Най-големият споделен офис на София
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-големият споделен офис на София

Най-големият споделен офис на София

Мястото се разширява на етапи и за година и половина вече заема обща площ от 2700 кв.м, предстоят и още 2500 кв.м в съседна сграда

45691 прочитания

© Надежда Чипева


"Тук сме близо да нашите компании, има повече условия и инфраструктура, мястото разполага с предприемачески дух и сме близо до IT общността", Велизар Маринов, инвестиционен анализатор в Eleven
"Споделените пространства са офисите на бъдещето", Румен Илиев, партньор в LAUNCHub
Q&A

Тихомир Петков, съосновател на мобилното приложение за повикване на таксита - TaxiMe


Как оценявате работата в споделено работно пространство?

В началото започнахме, работейки от вкъщи, но след като получихме финансиране от Eleven, се настанихме в тяхното споделено пространство - Space the roof. Колаборацията с другите компании там създаде една положителна и енергична среда, поради което се задържахме близо година и половина. Впоследствие собственикът реши да продаде мястото и тъй като заедно с част от останалите компании искахме да запазим получилата се среда, започнахме да търсим подходящо място. Това ни заведе до "София Тех Парк". Бяхме една от първите компании, нанесли се дори още по време на довършителните дейности на парка. Буквално в началото стояхме с каски там. Визията, лансирана в началото, впоследствие не се осъществи. Това ни накара да потърсим друго място.

Защо избрахте именно CowOrKing Space?

Миналото лято, когато взехме решение, че искаме да се преместим от "София Тех Парк", разгледахме различни предложения за споделен тип офиси. Това, което наклони везните в тяхна полза, бе сходността на ценности и дух, срещата с хора от разнообразни сфери и други, предимно индиректни предимства за нас като екип. Включително и събитията, които се организират тук, играят положителна роля за нас.

Зад масивна метална врата ни посрещат двама младежи, които в обедната си почивка са решили да поиграят на тенис на маса. Алтернативата им е да избират и между машината за аркадни игри или въздушния хокей. "Това е помещението ни за забавление", обяснява Антон Стратиев, един от основателите на най-голямото по площ споделено работно пространства в София CowOrKing Space. Следва втора тежка врата, зад която откриваме десетки млади предприемачи, всички с проекти в сферата на технологиите и иновациите.

CowOrKing Space (от англ. игра на думи с понятието coworking - споделено работно пространство, бел. ред.) е открит в края на 2015 г. в преобразен шивашки цех, част от бившия завод "Витоша" на бул. "Черни връх" 47 - сега Бизнес център Siven. Целта на основателите Антон Стратиев и французина Тибо Тетинжер е около споделеното работно пространство да се сформира цялостна предприемаческа екосистема в IT областта, която да обединява стартъпи, инвеститори и ментори. Затова и те предлагат не само работни места от т.нар. отворен тип, но и отделни стаи за стартиращите компании, зали за срещи и събития и стаи за почивка.

CowOrKing е продължение на работата на Антон Стратиев и Тибо Тетинжер в IT компанията Puzl, която разработва онлайн платформа за малки и средни бизнеси, през която да представят продуктите и услугите си, за да бъдат по-видими и достъпни за потребителите. После идеята им се разгръща и решават да създадат аналогичен офлайн модел, а именно едно място, в което компаниите да се помещават и да споделят общи ресурси.

Желанието на собствениците на CowOrKing Space е да развият проекта си и в други страни от Източна Европа. Впоследствие предприемачите ще мога лесно да обменят знания и опит помежду си чрез онлайн платформата на Puzl, която ще свързва всички коуъркинг пространства.

За всекиго по място

Споделеното работно пространство е формално разделено на три части, всяка от тях със собствен дух и специфики при наемането. Първата, която основателите наричат The Space, е открита през октомври 2015 г. и заема 800 кв.м площ. В нея има различни зони, които могат да се наемат както от индивидуални специалисти, така и от екипи. "Повечето от компаниите, които са в това пространство, са IT стартъпи в по-напреднала фаза на развитие", обяснява Петя Липева, главен навигатор в CowOrKing. Цените варират между 239 и 329 лв. на човек за един месец в зависимост от вида на работното място - бюро или затворен офис.

Сред наематeлите в The Space е акселераторът и рисков инвестиционен фонд Eleven. Екипът паралелно наема офис и в "София Тех Парк", а преди това се помещаваше в отворено пространство в Телефонната палата. През по-голямата част от времето обаче екипът на Eleven е в CowOrKing. "Тук сме близо до наши компании, има добри условия и градска инфраструктура, мястото има живот и предприемачески дух и сме близо до стартъп общността", разказва Белизар Маринов, инвестиционен анализатор в Eleven. И добавя, че цената за бюро за екип в споделеното пространство е по-ниска от наема на офис в "София Тех Парк", но предимството там е, че имат собствено помещение с повече самостоятелност.

Екипът на стартиращата компания Hakomo, която прави онлайн системи и разработки, също се помещава в The Space. Предимството на споделеното пространство, които основателят Петър Петров посочва, е най-вече усещането да бъдат част от тази IT общност. "Може би за нас като екип от 8 човека този вариант е по-скъп, отколкото да си наемем един средно голям апартамент, който да използваме за офис, но тогава усещането няма да бъде в никакъв случай същото. В споделеното работно пространство дори има шанс да си намерим клиенти или партньори", обяснява той.

Няколко месеца по-късно втората, още по-голяма част на коуъркинг пространството става факт. Тя е наречена The Factory, заема 920 кв.м площ и е предназначена отново за компании в IT сферата, но с по-малки екипи и в по-ранен етап от развитието им. Затова и цените са по-ниски - между 220 и 260 лв. за индивидуално място. Според Антон Стратиев ценното на тази част от пространството е, че стартиращите компании могат взаимно да си помагат, да черпят идеи едни от други и да се развиват. Освен това в пространството има и зала за презентации, в която се организират събития за споделяне на опит. "Например може даден IT предприемач да дойде сам в CowOrKing, в последствие да си сформира екип, да се разрасне. През цялото това време той има достъп в пространството до ментори, инвеститори, може да присъства на полезни събития и обучения", разказва Стратиев. Затова в The Factory има и голяма зала за събития и презентации с капацитет 80 души, от която всички могат да се възползват, както и зали за срещи, които във всеки момент могат да се запазят. За българския екип на английската компания Taylor & Heart, която се занимава с поръчкови диаманти и годежни пръстени, The Factory е първото място, в което се помещават. "Избрахме споделено работно пространство, защото в началото екипът ни се състоеше от трима човека, а офисът ни се стори отегчителен вариант", коментира Стефан Милев, маркетинг директор в стартиращата компания.

Най-новата и най-голяма част от CowOrKing Space започна да настанява наематели от началото на април. Тя се казва The Extension, заема 1000 кв.м и разполага с 10 индивидуални офиси за компании между 5 и 20 човека. "Подходящо е за развиващи се компании, които разширяват екипите си и имат нужда от пространство, в което да изграждат вътрешната си фирмена култура", обяснява Липева. Цената на едно работно място е фиксирана - 269 лв. на месец.

В зоната се помещава и другият рисков инвестиционен фонд LAUNCHub. Един от партньорите в него - Румен Илиев, смята, че споделените пространства са офисите на бъдещето. Освен спестяването на доста време, което би отишло за управление на офис и оперативни разходи за екипа им, съставен от 7 човека, CowOrKing Space представлява точното място, където даден екип може да намери баланс между работното уединение от една страна и това да се чувства включен в по-голяма система.

Някои от другите стартиращи компании, намерили своето място в CowOrKing, посочват като предимства гъвкавите условия за наем. Например двамата разработчици на приложението за пътувания LookAround - Иван Иванов и Валентин Лозев, отбелязват, че възможността за наемане на различни бюра е изключително удобна, защото често пъти се налага външни сътрудници да се включат временно към даден екип. Важен аспект за тях е и 24-часовият достъп до офиса. "Това, от една страна, е удобно за ежедневните задължения, а от друга - позволява провеждане на "експерименти" с това, по кое време на деня екипът или част от него би се чувствал по-продуктивен в работата си", обяснява Иванов. Двамата разработчици описват обстановката в CowOrKing Space като свежа и разчупена. "Фактът, че освен самите служители често на посещение идват и домашните им любимци, е повече от показателно за това, че никой не трябва да се чувства излишен в общата атмосфера", казва Лозев.

