С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
11 24 ное 2017, 17:24, 14670 прочитания

Кой каза, че сладкото е вредно

Основателките на Virgin Cakes, канадката Линда Петкова и Ана-Мария Вълканова, се целят в нишата на здравословното хранене чрез производство на био торти

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В България има около 600 хил. души с диабет, около 1% от населението на страната има глутенова непоносимост, а броят на хората и децата с различни алергии (в т.ч. хранителни) се увеличава постоянно в последните години. Всички тези здравословни проблеми са свързани с режими и препоръки за хранене, което отваря цяла нова специализирана ниша в хранителната индустрия. В тази ниша работи и новосъздадената Virgin Cakes, която се занимава с производство на био торти, предназначени за хора с хранителна нетолерантност, вегани, но и за по-широкия кръг потребители, ориентирани към здравословното хранене и избягващи бялата захар, продуктите с оцветители, консерванти и други не дотам полезни за организма вещества. Проектът за тортите е на канадката Линда Маккензи Петкова и Ана-Мария Вълканова и началото му бе дадено преди няколко месеца.

Каузата хранене


Създателките на Virgin Cakes се запознават в България, където Линда Петкова идва със своето семейство през 2007 г. Тя е женена за предприемача Кирил Петков и среща партньорката си в бизнеса покрай "Харвардските курсове", които той организира в Софийския университет. Освен че и двете са икономисти по образование, между тях има и друго общо - увлечението към здравословното хранене. При Ана-Мария Вълканова вкусът към добрата храна се формира още в детските години заради начина, по който е отгледана. В семейството на Линда Петкова приготвянето на безглутенова храна пък е било ежедневие, тъй като майка й е с глутенова нетолерантност. "Това са неща, които винаги са били част от живота ми, научила съм много рецепти от майка ми и винаги съм готвила за семейството и децата. Едно от тях е със здравословни проблеми и трябваше да махнем захарта от тортите и десертите. Самата аз също започнах да се храня без глутен, защото развих непоносимост", разказва тя.

Необходимостта да адаптира всички рецепти към семейната диета разпалва интереса на Петкова към търсенето на нови продукти и експериментите в кухнята. Така тя и Вълканова започват да обменят опит и да споделят информация за храната. А през лятото на 2017 г. стартират и първите по-сериозни разговори за производството на здравословни и диетични торти.

Бадемовата торта е най-продаваният продукт на Virgin Cakes

Фотограф: Надежда Чипева
От рецептата до пазара



Така се ражда концепцията за Virgin Cakes, която е да се правят и продават биосертифицирани, безглутенови торти, в които не се влага бяла захар, а по-здравословните й заместители като кокосова захар, агаве или оризов сироп. Моделът включва още изработката на веган торти и торти, подходящи за диабетици, подсладени със стевия или с добавен корен от цикория, който понижава нивото на кръвната захар.
"За нас не е достатъчно една торта да е био, за да е здравословна. Има и био рафинирана захар, но тя повишава кръвната захар и храни лошите патогенни бактерии. Другото, което ни отличава от досегашните продукти на пазара, е отговорността към глада на човека за микроелементи. Не съставките, а съставът на съставките определя дали храната ще засити този глад. За да бъдат всички важни съставки концентрирани в един плод, това означава, че в неговото отглеждане трябва да са приложени определени земеделски практики, които дават ограничени и вариращи количества добив. Това прави такъв тип земеделие скъпо", казва Вълканова.
Стартът на бизнеса не е свързан с големи инвестиции. Ана-Мария и Линда решават да направят сайт, през който да изпълняват онлайн поръчки. Те са подкрепени от кухнята на хотел Metropolitan в София, която е биосертифицирана и която ползват безвъзмездно за приготвяне на тортите. "За сайта използвахме готова платформа и ни помогна моя приятелка. Така цената му излезе десет пъти по-ниска от тази, която взимат компаниите за изработка", казва Вълканова. Най-големият разход е за първоначалното зареждане с продукти и изработката на 20 торти, които да бъдат снимани за менютата и представени на събитие по старта.

Асортиментът на Virgin Cakes сега включва 22 торти, като сред тях има и такива рецепти, които Линда Петкова знае от своята майка. По-голямата част обаче са лично нейно откритие. Тортите се продават цели и на парче, като цените за една цяла торта от около 10 парчета са между 70 и 120 лв.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


  • Нови технологии и дигитализация
  • Тенденции в ритейл маркетинга
  • Клиентско поведение и преживяване
  • Устойчива и екологична търговия
  • Синергия между физическите и онлайн магазини
  • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Хотелиер в света на чатовете Хотелиер в света на чатовете

Елица Стоилова създава чатбот агенция Umni с идеята да предлага виртуални асистенти за туристическата индустрия, но излиза извън тези граници

20 сеп 2019, 2320 прочитания

Училище за писатели Училище за писатели

Творческа академия "Заешка дупка" предлага курсове за млади писатели в седем различни направления

13 сеп 2019, 1901 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Четирите типа хора и защо страхотните новоназначения понякога не се справят

Как да открием и задържим правилния човек за реалните нужди на компанията

Споделеното падение на WeWork

За по-малко от 9 месеца основаното в Ню Йорк дружество се превърна от един от най-високооценените стартъпи в САЩ в компания със съмнително бъдеще в инвестиционните кръгове.

Нови схеми, нови измамници

КФН публикува нов списък със сайтове, които предлагат сделки с ценни книжа и валути, без да имат лиценз

Печели ли се от имоти на борсата

Дружествата със специална инвестиционна цел са алтернатива на директната инвестиция, а и изискват по-малки суми

Летящите линейки, които властта не дава на хората

Частните хеликоптери работиха на загуба пет години. Сега е ред на държавата

Форма, идея и протест

Андрей Врабчев предизвиква отношението ни към настоящето и миналото с проектите си в публичното пространство

20 въпроса: Магдалена Малеева

Със същия устрем, ентусиазъм и дисциплина, с които печели титли в тениса, Малеева развива и всички проекти, с които се захваща