С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
11 24 ное 2017, 17:24, 15569 прочитания

Кой каза, че сладкото е вредно

Основателките на Virgin Cakes, канадката Линда Петкова и Ана-Мария Вълканова, се целят в нишата на здравословното хранене чрез производство на био торти

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В България има около 600 хил. души с диабет, около 1% от населението на страната има глутенова непоносимост, а броят на хората и децата с различни алергии (в т.ч. хранителни) се увеличава постоянно в последните години. Всички тези здравословни проблеми са свързани с режими и препоръки за хранене, което отваря цяла нова специализирана ниша в хранителната индустрия. В тази ниша работи и новосъздадената Virgin Cakes, която се занимава с производство на био торти, предназначени за хора с хранителна нетолерантност, вегани, но и за по-широкия кръг потребители, ориентирани към здравословното хранене и избягващи бялата захар, продуктите с оцветители, консерванти и други не дотам полезни за организма вещества. Проектът за тортите е на канадката Линда Маккензи Петкова и Ана-Мария Вълканова и началото му бе дадено преди няколко месеца.

Каузата хранене


Създателките на Virgin Cakes се запознават в България, където Линда Петкова идва със своето семейство през 2007 г. Тя е женена за предприемача Кирил Петков и среща партньорката си в бизнеса покрай "Харвардските курсове", които той организира в Софийския университет. Освен че и двете са икономисти по образование, между тях има и друго общо - увлечението към здравословното хранене. При Ана-Мария Вълканова вкусът към добрата храна се формира още в детските години заради начина, по който е отгледана. В семейството на Линда Петкова приготвянето на безглутенова храна пък е било ежедневие, тъй като майка й е с глутенова нетолерантност. "Това са неща, които винаги са били част от живота ми, научила съм много рецепти от майка ми и винаги съм готвила за семейството и децата. Едно от тях е със здравословни проблеми и трябваше да махнем захарта от тортите и десертите. Самата аз също започнах да се храня без глутен, защото развих непоносимост", разказва тя.

Необходимостта да адаптира всички рецепти към семейната диета разпалва интереса на Петкова към търсенето на нови продукти и експериментите в кухнята. Така тя и Вълканова започват да обменят опит и да споделят информация за храната. А през лятото на 2017 г. стартират и първите по-сериозни разговори за производството на здравословни и диетични торти.

Бадемовата торта е най-продаваният продукт на Virgin Cakes

Фотограф: Надежда Чипева
От рецептата до пазара



Така се ражда концепцията за Virgin Cakes, която е да се правят и продават биосертифицирани, безглутенови торти, в които не се влага бяла захар, а по-здравословните й заместители като кокосова захар, агаве или оризов сироп. Моделът включва още изработката на веган торти и торти, подходящи за диабетици, подсладени със стевия или с добавен корен от цикория, който понижава нивото на кръвната захар.
"За нас не е достатъчно една торта да е био, за да е здравословна. Има и био рафинирана захар, но тя повишава кръвната захар и храни лошите патогенни бактерии. Другото, което ни отличава от досегашните продукти на пазара, е отговорността към глада на човека за микроелементи. Не съставките, а съставът на съставките определя дали храната ще засити този глад. За да бъдат всички важни съставки концентрирани в един плод, това означава, че в неговото отглеждане трябва да са приложени определени земеделски практики, които дават ограничени и вариращи количества добив. Това прави такъв тип земеделие скъпо", казва Вълканова.
Стартът на бизнеса не е свързан с големи инвестиции. Ана-Мария и Линда решават да направят сайт, през който да изпълняват онлайн поръчки. Те са подкрепени от кухнята на хотел Metropolitan в София, която е биосертифицирана и която ползват безвъзмездно за приготвяне на тортите. "За сайта използвахме готова платформа и ни помогна моя приятелка. Така цената му излезе десет пъти по-ниска от тази, която взимат компаниите за изработка", казва Вълканова. Най-големият разход е за първоначалното зареждане с продукти и изработката на 20 торти, които да бъдат снимани за менютата и представени на събитие по старта.

Асортиментът на Virgin Cakes сега включва 22 торти, като сред тях има и такива рецепти, които Линда Петкова знае от своята майка. По-голямата част обаче са лично нейно откритие. Тортите се продават цели и на парче, като цените за една цяла торта от около 10 парчета са между 70 и 120 лв.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Любимата пица на София Любимата пица на София

Успехът на малката пицария Franco’s в центъра на града се крие в качествените продукти, добрата цена и бързото обслужване

13 дек 2019, 650 прочитания

Да пазиш традицията "Под Балкана" 1 Да пазиш традицията "Под Балкана"

Животновъдната ферма на семейство Кулови край Карлово е затворила целия цикъл на производство

6 дек 2019, 3635 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Четирите типа хора и защо страхотните новоназначения понякога не се справят

Как да открием и задържим правилния човек за реалните нужди на компанията

Още от Капитал
Бъдещият софийски жк "Галакси"

Срещу необявена цена "Галакси инвестмънт груп" стана собственик на най-големия парцел за строителство в рамките на София

На първо място инженер

Станислав Протасов, съосновател на софтуерната компания Acronis

PISA 2018: Образование с часовников механизъм

Тревожно ниските резултати на 15-годишните в България по индикаторите за функционална грамотност се проектират в бъдещето на страната

Трудните книжки

Министерството на труда предлага подмяна на сегашните трудови книжки с нови, без да може да обясни защо не ги цифровизира

Кино: "Славни времена"

Романс по френски с пътуване в човешкото време

Пича с фотоапарата

Фотографският проект на актьора Джеф Бриджис

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10