Как се прави меден бизнес
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как се прави меден бизнес

Ключовите клиенти на създадената от Петко Симеонов фирма са главно в Гърция, Белгия и Япония

Как се прави меден бизнес

Основаната през 2016 г. от Петко Симеонов компания за биомед Bulgarian Organic Foods продава основно навън и гледа към създаване на собствен бранд

15240 прочитания

Ключовите клиенти на създадената от Петко Симеонов фирма са главно в Гърция, Белгия и Япония

© Цветелина Белутова


Темата накратко

- През 2016 г. Петко Симеонов основава компанията за производство на биологичен мед Bulgarian Organic Foods, в която участват няколко фамилии пчелари

- В момента компанията продава основно на чужди пазари разнообразни видове биомед.

- Производителите са си поставили за цел да изградят собствен цех за преработка и да създадат собствен продукт и бранд.

Знаете ли, че на покрива на столичния хотел "Хилтън" има пчелин. Той е собственост на Петко Симеонов, който се грижи за стотици кошери из Стара планина, но твърди, че този в центъра на София е най-доходоносният, въпреки че не е био. Симеонов е и учредител и на първата призната асоциация на производителите на биологичен мед в България. Вдъхновен от възможностите да развива бизнес извън рамките на страната, той създава фирмата за производство на мед Bulgarian Organic Foods, която обединява няколко фамилии, собственици на десетки пчелни семейства.

Медено начало

Пчелините на производителите се намират из богатата на специфична растителност Стара планина. Самата "Бългериан органик фуудс", в която участва общо 9 съдружници, е регистрирана през 2016 г. в Търговище. Там са концентрирани и голяма част от кошерите, на които разчитат от фирмата, а другите центрове са София и Шумен. Идеята да изгради мрежата от градове хрумва на Симеонов няколко години преди създаването на дружеството, когато започва да мисли по-мащабно за това как да превърне семейното хоби в нещо по-голямо, като помогне не само на себе си, но и на други пчелари, споделящи същия проблем. Той държи най-голям дял в компанията (18.18%), а другите съдружници са с равно участие. За 2017 г. "Бългериан органик фуудс" има 138 хил. лв. нетни приходи от продажби и отчита 3 хил. лв. загуба, която се дължи най-вече на това, че компанията все още не преработва меда - условие, нужно за достъп до повече пазари извън ЕС, казва Симеонов.

"Винаги съм се интересувал от бизнес, разчитам и на предприемаческия си дух. Ето, че реших да напиша бизнес проект, кандидатствах за европейско финансиране и ме одобриха. Оказа се, че има много колеги, с които делим обща цел и започнахме да инвестираме заедно", разказва той. По този начин разширява 70-те си кошера, с които разполага през 2011 г., до общо 2054 към днешна дата, разпръснати из различни краища на Стара планина. Годишният добив на биомед е 50 тона, като 90% от него се изнася към други страни, най-вече от ЕС. Продукцията на компанията се сертифицира от Intertek в Германия, тъй като лабораториите в страната не се признават от чуждестранните клиенти. Симеонов твърди, че пазарът в ЕС е много по-голям от този в България, където не се извършва особен контрол над производството и по-голямата част от меда е вносен.

"Не трябва да забравяме, че все пак това е животински продукт, а повечето хора въобще не четат съдържанието и не се интересуват от какво и къде е произведен", отбелязва той, като добавя, че тази характеристика не се отнася само за българите, но и за масовия европейски потребител.

Петко Симеонов се грижи за 2054 кошера, разпръснати из Стара планина
Фотограф: Цветелина Белутова

Преработка за износ

Ключовите клиенти на фирмата са главно в Гърция, Белгия и Япония. Като основни конкуренти на пазара в ЕС Симеонов посочва Китай и Аржентина, които според думите му внасят огромни количества смесени партиди мед. Доверие към продукта като цяло липсва, твърди той. Оказва се и немного лесна задачата българската компания да убеди чуждестранните клиенти в изрядността на работата, свързана с производството. Въпреки това основателят ѝ е уверен, че чрез постоянство и упоритост могат да се изградят много партньорства. В страната Bulgarian Organic Foods доставя меда си на две компании - Harmonica и "Земела".

