Когато любовта към шоколада те прави производител
Идеята на братята Красимир и Мартин Бенямин и съпругата на Мартин - Сара Алсбей, за бизнес със суров шоколад се ражда преди три години. За 2017 г. софийската фирма "Био Бенямин" очаква обороти от 640 хил. лева


Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.
Красимир Бенямин
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
7 коментара
Шоколадите им наистина са добри. Но както се казва "хубаво и евтино няма". Аз отдавна минах на по-скъпи марки шоколади, просто защото предпочитам (а и трябва) да консумирам по-малки количества, но наистина качествени.
Нищо не казват за надписа без глутен. Дали наистина са без?!
Щом има пазар нека произвеждат. Мен лично ме дразни тая занаятчийска мода. При условие че има достатъчно свободни ниши за качествени и натурални стоки и в масовия сегмент. Но там явно нема такава надценка като при разните био, занаятчийски, бутикови и пр.
Под занаятчийско аз разбирам нещо традиционно, потомствен занаят, потомствен семеен бизнес и пр. А не жълтопаветна мода. Решил некой си софиянец че е модерно и станал "занаятчия" за един ден, ще произвежда сладолед (с италианско име естествено), шоколад, ще прави кафе или каквото и да е там ...
До коментар [#2] от "fifi_5":
Здравейте,
Благодарим ви за въпроса. Специално за глутен можем да гарантираме, че няма такъв в нашите продукти, тъй като не се използват суровини съдържащи глутен в производството ни.
За да сме сигурни, че няма дори следи от глутен, надвишаващи нормите за безглутенови продукти, правим също така редовни лабораторни изследвания, които при необходимост можем да предоставим.
До коментар [#3] от "lzi01528221":
Здравейте,
балгодаря за споделеното мнение.
Мотивацията ни да произвеждаме съобразно био нормите и да сме био сертифицирани не идва от възможността за по-висока надценка. Напротив, нашите надценки са изключително ниски за бранша, с цел да могат максимално много хора да си позволят шокаладите ни. Затова те струват колкото качествен конвенционален шоколад.
Био единствено означава, че е е произеден спрямо определени стандарти, които гарантират, че при отлеждането на суровините не се използват вещества като пестициди, изкуствени торове и химически средства, които имат негативен ефект за околната среда или човешкото здраве.
Другото, което прави шокаладите ни по-скъпи от евтините шоколади е произхода на какаото. Какаовите зърна, които използваме са от най-висококачественото какао, от така наречнеите финни сортове какаови зърна, които се използват за по-малко от 5% от шоколадите в света (поради цената, която е пъти по-висока от масовото какао). Освен вкуса, основната причина да използваме това какао е справедливия добив и препродаване, т. е. фермерите в страните на произхода да получават уместно заплащане за суровината, така че да могат да изхранват семействата си с тези пари и да не се разчита на детски труд (какъвто е в повечето случай неизбежен при отглеждането на масовото какао).
А относно въпроса за занаятчиската мода: да, не е предаден семеен бизнес, но всеки семеен бизнес има начало. Ние имахме от самото начало за цел, да създадем нещо дълготрайно, устойчиво и спрямо нашите ценности за етичен бизнес, нещо, което да доставя радост на хората и да е в полза на тези, с които работим. Много важно за нас беше и да не копираме продукти, които съществуват, а да създаваме нещо различно, и това е, върху което се фокусираме. Разработваме различни, уникални продуктите и рецепти и плануваме да продължаваме да правим това. Сами сме придобили знанието и уменията за производството, сами разработваме продуктите, и работим от какаовите зърна, а не от какаова маса, за да имаме контрол върху целия производствен процес. Работим в срванително малки мащаби и с доста ръчен труд. Хората наричат този тип шоколадово производство занаятчийско, но разбира се терминът е върпос на дефиниция и не бих се захващал за този термин.
Нашия стремеж е да предлагаме чист, колкото е възможно по-здравословен, висококачествен продукт на клиентите ни, на достъпна цена, и работейки по етичен начин с нашите доставчици и партньори.
Как ще бъде наричан този подход, дали занаятчийски или не, не е толкова важно за нас.
С поздрав,
Мартин Бенямин
Поздравления за продукта/тите!
Има ниша и в сладкарския бранш за тях. Съпругата ми (вече професионален сладкар) имаше поръчка за веган торта. Съответно търсеше нещо подходящо, но в крайна сметка се намери само белгийски шоколад (от МЕТРО) в опаковка от 2,5 кг. Може да помислите и в тази посока - разфасовки за сладкарско производство :).
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.