С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 25 дек 2017, 13:26, 15418 прочитания

Спаси крава, изяж скакалец!

Една от успешните ферми за насекоми в САЩ се намира в меката на каубоите - Монтана

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

За ортодоксалния европеец буболечките нямат място в менюто, затова и попадне ли нещо хвъркато в чинията им, тутакси губят апетит. Но прехвърлят ли континента и се насочат към Азия, обезателно се оглеждат за предизвикателствата на местната кухня и се престрашават да опитат екзотичните блюда с пържени скакалци, не само за пред Instagram.
Идеята за ферма за скакалци хрумва на Кати, която е студент по диететика в Montana State University.

[Cowboy Crickets]

Забавното в случая е, че насекомите винаги ги е имало на масата на човечеството и то не просто като една от първите брънки в хранителната верига. Според американската агенция за храните (FDA), напълно приемливо е в 100 грама кетчуп да има до 30 плодови мушици. Затова и в стандарти за качество и безопасност са определени количества насекоми (цели или на части), както и яйца и ларви, които е напълно допустимо да присъстват в яденето, просто защото тях винаги ги е имало там.

Последните тенденции в диететиката и осъзнатото хранене пък отреждат важно място на насекомите като източник на качествен животински протеин, добит по най-хуманния и най-щадящият природата начин. Затова и отглеждането на гадинки за ядене започва да се превръща в смислено бизнес занимание навсякъде по света.


В България все още няма нито една ферма за насекоми, но в стартъп средите се знае за най-малко двама ентусиасти, които сериозно се подготвят да опитат. Единият работи в тайландска ферма за скакалци, където трупа опит и познания на терен, а другият обикаля университетските специалисти и събира знания. Така че е въпрос на време и тук да зажужи първото такова стопанство.

Опитът на другите

Иронично, но една от успешните ферми за скакалци в САЩ се намира в меката на каубоите - Монтана, там, където традицията повелява да имаш ранчо и стадо крави. Тя е създадена преди около две години от Кати и Джеймс Ролин.



"Отне ни около шест месеца четене и пресмятане на рисковете преди да се решим", разказва Джеймс. "Тъй като няма много конкуренция, нямаше откъде да научим как се прави. Цялата информация сме търсили сами - в YouTube и в университета (Montana State University)", разказва той и добавя: "Никак не беше лесно и да намерим наемодател, който да е ОК с това, което ще правим в имота му".

Първоначално търсят финансиране в платформата kickstarter.com, но без успех да наберат цялата сума оттам. До момента са вложили около 100 хил. долара собствени ресурси в стопанството и продължават да го развиват, за да смогнат с търсенето. Използват специална порода скакалци, които се отглежда при постоянна температура 29.4 градуса по Целзий и при влажност на въздуха 40%. Фермата се простира на площ от 170 кв. метра и в момента в нея се отглеждат 20 млн. скакалци. Всичко това дава работа на 5 работника.
Близо шест месеца Джеймс пресмята плюсовете и минусите, преди да скочи в бизнеса.

[Cowboy Crickets]

"Добиваният протеин се равнява на произведеното от 25 телета за 2 години върху много по-голяма площ и с използването на много повече ресурси", обяснява Джеймс, който настоява, че отглеждането на скакалци е едно от "най-зелените" производства. Според изчисленията му във фермата се използват 2 хиляди пъти по-малко вода и 14 пъти по-малко фураж, отколкото при конвенционалното животновъдство. Произвеждат се 80 пъти по-малко емисии на метан (които допринасят за изтъняването на озоновия слой) и всичко това отнема много по-малко земя, отколкото изискват стадата с добитък.

Производството на храна от скакалци е и едно от най-хуманните и етичните, защото умъртвяването става без болка и страдания. Използва се естествения за насекомите през есента процес на хибернация, когато жизнените им функции застиват. Това се постига чрез поставянето на касетките със скакалци в хладилник и плавното намаляване на температурата, докато замръзнат.

Заради тези плюсове вегетарианците и хората, които се хранят осъзнато, се оказват едни от най-верните клиенти на Cowboy Crickets, разказват предприемачите.

Не мода, а бизнес

Основният продукт на фермата им е брашното от изсушени и смлени скакалци, като 500 гр. от него се продават за 42.99 долара. Богато е на протеин, калций и желязо и се ползва за смутита и шейкове. От него се правят и курабийки, като цената им е 3.50 долара за брой. Във фермата на Кати е Джеймс продават дори отпадния продукт от отглеждането на скакалците – туба с 1 кг субстрат (тор) струва 25 долара и е много търсен, тъй като насекомите са хранят със сертифицирана органична трева.

Засега работят само за американския пазар. "Все още нямаме ясна стратегия колко да растем и докъде искаме да стигнем. Може би в някакъв момент ще продадем бизнеса, може пък да станем публична компания, а може и да фалираме. Кой знае?", споделя Джеймс.
"Непрекъснато се опитваме да образоваме хората и да им помогнем да преодолеят страховете си към насекомите," разказват Кати и Джеймс, които са собственици на Cowboy Crickets.

[Cowboy Crickets]

На въпроса кои са най-големите трудности, за които трябва да е подготвен един предприемач, изкушен от скакалците, той отговаря: "Първото е социалната стигма, че насекомите не стават за ядене. Ние непрекъснато се мъчим да образоваме хората и да им помогнем да преодолеят страховете си. И интересното е, че когато говорим с група от няколко човека и им предложим от нашите бисквитки, опита ли един, след това и други посягат".

Втората най-голяма трудност е в липсата на информация. Все още знанието за това как се отглеждат скакалци индустриално е много оскъдно, така че информацията, а не толкова капиталът, е същинската бариера пред желаещите да навлязат в този бизнес. И все пак индустрията пониква на все повече места по картата на света и расте до степен да се забелязва от големите хранителни концерни.

Така че нищо чудно скоро и в България да се намери ентусиаст, на когото разказът на Кати и Джеймс да бъде от полза.

* Срещата с Кати и Джеймс бе част от курса International Visitors Leadership Program (IVLP), проведен в САЩ, с участието на 50 души от цял свят, включително и България
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


  • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
  • Джои Прайс, Jumpstart
  • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Чисто от Чехия, скоро и от София Чисто от Чехия, скоро и от София

В началото на 2018 г. Вихра Динчева и Ирена Събева заедно създават "Тиера Верде България", която предлага екологични почистващи препарати и стоки за живот с нулев отпадък

11 окт 2019, 3262 прочитания

Драгалевската къща за общуване 4 Драгалевската къща за общуване

Първият социален клуб в София е проект на Мила Григорова и Дилян Димитров, познати добре в стартъп средите

4 окт 2019, 17496 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Триото зад сиренето от кашу

Година след индустриалното производство продуктът вече се предлага във всички големи градове в страна, а компанията излиза на печалба

Още от Капитал
Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Музей или СПА

Предизборната кампания повдигна въпроса за забравеното северно крило на Централната баня, за което се водят спорове от години

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10