"Засега сме изпъквали с това, че правим партиди с уникален вкус - медът от всеки кошер е различен, а предлагаме и широка гама - акация, липа, лавандула и манов мед", обяснява Симеонов. Трудности обаче има при износа за трети страни, за които според законодателството е задължителна преработката. Това е и следващото предизвикателство пред производителите. Ако успеят да се справят с него, това ще позволи по-голям достъп до нови пазари, както и възможност за достигане до по-сериозни клиенти. За тази цел фирмата ще направи следваща крачка и ще инвестира в собствена система за преработка на меда, който произвежда. Това би я направило и първата компания в страната, която да разполага със свой цех, където медът ще се пастьоризира и хомогенизира. Съдружниците решават да кандидатстват с проект по мярка модернизиране на физическите активи по селските региони, който е одобрен. Инвестицията е на стойност 700 хил. лв., като половината сума ще бъде покрита от ЕБВР, а другата ще бъде финансирана главно чрез банков кредит. Очакванията на производителите са процесът на преработка да започне до октомври следващата година, а в момента полагат усилия да унифицират кошерите си, като си поставят вътрешни стандартни.

Сладките цели

"Много сме богати на бъдещи идеи", разказва още той. Една от средносрочните цели е създаването на собствената марка, която ще се свързва с мястото, където са концентрирани пчелините - Стара планина. Симеонов не пропуска да отбележи, че то е от съществено значение заради специфичната растителност и условия.

Според думите му обаче общото здравословно състояние на пчелите не е особено добро. "Хубавата природата в България ни позволява да произвеждаме добри биологични продукти. За целта е важно да я пазим", казва той. И допълва, че брандът е амбициозна цел за тях, тъй като преди това "трябва да докажем качеството на продуктите си". Симеонов посочва Япония като държава, която има най-голямо доверие в българския продукт, и смята, че е добро начало да започне оттам.

Другата по-близка цел за Bulgarian Organic Foods е да започне да предлага свой продукт, предназначен за крайния потребител, но това ще зависи от развитието на преработвателния процес. Освен мед от компанията планират в бъдеще да произвеждат и восък. "Ще изграждаме основата, върху която пчелите градят своите килийки. Важно е те да са с определен размер", обяснява Симеонов. Проблем за осъществяването на тази идея досега са били лабораториите в страната, които не са достатъчно висок клас, за да бъдат признати от клиентите. Това принуждава фирмата да праща продукцията си в Германия. Планът е восъкът да се продава и като преработен. Търсенето на продукта е голямо заради приложението му в козметиката и за лечебни цели. "Оказа се, че прополисът, който добиваме в България, е много богат на полезни качества, по-специално на полифеноли, които са активното вещество в него. Тук те са в изключително добро процентно количество", казва още той. Ако осъществи тази си цел, фирмата би представлявала сериозен конкурент за италианските компании, които се водят най-добри на този пазар.

Q&A

Как разбират за вас?

- Най-вече чрез изложения. Разчитаме на личен контакт. До момента продаваме основно чрез срещи, стремим се да спечелим добрите играчи в ЕС. Това за момента е най-добрият и най-евтиният начин, тъй като имаме с почти 50% по-висока цена на реализация, отколкото изкупната.

Наемате ли хора, които да ви помагат за работата около пчелите?

- Аз, баща ми и брат ми се занимаваме активно с пчеларство и работим заедно. В активния сезон (най-често от март до септември) обаче наемаме хора. За съжаление рядко се намират такива, които се занимават с подобна дейност, особено в София. Най-често трябва да ги обучаваме.

Темата накратко

- През 2016 г. Петко Симеонов основава компанията за производство на биологичен мед Bulgarian Organic Foods, в която участват няколко фамилии пчелари

- В момента компанията продава основно на чужди пазари разнообразни видове биомед.

- Производителите са си поставили за цел да изградят собствен цех за преработка и да създадат собствен продукт и бранд.

Знаете ли, че на покрива на столичния хотел "Хилтън" има пчелин. Той е собственост на Петко Симеонов, който се грижи за стотици кошери из Стара планина, но твърди, че този в центъра на София е най-доходоносният, въпреки че не е био. Симеонов е и учредител и на първата призната асоциация на производителите на биологичен мед в България. Вдъхновен от възможностите да развива бизнес извън рамките на страната, той създава фирмата за производство на мед Bulgarian Organic Foods, която обединява няколко фамилии, собственици на десетки пчелни семейства.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    nemisemisli avatar :-|
    nemisemisli

    успех на момчетата! Прекрасна професия/хоби/мисия. Дано никога не се полакомят за парите, защото тук изкушението е на сантиметри разстояние, а разочарованието в клиентите - завинаги.

  • 2
    kamenvm avatar :-|
    Читател

    Интересно. И аз също желая успех на това начинание. Хубаво е да се стимулира родното производство. Същевременно е тъжно, че добрият български мед се изнася, а се внася не толкова качествен чуждестранен такъв. Въпреки скромния роден пазар, мисля, че българските производители трябва първо да помислят за сънародниците си, а след това и за външни пазари, когато са покрили вътрешното търсене. Видно е, че тези продукти са от високия ценови клас, и все пак.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK