С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 13 апр 2017, 16:37, 41127 прочитания

Най-големият споделен офис на София

Мястото се разширява на етапи и за година и половина вече заема обща площ от 2700 кв.м, предстоят и още 2500 кв.м в съседна сграда

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Тук сме близо да нашите компании, има повече условия и инфраструктура, мястото разполага с предприемачески дух и сме близо до IT общността", Велизар Маринов, инвестиционен анализатор в Eleven
"Споделените пространства са офисите на бъдещето", Румен Илиев, партньор в LAUNCHub
Q&A

Тихомир Петков, съосновател на мобилното приложение за повикване на таксита - TaxiMe


Как оценявате работата в споделено работно пространство?

В началото започнахме, работейки от вкъщи, но след като получихме финансиране от Eleven, се настанихме в тяхното споделено пространство - Space the roof. Колаборацията с другите компании там създаде една положителна и енергична среда, поради което се задържахме близо година и половина. Впоследствие собственикът реши да продаде мястото и тъй като заедно с част от останалите компании искахме да запазим получилата се среда, започнахме да търсим подходящо място. Това ни заведе до "София Тех Парк". Бяхме една от първите компании, нанесли се дори още по време на довършителните дейности на парка. Буквално в началото стояхме с каски там. Визията, лансирана в началото, впоследствие не се осъществи. Това ни накара да потърсим друго място.

Защо избрахте именно CowOrKing Space?

Миналото лято, когато взехме решение, че искаме да се преместим от "София Тех Парк", разгледахме различни предложения за споделен тип офиси. Това, което наклони везните в тяхна полза, бе сходността на ценности и дух, срещата с хора от разнообразни сфери и други, предимно индиректни предимства за нас като екип. Включително и събитията, които се организират тук, играят положителна роля за нас.
Зад масивна метална врата ни посрещат двама младежи, които в обедната си почивка са решили да поиграят на тенис на маса. Алтернативата им е да избират и между машината за аркадни игри или въздушния хокей. "Това е помещението ни за забавление", обяснява Антон Стратиев, един от основателите на най-голямото по площ споделено работно пространства в София CowOrKing Space. Следва втора тежка врата, зад която откриваме десетки млади предприемачи, всички с проекти в сферата на технологиите и иновациите.

CowOrKing Space (от англ. игра на думи с понятието coworking - споделено работно пространство, бел. ред.) е открит в края на 2015 г. в преобразен шивашки цех, част от бившия завод "Витоша" на бул. "Черни връх" 47 - сега Бизнес център Siven. Целта на основателите Антон Стратиев и французина Тибо Тетинжер е около споделеното работно пространство да се сформира цялостна предприемаческа екосистема в IT областта, която да обединява стартъпи, инвеститори и ментори. Затова и те предлагат не само работни места от т.нар. отворен тип, но и отделни стаи за стартиращите компании, зали за срещи и събития и стаи за почивка.


CowOrKing е продължение на работата на Антон Стратиев и Тибо Тетинжер в IT компанията Puzl, която разработва онлайн платформа за малки и средни бизнеси, през която да представят продуктите и услугите си, за да бъдат по-видими и достъпни за потребителите. После идеята им се разгръща и решават да създадат аналогичен офлайн модел, а именно едно място, в което компаниите да се помещават и да споделят общи ресурси.

Желанието на собствениците на CowOrKing Space е да развият проекта си и в други страни от Източна Европа. Впоследствие предприемачите ще мога лесно да обменят знания и опит помежду си чрез онлайн платформата на Puzl, която ще свързва всички коуъркинг пространства.

За всекиго по мястоСподеленото работно пространство е формално разделено на три части, всяка от тях със собствен дух и специфики при наемането. Първата, която основателите наричат The Space, е открита през октомври 2015 г. и заема 800 кв.м площ. В нея има различни зони, които могат да се наемат както от индивидуални специалисти, така и от екипи. "Повечето от компаниите, които са в това пространство, са IT стартъпи в по-напреднала фаза на развитие", обяснява Петя Липева, главен навигатор в CowOrKing. Цените варират между 239 и 329 лв. на човек за един месец в зависимост от вида на работното място - бюро или затворен офис.
The Space

Фотограф: Надежда Чипева

Сред наематeлите в The Space е акселераторът и рисков инвестиционен фонд Eleven. Екипът паралелно наема офис и в "София Тех Парк", а преди това се помещаваше в отворено пространство в Телефонната палата. През по-голямата част от времето обаче екипът на Eleven е в CowOrKing. "Тук сме близо до наши компании, има добри условия и градска инфраструктура, мястото има живот и предприемачески дух и сме близо до стартъп общността", разказва Белизар Маринов, инвестиционен анализатор в Eleven. И добавя, че цената за бюро за екип в споделеното пространство е по-ниска от наема на офис в "София Тех Парк", но предимството там е, че имат собствено помещение с повече самостоятелност.

