Палец + смартфон = подпис

Проф. Георги Димитров е един от шестимата инвеститори в проекта. Останалите са Контантин Петров, Мартин Захариев, Саша Безуханова, Станислав Безуханов и Константин Безуханов.

Палец + смартфон = подпис

Новото мобилно приложение на "Евротръст технолъджис" предлага електронен подпис и електронна идентификация дистанционно

Мария Манолова
78888 прочитания

Проф. Георги Димитров е един от шестимата инвеститори в проекта. Останалите са Контантин Петров, Мартин Захариев, Саша Безуханова, Станислав Безуханов и Константин Безуханов.

© Юлия Лазарова


Темата накратко:

- Ново мобилно приложение предлага електронен подпис и електронна идентификация дистанционно - без потребителят да стъпва в офис на фирмата.

- Според създателите "Евротръст технолъджис" услугата най-накрая ще електронизира много институции и бизнеси, защото е евтина и лесна за използване.

- Засега приложението работи за услуги на oбщина Бургас и Societe Generale, но предстои свързването на други банки, телекоми и администрации.

Ако всеки път, когато някой обявяваше край на опашките и бюрокрацията в администрацията, се събираше по стотинка, България трябваше поне да е удвоила фискалния си резерв. Вместо това за всички държавни опити по темата се плаща, а срещу голямата сметка седят скромни резултати. В графата "безопасно идентифициране на гражданите онлайн" пък практическите резултати се изчерпват с тесте пробни карти отпреди няколко години и четци, които прашасват по чекмеджетата на избраната "тестова група".

Тази седмица стартиращата компания "Евротръст технолъджис" представи частно решение на проблема - мобилно приложение, което събира на едно място електронен подпис, електронна идентификация и възможност за официално връчване на документи онлайн. За да използвате всичко това, е нужен само мобилен телефон. Регистрацията става за минути дистанционно, без да стъпвате във физически офис на компанията. След това свободно може да се идентифицирате пред различни институции и да подписвате електронни документи и договори откъдето пожелаете.

Приложението работи "тихо" от няколко месеца, но беше представено официално на 8 ноември. Първите институции, които поддържат услугата, са община Бургас и банка Сосиете Женерал Експресбанк. Амбициите на проекта обаче са големи. Според един от инвеститорите в проекта - проф. Георги Димитров, за първата година приложението може да привлече около 100 хиляди потребители, а след това целите включват то да се използва за идентификация и подписване в интернет в цяла Европа.

Всичко от дистанция

"Това е решение, с което се удостоверяват различни действия в електронната среда, точно така, както ги има в хартиения свят", обяснява проф. Георги Димитров. Потребителят може да удостовери кой е, както би направил с личната си карта, да поиска документ, както би станало с хартиен формуляр, или да подпише договор с банка или мобилен оператор, само че с електронен подпис. Технологията зад проекта е напълно функционална, но проектът е още в първите си стъпки, защото засега работи само с няколко услуги на община Бургас и с два продукта на банка Сосиете Женерал Експресбанк - потребителски кредит и овърдрафт.

За разлика от другите доставчици на електронен подпис "Евротръст" не изисква ходене в офис и плащане на място. Регистрацията става дистанционно и безплатно. Приложението изисква да попълните данните си, да снимате личен документ и да се идентифицирате чрез видеоразпознаване. "Гледаш в екрана, а системата ти подава команди на случаен принцип - погледни наляво, погледни надясно, затвори очи. Само човек може да изпълни тези команди", обяснява проф. Димитров. Приложението разпознава мимиките на лицето и ги сравнява със снимката от личен документ в регистъра на МВР. "Проверяваме дали е "3D" човек - дали не използваш снимка или записано видео. Сега интегрираме и нова технология, която проверява дали имаш пулс", довършва юристът. След като приложението потвърди кой седи от другата страна на мобилния телефон, "Евротръст" автоматично и безплатно издава квалифициран електронен подпис, а клиентът може да започне да използва услугата веднага. "Имаме сертификат, въз основа на който, когато видеоидентифицираме едно лице, проверим му документите за самоличност, проверим, че е живо, имаме право да удостоверяваме пред трети лица (банки, застрахователи, телекоми, държавата) самоличността му", обобщава процеса проф. Димитров.

Е-подпис, но по-лесен и по-евтин

Разликите със съществуващите електронни подписи са няколко. "Евротръст" няма смарт карти и карточетци, няма нужда от използване на определено устройство, операционна система или браузър. "Ние премахваме необходимостта хората да имат USB и карточетец. Вместо това частният ключ (част от защитната технология на електронните подписи - бел. авт.) се съхранява не върху смарт карта, а върху облачно базиран хардуерен криптомодул", казва Георги Димитров. Досегашните системи изискват съставянето на документ и електронното му подписване да се извършат на един компютър и не позволяват това да се случва през телефон или таблет. "При другите ти си изцяло зависим от това устройство. При нашата услуга не е така. Когато кажеш "подпиши", документът може да е в каквото и да било устройство, няма значение дали е браузър, или какви вируси има по него, той се изпраща до "Евротръст", който го връща за потвърждение на мобилния ти телефон", разказва един от инвеститорите зад проекта. "Ти го поглеждаш, съгласяваш се с натискане на палец, разпознаване на лицето ти, с ПИН код, а документът се подписва обратно в хардуерния криптомодул, който е много сигурна среда и на практика не може да бъде хакнат, и се връща обратно на институцията или фирмата, която го е поискала."

Лесното използване и цената според Димитров са и основните предимства на "Евротръст". "За използването на електронни подписи досега се изискваха знания и техника, бяхме зависими от браузъри и операционни системи. Нека си го кажем честно, в момента няма масово използване на електронните подписи, защото са трудни за използване", аргументира се той. Освен това с досегашните технологии потребителят трябва да заплаща картата, четеца и абонамент от минимум 35 лева на година. "При "Евротръст" не заплащаш нищо предварително. Безплатно сваляш, инсталираш, идентифицираш се и получаваш подпис", обяснява Димитров. Ценообразуването започва с подписването на документи. "Приложението идва с пет безплатни подписвания на година, колкото е нормалният брой държавни услуги, които човек използва, по данни на статистиката", довършва той. За стандартни бизнес потребители има план с до пет подписвания на месец, които струват по 2.33 лв., а за 5.83 лв. на месец потребителят получава неограничен брой подписи.

Към абонаментите има и допълнителен бонус. "Евротръст" договаря с банки, застрахователни компании, телеком оператори и компании за бързи кредити подписванията към техни продукти и услуги да са безплатни за потребителя, а да се поемат от компанията", твърди Димитров. След първите два партньора - Бургас и Сосиете Женерал Експресбанк, предстои компанията да започне работа с много от услугите в групата на "Уникредит". По думите на Димитров "тече интеграция с Търговския регистър и регистъра БУЛСТАТ" и се водят още много разговори с различни институции.

Димитров признава, че интеграцията с различните системи e трудоемка, но това според него не е проблем. "За държавната администрация това е удобно, защото получават много лесен, юридически сигурен и евтин начин едно лице да си подпише документа", казва той. За компаниите пък това е първата реална възможност да станат изцяло виртуални, смята той. "Дори не е нужно да си в България. Ако аз съм българин в Чикаго, в този момент мога да получа кредит, без да стъпвам в банката", обяснява проф. Димитров.

България е тясна

В момента "Евротръст технолъджис" АД има шестима акционери - проф. Георги Димитров, бившият депутат от БСП и бизнесмен Мартин Захариев, съоснователят на NEVEQ Константин Петров, Саша Безуханова, брат й Станислав Безуханов и сина му Константин Безуханов, който е и управител на дружеството. От октомври фирмата има сключен договор за заем от Уникредит Булбанк на стойност 500 хиляди евро.

Според Димитров услугата на "Евротръст" не се конкурира с бъдещата държавна електронна идентификация, в чието замисляне в последните няколко години и той участва като експерт. При държавната схема се издава електронно ЕГН, което не се използва за подписване или връчване на документи, а само за да се идентифицира едно лице, обяснява той. "Държавата трябва да изгради цялата технология от А и Б, но тя няма нищо общо като технология с нашата система", твърди Димитров. "Държавата записва идентификацията в личната карта, а нашата система работи през мобилен телефон. Това е втора схема, в което няма нищо лошо. В някои европейски държави са сертифицирани по 5-6 системи", казва юристът.

"Ние сме частна система за електронна идентификация, която е призната в цяла Европа. България е добро място, където можем да докажем, че проектът работи добре, дава на гражданите и на бизнесите съвсем различно преживяване и начин, по който да комуникират и да ползват държавни, банкови, застрахователни, телеком услуги. Но България не е крайната ни цел, искаме това да е паневропейска система", довършва Димитров.

