Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 8 сеп 2017, 15:11, 12003 прочитания

Дай си водата

Основаната от петима акционери "Хидролиа" е първата българска компания, която предлага да поеме грижата за водния ресурс на частни дружества

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Услугата е нова и непозната, но собствениците очакват 10-кратно увеличение на бизнеса за тази година.

- Офертата на младата компания е да поеме ВиК задачите - от поддръжка на водопроводи и канализация в една фабрика до пречиствателната й станция

Още по темата

За довършване на ВиК мрежата в София трябват 2 млрд. лв.

В следващите години Столичната община ще разполага с максимум 700 млн. лв.

10 окт 2017

От софийския балкон, през Серес до Мюнхен

Георги Христов започва производството на бирата "Айляк" като хоби, но после го превръща в бизнес

1 сеп 2017

Община Айтос: само един от 13 кандидата може да строи пречиствателна станция

Всички, включително големи компании, са отстранени от проект за почти 13 млн. лв.

24 юли 2017

"Бомбичката" на датския пивовар

През 2016 "Карлсберг България" отчита най-високите си резултати от влизането си на местния пазар

1 юли 2017

"Загорка" ще инвестира 13 млн. лева през 2017 г.

Дружеството увеличава приходите и оперативната си печалба

27 апр 2017

Представете си, че сте шофьор на автомобил. Всеки ден се качвате в него и потегляте. Малко са хората обаче, които вдигат капака и започват да ровят из машината, когато възникне проблем, а напротив - обръщат се към специалисти. Така Добромир Симидчиев, изпълнителен директор и акционер в "Хидролиа", се опитва най-просто да обясни какво точно прави тяхната компания, която предлага основно "експлоатация и поддръжка на ВиК активи".

Компанията е първото българско дружество, което предлага на частни клиенти от индустрията, от пивоварни до туристически комплекси, възможността да прехвърлят управлението на големите си водни съоръжения на външен изпълнител. "Хидролиа" е избрала да работи на пазар, който у нас почти не съществува.

Новата ниша

"Генезисът на "Хидролиа" и на хората, които стоим зад нея, е дълъг и всъщност ние не сме се събрали да основем фирмата, а работим заедно от много време. "Хидролиа" е един вид естествена платформа, която създадохме", разказва Добромир Симидчиев. Фирмата е основана в края на 2015 г., но съществената й работа започва в началото на 2016 г. Оттогава те търсят клиенти, опитват се да спечелят доверието им, като досега са успели да привлекат над една дузина.

Основатели и мениджъри на дружеството са петима души, които по един или друг начин са свързани с водата: Радослав Русев и Добромир Симидчиев например са били част от "Софийска вода". Някои от тях имат друг основен бизнес: Благой Козарев е собственик на строителната "Райкомерс конструкшън", а Живко Ценов има консултантска инженерна фирма. Димитър Иванов също има инженерно-производствена компания, оперираща изцяло във ВиК сектора.Това, което "Хидролиа" предлага на частните компании, е да се погрижи за ВиК активите им. Симидчиев сравнява това с публичните ВиК оператори, например "Софийска вода" и как те отговарят ресурсът да стигне до жилищата на хората. След това отговорността за поддръжката на уредите е у гражданите. "Разликата между твоя апартамент и един огромен завод е, че там има толкова ВиК активи и сложна инфраструктура, че те изискват отделно управление. Всъщност нашата роля е точно тази - ние да помогнем на индустриалните клиенти да управляват по-добре както водния си ресурс, така и инфраструктурата си", обяснява той. Често големите предприятия нямат нужния експертен състав за управление на водни съоръжения, затова се заражда нуждата от външен изпълнител. Този модел се е появил в Западна Европа преди около 20 години, но едва сега навлиза по-широко и тук.

Причините за развитие са различни: от силното развитие на хранително-вкусовата промишленост, която използва много вода, до увеличените екологични изисквания, които налагат на тежката индустрия да има сложни и скъпи пречиствателни станции, за които обаче самите компании нямат дълбоко познание.

Широко скроени оферти

Освен поддържане и експлоатация на ВиК активите - от водопроводи и канализация в една фабрика до пречиствателната й станция, младото дружество предлага широка палитра от услуги. Когато се заеме с нов клиент, екипът изготвя одит, прекарва няколко дни на обекта и идентифицира потенциални проблеми във водоснабдяването или пречистването. След това предлагат как биха могли разходите да се намалят, а ефективността да се увеличи, ако управлението се поеме от тях.

"Хидролиа" изготвя и инвестиционни планове, които дългосрочно да подобрят капацитета на водните съоръжения. "Повечето клиенти са реактивни, но нямат вътрешен ресурс да планират дългосрочно. Те си планират развитието на производствените капацитети чудесно, но при водната инфраструктура нямат фокус", обяснява Симидчиев. Идеята е вместо ежегодно да поправят съоръжения, те да бъдат планирани и построени така, че хем разходите да се намалят, хем ефективността да се увеличи. Понякога, зависи от договорката, дружеството може и само да финансира определени инвестиции в инфраструктурата на предприятията, като парите после се връщат чрез такси напред във времето.
"Всъщност нашата роля е точно тази - ние да помогнем на индустриалните клиенти да управляват по-добре както водния си ресурс, така и инфраструктурата си."

