С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 19 яну 2018, 10:55, 16586 прочитания

Върти ми се една муха

NASEKOMO превръща органичните отпадъци в храна за ларви, които са алтернативен източник на протеини за животни

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Черните мухи (от англ. - Black Soldier Fly) са сред насекомите, пазители на околната среда. Техните ларви в рамките на едва три седмици могат да оползотворят огромно количество органичен отпадък, който в противен случай би отделил токсични за хората парникови газове. Така ларвите нарастват с до 7 хиляди пъти, като точно в този етап от жизнения си цикъл откриват редица интересни бизнес възможности.

В началото на миналата година тези насекоми привличат вниманието на дългогодишните мениджъри и предприемачи Олга и Ксавие Марсенак заедно с биолозите Селин и Марк Болар. Още неразработен и с тепърва установяващи се регулации, бизнесът с черни мухи може да се превърне в милионна индустрия, която да компенсира намаляващите хранителни ресурси в селското стопанство. Изхождайки от тези проучвания, четиримата партньори основават първата в Източна Европа компания за разграждане на органични отпадъци чрез ларвите на черната муха, които впоследствие могат да бъдат използвани за високопротеинова храна в животновъдството. "Насекомо" АД, чийто бранд NASEKOMO, е и българският победител в международното състезанието за социално отговорни бизнеси Chivas Venture, а в края на май на големия финал в Амстердам ще се състезава за част от наградния фонд от 1 млн. долара.


От аутсорсинга към насекоми

Професионалният път през последните 14 години на Олга и Ксавие Марсенак е свързан с аутсорсинг индустрията. Те са сред съоснователите на компанията CallPoint New Europe, която през 2012 г. беше придобита от канадския гигант TELUS International, а Ксавие Марсенак става президент на компанията за региона. Двамата продължават да заемат ръководни позиции до края на 2017 г., когато се оттеглят от оперативната дейност на TELUS. "Искахме да започнем нов проект, но за нас беше важно да не е просто стандартен бизнес, който да цели бърза възвръщаемост, а да има и социален принос", разказва пред "Капитал" Олга Марсенак.

След задълбочено проучване на възможностите двамата предприемачи попадат на информация за бизнеса с насекоми, който към момента се развива в две посоки. Едната е използването на насекоми в човешката хранителната промишленост, а другата - за храна на животни. Тъй като първата ниша все още няма ясни регулации за развитие в Европа, те се фокусират върху производството на храна за риби чрез обработване на богатите на протеини ларви на черната муха. Именно така се ражда и идеята за NASEKOMO. Олга и Ксавие Марсенак управляват бизнес процесите в компанията, а французите и биолози по образование Селин и Марк Болар се фокусират върху научната част от проекта.Малките черни войници

Черната муха обитава топли местности, най-често Африка и Южна Европа. Насекомото обаче се среща в по-малки популации в Гърция и дори в някои части на България. Мухата има бавен летеж, зрялата й възраст продължава около 8 дни, през които не консумира храна, а само вода, което я прави и напълно безопасна за хората. Една женска снася до 900 яйца, а в развитието си преминава през четири фази (виж инфографиката), като най-ценни за целите на бизнеса са ларвите. За кратко време те могат да усвоят голямо количество биоразградими отпадъци, увеличавайки 7 хил. пъти първоначалния си размер. "Важно е отпадъците да бъдат само растителни, без остатъци от човешка консумация. Пример за такива са плодовите отпадъци от завод, производител на сокове, или остатъчната каша от бирените заводи", обяснява Олга Марсенак.

След две до три седмици консумация на отпадъците телесната маса на ларвите става наситена с протеини и те са готови за последваща обработка. Замразени, изсушени или поставени в гореща вода, те се превръщат в източник на протеини, задължителни при отглеждането на риба или други селскостопански животни.

Бизнес моделът

Макар към момента да са още в тестов период с малко на брой черни мухи, от NASEKOMO целят изграждане на мрежа от заводи, в които да отглеждат насекомите и след нарастване на ларвите им да ги преработват в подходяща добавка към храната на рибите. Основателите на компанията обясняват, че в един централен завод ще се извършва размножаването на мухите. Произведените яйца ще се откарват към по-малки заводи, намиращи се в близост до фабрики, които отделят голямо количество органични отпадъци и именно там ларвите ще се развиват. "Отпадъкът трябва също да има предварителна обработка до достигане на кашообразна и не прекалено мокра субстанция. Към него може да се сложи и добавка, така че ларвите да имат повече от един или друг вид протеин", уточнява Олга Марсенак.

Когато достигнат необходимия размер, се транспортират обратно до централния завод, където 10% от тях ще бъдат връщани, за да продължат цикъла на възпроизвеждане, а остатъкът ще бъдат преработени в протеинови добавки. "Около 10 тона мокри органични отпадъци водят до производството на един тон крайна продукция протеини. Нашата амбиция е да произвеждаме хиляди тонове крайна продукция и предвиждаме около завода да има източници на 20-30 хил. тона органични отпадъци, за да може моделът ни да работи", обяснява Ксавие Марсенак. Готовата продукция NASEKOMO ще продава на ферми за риба, които търсят вещества, богати на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини.

Към момента храната на рибите е съставена основно от соя и малки рибки, чиито цени постоянно варират в зависимост от климатичните условия, обемът на производство и търсенето. Според Марсенак в последните 15 години цената им е нараснала 5 пъти, което съответно се отразява и на крайната цена на рибата за потребителите. Преработените протеини от ларвите на черната муха обаче биха държали сравнително стабилна цена, а при голямо производство е възможно да бъдат дори по-евтина алтернатива, тъй като единствено зависят от количеството органични отпадъци, което с годините се увеличава. "За момента рибната индустрия е единствената пазарна ниша, тъй като европейските регулации все още ограничават производството на протеинови добавки от насекоми за други животни", допълва съоснователят на NASEKOMO.

Сега в Европа работят няколко конкурентни фирми, някои от тях отглеждащи също черни мухи, а други - бръмбари основно за захранване на рибната индустрия.

Следващи стъпки

Основателите прогнозират до края на 2018 г. проектът да бъде в пилотна фаза и да разработят демо фабрика за тестване на биологичния цикъл за отглеждане на черната муха. Следващата година планират и изграждането на първия голям завод.

Във времето компанията цели да автоматизира процесите по отглеждане на мухите и ларвите. Базирани на технологията на интернет на нещата, на местата, където се отглеждат ларвите, ще бъдат поставяни чипове, които да предоставят информация в реално време за температурата, влажността и състоянието им. "Като последна стъпка целим изцяло да автоматизираме процесите, така че робот да може да извършва необходимите процедури, като така ще може да разширим бизнеса", казва Ксавие Марсенак.

Тестовете по проекта до момента са финансирани с лични средства на основателите на компанията, а за цялостното реализиране на бизнес идеята от Nasekomo ще се обърнат към инвестиционни фондове и банки, като прогнозната цена на първия завод е между 3 и 5 млн. евро. В конкурса Chivas Venture фирмата ще търси финансиране от 500 хил. долара за разработване на технология за автоматизиране на процесите по отглеждане на черните мухи и ларвите им.
Q&A

Как решихте да оставите корпоративния свят и да започнете нов бизнес в толкова предизвикателна индустрия?

Ксавие Марсенак: Стартирахме CallPoint New Europe преди 14 години с 10 души, а днес екипът в Европа наброява над 5000 души. Успяхме да създадем един много добре структуриран и работещ бизнес и след като станахме част от TELUS International, той вече се развива на глобално ниво. За нас NASEKOMO е подобен проект и го стартираме с амбицията да поставим България сред лидерите в тази сфера. Когато започнахме да се занимаваме с аутсорсинг, тази индустрия у нас беше толкова непозната, колкото сега е дейността, в която влизаме. Въпреки че насекомите са ново предизвикателство, пътят с изграждането на един бизнес ни е познат. Целите, които преди също сме имали, като това да постигаме устойчиво развитие с положително социално въздействие, продължават да ни водят.

Какъв е социалният аспект на NASEKOMO?

Олга Марсенак: Очаква се прираст на населението от 1.1 млрд. души само за следващите 12 години. Това голямо увеличение ще доведе до нужда от много повече продукция и протеини. Има и засилено използване на различни природни ресурси, като чиста вода, обработваема земя, дива риба и др., а органичните отпадъци се увеличават. Ние предлагаме алтернативен източник на протеини, щадящ ресурсите и оползотворяващ отпадъците.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Хотелиер в света на чатовете Хотелиер в света на чатовете

Елица Стоилова създава чатбот агенция Umni с идеята да предлага виртуални асистенти за туристическата индустрия, но излиза извън тези граници

20 сеп 2019, 881 прочитания

Училище за писатели Училище за писатели

Творческа академия "Заешка дупка" предлага курсове за млади писатели в седем различни направления

13 сеп 2019, 1842 прочитания

24 часа 7 дни

20 сеп 2019, 10492 прочитания

20 сеп 2019, 5179 прочитания

20 сеп 2019, 2809 прочитания

20 сеп 2019, 1956 прочитания

20 сеп 2019, 1896 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Стопанинът на вашите коли

Компанията "Привиа" на финансистите Калин Йорданов и Васил Василев предлага на фирми висок клас коли под наем, но без клиентите да трябва да ги поддържат

Печели ли се от имоти на борсата

Дружествата със специална инвестиционна цел са алтернатива на директната инвестиция, а и изискват по-малки суми

Рециклиране за напреднали

Ъпсайклингът е креативност, съчетана с грижа за природата

Тайният живот на "затворените" сметища

Градските депа за боклуци, които на документи са закрити, се ползват незаконно, което освен до пожари може да доведе до санкции от ЕС

Кой кара джипа

Скандалите от последните дни показаха, че Бойко Борисов често е само лице на истинската коалиция, която държи властта

Форма, идея и протест

Андрей Врабчев предизвиква отношението ни към настоящето и миналото с проектите си в публичното пространство

Рециклиране за напреднали

Ъпсайклингът е креативност, съчетана с грижа за природата