Родопски букет от сирене

Мандра "Равногор" произвежда малко количество, но различни видове сирене и кашкавал

Никога не сме ползвали добавки. Доброто е, че изкуственото си личи. Лошото е, че младите хора започват да забравят истинския вкус на продукта, казва Георги Динков, съосновател и управител на "Равногор"
Никога не сме ползвали добавки. Доброто е, че изкуственото си личи. Лошото е, че младите хора започват да забравят истинския вкус на продукта, казва Георги Динков, съосновател и управител на "Равногор"    ©  Надежда Чипева
Никога не сме ползвали добавки. Доброто е, че изкуственото си личи. Лошото е, че младите хора започват да забравят истинския вкус на продукта, казва Георги Динков, съосновател и управител на "Равногор"
Никога не сме ползвали добавки. Доброто е, че изкуственото си личи. Лошото е, че младите хора започват да забравят истинския вкус на продукта, казва Георги Динков, съосновател и управител на "Равногор"    ©  Надежда Чипева
Преди 23 години трима приятели възстановяват старата мандра в село Равногор и я правят модерно предприятие.

Преди повече от 20 години един машинен инженер и двама негови приятели решават да се върнат в родното си родопско село Равногор и да възстановят старата мандра там. Тя е строена още през 1927 г. (дори на няколко пъти е обирана от партизани!) и седем десетилетия по-късно е напълно изоставена. Движени от носталгия или "наивност", както казва Георги Динков, който е основният инициатор на идеята, те се заемат с бизнес, който е нов за тях. Заедно с партньорите си Стефан Златанов и Йордан Стамболиев през 1996 г. те купуват мандрата от първия й приватизатор, ремонтират я и започват да правят сирене и кашкавал. Макар че от тримата само Златанов е завършил Хранително-вкусовия институт, това не е проблем, тъй като по думите на Динков "оттам нататък се учиш и всичко е майсторлък".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал