С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 25 дек 2017, 13:26, 13676 прочитания

Спаси крава, изяж скакалец!

Една от успешните ферми за насекоми в САЩ се намира в меката на каубоите - Монтана

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

За ортодоксалния европеец буболечките нямат място в менюто, затова и попадне ли нещо хвъркато в чинията им, тутакси губят апетит. Но прехвърлят ли континента и се насочат към Азия, обезателно се оглеждат за предизвикателствата на местната кухня и се престрашават да опитат екзотичните блюда с пържени скакалци, не само за пред Instagram.
Идеята за ферма за скакалци хрумва на Кати, която е студент по диететика в Montana State University.

[Cowboy Crickets]

Забавното в случая е, че насекомите винаги ги е имало на масата на човечеството и то не просто като една от първите брънки в хранителната верига. Според американската агенция за храните (FDA), напълно приемливо е в 100 грама кетчуп да има до 30 плодови мушици. Затова и в стандарти за качество и безопасност са определени количества насекоми (цели или на части), както и яйца и ларви, които е напълно допустимо да присъстват в яденето, просто защото тях винаги ги е имало там.

Последните тенденции в диететиката и осъзнатото хранене пък отреждат важно място на насекомите като източник на качествен животински протеин, добит по най-хуманния и най-щадящият природата начин. Затова и отглеждането на гадинки за ядене започва да се превръща в смислено бизнес занимание навсякъде по света.


В България все още няма нито една ферма за насекоми, но в стартъп средите се знае за най-малко двама ентусиасти, които сериозно се подготвят да опитат. Единият работи в тайландска ферма за скакалци, където трупа опит и познания на терен, а другият обикаля университетските специалисти и събира знания. Така че е въпрос на време и тук да зажужи първото такова стопанство.

Опитът на другите

Иронично, но една от успешните ферми за скакалци в САЩ се намира в меката на каубоите - Монтана, там, където традицията повелява да имаш ранчо и стадо крави. Тя е създадена преди около две години от Кати и Джеймс Ролин.



"Отне ни около шест месеца четене и пресмятане на рисковете преди да се решим", разказва Джеймс. "Тъй като няма много конкуренция, нямаше откъде да научим как се прави. Цялата информация сме търсили сами - в YouTube и в университета (Montana State University)", разказва той и добавя: "Никак не беше лесно и да намерим наемодател, който да е ОК с това, което ще правим в имота му".

Първоначално търсят финансиране в платформата kickstarter.com, но без успех да наберат цялата сума оттам. До момента са вложили около 100 хил. долара собствени ресурси в стопанството и продължават да го развиват, за да смогнат с търсенето. Използват специална порода скакалци, които се отглежда при постоянна температура 29.4 градуса по Целзий и при влажност на въздуха 40%. Фермата се простира на площ от 170 кв. метра и в момента в нея се отглеждат 20 млн. скакалци. Всичко това дава работа на 5 работника.
Близо шест месеца Джеймс пресмята плюсовете и минусите, преди да скочи в бизнеса.

[Cowboy Crickets]

"Добиваният протеин се равнява на произведеното от 25 телета за 2 години върху много по-голяма площ и с използването на много повече ресурси", обяснява Джеймс, който настоява, че отглеждането на скакалци е едно от "най-зелените" производства. Според изчисленията му във фермата се използват 2 хиляди пъти по-малко вода и 14 пъти по-малко фураж, отколкото при конвенционалното животновъдство. Произвеждат се 80 пъти по-малко емисии на метан (които допринасят за изтъняването на озоновия слой) и всичко това отнема много по-малко земя, отколкото изискват стадата с добитък.

Производството на храна от скакалци е и едно от най-хуманните и етичните, защото умъртвяването става без болка и страдания. Използва се естествения за насекомите през есента процес на хибернация, когато жизнените им функции застиват. Това се постига чрез поставянето на касетките със скакалци в хладилник и плавното намаляване на температурата, докато замръзнат.

Заради тези плюсове вегетарианците и хората, които се хранят осъзнато, се оказват едни от най-верните клиенти на Cowboy Crickets, разказват предприемачите.

Не мода, а бизнес

Основният продукт на фермата им е брашното от изсушени и смлени скакалци, като 500 гр. от него се продават за 42.99 долара. Богато е на протеин, калций и желязо и се ползва за смутита и шейкове. От него се правят и курабийки, като цената им е 3.50 долара за брой. Във фермата на Кати е Джеймс продават дори отпадния продукт от отглеждането на скакалците – туба с 1 кг субстрат (тор) струва 25 долара и е много търсен, тъй като насекомите са хранят със сертифицирана органична трева.

Засега работят само за американския пазар. "Все още нямаме ясна стратегия колко да растем и докъде искаме да стигнем. Може би в някакъв момент ще продадем бизнеса, може пък да станем публична компания, а може и да фалираме. Кой знае?", споделя Джеймс.
"Непрекъснато се опитваме да образоваме хората и да им помогнем да преодолеят страховете си към насекомите," разказват Кати и Джеймс, които са собственици на Cowboy Crickets.

[Cowboy Crickets]

На въпроса кои са най-големите трудности, за които трябва да е подготвен един предприемач, изкушен от скакалците, той отговаря: "Първото е социалната стигма, че насекомите не стават за ядене. Ние непрекъснато се мъчим да образоваме хората и да им помогнем да преодолеят страховете си. И интересното е, че когато говорим с група от няколко човека и им предложим от нашите бисквитки, опита ли един, след това и други посягат".

Втората най-голяма трудност е в липсата на информация. Все още знанието за това как се отглеждат скакалци индустриално е много оскъдно, така че информацията, а не толкова капиталът, е същинската бариера пред желаещите да навлязат в този бизнес. И все пак индустрията пониква на все повече места по картата на света и расте до степен да се забелязва от големите хранителни концерни.

Така че нищо чудно скоро и в България да се намери ентусиаст, на когото разказът на Кати и Джеймс да бъде от полза.

* Срещата с Кати и Джеймс бе част от курса International Visitors Leadership Program (IVLP), проведен в САЩ, с участието на 50 души от цял свят, включително и България
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Дигитално досие за авиопратки Дигитално досие за авиопратки

Създадената от Тодор Тодоров и Кевин Ваз и базирана в Сан Франциско Frontline Dynamics работи по продукт, който да оптимизира операциите във въздушния карго транспорт

12 юли 2019, 2246 прочитания

Градска велолегенда 8 Градска велолегенда

Велосипедите Urbanized внасят лукс в карането на колело

5 юли 2019, 7033 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Кой спечели конкурса за стипендии на ARC Academy

Петимата финалисти ще получат 50% от стипендията за магистърската програма "Реклама и бранд мениджмънт"

"Кариерен кошер" привлича обратно българите с опит и образование от чужбина

Събитието на 4 септември се очаква да събере над 1500 висококвалифицирани кандидати

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Триото зад сиренето от кашу

Година след индустриалното производство продуктът вече се предлага във всички големи градове в страна, а компанията излиза на печалба

Откриване, закриване и нови въпросителни около "Исторически парк"

Дружеството зад парка официално смени собствеността си, а сред акционерите изплуват познати имена

F-16 полетя към парламента

Управляващите искат да финализират купуването на изтребителите преди местните избори

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Тарантино и другите

По-интересните заглавия от ваканционния афиш

Да снимаш Пабло

"Пикасо – погледът на фотографа" в Барселона разказва чрез снимки личния живот и творческия процес на Пабло Пикасо