Кой каза, че сладкото е вредно
Основателките на Virgin Cakes, канадката Линда Петкова и Ана-Мария Вълканова, се целят в нишата на здравословното хранене чрез производство на био торти


Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.
В България има около 600 хил. души с диабет, около 1% от населението на страната има глутенова непоносимост, а броят на хората и децата с различни алергии (в т.ч. хранителни) се увеличава постоянно в последните години. Всички тези здравословни проблеми са свързани с режими и препоръки за хранене, което отваря цяла нова специализирана ниша в хранителната индустрия. В тази ниша работи и новосъздадената Virgin Cakes, която се занимава с производство на био торти, предназначени за хора с хранителна нетолерантност, вегани, но и за по-широкия кръг потребители, ориентирани към здравословното хранене и избягващи бялата захар, продуктите с оцветители, консерванти и други не дотам полезни за организма вещества. Проектът за тортите е на канадката Линда Маккензи Петкова и Ана-Мария Вълканова и началото му бе дадено преди няколко месеца.
Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
11 коментара
Мдааа.. секунди за реклама...
Кога Капитал смята в бъдеще да маркира такива статии с подходящи маркери???
До коментар [#1] от "Da be.. da..":
А най-интересно е откъде имат данните за 1 процент целиякия?
До коментар [#2] от "jordani":
Бе.. те за 50 лв. и ДНКто на кифлите ше изкарат...
Ама да въведат оценка за качество на статиите им - /+ .. нях..
...ама мноо ша са чалгажийски ниско - кат ройтерс дописка от замбезия..
Аналлизи.. хаха! хигиена вулева - Ъпсурт!
"Ана-Мария Вълканова (вляво) и Линда Петкова вярват, че за да правиш добра храна са важни не съставките, а съставът на съставките"
Най-важен е майсторлъкът, а той идва с дългогодишен опит, не става само с желание. В днешно време Сульо и Пульо хипстъри решават да започнат "занаятчийско" производство защото било модерно, но с нулев опит. Чели там нещо, видели по ютуб и готово - вече сме занаятчии ... А тия био-глупости са за наивници. Къде е производството с натурални продукти, защо всички го прескачат? Ами защото е изгодно само за потребителите, но нема как да ги дереш със 100% надценка. С био-то качеството се вдига с 10%, а цената със 100%, пълна измама.
Канадката Линда Петкова......
Боже, то и аз значи съм бил канадец.
Сега разбирам защо сме толкоз близки с тях и ни махнаха визите.
Всички сме братчеди явно
Сори за офф-топика.
"Безглутеново хранене" според мен не би трябвало да попада под понятието "здравословно хранене" - то е все едно да казваме, че е здравословно всеки ден да се пият "хапчета за кръвно" - на който му трябва ще пие, другите защо да пият?
Много срамежливо е споменат термина "веган" - за мен това е кукувщина номер едно в момента у нас.
И не става ясно, сертифицирано ли е тяхното производство като "био" - може да имаш доброто желание, може да спазваш изискванията, но ние сме приели, че няма ли контролен орган, пред който да си минал всички процедури - нямаш право да използваш този термин.
Моето лично мнение, е че има една граница на преработка, над която терминът "био/органик/еко" не може да се използва - в частност за сладкарските изделия, със сигурност има "био" обикновени бисквити, да речем - но дали може да има торти "био" е спорно. Става ясно, че използват био-суровини - но ако тяхното производство не е сертифицирано - това не е достатъчно основание да наричат продукта си "био". Може да изтъкват, че използват био-суровини - и дотам. Използваният израз "сертифициран супермаркет" вероятно се отнася до нещо друго - в биопроизводството не сертифицираме магазини, а производства.
Нищо против рекламирането (както и против мерака на момичетата), но нека да бъдем коректни при използване на термините био/органик/еко - заради безобразната ѝ употреба, думичката "екологичен" с всичките ѝ производни вече придоби едва ли не отрицателен смисъл.
До коментар [#6] от "Андрей Куртенков":
...Те са подкрепени от кухнята на хотел Metropolitan в София (семейството на Ана-Мария има собственост в хотела),..
Сега стана ли ви ясна рекламната цел? Продуктова и фирмена реклама?
Адверториал, на ингилиски? Платено от тате?...
Торта и ...био - колко вицове знаете за торта от моркови? По каква причина заглавието не е - Кифли се пекат безглутенови - хотел Metropolitan в София - елате и опитайте...
Да, вероятно трябва да се сертифицират, като био производители, но колко ще се оскъпи продукцията им? Бихте ли платили 200 лева за една торта?
Приветствам ги защото контролират съставките. Съставът на храните в страната ни е мистерия. От личен опит - България е от няколкото страни в ЕС, в които няма публична база с данни за най-използваните 3000 продукта.
До коментар [#1] от "Da be.. da..":
Нещо конкретно?
До коментар [#3] от "Da be.. da..":
Линда има опит от над 15 години с приготвянето на торни със специални изисквания за семейство и близни, а семейството на Ана се занимават от 12 години с био динамично земеделие, от където са основните съставки за ядковите торти.
Кажете какви въпроси имате за производството?
"Къде е производството с натурални продукти, защо всички го прескачат? Ами защото е изгодно само за потребителите, но нема как да ги дереш със 100% надценка. С био-то качеството се вдига с 10%, а цената със 100%, пълна измама
Това лято сертифициращите органи от Австрия трудно обикаляха градините поради високите треви и кърлежи. Елате да го видите- има мого работа, много площи и малко реколта и после сами ще изчислите недценката вече по-отблизо.
До коментар [#4] от "lhc47540902":
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.