Екипът на стартиращата компания Hakomo, която прави онлайн системи и разработки, също се помещава в The Space. Предимството на споделеното пространство, които основателят Петър Петров посочва, е най-вече усещането да бъдат част от тази IT общност. "Може би за нас като екип от 8 човека този вариант е по-скъп, отколкото да си наемем един средно голям апартамент, който да използваме за офис, но тогава усещането няма да бъде в никакъв случай същото. В споделеното работно пространство дори има шанс да си намерим клиенти или партньори", обяснява той.
The Factory

Фотограф: Надежда Чипева

Няколко месеца по-късно втората, още по-голяма част на коуъркинг пространството става факт. Тя е наречена The Factory, заема 920 кв.м площ и е предназначена отново за компании в IT сферата, но с по-малки екипи и в по-ранен етап от развитието им. Затова и цените са по-ниски - между 220 и 260 лв. за индивидуално място. Според Антон Стратиев ценното на тази част от пространството е, че стартиращите компании могат взаимно да си помагат, да черпят идеи едни от други и да се развиват. Освен това в пространството има и зала за презентации, в която се организират събития за споделяне на опит. "Например може даден IT предприемач да дойде сам в CowOrKing, в последствие да си сформира екип, да се разрасне. През цялото това време той има достъп в пространството до ментори, инвеститори, може да присъства на полезни събития и обучения", разказва Стратиев. Затова в The Factory има и голяма зала за събития и презентации с капацитет 80 души, от която всички могат да се възползват, както и зали за срещи, които във всеки момент могат да се запазят. За българския екип на английската компания Taylor & Heart, която се занимава с поръчкови диаманти и годежни пръстени, The Factory е първото място, в което се помещават. "Избрахме споделено работно пространство, защото в началото екипът ни се състоеше от трима човека, а офисът ни се стори отегчителен вариант", коментира Стефан Милев, маркетинг директор в стартиращата компания.

Най-новата и най-голяма част от CowOrKing Space започна да настанява наематели от началото на април. Тя се казва The Extension, заема 1000 кв.м и разполага с 10 индивидуални офиси за компании между 5 и 20 човека. "Подходящо е за развиващи се компании, които разширяват екипите си и имат нужда от пространство, в което да изграждат вътрешната си фирмена култура", обяснява Липева. Цената на едно работно място е фиксирана - 269 лв. на месец.

В зоната се помещава и другият рисков инвестиционен фонд LAUNCHub. Един от партньорите в него - Румен Илиев, смята, че споделените пространства са офисите на бъдещето. Освен спестяването на доста време, което би отишло за управление на офис и оперативни разходи за екипа им, съставен от 7 човека, CowOrKing Space представлява точното място, където даден екип може да намери баланс между работното уединение от една страна и това да се чувства включен в по-голяма система.

Някои от другите стартиращи компании, намерили своето място в CowOrKing, посочват като предимства гъвкавите условия за наем. Например двамата разработчици на приложението за пътувания LookAround - Иван Иванов и Валентин Лозев, отбелязват, че възможността за наемане на различни бюра е изключително удобна, защото често пъти се налага външни сътрудници да се включат временно към даден екип. Важен аспект за тях е и 24-часовият достъп до офиса. "Това, от една страна, е удобно за ежедневните задължения, а от друга - позволява провеждане на "експерименти" с това, по кое време на деня екипът или част от него би се чувствал по-продуктивен в работата си", обяснява Иванов. Двамата разработчици описват обстановката в CowOrKing Space като свежа и разчупена. "Фактът, че освен самите служители често на посещение идват и домашните им любимци, е повече от показателно за това, че никой не трябва да се чувства излишен в общата атмосфера", казва Лозев.
Една от стаите за почивка в пространството.

Фотограф: Надежда Чипева

Всяка една от частите на коуъркинг пространството има собствен стил. Основателите обръщат и голямо внимание на детайлите – светлина, цветове, разположение на бюрата, защото приятната обстановка се отразява и на работата на екипите. "Измисляме всичко сами – вида на мебелите, стълбите, настилката. Имаме стара метална маса за кроене, бюра от масивно дърво и нито едни вътрешни стълби не са еднакви. Всъщност дори си имат и имена", разказва Стратиев.

Бизнес моделът

Основателите на CowOrKing Space наемат площите от собствениците на сградите, част от бившия завод "Витоша", а именно компанията "Сивен" и "Витоша фешън" и съответно поемат пълните разходи по ремонта и обзавеждането им. От компанията не казват сумата на наема заради сключени договори за конфиденциалност. "Наемаме мястото за възможно най-ниска цена, защото тези пространства са почти разрушени и трябва напълно да ги реновираме. Затова и сключваме дългосрочен договор на сигурен нисък наем, за да може с времето да ни се изплати инвестицията", обяснява Тибо Тетинжер.
Стара метална маса за кроене е част интериора на една от залите за срещи.