Фотограф: Цветелина Белутова

Компанията поема изцяло риска за съоръженията. Ако от екологичните инспекции установят нередности в пречиствателната станция на предприятието например, глобата ще бъде приспадната от плащанията към "Хидролиа".

"Хидролиа" се ориентира изцяло към частния сектор, поне засега. Досега имат около 15 клиенти, като с около пет-шест имат по-задълбочени отношения, казва Симидчиев. Сред клиентите им има голяма пивоварна, верига от бензиностанции и един от най-големите туристически комплекси в България. Целта на фирмата е да има по-малък брой клиенти, но да имат дългосрочни отношения с тях (от порядъка на пет- или десетгодишни договори), като им предлагат цялостен аутсорсинг, а именно - да отговарят за всички съоръжения, постоянно. Дружеството изпраща хора на място във фабриките, заводите, комплексите.

В момента екипът на дружеството се състои от общо 80 служители. През 2016 г. приходите са около 250 хил. лв., но прогнозата на Добромир Симидчиев за тази година е, че оборотът ще се увеличи около десет пъти.

Засега екипът се стреми да е гъвкав и адаптивен към нуждите на всеки нов клиент и ако трябва, да работи само по отделни проблем, като така да демонстрира професионализъм и да спечели доверието на фирмите в дългосрочен план.

Предимството и проклятието да си първи

Ироничното е, че липсата на активна конкуренция (единствената друга компания, която предлага подобни услуги на частния сектор в България, е френската Veolia) създава препятствия за "Хидролиа". Те трябва тепърва да проправят път на услуга, която досега е предлагана само на ограничен брой компании.

"Пазарът като потенциал го има, но той не е разработен, тоест ние правим истинското му развитие. Това е огромно предизвикателство пред нас, което, разбира се, е и някакво предимство, защото сме първите", казва Добромир Симидчиев. Той трябва да оправдае пред компаниите нуждата от неговата услуга. За някои това може да звучи твърде хубаво, за да е истина, и той се сблъсква с недоверието на българските дружества. "Има разлика между българските и чуждите клиенти. На голяма част от западните компании, които имат бизнеси тук, не е нужно да им обясняваме нищо. Техните станции се управляват от външни фирми в Европа, а самите клиенти искат да се фокусират върху производството, което осъществяват - торове, бира, мляко и т.н.", разказва Симидчиев.

Дори и след като първоначалният скептицизъм е преодолян, на етапа със сключване на договорите отново има трудности. "Отношенията ни с клиента са сложни. Ако трябва да ги обхванем истински с един договор, той става 200 страници. Това плаши клиентите", казва изпълнителният директор. Затова се стреми да предложи прост договор, с който да обхване сложните отношения. А това отново опира до доверието. Засега средният цикъл на преговори с потенциалните клиенти е между година и година и половина.
Q&A

Какво печели клиентът от вашите услуги?
Първо инвестира едни пари, които имат добра възвращаемост, защото ние му намаляваме таксата спрямо това, което е плащал досега. Прехвърля си изцяло риска към нас - дали това съоръжение ще работи или не, дали този ремонт ще е успешен или не. Ние си залагаме името, че това ще се случи и договорно го поемаме този риск. И трето, класическото предимство на аутсорсинга - просто ни го прехвърля като ангажимент и не се занимава и се фокусира върху основния си бизнес.

Каква е стратегията ви занапред?
Първо, искаме да останем в частния сектор. Стратегията ни е през първите две или три години да се стабилизираме в България, да изградим гръбнак и от 2018 г. да погледнем навън. Имаме интерес към Румъния, Гърция, Западните Балкани. Вече вървим към това да имаме мобилни монтажни екипи.
За мен има две неща: да изградим стабилна структура, която да ни позволи да поддържаме този растеж и да го управляваме, и второ да надградим извън България. Ние искаме да се утвърдим като най-добрия регионален ВиК оператор.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговияАкценти в програмата:
Тенденции и развитие на иновациите в онлайн пазаруването
Иновативни услуги и ритейл стратегии
Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
Тенденции при електронните плащания
Иновации в логистиката при електронната търговия
Маркетплейс революция


Прочетете и това

Бизнес в трета възраст Бизнес в трета възраст

Голяма част от първите семейни фирми в България вече трябва да преминат към следващото поколение, но собствениците не са подготвени

16 фев 2018, 2798 прочитания

Първо в "Петък" за по бира-две, после на концерт в Mixtape 5 1 Първо в "Петък" за по бира-две, после на концерт в Mixtape 5

Радослав Мирчев и Кирил Чешмеджиев стоят зад две от най-популярните и дълголетни заведения в София

9 фев 2018, 3896 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Българските разказвачи на светлинни истории

Компанията MP Studio вече има над 160 проекта в цял свят

Пазарните мускули на MultiSport

За две години и половина "Бенефит системс България" стигна до 50 хиляди клиенти и вече инвестира в свои фитнеси

Градус за фондовата борса

Един от най-големите производители на пилешко ще прави IPO на БФБ

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино суматоха

Панорама с филми по творби на Йордан Радичков

Книга: Паринуш Сании - "Бащата на другия"

Една от най-търсените книги в Иран - вече и на български

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Рекордни приходи в туризма през 2017 г. - над 8 млрд. лв.

Емисия

DAILY @7AM // 21.02.2018 Прочетете