С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 21 дек 2018, 11:17, 8087 прочитания

Стартиращите компании на 2019 г.

Десет от най-иновативните млади фирми от цял свят

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
През последните пет години инвестициите в стартиращи компании глобално са се увеличили с над 50%, а в някои индустрии, като роботика например, финансовите инжекции са нараснали с близо 1400% през 2017 г. спрямо 2012 г., показват данните на Statista. Ако през 2013 г. стартъпите с проекти, базирани на технологията за изкуствен интелект, са били финансирани с общо 1.7 млрд. долара, то през 2017 г. сумата се изстрелва до над 15 млрд. долара. Наличието на все повечето рискови инвеститори, ангели и фондове, както и по-големите инвестициите логично насърчават предприемачеството глобално и водят до основаването на все повече млади компании. Обикновено обаче под 10% от тях оцеляват повече от три години, а тези, които продължават развитието си, гледат към заветния статут на еднорог, или оценени на над 1 млрд. долара.

В края на 2018 г. "Капитал" представя десет от най-перспективните стартъпи по света, които имат потенциал да пораснат през следващата година, а някои от тях да се превърнат и в компании за милиарди. Част от стартъпите участват в класации на международни медии, сред които Wired и Business Insider, за иновативни бизнеси. Подборът им се базира на интересна бизнес идея, разнообразни сектори, използване на иновативна технология и привлечено финансиране през годината. Проектите на предприемачите в списъка далеч не са само софтуерни, а голяма част от тях се развиват успешно извън САЩ и инкубатора на Силициевата долина, създавайки иновации, променящи цели индустрии.
Oura
Сектор: Технологии
Основана: 2013 г.
Привлечено финансиране: 33.6 млн. долара
Служители: 11 - 50

Почти всичко, което правим във всекидневието си, може да бъде измерено с точност. Технологични аксесоари като фитнес гривни и умни часовници позволяват да се проследят броят крачки, пулсът, начинът на хранене, часовете качествен сън и други показатели. Финландският стартъп Oura поема актуалната вълна и създава малко по-различно устройство, а именно умен пръстен с функции, фокусирани върху проследяването на съня. За разлика от повечето други устройства, които са направени основно от гумен материал, пръстените могат да бъдат изработени от сребро или дори допълнени с диаманти. От вътрешната им страна има три сензора, които измерват качеството на съня в различните моменти от нощта и как това се отразява на енергията на човека през деня. Сред показателите също са пулс и активност, а резултатите и насоки за подобряването на здравословното състояние могат да бъдат проследени в мобилно приложение. Цените на пръстените варират между 314 евро и 1050 евро в зависимост от модела, материала и цвета и могат да бъдат поръчани онлайн.
uBiome
Сектор: Здравеопазване
Основана: 2012 г.
Привлечено финансиране: 109.9 млн. долара
Служители: 11 - 50

В човешкия организъм има 39 трилиона бактерии, голяма част от които са благоприятни, но други му вредят. За по-лесно проследяване на здравословното състояние от американската компания uBiome разработват система за изследване на бактериите в домашни условия. Компанията предлага три пакета: за проследяване на стомашно-чревния тракт, женски показатели и цялостни микробиометрични изследвания. Всеки пакет разполага с всички необходими инструменти за взимане на проба, която след това пациентите изпращат до лабораторията на фирмата, а резултатите се извличат с помощта на технологиите за машинно обучение и изкуствен интелект. В края на тази година uBiome получи и най-голямата си финансова инжекция в размер на 83 млн. долара с водещ инвеститор OS Fund.
Discord
Сектор: Компютърни игри
Основана: 2012 г.
Привлечено финансиране: 129.3 млн. долара
Служители: над 100

Водени от любовта си към компютърните игри и желанието да общуват с приятелите си, докато играят, екипът на американската компания Discord разработва приложение за чат и видеоразговори, което в средата на годината получи поредната финансова инжекция от 50 млн. долара. Компанията решава проблема с правилата и забраните в чатовете на голяма част от компютърните игри. Приложението е безплатно и може да се използва както на компютър, така и на телефон, а през него се изпращат над 315 млн. съобщения на ден и се използва от повече от 6 млн. играчи от цял свят.
Stripe
Сектор: Онлайн разплащания
Основана: 2011 г.
Привлечено финансиране: 685 млн. долара
Служители: 1300

Stripe е далеч от млад или малък стартъп – компанията, която позволява на всички бизнеси по света да приемат онлайн плащания, в момента се оценява на 20 млрд. долара. Основаната от ирландските братя Патрик и Джон Колисън компания лесно може да бъде част от всеки подобен списък през последните години – но през 2019 г. за дружеството играта ще се промени. Причината: не само все по-масовата онлайн търговия сред развиващите се пазари, но и излизането на Lyft и Uber на борсата. Така Stripe автоматично ще стане част от краткия списък с желания на инвеститорите за компании, които да излязат на борсата. Междувременно предвид на практика необятния потенциален мащаб на бизнеса оценката на Stripe най-вероятно ще продължи да расте.
Sherpa
Сектор: Туризъм
Основана: 2015 г.
Привлечено финансиране: 250 хил. долара
Служители: 5

Sherpa ще започне 2019 г. като малък стартъп, но с потенциала да завърши годината като много по-голяма компания. Причината: стартъпът е насочен към много конкретен пазар без много конкуренция. Накратко, Sherpa е платформа за електронни визи, която помага на пътуващите през целия процес: от това за кои страни им трябва виза, през цената, която ще се наложи да платят, и за колко време и какви цели ще важи тази виза. Дори и в свръхглобализирания днешен свят ще се учудите за колко много места по света ви трябва виза, така че Sherpa има всички възможности да развие бизнеса си до ново ниво през идната година.
Sulapac
Сектор: Екология
Основана: 2016 г.
Привлечено финансиране: 1 млн. евро

Sulapac е перфектен пример за стартъп от кръговата икономика – младата финландска компания е изцяло насочена към проблемите на екологията, като създава вещи от едноименния материал сулапак, който е лесно разградим и без микропластики вътре в себе си. Накратко, целта на компанията е да намали драстично еднократните опаковки, които се произвеждат от пластмаса. Според самата компания материалът има "всички плюсове на пластмасата, но без да оставя микропалстики след себе си". Предвид все по-големия фокус на различните бизнеси и правителства към борба с пластмасата за еднократна употреба (като вече често срещаната забрана за използване на сламки в някои щати в САЩ и страни от Европа) Sulapac има голям потенциал пред себе си.
ImpactVision
Сектор: Хранене
Основана: 2015 г.
Привлечено финансиране: 2.7 млн. долара
Служители: 5

Какво е качеството на храната, която си купуваме, ще може да разберем вече и само чрез една снимка, направена от мобилно устройство, благодарение на проекта на американската стартираща компания ImpactVision. Чрез използване на хиперспектрална технология в комбинация с извършване на спектрален анализ, за да се установят веществата в храната, през снимката потребителите могат да получат информация за това колко свеж и сочен е продуктът и дали има развалена част вътре в него. Към момента компанията се е фокусирала върху разработване на приложение за идентифициране на качеството на рибата и месото, а системата е вече работеща за сканирането на авокадо. Потребителите могат да получат информация и за състава на храната, хранителното й съдържание, протеини, мазнини и др. Този месец ImpactVision мина през втори кръг на финансиране и получи инвестиция от 1.4 млн. долара от фонда giant Maersk.
Blok.ai
Сектор: Недвижими имоти
Основана: 2017 г.
Привлечено финансиране: 1.6 млн. евро
Служители: около 10

Друг финландски стартъп, Blok, има за цел да използва изкуствен интелект, за да помогне на клиентите си да преминат по-лесно и бързо през продажбата на свой недвижим имот. Компанията има няколко плюса, които би трябвало да са от помощ при отличаването спрямо конкуренцията: ниски комисиони, без заплащане в случай на неуспешна продажба и безплатна оценка на имот. Въпреки това Blok работи в сектор, в който има голям брой компании, чиято цел е да промени изоснови пазара, а броят на тези предприемачи се увеличава с още по-бързи темпове през последните години с навлизането на изкуствения интелект и блокчейн технологията. До момента през сайта на Blok са продадени 687 апартамента, а според изчисленията на компанията тя е спестила на клиентите си общо близо 6 млн. евро от комисиони.
ContentSquare
Сектор: Електронна търговия
Основана: 2012 г.
Привлечено финансиране: 62 млн. долара
Служители: над 200

При онлайн търговията всяко преместване на курсора на мишката от потребителите в сайта на магазина може да бъде определящо за бизнес стратегията му. С помощта на изкуствен интелект френската ContentSquare събира информация за милиарди премествания на мишката, за да анализира данните и да намери тенденции в поведението на клиентите. Вследствие на това компаниите могат да правят промени в изгледа на сайта си, подредбата на продуктите и услугите и представянето на информацията. Стартъпът предлага възможности за анализ на сайтове в 10 категории според бизнеса им както за десктоп, така и за мобилната им версия. Последната и най-голяма инвестиция в компанията е от началото на годината и е в размер на 42 млн. долара.
Elliptic
Сектор: Блокчейн/финанси
Основана: 2013 г.
Привлечено финансиране: 12 млн. долара
Служители: около 200

Лондонският стартъп Elliptic е интересен, защото върви изцяло срещу течението. Целта на компанията е проста: да направи транзакциите чрез криптовалути по-прозрачни и проследими. Това на практика е против всичко, за което криптообществото се бори – бързи и анонимни транзакции, които заради блокчейн технологията не могат да бъдат проследени. Основателите на Elliptic смятат, че това отваря повече възможности за престъпници, отколкото за граждански свобода. Сред клиентите на Elliptic личат повече от любопитни имена - Европол и ФБР, като услугите на компанията вече са довели до ареста на киберпрестъпници, които са използвали криптовалути. С развитието на криптовалутите и блокчейн технологията ще бъде интересно да следим и тези стартъпи, които се опитват да обърнат вълната.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Красота по поръчка Красота по поръчка

Габриела Палавеева-Роджерс създава мобилното приложение GoBeauty, което свързва потребители и козметици на свободна практика

21 фев 2020, 2017 прочитания

Предпочитанията и перспективите за заетост на младите се разминават Предпочитанията и перспективите за заетост на младите се разминават

Проучване на ОИСР показва, че трудовите ресурси се използват неефективно

21 фев 2020, 1207 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Анита Класанова: Има щастие в бизнеса

Специален проект за Volkswagen Touareg

Още от Капитал
10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Могат ли БНТ и БНР да останат без реклама

Това е едно от ключовите предложения за промени в Законът за радиото и телевизията, които сектора обсъжда

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Коронавирусът приближава към пандемия

Бързата и разумна реакция може да намали щетите от масовото разпространение на заразата

Моя страна, моя Южна Корея

Кратък гид към корейската нова вълна в киното

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10