и без угризения.

Какво не очаквахте, когато влязохте в този бизнес?
- Не очаквах административните спънки. Не очаквах, че дребните неща ще ме влудяват така. Тротоарното право например. Процедурата се повтаря всяка година. Чака се разрешение от общината, чака се разрешение от КАТ. А понякога плащаш за тротоар, който сам си ремонтирал преди това. Защо този режим не е уведомителен, защо трябва да е разрешителен? Не очаквах намирането на нормални и коректни хора за работа да е такъв проблем. Винаги съм се ръководила от принципа, че човек постъпва така, както иска да постъпват с него. Когато пуснем обява за работа, изчитам внимателно всички CV-та, водя си бележки, обаждам се на хората за интервю, но на него идват двама от 30 кандидати примерно. А това е работа, която би могла да бъде добър опит за млади хора – не е нощен клуб, прибираш се с градския транспорт, заплащането е добро. По мое време работехме и учехме. Имам лошия навик да се привързвам към хората и когато се разделим по несимпатичен начин, ми трябват много месеци, за да го преодолея.

Кои са най-тежките ви моменти?
- Имали сме много тежки моменти. Но хората са тези, които са ме карали да продължа. Как ще застана пред 20 човека, а тук работят и семейства, и ще им кажа, че от утре затваряме и ще останат без работа? Иска ми се нещата в България да се случват малко по-лесно. Търсим например подходящо помещение, в което да съберем производство и продажби. Засега не успяваме, наемите на централните улици са безумни. Какво и колко трябва да продаваш, за да плащаш 16 хил. лв. месечно за наем на "Гурко" и "Шишман" например? За съжаление понякога в бизнеса остава чувството, че насила те карат да се откажеш от нещо, в което си вложил много енергия, време, мечти, пари.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Кекс по желание 1 Кекс по желание

Основаната от Елица Тъмнева и Иван Благоев пекарна за кексчета Take a Cake вече десетилетие предлага сладки изкушения на софиянци.

24 яну 2020, 2481 прочитания

По Scala-та на добрия вкус По Scala-та на добрия вкус

Как домашните рецепти за сладки и соленки на Калина Иванова се превърнаха в продукти за масовия пазар

17 яну 2020, 3873 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Най-големият споделен офис на София

Мястото се разширява на етапи и за година и половина вече заема обща площ от 2700 кв.м, предстоят и още 2500 кв.м в съседна сграда

Още от Капитал
Две италиански офис сделки

Инвеститори от Рим купиха сгради до летището и над бизнес парка за 23.5 млн. евро

Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

Защо си отиват експертите

Отстраняването на неудобните и неадекватните партийни назначения подменя функцията на държавната администрация

И твойто СУПТО също

Данъчната Наредба Н-18 засегна почти всяка компания в България, като създаде изключително сложна, неясна и скъпа за прилагане регулация. Скоро тя влиза в сила, а хаосът може да се избегне с повече разяснения, а не репресии

Берлинска ръченица

Електронният артист Стефан Голдман за новаторския си поглед към музиката и защо винаги ще имаме нужда от човека в технологията

Ален де Ботон, писател, философ, основател на The School of Life: Ние сме любов и мрак

Ботон за емоционалната интелигентност, стоицизма и деструктивното в човешкия вид пред "Капитал"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10