Фотограф: Надежда Чипева

Общата сума, инвестирана до момента в цялото споделено пространство, е около 800 хил. евро, които основателите обясняват, че са осигурени от поредица от заеми от български банки. Те търсят обаче допълнително финансиране от 1.2 млн. евро, за да продължат да се разрастват освен в България и в други държави от региона. "Определено можем да кажем, че инвестициите ни се възвръщат, но се разрастваме много бързо, поради което се налага постоянно да инвестираме всичко спечелено", добавя Тетинжер.

Към момента бизнесът на екипа зад CowOrKing Space може да бъде определен като успешен, защото според основателите пространството е заето на почти 95% от капацитета си. "Нашият бизнес модел е по-различен от този на другите споделени работни пространства, защото те са насочени към всички индустрии и всички професионалисти. Ние сме първите, които се фокусирахме единствено към IT сферата и осигурихме място, където хората, работещи в тази сфера могат да си сътрудничат и работят заедно", обяснява Петя Липева.

Какво следва

Антон Стратиев и Тибо Тетинжер са наели и четвърто помещение с площ 2500 кв.м, наречено The View, което се намира в съседната сграда - Бизнес център "Витоша", отново част от бившия завод "Витоша". Макар че в момента тече ремонтна дейност, те се надяват до края на годината да отвори врати за големи компании отново от IT сферата, които да могат да обменят опит с вече установилите се стартъпи. "Идеите ни са над пространството да направим ресторант и бар, от които да могат да се възползват всички екипи, част от екосистемата ни. Ще има лятна и зимна градина на покрива на сградата", разказва Антон Стратиев. Тетинжер допълва, че Puzl не само създава големи споделени работни пространства, но и нов начин на живот и работа за предприемачите. "Искаме да създадем една екосистема, в която да може да се работи, живее, да има магазини, ресторанти, електромобили под наем, всичко, от което се нуждаят екипите на едно място. Само така професионалистите ще може да се концентрират върху проектите и развитието си", казва в заключение той.
Другите на пазара

Betahaus Sofia е първото споделено работно пространство, което отвори преди пет години в София. В него всеки може да наеме работно място за гъвкав период от време, а цената варира от 190 лв. на месец за едно място на споделено бюро до 290 лв. за лично цяло бюро.

Сравнително ново споделено работно пространства в столицата е и Cosmos Coworking Camp, което се помещава в двуетажна къща, паметник на културата. Наемът варира в зависимост от часовете, прекарани в пространството – от 96 лв. за 40 часа до 260 лв. за неограничено време за един месец.

SOHO се утвърди като работно място за споделено ползване с програма от културни събития и общност от креативни професионалисти и предприемачи. Първото посещение на пространството е безплатно, а наемните цени за място са от 16 лв. на ден до 188 лв за един месец.

Място за култура, изкуство и споделено работно пространство е просторният апартамент в центъра на София с името "Малките 5". Цената на едно бюро там е 250 лв. на месец, а пространството е подходящо както за любители на изкуството, така и за индивидуални специалисти с артистични и различни професии.

NGO House, или "Къщата на гражданските организации", е споделено пространство за работа и сътрудничество между активни хора и организации. Мястото предлага възможност за наемане на бюро за един ден на цена от 15 лв. или за цял месец – 160 лв.

Споделеното пространство CoShare HIVE има за цел да събере младите и установените предприемачи на едно място, образувайки малка стартъп екосистемата. Предлагат гъвкаво ценообразуване с различни пакети за фирми и отстъпки за студенти. Бюрата могат да се наемат за дни, седмици или дългосрочно.

Споделеното работно пространство 1Hub се помещава в сграда заедно със Софтуерния университет. Наемните цени в 1Hub също варират в зависимост от големината на екипа и продължителността – например 79 лв. за 1 работно място за 5 дни или 699 лв. за месец за бюро с 4 места.


По темата работи и Натали Неделчева
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Земеделецът, който не оре Земеделецът, който не оре

Александър Китев си поставя за цел да образова земеделците за ползите от нулева обработка на почвата с "Агримат БГ"

18 окт 2019, 483 прочитания

Чисто от Чехия, скоро и от София Чисто от Чехия, скоро и от София

В началото на 2018 г. Вихра Динчева и Ирена Събева заедно създават "Тиера Верде България", която предлага екологични почистващи препарати и стоки за живот с нулев отпадък

11 окт 2019, 3331 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
От глава до пети

След шапките тримата собственици на модния бранд 45 Street започват и производство на облекла

Още от Капитал
Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

Kалендар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

20 въпроса: Даниела Костова

Тя претворява различни житейски ситуации в работата си като художник, а най-амбициозният й проект беше реализиран това лято във Виена

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10