Всяка една от частите на коуъркинг пространството има собствен стил. Основателите обръщат и голямо внимание на детайлите – светлина, цветове, разположение на бюрата, защото приятната обстановка се отразява и на работата на екипите. "Измисляме всичко сами – вида на мебелите, стълбите, настилката. Имаме стара метална маса за кроене, бюра от масивно дърво и нито едни вътрешни стълби не са еднакви. Всъщност дори си имат и имена", разказва Стратиев.

Бизнес моделът

Основателите на CowOrKing Space наемат площите от собствениците на сградите, част от бившия завод "Витоша", а именно компанията "Сивен" и "Витоша фешън" и съответно поемат пълните разходи по ремонта и обзавеждането им. От компанията не казват сумата на наема заради сключени договори за конфиденциалност. "Наемаме мястото за възможно най-ниска цена, защото тези пространства са почти разрушени и трябва напълно да ги реновираме. Затова и сключваме дългосрочен договор на сигурен нисък наем, за да може с времето да ни се изплати инвестицията", обяснява Тибо Тетинжер.

Общата сума, инвестирана до момента в цялото споделено пространство, е около 800 хил. евро, които основателите обясняват, че са осигурени от поредица от заеми от български банки. Те търсят обаче допълнително финансиране от 1.2 млн. евро, за да продължат да се разрастват освен в България и в други държави от региона. "Определено можем да кажем, че инвестициите ни се възвръщат, но се разрастваме много бързо, поради което се налага постоянно да инвестираме всичко спечелено", добавя Тетинжер.

Към момента бизнесът на екипа зад CowOrKing Space може да бъде определен като успешен, защото според основателите пространството е заето на почти 95% от капацитета си. "Нашият бизнес модел е по-различен от този на другите споделени работни пространства, защото те са насочени към всички индустрии и всички професионалисти. Ние сме първите, които се фокусирахме единствено към IT сферата и осигурихме място, където хората, работещи в тази сфера могат да си сътрудничат и работят заедно", обяснява Петя Липева.

Какво следва

Антон Стратиев и Тибо Тетинжер са наели и четвърто помещение с площ 2500 кв.м, наречено The View, което се намира в съседната сграда - Бизнес център "Витоша", отново част от бившия завод "Витоша". Макар че в момента тече ремонтна дейност, те се надяват до края на годината да отвори врати за големи компании отново от IT сферата, които да могат да обменят опит с вече установилите се стартъпи. "Идеите ни са над пространството да направим ресторант и бар, от които да могат да се възползват всички екипи, част от екосистемата ни. Ще има лятна и зимна градина на покрива на сградата", разказва Антон Стратиев. Тетинжер допълва, че Puzl не само създава големи споделени работни пространства, но и нов начин на живот и работа за предприемачите. "Искаме да създадем една екосистема, в която да може да се работи, живее, да има магазини, ресторанти, електромобили под наем, всичко, от което се нуждаят екипите на едно място. Само така професионалистите ще може да се концентрират върху проектите и развитието си", казва в заключение той.

Другите на пазара

Betahaus Sofia е първото споделено работно пространство, което отвори преди пет години в София. В него всеки може да наеме работно място за гъвкав период от време, а цената варира от 190 лв. на месец за едно място на споделено бюро до 290 лв. за лично цяло бюро.

Сравнително ново споделено работно пространства в столицата е и Cosmos Coworking Camp, което се помещава в двуетажна къща, паметник на културата. Наемът варира в зависимост от часовете, прекарани в пространството – от 96 лв. за 40 часа до 260 лв. за неограничено време за един месец.

SOHO се утвърди като работно място за споделено ползване с програма от културни събития и общност от креативни професионалисти и предприемачи. Първото посещение на пространството е безплатно, а наемните цени за място са от 16 лв. на ден до 188 лв за един месец.

Място за култура, изкуство и споделено работно пространство е просторният апартамент в центъра на София с името "Малките 5". Цената на едно бюро там е 250 лв. на месец, а пространството е подходящо както за любители на изкуството, така и за индивидуални специалисти с артистични и различни професии.

NGO House, или "Къщата на гражданските организации", е споделено пространство за работа и сътрудничество между активни хора и организации. Мястото предлага възможност за наемане на бюро за един ден на цена от 15 лв. или за цял месец – 160 лв.

