Първият инвеститор в "Адам" и "Ева", които принтират 3D тъкани

3D биопринтерът "Ева" "отпечатва" тъкани

Първият инвеститор в "Адам" и "Ева", които принтират 3D тъкани

Учещите медицина Спас Керимов и Ваньо Везиров създават "Принтиво", която разработва биомастило и 3D биопринтер

Александра Козбунарова
133957 прочитания

3D биопринтерът "Ева" "отпечатва" тъкани

© "Принтиво"


Светозар Георгиев, един от съоснователите на "Телерик", инвестира 100 хил. лв. в младата биотехнологична компания, което я оцени на 1 млн. евро.
През 2017 г. "Принтиво" спечелиха състезанието за стартиращи компании betapitch Sofia, което и даде достъп до световния betapitch Berlin. Там получиха бонус - половин година безплатно в betahaus по света.

През 2016 г. американската правителствена агенция NASA обяви конкурс с награда oт 500 хил. долара за компании, които да 3D принтират кръвоносен съд в лабораторни условия. Създаването на органи за трансплантация или тъкани, върху които да се тестват лекарства и препарати, вместо върху лабораторни мишки или хора, отдавна е тема в медицинските среди. Тя вълнува и екипа на българската компания "Принтиво" - създател на 3D биопринтера "Ева" и "биомастилото "Адам", и тя логично смята да е кандидат за наградата на NASA.

Компанията е създадена преди две години от Спас Керимов и Ваньо Везиров. Датата е 7 април, като случайно или не това е Денят на медицинския работник. По това време двамата съдружници са студенти по медицина в София. Събират се с идеята да си намерят научно предизвикателство и с мисълта, че собствена компания ще им даде свобода и независимост. Вече са чули за 3D принтирането на органи.

Принтирай ми човешка тъкан

Първоначалната идея е "Принтиво" да създава кожни тъкани и да ги предлага на фармацевтични и козметични компании, които имат нужда да тестват препаратите си. Керимов и Везиров искат да създадат биопринтер и биомастило, с които да отпечатват кожа и да продават технологията си. Събирането на подходящия екип обаче се оказва почти непосилна задача. След два неуспешни опита в продължение на повече от година "Принтиво" все пак има правилните специалисти - инженер с магистърска степен в Дания и няколко 3D принтера зад гърба си, генетик, работил със стволови клетки във Великобритания, както и студенти по медицина и членове на клуба по роботика в Технически университет.

С този екип за няколко месеца Керимов и Везиров успяват да се доближат с няколко големи крачки до осъществяването на идеята си. Към датата на първата външна инвестиция от 100 хил. лв. през пролетта на 2018 г. "Принтиво" имат функционален биопринтер и биомастило. Разработката все още е далеч от създаването на цял орган или кожна тъкан в лабораторни условия, но "Адам" и "Ева" могат да принтират хрущялни и костни структури. "Все още сме далеч от живи тъкани, но можем да създаваме форми и структури, клетките в които са живи поне седем дни. Това е много подходящо за първите ни клиенти", коментира Керимов.

Основателите на "Принтиво" решават, че вместо да прекарат дълго време в развойна дейност, докато стигнат до крайната цел - орган, и да подлежат на множеството регулации за такава дейност, могат да комерсиализират палитра от междинни продукти. И вече имат първи клиенти: "Няколко частни български дентални и ортопедични клиники вече ни потърсиха с желание за съвместна развойна дейност", разказва Керимов.

С този ход компанията променя и бизнес модела си. Към момента за разлика от повечето компании в сектора "Принтиво" смятат не да продават принтери и мастило, а да разработват тъкани съвместно с клиентите си и за техните нужди и да продават крайния продукт с добавена стойност.

"Идеята, както и екипът, се смени многократно. Ако не си пластичен в тази динамика и не си готов да променяш, нямаш големи шансове", коментира Керимов.

Първите външни 100 хил. лв.

Сега компанията е базирана между лабораториите на Медицинския университет в София и betahaus в столицата, а пазарът ѝ е глобален. "Пазарът на развойна дейност в медицинските технологии е около 42 млрд. долара, а тестването на препарати още близо 100 млрд. долара", обяснява Керимов. Потенциалните клиенти на "Принтиво" са R&D звената в медицински компании и частни клиники, университети, компании, които се занимават с разработка на протези, а в следващ етап и фармацевтични и козметични фирми.

Потенциалът на компанията е забелязан и в инвеститорските среди. "До момента "Принтиво" се развива изцяло с лични средства, а разработката е изключително капиталоемка и има нужда от оборотни средства най-малкото за да не спре да се развива, преди компанията да е готова за по-големи рундове", коментира Светозар Георгиев, съосновател на най-скъпо оценената софтуерна компания в България "Телерик". Той инвестира в компанията 100 хил. лв. срещу дял от малко под 5%, сочи справка в Търговския регистър. Георгиев оценява дружеството на 1 млн. евро. До момента вложенията в него са около 20 хил. лв. лични средства на основателите. "Принтиво" ще използва свежите средства, за да доусъвършенства технологията си и да създаде следващо поколение на биопринтера "Ева". "Искам да помогна и да структурираме бизнес и процеси, за да са готови за seed финансиране. Очаквам това да се случи до няколко месеца", коментира Георгиев.

"На следващия етап ще търсим между 3 и 5 млн. евро, които да ни позволят поддържане на развойна дейност и екипи за още 24 месеца", прогнозира Керимов. Подборът на инвеститори ще е във Великобритания, тъй като там по думите му "Принтиво" има най-голям пазар. Визията на Керимов е на Острова да прехвърли търговските звена, а развойната дейност да се концентрира в България.

Керимов вижда "Принтиво" като самоиздържаща се компания поне пет години след като стъпи на пазара. Бизнесът е доста особен и изключително капиталоемък, но и с голяма добавена стойност както за глобалния пазар, така и за България като дом на разработката. А дотогава предстои да проследим пътя на една българска компания към създаването на жива кожна тъкан в лаборатория и участието на "Принтиво" в предизвикателството на NASA.

Какво са "Адам" и "Ева"

"Ева" е 3D биопринтер, създаден да отпечатва човешки тъкани. Машината може да създава различни форми и структури. "Адам" е нейното биомастило. Засега създадените клетки могат да живеят поне 7 дни. С тях младата компания цели да пресъздава поетапно различни тъкани, докато не успее да отпечата и цял орган. Разработките на "Принтиво" биха променили индустриите, свързани с изработване на различни протези и провеждането на клиничните тестове на козметика и лекарствени препарати.
Q&A

Казвате, че между пролетта на 2016, когато се ражда идеята, и есента на 2017 г., когато започвате развойна дейност, все не случвате на екип. Какво се случи?

Спас Керимов: Два пъти сформирахме екипи, с които нещата не се получаваха. Причината е, че в началото търсехме титли и светила. Голяма грешка. Сменихме тактиката и започнахме да търсим отдадени и вдъхновени хора. Тогава всичко се промени. Главният ни инженер Радостин Стефанов например не го намерихме в академичните среди, а в betahaus sofia. Събрахме всички компоненти на екипа през 2017 г. и само за няколко месеца имахме принтера и мастилото.

Вие сте първият инвеститор в компанията. Какво ви привлече в нея?

Светозар Георгиев: Самата разработка на компанията е изключително интересна и рядка за България. Продуктът е много нетипичен и важен за медицината на глобално ниво. А екипът е чудесна амалгама от хора с редки умения: медици с много естествен бизнес нюх, биохимик и математик, инженер, който се занимава както със софтуерна архитектура, така и с хардуер.

Светозар Георгиев, един от съоснователите на "Телерик", инвестира 100 хил. лв. в младата биотехнологична компания, което я оцени на 1 млн. евро.
През 2017 г. "Принтиво" спечелиха състезанието за стартиращи компании betapitch Sofia, което и даде достъп до световния betapitch Berlin. Там получиха бонус - половин година безплатно в betahaus по света.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал