Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 24 ное 2017, 17:24, 19839 прочитания

Кой каза, че сладкото е вредно

Основателките на Virgin Cakes, канадката Линда Петкова и Ана-Мария Вълканова, се целят в нишата на здравословното хранене чрез производство на био торти

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В България има около 600 хил. души с диабет, около 1% от населението на страната има глутенова непоносимост, а броят на хората и децата с различни алергии (в т.ч. хранителни) се увеличава постоянно в последните години. Всички тези здравословни проблеми са свързани с режими и препоръки за хранене, което отваря цяла нова специализирана ниша в хранителната индустрия. В тази ниша работи и новосъздадената Virgin Cakes, която се занимава с производство на био торти, предназначени за хора с хранителна нетолерантност, вегани, но и за по-широкия кръг потребители, ориентирани към здравословното хранене и избягващи бялата захар, продуктите с оцветители, консерванти и други не дотам полезни за организма вещества. Проектът за тортите е на канадката Линда Маккензи Петкова и Ана-Мария Вълканова и началото му бе дадено преди няколко месеца.

Каузата хранене


Създателките на Virgin Cakes се запознават в България, където Линда Петкова идва със своето семейство през 2007 г. Тя е женена за предприемача Кирил Петков и среща партньорката си в бизнеса покрай "Харвардските курсове", които той организира в Софийския университет. Освен че и двете са икономисти по образование, между тях има и друго общо - увлечението към здравословното хранене. При Ана-Мария Вълканова вкусът към добрата храна се формира още в детските години заради начина, по който е отгледана. В семейството на Линда Петкова приготвянето на безглутенова храна пък е било ежедневие, тъй като майка й е с глутенова нетолерантност. "Това са неща, които винаги са били част от живота ми, научила съм много рецепти от майка ми и винаги съм готвила за семейството и децата. Едно от тях е със здравословни проблеми и трябваше да махнем захарта от тортите и десертите. Самата аз също започнах да се храня без глутен, защото развих непоносимост", разказва тя.

Необходимостта да адаптира всички рецепти към семейната диета разпалва интереса на Петкова към търсенето на нови продукти и експериментите в кухнята. Така тя и Вълканова започват да обменят опит и да споделят информация за храната. А през лятото на 2017 г. стартират и първите по-сериозни разговори за производството на здравословни и диетични торти.

Бадемовата торта е най-продаваният продукт на Virgin Cakes

Фотограф: Надежда Чипева
От рецептата до пазара



Така се ражда концепцията за Virgin Cakes, която е да се правят и продават биосертифицирани, безглутенови торти, в които не се влага бяла захар, а по-здравословните й заместители като кокосова захар, агаве или оризов сироп. Моделът включва още изработката на веган торти и торти, подходящи за диабетици, подсладени със стевия или с добавен корен от цикория, който понижава нивото на кръвната захар.
"За нас не е достатъчно една торта да е био, за да е здравословна. Има и био рафинирана захар, но тя повишава кръвната захар и храни лошите патогенни бактерии. Другото, което ни отличава от досегашните продукти на пазара, е отговорността към глада на човека за микроелементи. Не съставките, а съставът на съставките определя дали храната ще засити този глад. За да бъдат всички важни съставки концентрирани в един плод, това означава, че в неговото отглеждане трябва да са приложени определени земеделски практики, които дават ограничени и вариращи количества добив. Това прави такъв тип земеделие скъпо", казва Вълканова.
Стартът на бизнеса не е свързан с големи инвестиции. Ана-Мария и Линда решават да направят сайт, през който да изпълняват онлайн поръчки. Те са подкрепени от кухнята на хотел Metropolitan в София, която е биосертифицирана и която ползват безвъзмездно за приготвяне на тортите. "За сайта използвахме готова платформа и ни помогна моя приятелка. Така цената му излезе десет пъти по-ниска от тази, която взимат компаниите за изработка", казва Вълканова. Най-големият разход е за първоначалното зареждане с продукти и изработката на 20 торти, които да бъдат снимани за менютата и представени на събитие по старта.

Асортиментът на Virgin Cakes сега включва 22 торти, като сред тях има и такива рецепти, които Линда Петкова знае от своята майка. По-голямата част обаче са лично нейно откритие. Тортите се продават цели и на парче, като цените за една цяла торта от около 10 парчета са между 70 и 120 лв.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Братя татуисти Братя татуисти

Собствениците на студиото за татуировки Smokov Brothers разрастват бизнеса си с бранда за дрехи Snake Legend

29 май 2020, 4547 прочитания

Софийският адрес за френски макарони Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

22 май 2020, 7437 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Четирите типа хора и защо страхотните новоназначения понякога не се справят

Как да открием и задържим правилния човек за реалните нужди на компанията

Още от Капитал
Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Трудното събуждане на трудовия пазар

Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

Финaнсови играчки за деца

Банките отдавна имат предложения за разплащания за най-малките, но в сегмента навлизат и финтех компании

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

СССР: една одисея в Космоса

Книга събира най-добрия руски графичен дизайн от годините на студената война

Средиземноморска арт диета

Парижкият дигателен център за изкуство Atelier Des Lumieres показва изложба с работи на Моне, Реноар, Шагал

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10