Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
14 юли 2017, 15:57, 7546 прочитания

В помощ на търговците

Създаденият от българи лондонски стартъп Heresy развива софтуер, с който посредниците могат да отмерват точно колко стъпки им остават до спечелването на нов клиент

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Георги Александров: Дигиталната трансформация е бизнес решение, а не технологични мерки

Управляващият директор на "Oracle България" пред "Капитал"

30 авг 2017

EDIT ще промотира дигитализацията на бизнеса в страната

Мрежата за дигитално развитие иска да срещне традиционния бизнес с технологичните стартъпи

9 авг 2017

В началото бе betahaus

Александър Михайлов, съосновател и управител на betahaus София пред "Капитал"

7 юли 2017

Компания на българин е сред 50-те най-динамични в района на Чикаго

Създадената от Майк Михайлов Montway предлага транспорт на автомобилите на клиенти

2 юли 2017

Дигитални модели

Improbable помага за изграждането на светове във виртуалната реалност; Лондонският стартъп с български основатели Heresy оптимизира вътрешнофирмения поток от информация, който занимаващите се с продажби генерират ежедневно; BenevolentAI използва изкуствен интелект, за да анализира големи количества научни документи, които по една или друга причина са останали пренебрегнати

23 юни 2017
Всеки бизнес се базира на продажби, но не всеки бизнес знае как да продава ефективно. Heresy, лондонският стартъп с български корени, предоставя иновативна алтернатива на традиционния метод на управление на търговския процес.

С идеята зад името на компанията си създателите й Димитър Станимиров и Свилен Господинов шеговито намигат към потребители и конкуренти. Heresy, в превод "ерес", идва от неортодоксалния подход на компанията към управлението и мотивацията на търговски екипи. Фирмата развива софтуер, с който търговските посредници могат да отмерват точно колко стъпки им остават до спечелването на нов клиент. Революционното в Heresy, и отличаващото я от конкурентните CRM системи, e вярването, че бизнесът може да постига по-добри резултати, ако стимулира сътрудничеството между членовете на търговските екипи.

Генезисът на ереса
Повечето софтуерни решения за управление на продажбите днес са построени върху идеята, че търговските посредници се мотивират единствено от финансовото възнаграждение и парични бонуси. Вместо да се фокусира върху това да държи търговците изкъсо, Heresy изгражда инструмент, който им позволява да бъдат значително по-ефективни в работата си. Софтуерът позволява на екипите да следят напредъка по всяка потенциална сделка с изключителна точност. Heresy поставя фокус върху работата в екип, предоставяйки инструмент за едновременно измерване на личния и груповия прогрес. По този начин компанията радикално измества посоката на традиционните търговски усилия.

Създалите на Heresy си поставят за цел напълно да променят начина, по който бизнес индустрията възприема търговците. Пред "Капитал" Станимиров (който е изпълнителен директор) коментира, че за компанията е от основно значение да изгради платформа, на която екипите да си сътрудничат повече и да работят по-отворено и прозрачно. "Искаме да направим процеса на продажби удовлетворяващ и забавен", добавя предприемачът. Разковничето се крие именно в екипната игра - Heresy предоставя инструмент, чрез който търговските посредници да поставят екипа на първо място. Според Станимиров заздравеното взаимодействие между търговските посредници е нещо, което всяка компания цели да постигне, но не успява, защото системите за управление на търговския процес се фокусират върху индивида и не събират достатъчно качествена информация", коментира Станимиров пред "Капитал".

Изпробван и изпипан
Heresy произлиза от задълбоченото познание върху изграждането на търговски екипи, което Станимиров придобива като изпълнителен директор на лондонския офис на Stack Overflow - най-голямата онлайн платформа за обмен на знания между програмисти. "Търсех начин, по който да създам по-пространствен обмен на информация между членовете на бързо растящия ни търговски екип. Исках да съм сигурен, че има синхрон и симбиоза между отделните търговски посредници", коментира Станимиров.Господинов, който е отговорен за технологичното развитие на Heresy, допринася за разрастването на стартъп идеята с налагането на гъвкав, едновременно устойчив, бизнес подход. Според Господинов (който е технологичен директор) Heresy заимства идеи от начина на работа на софтуерните разработчици. Той коментира, че програмистите откриват начини на организация на работата си, които бавно си проправят път в други индустрии. Благодарение именно на гъвкавия (agile) бизнес модел големи компании като Facebook и Twitter успяват да изместят от пазара гиганти като Oracle. "Когато си изправен пред голям и сложен проект, работата по него трябва да се раздели на малки части, които да се изпълняват в ясни срокове", коментира Господинов. Тази философия обединява отделните функционалности на Heresy.

"В търговския процес на Heresy се фокусираме върху създаването на продукт, който да е толкова полезен и изпипан, че търговците сами да искат да го ползват, вместо да им бъде налаган от мениджмънта", добавя Господинов.

Рецептата за революция в продажбите
През 2013 г. Станимиров създава подобен на Heresy софтуер в Stack Overflow, като в началото новата система се ползва само от неговия екип. Бързо става ясно, че, така организирани, търговците постигат значително по-добри резултати. Не след дълго всички търговски посредници в Stack Overflow започват да ползват системата на Станимиров.