Споделеното пространство CoShare HIVE има за цел да събере младите и установените предприемачи на едно място, образувайки малка стартъп екосистемата. Предлагат гъвкаво ценообразуване с различни пакети за фирми и отстъпки за студенти. Бюрата могат да се наемат за дни, седмици или дългосрочно.

Споделеното работно пространство 1Hub се помещава в сграда заедно със Софтуерния университет. Наемните цени в 1Hub също варират в зависимост от големината на екипа и продължителността – например 79 лв. за 1 работно място за 5 дни или 699 лв. за месец за бюро с 4 места.

По темата работи и Натали Неделчева

"Тук сме близо да нашите компании, има повече условия и инфраструктура, мястото разполага с предприемачески дух и сме близо до IT общността", Велизар Маринов, инвестиционен анализатор в Eleven
"Споделените пространства са офисите на бъдещето", Румен Илиев, партньор в LAUNCHub

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  sofvar avatar :-|
  sofvar

  Бил съм в няколко от работните пространства в София, атмосферата е добра и пълна с приятни хора, но са твърде скъпи все още особено за фрийлансъри. За собствено бюро плащаш около 300 лв/ месец +- няколко (т.е. за 2 квадратни метра + интернет и отопление). Столовете са удобни, но бюрата са доста малки, риташ и биваш ритан от колегата на отсрещното бюро. Освен това всички се опитват да вкарат максимален брой хора в едно помещение, въпреки че не навсякъде всички места са заети. При положение че за двойно повече може да изплащаш апартамент си е много. Да не говорим че в Банско например има студия за около 8-10К евро. Безспорен плюс е факта че ако искаш да стартираш нещо и ти трябва помещение можеш да наемеш без обвързване.

 • 2
  evgentcho avatar :-|
  Евгени Илиев

  Жална ни майка...

 • 3
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  ... секунди за реклама.. адверториал..
  В кодекса на медиите е крайно време да се запишат такива рекламни матрияли със задължение да се пише СПОНСОРИРАНА ПУБЛИКАЦИЯ.

  В Амстердам и Париж такъв споделен офис струва под 100 евра,,
  И - Капитал - хората там са не да играят джаги... или да бъзикат колежките..

 • 4
  istani123 avatar :-|
  Станислав

  Хем споделено, хем скъпо, хем шумно.

  За 250 лв на месец се наема малък офис 25 м2. Вътре има място 3 големи бюра. Интернетът е 25 лв. Токът е 25 лв на месец.

  Тези споделени офиси са добри само за хора, които нямат работа и си търсят социални контакти с други безделници. Както и за фондовете, който предпочитат да имат бърз достъп до всичките си компании.

 • 5
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Да приемем оптималния вариант - на всяко бюро има компютър с виртуална машина. Това спестява неоходимостта от разнасяне на лаптопи, които освен всичко имат и нужда от докинг станция с отделен(по голям) монитор. Дотук добре...

  Ами стационарен телефон? А ако трябва да си водите някакви бележки... къде ще си пишете? А ако трябва да имате някакви документи на хартия... къде ще ги съхранявате? Като цяло идеята би сработила при хора, на които 100% от труда се намира онлайн. Ако това е така... защо да трябва да пътуват по 2 часа вместо да го правят от дома си?

 • 6
  carmello avatar :-P
  carmello

  принципно са супер споделените работни места, но в София наистина са много, МНОГО скъпи като цяло за стандарта, при положение че съм бил на такива места в няколко бели държави, където цените почват от 100 евро, в София - 150 евро ?!?

  обяснението е просто - тези места се наемат с пари от някой фонд, тоест не трябва реално да си ги изкарал с продукт, абе като цялата старт ъп система в Бг - печелиш 100$К примерно от някой акселератор, и се почват едни заплати по 5К, едни офис пространства, едни ризи за $300.....докато свършат парите :)

 • 7
  kiro1234 avatar :-|
  kiro1234

  Никой не казва как е решен проблема с шума. Като гледам никак. Тогава за мен 300 лв. за място е супер много.

 • 8
  ewu19515236 avatar :-|
  Ivan Peshev

  Малко повечеко шум и реклама има в тези споделени пространства истината е че тарикатите които наистина печелят няма да отидат на такова място.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Блокчейн туристи

Блокчейн туристи

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.