Триото зад сиренето от кашу

Година след индустриалното производство продуктът вече се предлага във всички големи градове в страна, а компанията излиза на печалба

Николай Тодоров, Мария Димитрова и Стиляна Тодорова са амбицирани марката "Делишу" да стане разпознаваема и в Европа
Николай Тодоров, Мария Димитрова и Стиляна Тодорова са амбицирани марката "Делишу" да стане разпознаваема и в Европа
Николай Тодоров, Мария Димитрова и Стиляна Тодорова са амбицирани марката "Делишу" да стане разпознаваема и в Европа    ©  Цветелина Белутова
Николай Тодоров, Мария Димитрова и Стиляна Тодорова са амбицирани марката "Делишу" да стане разпознаваема и в Европа    ©  Цветелина Белутова

Твърди се, че за първи път древногръцкият лекар Хипократ описва състояние, при което след консумацията на мляко пациентите се оплакват от стомашно разтройство и кожни проблеми. Непоносимостта към лактозата в млечните продукти е проблем за мнозина, а напоследък и все по-често срещан.

"Това обаче не е присъда и не трябва да бъде наказание", убедени са Николай Тодоров, Стиляна Тодорова и Мария Димитрова - създатели и производители на мекото "сирене" от кашу "Делишу" (Delishu). Продуктът съдържа закваска на растителна основа с живи пробиотични бактерии (с вече подадена заявка за патент), сурово кашу, нехидрогенирано био кокосово масло, хималайска сол. И една година след като започват да го произвеждат индустриално, сиренето вече се предлага във всички големи градове в страна, а компанията излиза на печалба.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    areta avatar :-|
    areta
    • - 2
    • + 10

    По принцип съм скептична към подобни заместители на сиренето от нещо си, но всичко е въпрос на вкус, щом има хора, на които им харесва...

    Като прочетох, че включва баш хималайска сол, а не обикновена и нещо ми прозвуча твърде претенциозно.

    Както и да е, има хора, на които такива неща им звучат "тренди" и си мислят, че е връх на сладоледа да ядеш (и най-вече да разправяш, че ядеш само био). Правилна е идеята да вземаш парите на желаещите, да си платят скъпо и прескъпо прищевките. Браво на производителите.

    Нередност?
  • 2
    uiv06356363 avatar :-|
    uiv06356363
    • + 9

    Браво младежи, ферментирайте всичко, та белким накрая да втаса и държавата..

    Нередност?
  • 3
    ntp12527421 avatar :-|
    Подуенски нюанс
    • - 2
    • + 4

    1. Трудно е да заместиш истинското с декларирано "менте"
    2. В Испания лекарите препоръчват на населението, независимо от възрастта, всеки ден да се пие прясно пълномаслено мляко.
    3. И българите са доказали приноса на сиренето от мляко в диетата.

    Нередност?
  • 4
    speedy_gonsales avatar :-|
    speedy_gonsales
    • + 5

    Сиренето е отлично, казвам го от собствен опит тъй като съм дългогодишен клиент! Има вкус на истинско сирене, с в същото време е и много полезно....
    създателите му имаха веган ресторант, в който съм яла най-вкусния миш-маш направен с това сирене :)

    Нередност?
  • 5
    daniboy avatar :-|
    Daniboy
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#4] от "speedy_gonsales":

    А яйцата с какво ги заместваха, с пуканки?

    Нередност?
  • 6
    izida avatar :-|
    Ирина Марудина
    • - 2
    • + 4

    "6-6.50 лева за опаковка от 100 грама." - 60-65 лв килото! Много е далеч от сиренето поне по тоя показател. Явно за това наблягат в името на това, че е деликатес.

    Нередност?
  • 7
    www avatar :-|
    www
    • - 5
    • + 2

    Продуктът може да е вкусен, но не бих консумирал подобен боклук независимо от био, еко претенциите. За това пък бизнес идеята е добра, защо пък да не се възползват от страховете и маниите на глупаците.

    Нередност?
  • 8
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • - 2
    • + 3

    Няма как да не е толкова скъпо, предвид, че е на основата на скъпи ядки. Ако беше на основата на фъстъци щеше да струва 25 лева, но може би никой нямаше да го иска... и все пак това е един "продукт за мазане"...

    Колкото до инвеститора... защо не опитат за излязат на БФБ? Като гледам какъв глад за акции има...

    Нередност?
  • 9
    whoops avatar :-|
    Whoops
    • - 3
    • + 3

    В последно време да печелиш от страховете на хората става все по-доходно.

    Нередност?
Нов коментар