Станислав Сираков от LAUNCHub Ventures, който е сред инвеститорите в Heresy, коментира, че фондът е подкрепил компанията, след като той и партньорите му имали възможност да проследят целия цикъл на развитие на стартъпа. "Имаме суперголямо доверие в Димитър, тъй като виждаме в каква дълбочина той познава търговския процес. Той разбира как да го управлява и познава всеки от елементите му", добавя Сираков. "Паралелно с това виждаме как много от портфолио компаниите ни срещат трудности при организацията на продажбите си. На пазара има същинска нужда от продукта на Heresy", заключава партньорът в LAUNCHub Ventures.

В коментар за "Капитал" Карлос Еспинал, партньор във фонда Seedcamp, който инвестира в Heresy в началото на годината, заяви, че опитът на Станимиров е един от основните фактори за участието му в рунда. Според инвеститора това, че в предходния си професионален опит един от създателите на компанията е минал през трудностите, които продуктът цели да разреши, създава силни предпоставки за адекватното адресиране на нуждите на бъдещи клиенти.

И двамата създатели на Heresy учат магистратура по технологично предприемачество в University College London. В коментар за "Капитал" Дейв Чапман, директор на програмата по мениджмънт в UCL и бивш преподавател на Станимиров, заяви, че революционното в стартъпа е употребата на големи количества данни, които да създадат баланс между конкуренцията и сътрудничеството между членовете на търговски екипи. "Информираното вземане на решения, базирано на факти, е ключът към пазарния успех на всеки бизнес", добавя Чапман.

Боряна Карагьозова, експерт по управлението на търговски екипи и поведенческа психология, коментира за "Капитал", че индивидуалното отчитане на резултатите на търговците е важно. Ако разликите са представени във вакуум, без да е ясно как останалите членове на екипа се справят с работата си, това води до спад на индивидуалната мотивация и до разрушаване на сътрудничеството в екипа. "В търговските среди казваме, че няма успешна фирма, а само успешен екип. Когато екипът е съставен от хора, които се допълват, от индивиди с различни силни страни, тогава той е най-силен. Heresy със сигурност допринася към създаването на ефективни и успешни търговски екипи", добавя Карагьозова.
Q&A
Как си представяте бъдещето на компанията?

ДС: Планираме за шест месеца и 30 години напред. За шест месеца можеш наистина да предвидиш какво ще се случи, а за 30 години в бъдеще трябва да мислиш, за да си наясно с по-голямата визия за компанията си. Някои от дългосрочните ни цели включват желанието да направим качествен продукт, който да има дълготраен отпечатък върху индустрията. Искаме да променим начина, по който хората разсъждават за търговските посредници.

СГ: Надяваме се конкурентното предимство, което предоставяме на клиентите си, да се равнява на това, което интернетът носеше на компаниите през 90-те.

Каква част от успеха си отдавате на образованието, което сте получили във Великобритания?

ДС: Първата компания, която създадох, беше с хора, с които се запознах в университета. Ако не ме беше ухапала предприемаческата бълха, нямаше днес да се занимавам с Heresy, а сигурно щях да работя в някоя инвестиционна банка или консултантска фирма.

СГ: Най-ценното, което научих, беше, че да си предприемач не е непременно нещо, с което се раждаш, а качество, което можеш да развиеш. Също, кръгът от контакти със състуденти и преподаватели, който UCL ни предостави, със сигурност ми даде възможност за силен старт.

Защо напуснахте България?
СГ: Напуснах, за да уча компютърни науки, тъй като в България не се преподаваше такава програма качествено. По стечение на обстоятелствата, след като завърших бакалавър, вече имах работа в Лондон.

ДС: Когато за първи път дойдох в Англия бях още в гимназията, това беше избор на родителите ми. След като завърших, започнах да работя в технологичната среда в Лондон. Тогава, в България все още не съществуваше предприемаческата екосистема. Сега вече съм женен, имам дъщеря и Лондон е наш дом. С отворено съзнание сме към връщането в България, но не сме фокусирани върху него. По-възможно е да се преместим в Силициевата долина заради компанията ни.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Моят воден костюм е от Смолян Моят воден костюм е от Смолян

Българският производител на неопрени Runawave заплува из океаните на световния воден спорт

12 яну 2018, 9329 прочитания

Триото зад сиренето от кашу 10 Триото зад сиренето от кашу

Година след индустриалното производство продуктът вече се предлага във всички големи градове в страна, а компанията излиза на печалба

5 яну 2018, 8586 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (4 - 10 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (27 ноември - 3 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Няколко нива по-близо до превъртането на играта

Българският стартъп Coherent Labs работи с някои от най-големите гейминг компании

Убийственото начало на европредседателството

Стрелбата по близък до управляващите бизнесмен показва напреженията в модела "ГЕРБ"

Извинете, къде има фак?

Или как да четете лавината от термини и абревиатури, която ще ви засипе покрай българското председателство

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Селекция: Smoothie Operator

Ударна доза витамини, минерали, фитонютриенти и ензими, нужните ни вещества за цял ден, могат да се поберат в една чаша

Човешка "Въртележка"

Театърът на живота в новия филм на Уди Алън

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Telenor продава българския си оператор на американски фонд

Емисия

DAILY @7AM // 19.01.2018 Прочетете