Когато любовта към шоколада те прави производител

Идеята на братята Красимир и Мартин Бенямин и съпругата на Мартин - Сара Алсбей, за бизнес със суров шоколад се ражда преди три години. За 2017 г. софийската фирма "Био Бенямин" очаква обороти от 640 хил. лева

Мартин Бенямин, Сара Алсбей и Красимир Бенямин (от ляво надясно) основават фирмата "Био Бенямин" през лятото на 2014 г.
Мартин Бенямин, Сара Алсбей и Красимир Бенямин (от ляво надясно) основават фирмата "Био Бенямин" през лятото на 2014 г.
Мартин Бенямин, Сара Алсбей и Красимир Бенямин (от ляво надясно) основават фирмата "Био Бенямин" през лятото на 2014 г.    ©  Цветелина Белутова
Мартин Бенямин, Сара Алсбей и Красимир Бенямин (от ляво надясно) основават фирмата "Био Бенямин" през лятото на 2014 г.    ©  Цветелина Белутова
Повечето продукция е за износ, а акцентът е Германия.
"Захванали сме с едно от най-трудните неща – с производство. Това изисква огромни усилия да създадеш технология, да доставяш суровини със сертификати за качество и биопроизводство, да намериш машини, екип, хора със сходен подход и мислене, да създадеш маркетинг канали."

Красимир Бенямин

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    radio. avatar :-|
    radio.
    • + 3

    Шоколадите им наистина са добри. Но както се казва "хубаво и евтино няма". Аз отдавна минах на по-скъпи марки шоколади, просто защото предпочитам (а и трябва) да консумирам по-малки количества, но наистина качествени.

    Нередност?
  • 2
    fifi_5 avatar :-|
    fifi_5

    Нищо не казват за надписа без глутен. Дали наистина са без?!

    Нередност?
  • 3
    ocw50528294 avatar :-|
    lzi01528221

    Щом има пазар нека произвеждат. Мен лично ме дразни тая занаятчийска мода. При условие че има достатъчно свободни ниши за качествени и натурални стоки и в масовия сегмент. Но там явно нема такава надценка като при разните био, занаятчийски, бутикови и пр.

    Нередност?
  • 4
    ocw50528294 avatar :-|
    lzi01528221
    • + 1

    Под занаятчийско аз разбирам нещо традиционно, потомствен занаят, потомствен семеен бизнес и пр. А не жълтопаветна мода. Решил некой си софиянец че е модерно и станал "занаятчия" за един ден, ще произвежда сладолед (с италианско име естествено), шоколад, ще прави кафе или каквото и да е там ...

    Нередност?
  • 5
    biobenjamin avatar :-|
    biobenjamin
    • + 2

    До коментар [#2] от "fifi_5":

    Здравейте,

    Благодарим ви за въпроса. Специално за глутен можем да гарантираме, че няма такъв в нашите продукти, тъй като не се използват суровини съдържащи глутен в производството ни.

    За да сме сигурни, че няма дори следи от глутен, надвишаващи нормите за безглутенови продукти, правим също така редовни лабораторни изследвания, които при необходимост можем да предоставим.

    Нередност?
  • 6
    benji87 avatar :-|
    benji87
    • + 3




    До коментар [#3] от "lzi01528221":

    Здравейте,
    балгодаря за споделеното мнение.
    Мотивацията ни да произвеждаме съобразно био нормите и да сме био сертифицирани не идва от възможността за по-висока надценка. Напротив, нашите надценки са изключително ниски за бранша, с цел да могат максимално много хора да си позволят шокаладите ни. Затова те струват колкото качествен конвенционален шоколад.
    Био единствено означава, че е е произеден спрямо определени стандарти, които гарантират, че при отлеждането на суровините не се използват вещества като пестициди, изкуствени торове и химически средства, които имат негативен ефект за околната среда или човешкото здраве.
    Другото, което прави шокаладите ни по-скъпи от евтините шоколади е произхода на какаото. Какаовите зърна, които използваме са от най-висококачественото какао, от така наречнеите финни сортове какаови зърна, които се използват за по-малко от 5% от шоколадите в света (поради цената, която е пъти по-висока от масовото какао). Освен вкуса, основната причина да използваме това какао е справедливия добив и препродаване, т. е. фермерите в страните на произхода да получават уместно заплащане за суровината, така че да могат да изхранват семействата си с тези пари и да не се разчита на детски труд (какъвто е в повечето случай неизбежен при отглеждането на масовото какао).

    А относно въпроса за занаятчиската мода: да, не е предаден семеен бизнес, но всеки семеен бизнес има начало. Ние имахме от самото начало за цел, да създадем нещо дълготрайно, устойчиво и спрямо нашите ценности за етичен бизнес, нещо, което да доставя радост на хората и да е в полза на тези, с които работим. Много важно за нас беше и да не копираме продукти, които съществуват, а да създаваме нещо различно, и това е, върху което се фокусираме. Разработваме различни, уникални продуктите и рецепти и плануваме да продължаваме да правим това. Сами сме придобили знанието и уменията за производството, сами разработваме продуктите, и работим от какаовите зърна, а не от какаова маса, за да имаме контрол върху целия производствен процес. Работим в срванително малки мащаби и с доста ръчен труд. Хората наричат този тип шоколадово производство занаятчийско, но разбира се терминът е върпос на дефиниция и не бих се захващал за този термин.
    Нашия стремеж е да предлагаме чист, колкото е възможно по-здравословен, висококачествен продукт на клиентите ни, на достъпна цена, и работейки по етичен начин с нашите доставчици и партньори.
    Как ще бъде наричан този подход, дали занаятчийски или не, не е толкова важно за нас.

    С поздрав,
    Мартин Бенямин

    Нередност?
  • 7
    nor43373307 avatar :-|
    Ил.Йончев

    Поздравления за продукта/тите!
    Има ниша и в сладкарския бранш за тях. Съпругата ми (вече професионален сладкар) имаше поръчка за веган торта. Съответно търсеше нещо подходящо, но в крайна сметка се намери само белгийски шоколад (от МЕТРО) в опаковка от 2,5 кг. Може да помислите и в тази посока - разфасовки за сладкарско производство :).

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал