Кой каза, че сладкото е вредно

Ана-Мария Вълканова (вляво) и Линда Петкова вярват, че за да правиш добра храна са важни не съставките, а съставът на съставките

Кой каза, че сладкото е вредно

Основателките на Virgin Cakes, канадката Линда Петкова и Ана-Мария Вълканова, се целят в нишата на здравословното хранене чрез производство на био торти

Силвия Радославова
26050 прочитания

Ана-Мария Вълканова (вляво) и Линда Петкова вярват, че за да правиш добра храна са важни не съставките, а съставът на съставките

© Надежда Чипева


В България има около 600 хил. души с диабет, около 1% от населението на страната има глутенова непоносимост, а броят на хората и децата с различни алергии (в т.ч. хранителни) се увеличава постоянно в последните години. Всички тези здравословни проблеми са свързани с режими и препоръки за хранене, което отваря цяла нова специализирана ниша в хранителната индустрия. В тази ниша работи и новосъздадената Virgin Cakes, която се занимава с производство на био торти, предназначени за хора с хранителна нетолерантност, вегани, но и за по-широкия кръг потребители, ориентирани към здравословното хранене и избягващи бялата захар, продуктите с оцветители, консерванти и други не дотам полезни за организма вещества. Проектът за тортите е на канадката Линда Маккензи Петкова и Ана-Мария Вълканова и началото му бе дадено преди няколко месеца.

Каузата хранене

Създателките на Virgin Cakes се запознават в България, където Линда Петкова идва със своето семейство през 2007 г. Тя е женена за предприемача Кирил Петков и среща партньорката си в бизнеса покрай "Харвардските курсове", които той организира в Софийския университет. Освен че и двете са икономисти по образование, между тях има и друго общо - увлечението към здравословното хранене. При Ана-Мария Вълканова вкусът към добрата храна се формира още в детските години заради начина, по който е отгледана. В семейството на Линда Петкова приготвянето на безглутенова храна пък е било ежедневие, тъй като майка й е с глутенова нетолерантност. "Това са неща, които винаги са били част от живота ми, научила съм много рецепти от майка ми и винаги съм готвила за семейството и децата. Едно от тях е със здравословни проблеми и трябваше да махнем захарта от тортите и десертите. Самата аз също започнах да се храня без глутен, защото развих непоносимост", разказва тя.

Необходимостта да адаптира всички рецепти към семейната диета разпалва интереса на Петкова към търсенето на нови продукти и експериментите в кухнята. Така тя и Вълканова започват да обменят опит и да споделят информация за храната. А през лятото на 2017 г. стартират и първите по-сериозни разговори за производството на здравословни и диетични торти.

От рецептата до пазара

Така се ражда концепцията за Virgin Cakes, която е да се правят и продават биосертифицирани, безглутенови торти, в които не се влага бяла захар, а по-здравословните й заместители като кокосова захар, агаве или оризов сироп. Моделът включва още изработката на веган торти и торти, подходящи за диабетици, подсладени със стевия или с добавен корен от цикория, който понижава нивото на кръвната захар.

"За нас не е достатъчно една торта да е био, за да е здравословна. Има и био рафинирана захар, но тя повишава кръвната захар и храни лошите патогенни бактерии. Другото, което ни отличава от досегашните продукти на пазара, е отговорността към глада на човека за микроелементи. Не съставките, а съставът на съставките определя дали храната ще засити този глад. За да бъдат всички важни съставки концентрирани в един плод, това означава, че в неговото отглеждане трябва да са приложени определени земеделски практики, които дават ограничени и вариращи количества добив. Това прави такъв тип земеделие скъпо", казва Вълканова.

Стартът на бизнеса не е свързан с големи инвестиции. Ана-Мария и Линда решават да направят сайт, през който да изпълняват онлайн поръчки. Те са подкрепени от кухнята на хотел Metropolitan в София, която е биосертифицирана и която ползват безвъзмездно за приготвяне на тортите. "За сайта използвахме готова платформа и ни помогна моя приятелка. Така цената му излезе десет пъти по-ниска от тази, която взимат компаниите за изработка", казва Вълканова. Най-големият разход е за първоначалното зареждане с продукти и изработката на 20 торти, които да бъдат снимани за менютата и представени на събитие по старта.

Асортиментът на Virgin Cakes сега включва 22 торти, като сред тях има и такива рецепти, които Линда Петкова знае от своята майка. По-голямата част обаче са лично нейно откритие. Тортите се продават цели и на парче, като цените за една цяла торта от около 10 парчета са между 70 и 120 лв.

В търсене на оптимална цена

Производството на биологично чисти продукти е по-правило свързано с по-големи разходи за суровини, което винаги се отразява и в цените на крайния продукт. Био храните, които се продават на пазара, са с около 30-50% по-скъпи от техните конвенционални еквиваленти, а когато става въпрос за производството на прясна храна, винаги трябва да се вземе предвид и рискът от бързото й разваляне. За да оптимизират цената на тортите Virgin Cakes, Ана-Мария Вълканова и Линда Петкова решават да не инвестират в своя кухня и машини и да не калкулират маркетинга в крайния продукт. "Стремим се това, което клиентът плаща, да покрива само разходите за скъпите суровини", казва Вълканова. "Много често производителите на био десерти оптимизират през влагане на евтини био материали. При нас всичко, което съдържат тортите, е от по-високия клас продукти, което е в контраст на българския пазар, доминиран от евтини и препакетирани био стоки. Повечето от нашите суровини са минали през германските контролни органи и са предназначени за пазара в Германия", добавя тя. Средните стойности на съдържание на микроелементи в хранителните продукти там са сравнително високи за Европа, което е гаранция за качество на храната.

Вълканова дава пример за това, което ги отличава от другите производители на био десерти. "Има много кухни, които казват, че съставките са био, защото не всички суровини са скъпи. Да вземем например био брашното от лимец. Абсолютната стойност за килограм с ДДС е 1.40 лв. За производството на една торта трябват 200 грама, което в стойност е 28 стотинки. Разликата дали ще сложиш био или конвенционално лимецово брашно е 8 ст. Затова има много кухни, за които не е пречка да влагат био продукти. Повечето кухни обаче, особено при тортите, са възпрепятствани да произвеждат краен био продукт, защото има изискване минимум 95% от съставките да са от био контролирано земеделие", казва Вълканова. Това, което е различно при Virgin Cakes, е скрито във вкуса и качеството. В боровинковата торта например се влагат 460 грама боровинки, което много други производители постигат с 50 грама овкусител, който съдържа само 43 грама плод и много синтетична химия. Друг такъв пример е употребата на ванилия.

В кухнята на бизнеса

Към момента Линда и Ана-Мария се грижат за всичко в бизнеса сами. Линда е човекът в кухнята, а Ана-Мария управлява снабдяването, счетоводството и доставките. Най-важното нещо за Virgin Cakes е качеството на суровините, по-голямата част от които са внос от Германия и Италия. "Работим и с много български био продукти. Бадемовите ядки например идват от фермата на родителите ми, а от тях си правим и бадемово-ядково брашно. То се отделя и с част от тахана, което прави вкуса на тортата много мек, като крем", казва Вълканова. От България най-често се купуват пресните продукти като био масло и яйца, където един от доставчиците на Virgin Cakes е "Хармоника". "Много е ценно, че можем да си проверяваме и контролираме източниците сред фермите и така да следим за качеството. Някои компании просто разчитат на това, че ако купят ядки и се окаже, че те не са био или са отглеждани с химия, доставчикът отговаря", обяснява Вълканова.

За малкото време от старта на проекта насам Virgin Cakes вече се радва на интерес от страна на потребителите и корпоративните партньори. "Вече има няколко места в София, на които караме торти ежедневно. Почти всяка седмица идват и поръчки от частни клиенти", обяснява Вълканова. Тя и партньорката й са получили запитвания и от голф игрища, компания за авиационен кетъринг, която обслужва чартъри и фирми за кетъринг, с една от които вече е започнало партньорство.

Още на първото събитие, в което представят продуктите си в новооткрития магазин NaturaSi (част от най-голямата верига био сертифицирани супермаркети в Италия), идват около 400 души. Най-много поръчки в момента се правят именно от този търговски обект.

Q&A

Кои са най-големите трудности, които срещнахте по пътя от идеята до реализацията?

Ана-Мария Вълканова: Не бих казала, че сме срещнали трудности. Всичко беше много приятно и зареждащо.

Коя е най-търсената торта?

Ана-Мария Вълканова: Бадемовата. Тя е добра и като цена, освен че е веган и се прави с само наши продукти.

А коя е най-трудната за правене торта в менюто ви?

Линда Петкова: Много рядко правя тази с авокадов крем, тиквички, босилек, лайм и сладко от малини. Тя е от три слоя, глутен-free и веган е, но не е сурова. Има много странни съставки, приготвя се доста продължително, но е наистина уникална като вкус.

Какви са плановете ви?

Линда Петкова: Ще продължаваме да правим торти докато достигнем капацитет, който ще ни позволи да направим собствена кухня и търговски обект.

Ана-Мария Вълканова: Аз мога да кажа какво планираме по отношение на рецептите и то касае подсладителите. Всеки мисли, че е по-добре да се подслажда с фурми, отколкото със захар. Оказа се обаче, че много от фурмите на пазара са с висока киселинност (дори повече от захарта), което се отразява на организма. Ние ще сме фокусирани в рецепти, които не изискват нито едното, нито другото. Работим и в посока развиване на пробиотичните рецепти.

В България има около 600 хил. души с диабет, около 1% от населението на страната има глутенова непоносимост, а броят на хората и децата с различни алергии (в т.ч. хранителни) се увеличава постоянно в последните години. Всички тези здравословни проблеми са свързани с режими и препоръки за хранене, което отваря цяла нова специализирана ниша в хранителната индустрия. В тази ниша работи и новосъздадената Virgin Cakes, която се занимава с производство на био торти, предназначени за хора с хранителна нетолерантност, вегани, но и за по-широкия кръг потребители, ориентирани към здравословното хранене и избягващи бялата захар, продуктите с оцветители, консерванти и други не дотам полезни за организма вещества. Проектът за тортите е на канадката Линда Маккензи Петкова и Ана-Мария Вълканова и началото му бе дадено преди няколко месеца.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  Мдааа.. секунди за реклама...
  Кога Капитал смята в бъдеще да маркира такива статии с подходящи маркери???

 • 2
  jordani avatar :-|
  jordani

  До коментар [#1] от "Da be.. da..":

  А най-интересно е откъде имат данните за 1 процент целиякия?

 • 3
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  До коментар [#2] от "jordani":

  Бе.. те за 50 лв. и ДНКто на кифлите ше изкарат...

  Ама да въведат оценка за качество на статиите им - /+ .. нях..
  ...ама мноо ша са чалгажийски ниско - кат ройтерс дописка от замбезия..
  Аналлизи.. хаха! хигиена вулева - Ъпсурт!

 • 4
  lhc47540902 avatar :-|
  lhc47540902

  "Ана-Мария Вълканова (вляво) и Линда Петкова вярват, че за да правиш добра храна са важни не съставките, а съставът на съставките"

  Най-важен е майсторлъкът, а той идва с дългогодишен опит, не става само с желание. В днешно време Сульо и Пульо хипстъри решават да започнат "занаятчийско" производство защото било модерно, но с нулев опит. Чели там нещо, видели по ютуб и готово - вече сме занаятчии ... А тия био-глупости са за наивници. Къде е производството с натурални продукти, защо всички го прескачат? Ами защото е изгодно само за потребителите, но нема как да ги дереш със 100% надценка. С био-то качеството се вдига с 10%, а цената със 100%, пълна измама.

 • 5
  tolex avatar :-|
  tolex

  Канадката Линда Петкова......
  Боже, то и аз значи съм бил канадец.
  Сега разбирам защо сме толкоз близки с тях и ни махнаха визите.
  Всички сме братчеди явно

  Сори за офф-топика.

 • 6
  struto avatar :-|
  Андрей Куртенков

  "Безглутеново хранене" според мен не би трябвало да попада под понятието "здравословно хранене" - то е все едно да казваме, че е здравословно всеки ден да се пият "хапчета за кръвно" - на който му трябва ще пие, другите защо да пият?
  Много срамежливо е споменат термина "веган" - за мен това е кукувщина номер едно в момента у нас.
  И не става ясно, сертифицирано ли е тяхното производство като "био" - може да имаш доброто желание, може да спазваш изискванията, но ние сме приели, че няма ли контролен орган, пред който да си минал всички процедури - нямаш право да използваш този термин.
  Моето лично мнение, е че има една граница на преработка, над която терминът "био/органик/еко" не може да се използва - в частност за сладкарските изделия, със сигурност има "био" обикновени бисквити, да речем - но дали може да има торти "био" е спорно. Става ясно, че използват био-суровини - но ако тяхното производство не е сертифицирано - това не е достатъчно основание да наричат продукта си "био". Може да изтъкват, че използват био-суровини - и дотам. Използваният израз "сертифициран супермаркет" вероятно се отнася до нещо друго - в биопроизводството не сертифицираме магазини, а производства.
  Нищо против рекламирането (както и против мерака на момичетата), но нека да бъдем коректни при използване на термините био/органик/еко - заради безобразната ѝ употреба, думичката "екологичен" с всичките ѝ производни вече придоби едва ли не отрицателен смисъл.

 • 7
  dabeda avatar :-P
  Da be.. da..

  До коментар [#6] от "Андрей Куртенков":

  ...Те са подкрепени от кухнята на хотел Metropolitan в София (семейството на Ана-Мария има собственост в хотела),..

  Сега стана ли ви ясна рекламната цел? Продуктова и фирмена реклама?
  Адверториал, на ингилиски? Платено от тате?...

  Торта и ...био - колко вицове знаете за торта от моркови? По каква причина заглавието не е - Кифли се пекат безглутенови - хотел Metropolitan в София - елате и опитайте...

 • 8
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  Да, вероятно трябва да се сертифицират, като био производители, но колко ще се оскъпи продукцията им? Бихте ли платили 200 лева за една торта?
  Приветствам ги защото контролират съставките. Съставът на храните в страната ни е мистерия. От личен опит - България е от няколкото страни в ЕС, в които няма публична база с данни за най-използваните 3000 продукта.

 • 9
  khc43541357 avatar :-|
  khc43541357

  До коментар [#1] от "Da be.. da..":

  Нещо конкретно?

  До коментар [#3] от "Da be.. da..":

 • 10
  khc43541357 avatar :-|
  khc43541357

  Линда има опит от над 15 години с приготвянето на торни със специални изисквания за семейство и близни, а семейството на Ана се занимават от 12 години с био динамично земеделие, от където са основните съставки за ядковите торти.
  Кажете какви въпроси имате за производството?
  "Къде е производството с натурални продукти, защо всички го прескачат? Ами защото е изгодно само за потребителите, но нема как да ги дереш със 100% надценка. С био-то качеството се вдига с 10%, а цената със 100%, пълна измама
  Това лято сертифициращите органи от Австрия трудно обикаляха градините поради високите треви и кърлежи. Елате да го видите- има мого работа, много площи и малко реколта и после сами ще изчислите недценката вече по-отблизо.
  До коментар [#4] от "lhc47540902":


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Сладък път

Сладък път