Спаси крава, изяж скакалец!
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Спаси крава, изяж скакалец!

Спаси крава, изяж скакалец!

Една от успешните ферми за насекоми в САЩ се намира в меката на каубоите - Монтана

Гергана Михайлова
20736 прочитания

За ортодоксалния европеец буболечките нямат място в менюто, затова и попадне ли нещо хвъркато в чинията им, тутакси губят апетит. Но прехвърлят ли континента и се насочат към Азия, обезателно се оглеждат за предизвикателствата на местната кухня и се престрашават да опитат екзотичните блюда с пържени скакалци, не само за пред Instagram.

Забавното в случая е, че насекомите винаги ги е имало на масата на човечеството и то не просто като една от първите брънки в хранителната верига. Според американската агенция за храните (FDA), напълно приемливо е в 100 грама кетчуп да има до 30 плодови мушици. Затова и в стандарти за качество и безопасност са определени количества насекоми (цели или на части), както и яйца и ларви, които е напълно допустимо да присъстват в яденето, просто защото тях винаги ги е имало там.

Последните тенденции в диететиката и осъзнатото хранене пък отреждат важно място на насекомите като източник на качествен животински протеин, добит по най-хуманния и най-щадящият природата начин. Затова и отглеждането на гадинки за ядене започва да се превръща в смислено бизнес занимание навсякъде по света.

В България все още няма нито една ферма за насекоми, но в стартъп средите се знае за най-малко двама ентусиасти, които сериозно се подготвят да опитат. Единият работи в тайландска ферма за скакалци, където трупа опит и познания на терен, а другият обикаля университетските специалисти и събира знания. Така че е въпрос на време и тук да зажужи първото такова стопанство.

Опитът на другите

Иронично, но една от успешните ферми за скакалци в САЩ се намира в меката на каубоите - Монтана, там, където традицията повелява да имаш ранчо и стадо крави. Тя е създадена преди около две години от Кати и Джеймс Ролин.

"Отне ни около шест месеца четене и пресмятане на рисковете преди да се решим", разказва Джеймс. "Тъй като няма много конкуренция, нямаше откъде да научим как се прави. Цялата информация сме търсили сами - в YouTube и в университета (Montana State University)", разказва той и добавя: "Никак не беше лесно и да намерим наемодател, който да е ОК с това, което ще правим в имота му".

Първоначално търсят финансиране в платформата kickstarter.com, но без успех да наберат цялата сума оттам. До момента са вложили около 100 хил. долара собствени ресурси в стопанството и продължават да го развиват, за да смогнат с търсенето. Използват специална порода скакалци, които се отглежда при постоянна температура 29.4 градуса по Целзий и при влажност на въздуха 40%. Фермата се простира на площ от 170 кв. метра и в момента в нея се отглеждат 20 млн. скакалци. Всичко това дава работа на 5 работника.

"Добиваният протеин се равнява на произведеното от 25 телета за 2 години върху много по-голяма площ и с използването на много повече ресурси", обяснява Джеймс, който настоява, че отглеждането на скакалци е едно от "най-зелените" производства. Според изчисленията му във фермата се използват 2 хиляди пъти по-малко вода и 14 пъти по-малко фураж, отколкото при конвенционалното животновъдство. Произвеждат се 80 пъти по-малко емисии на метан (които допринасят за изтъняването на озоновия слой) и всичко това отнема много по-малко земя, отколкото изискват стадата с добитък.

Производството на храна от скакалци е и едно от най-хуманните и етичните, защото умъртвяването става без болка и страдания. Използва се естествения за насекомите през есента процес на хибернация, когато жизнените им функции застиват. Това се постига чрез поставянето на касетките със скакалци в хладилник и плавното намаляване на температурата, докато замръзнат.

Заради тези плюсове вегетарианците и хората, които се хранят осъзнато, се оказват едни от най-верните клиенти на Cowboy Crickets, разказват предприемачите.

Не мода, а бизнес

Основният продукт на фермата им е брашното от изсушени и смлени скакалци, като 500 гр. от него се продават за 42.99 долара. Богато е на протеин, калций и желязо и се ползва за смутита и шейкове. От него се правят и курабийки, като цената им е 3.50 долара за брой. Във фермата на Кати е Джеймс продават дори отпадния продукт от отглеждането на скакалците – туба с 1 кг субстрат (тор) струва 25 долара и е много търсен, тъй като насекомите са хранят със сертифицирана органична трева.

Засега работят само за американския пазар. "Все още нямаме ясна стратегия колко да растем и докъде искаме да стигнем. Може би в някакъв момент ще продадем бизнеса, може пък да станем публична компания, а може и да фалираме. Кой знае?", споделя Джеймс.

На въпроса кои са най-големите трудности, за които трябва да е подготвен един предприемач, изкушен от скакалците, той отговаря: "Първото е социалната стигма, че насекомите не стават за ядене. Ние непрекъснато се мъчим да образоваме хората и да им помогнем да преодолеят страховете си. И интересното е, че когато говорим с група от няколко човека и им предложим от нашите бисквитки, опита ли един, след това и други посягат".

Втората най-голяма трудност е в липсата на информация. Все още знанието за това как се отглеждат скакалци индустриално е много оскъдно, така че информацията, а не толкова капиталът, е същинската бариера пред желаещите да навлязат в този бизнес. И все пак индустрията пониква на все повече места по картата на света и расте до степен да се забелязва от големите хранителни концерни.

Така че нищо чудно скоро и в България да се намери ентусиаст, на когото разказът на Кати и Джеймс да бъде от полза.

* Срещата с Кати и Джеймс бе част от курса International Visitors Leadership Program (IVLP), проведен в САЩ, с участието на 50 души от цял свят, включително и България

За ортодоксалния европеец буболечките нямат място в менюто, затова и попадне ли нещо хвъркато в чинията им, тутакси губят апетит. Но прехвърлят ли континента и се насочат към Азия, обезателно се оглеждат за предизвикателствата на местната кухня и се престрашават да опитат екзотичните блюда с пържени скакалци, не само за пред Instagram.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Блокчейн туристи

Блокчейн туристи

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.