Темата накратко:

- Ново мобилно приложение предлага електронен подпис и електронна идентификация дистанционно - без потребителят да стъпва в офис на фирмата.

- Според създателите "Евротръст технолъджис" услугата най-накрая ще електронизира много институции и бизнеси, защото е евтина и лесна за използване.

- Засега приложението работи за услуги на oбщина Бургас и Societe Generale, но предстои свързването на други банки, телекоми и администрации.

Ако всеки път, когато някой обявяваше край на опашките и бюрокрацията в администрацията, се събираше по стотинка, България трябваше поне да е удвоила фискалния си резерв. Вместо това за всички държавни опити по темата се плаща, а срещу голямата сметка седят скромни резултати. В графата "безопасно идентифициране на гражданите онлайн" пък практическите резултати се изчерпват с тесте пробни карти отпреди няколко години и четци, които прашасват по чекмеджетата на избраната "тестова група".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  nogica avatar :-|
  nogica

  Аз съм за това,но услугите които се предлагат за сега обслужват само частният сектор с който гражданите нямат големи проблеми. Проблемът е в контактът с държавата ние все още си купуваме билети от лелка в автобуса,гласуваме с хартия,в общините изискват документи който се намират в държавни сървъри,в здравната система сме изцяло на хартиен носител...там е ужаса не в технологията. Поздравления за свършената работа ще работи извън БГ за съжаление

 • 2
  m17 avatar :-|
  m17

  Сигурността в ПКИ инфраструктурата идва от хардуерната невъзможност да се извади частния ключ от физическото устроиство. Като така се получава много сигурна двуфакторна идентификация - нещо което имаш (частния ключ) и нещо което знаеш (паролата му). Ако криптомодула е "клауд базиран" то отпада единия фактор и на практика това е по-сложна форма на класическата парола. Може би по-сугурна защото предпазваш потребителя от елементарни грешки но пък отваряш нови вектори за атака.
  И точно поради това няма как това да бъде сертифицирано като квалифиран електронен подпис. Е разбира се щом депутат от БСП и Саша Безуханова го правят може да ги изкарат каквото им кефне в пределите на милата ни родина. Но няма начин този номер да мине пред немската държава например.
  И дори не минава в български банки - не виждам някои да го ползва за финансови разплащания. Давали креди с него - ами то има и сайтове дето ти дават кредит без никаква аутентикация.

 • 3
  ivan_v avatar :-|
  ivan_v

  До коментар [#2] от "m17":

  ХМ , имаш смарт телефон, неотделима част от решението....

 • 4
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#3] от "ivan_v":

  Телефона е не е нещо уникално което не може да бъде копирано. Дори т.н локване на приложение към конкретен телефон се преодолява съвсем лесно защото е просто няколко байта в паметта.

 • 5
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#3] от "ivan_v":

  Нещото което имаш в тяхното решение е лицето/отпечатъка/ретината и т.н. биометрия. Обаче надеждното му разпознаване и едновременно достатъчна защита са доста тегави. Като се замислиш, дори човешкия мозък с целия му капацитет може лесно да бъде преметнат с един грим и перука. Какво остава за алгоритъм които обработва цифрова снимка. А пък това с въпросите е направо смехотворно - ще филтира човек ама проблема е дали това е правилния човек.

 • 6
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Професоре, първо пусни елементарно свидетелство за съдимост да може да си извадиш, после прави велики планове....

 • 7
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  До коментар [#1] от "nogica":

  Има и добри примери, примерно НАП са почти ОК откъм електронни услуги.

 • 8
  plebs avatar :-P
  plebs

  "Ти го поглеждаш, съгласяваш се с натискане на палец, ..."

 • 9
  plebs avatar :-P
  plebs

  Имаше едни "отпечатъци" при Москов...
  Продъниха ни ушите, че за нищо не стават.
  Сега се врътнаха...

  п.с. коментара трябваше да един с предния, извинете.

 • 10
  whocares avatar :-|
  who cares

  ... хм... адвоката станал професор. ОК. Ама Капитал да дава трибуна на тази върховна простотия... В този текст няма и 10% истина. Подпис на облак. Велико. Български подпис не подписва в чужбина. Трябвало да ходиш на място, а при тях - не. Овърдрафт в Експресбанк. Как става тази магия? Било сложно и затова не се използвало. Велико. И ти да видиш. Безплатно, ама плащането идвало с ... яденето. Хайде стига, че ще се пукна от смях. Юридически, разбира се ;-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал