Сладолед от купичката на магьосницата

Създадената през 2012 г. "Корте дилето" вече е сред 10-те най-големи производители на сладолед в България

Преди да влезе в бизнеса с храни, собственичката на "Корте дилето" Калина Халачева е заемала ръководни позиции в големи международни компании
Преди да влезе в бизнеса с храни, собственичката на "Корте дилето" Калина Халачева е заемала ръководни позиции в големи международни компании    ©  Надежда Чипева
Преди да влезе в бизнеса с храни, собственичката на "Корте дилето" Калина Халачева е заемала ръководни позиции в големи международни компании
Преди да влезе в бизнеса с храни, собственичката на "Корте дилето" Калина Халачева е заемала ръководни позиции в големи международни компании    ©  Надежда Чипева

Когато решава да се насочи към производство на сладолед, Калина Халачева няма никакъв опит в хранителната индустрия. Идеята й да произвежда ледените изделия само от натурални съставки, като ги подслажда със стевия вместо със захар, е посрещната скептично от хората от бранша. Причината за това е най-вече, че ролята на захарта в правенето на сладолед не е само на подсладител. Суровината е нужна и за постигане на правилната текстура, тъй като захарта понижава точката на замръзване. Тоест колкото повече захар е вложена, толкова по-мек ще бъде сладоледът.

Всичко това се случва преди около 6 години. Билката стевия все още не е позната на европейските производители на храни като адекватен и по-здравословен заместител на захарта и към този момент никой не е правил сладолед, подслаждан със стевия. Халачева смята, че точно липсата на опит е наклонила везните в това да извърви дългия път по създаването и усъвършенстването на рецептите и технологията на производство. "Ако човек е правил някога сладолед, той няма да се наеме да го прави без захар", казва тя.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал