Родопски букет от сирене
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Родопски букет от сирене

Никога не сме ползвали добавки. Доброто е, че изкуственото си личи. Лошото е, че младите хора започват да забравят истинския вкус на продукта, казва Георги Динков, съосновател и управител на "Равногор"

Родопски букет от сирене

Мандра "Равногор" произвежда малко количество, но различни видове сирене и кашкавал

15879 прочитания

Никога не сме ползвали добавки. Доброто е, че изкуственото си личи. Лошото е, че младите хора започват да забравят истинския вкус на продукта, казва Георги Динков, съосновател и управител на "Равногор"

© Надежда Чипева


Преди 23 години трима приятели възстановяват старата мандра в село Равногор и я правят модерно предприятие.

Преди повече от 20 години един машинен инженер и двама негови приятели решават да се върнат в родното си родопско село Равногор и да възстановят старата мандра там. Тя е строена още през 1927 г. (дори на няколко пъти е обирана от партизани!) и седем десетилетия по-късно е напълно изоставена. Движени от носталгия или "наивност", както казва Георги Динков, който е основният инициатор на идеята, те се заемат с бизнес, който е нов за тях. Заедно с партньорите си Стефан Златанов и Йордан Стамболиев през 1996 г. те купуват мандрата от първия й приватизатор, ремонтират я и започват да правят сирене и кашкавал. Макар че от тримата само Златанов е завършил Хранително-вкусовия институт, това не е проблем, тъй като по думите на Динков "оттам нататък се учиш и всичко е майсторлък".

Родопска рецепта

Мандра "Равногор" сега преработва около 4 тона мляко на ден, което я прави малко производство. За сравнение - големите предприятия за млечни продукти преработват по 60 - 80 тона на ден. За 2017 г. оборотът на компанията е 1.2 млн. лв. (864 хил. лв. за 2016 г.), а печалбата нараства над три пъти до 47 хил. лв.

Суровината се купува от фермери в региона в радиус от 40 км от селото. То се намира на 1330 м надморска височина в Родопите (община Брацигово) и местните са убедени, че е най-чистото място на Балканите. "Идеята ни е млякото да е от планината, защото си мислим, че и ароматът, и вкусът са по-различни", казва Динков. И добавя: "Другото ни оръжие, с което се борим за пазар, е въздухът, при който зрее продукцията. Той придава съвсем друг вкус на продуктите."

В "Равногор" работят 10 души, което по думите на Динков е класическа мандра, а не млекопреработвателно предприятие. Тримата основатели са и управители и също активно участват в работата, като са си разделили задачите. Динков отговаря за суровините, експедицията, ремонтите и организацията като цяло. Златанов е технологът, а Стамболиев е майсторът в мандрата. "За всеки има работа", казва Динков.

Без почивен ден

Трудното на този бизнес е, че се работи непрекъснато – единственият почивен ден е 1 януари. "Кравите не разбират от календар, за да почиват, а ние имаме договори с фермерите да им изкупуваме млякото за деня", каза той.

Напрежение в работата идва и от това, че качеството трябва постоянно да се следи. "Производството на храни е много отговорно, но ние вече 20 години работим това нещо, имаме установена технология и начин на производство и това ни дава известна сигурност", обясни Динков. При всяка доставка на мляко параметрите се замерват на входа и технологът решава дали то може да влезе за преработка. Освен вътрешния мониторинг на качеството предприятието във всеки момент може да бъде проверено от лекар, а отделно от това от всяка партида се носи проба в лаборатория, с която "Равногор" има сключен договор.

Вариации в сиренето

"Решили сме, че с нашите обеми не можем да се конкурираме с големите производители, затова се опитваме да се налагаме на пазара с качество и с разнообразие ", казва Динков. Мандрата работи основно с краве и овче мляко, които са традиционни за региона. Листата й включва също продукти от козе и биволско мляко, но те се правят само по заявка от клиент.

"Равногор" произвежда четири основни вида продукти – сирене, кашкавал, масло и извара, но вариантите им са най-различни. Компанията например предлага кашкавал с подправки, с боровинки, с маслини, с орехи и пушен кашкавал. Освен стандартното бяло саламурено сирене се произвежда също сирене с песто и сирене с билки, което е леко пикантно. Асортиментът включва и сирена, характерни за страните от региона - като кипърското халуми или кашкавала "Косичка" по модел на турско сирене. "Обиколили сме целите Балкани, чак до Ливан сме ходили, за да събираме идеи. Само от Румъния не си харесахме нищо", каза Динков. По думите му такива продукти се търсят много от българи, които са живели в чужбина и са свикнали с различните вкусове.

Партньори в продажбите

Компанията продава в няколко по-големи града, като работи с партньори и няма собствени магазини. Само в София продуктите й могат да се намерят в около 40 магазина (включително 4, които предлагат само нейни млечни продукти – "Млекарница"), а друг голям пазар е Пазарджик, където фирмата е позната от 20 години и си има постоянни клиенти. В Пловдив "Равногор" доставя на складове, както и на две по-големи вериги. Във Варна и Бургас работи с партньорски фирми, които са големи дистрибутори на млечни и месни продукти, но там пазарът като цяло е сезонен и търсенето е главно през лятото.

Въпреки малките обеми на производство продуктите на компанията се продават и в чужбина. Това става чрез различни търговци, които изнасят български храни за страни, където има много емигранти, които са и основните клиенти. Така продукти с марката "Равногор" могат да се намерят в магазини в Англия, Австралия, Кипър и Чехия.

Инвестициите

Инвестициите в мандрата са правени постепенно, като всяка година печалбата се е връщала обратно в машини и оборудване. По думите на Динков, за да се изгради едно такова предприятие изцяло, сега са необходими поне 1 млн. лв.

Преломният момент е бил при влизането на България в Европейския съюз, когато всички производители на храни е трябвало да отговорят на новите изисквания. "Каквото бяхме направили дотогава, беше проверено, за това, което не бяхме направили, ни дадоха едни кратки срокове да го изпълним. Но 2007 г. нямаше друг вариант – или отговаряш на изискванията, или затваряш", казва Динков.

Основната цел сега е да се подмени оборудването, за което компанията се надява да получи и европейско финансиране. "Трудно можем да отделим по-голяма сума, а в процеса на работа то вече е поостаряло", казва Динков. В същото време новото оборудване е и по-качествено - вакуум машините например запечатват по-добре и продуктите не се развакуумират, обяснява той.

Скъпото био

Въпреки налагащата се през последните години мода за производство на биохрани "Равногор" засега не планира да се сертифицира. "Не е невъзможно, мислили сме върху това и един ден може да го направим, но това ще стане, когато се появи клиент", каза Динков.

Подобна стъпка би наложила фермерите, от които мандрата купува суровината, също да преминат към биологично производство, което съответно ще вдигне цената им. В момента компанията изкупува млякото по 70 ст. на литър (84 ст. с ДДС), а на доставчик продава продуктите си по 9 лв. на килограм за сиренето и 13 лв. за кашкавала. Според Динков биосертифицираните продукти биха стрували поне 50% повече. "Не държим толкова на зеления знак, а разчитаме на това, че като опитате нашите продукти, ще ги харесате и пак ще си купите", казва той. Затова и съвременните добавки не са познати в "Равногор". "Тайната на продуктите ни е, че няма тайна - просто правим всичко, както трябва", казва Динков.

Q&A

Фермата ни раздвояваше

Обмисляли ли сте идеята сами да отглеждате животни за мляко, вместо да го купувате?

- Преди 10 - 15 години решихме млякото да е наше и си направихме ферма. Но като видяхме, че сутрин се чудим във фермата ли да отидем или в мандрата, разбрахме, че не можем да се раздвояваме и е по-добре да насочим усилията си в една посока. Освен това тогава изкупувахме млякото по 50 ст. на литър, а от нашата ферма себестойността му излизаше по 70 ст. Просто не беше рентабилно. Продадохме животните и закрихме фермата.

Как се рекламирате?

- За производители като нас най-силната реклама си остава от уста на уста. С 400 кг произведен кашкавал на ден не можем да си позволим да платим 100 хил. лв. за телевизионна реклама. Тези пари са безкрайно много за нас. Работим с една агенция в София, тя ни прави дизайна на опаковките и логото, организираме и игри с награди на фейсбук страницата на мандрата. За останалото разчитаме на качеството.

Кои от вашите продукти се търсят най-много и имали ли сте неуспешни?

- Много популярен е пушеният кашкавал. В началото по-трудно се възприемаше кашкавалът с подправки, но полека-лека започна да се налага. Единствено от Сърбия се опитахме да заемем един продукт - сметана с люта чушка, който там се яде както шопската салата тук, но той не намери прием.

Продуктите се продават чрез партньори в няколко големи града, а част и в чужбина
Фотограф: Надежда Чипева
Преди 23 години трима приятели възстановяват старата мандра в село Равногор и я правят модерно предприятие.

Преди повече от 20 години един машинен инженер и двама негови приятели решават да се върнат в родното си родопско село Равногор и да възстановят старата мандра там. Тя е строена още през 1927 г. (дори на няколко пъти е обирана от партизани!) и седем десетилетия по-късно е напълно изоставена. Движени от носталгия или "наивност", както казва Георги Динков, който е основният инициатор на идеята, те се заемат с бизнес, който е нов за тях. Заедно с партньорите си Стефан Златанов и Йордан Стамболиев през 1996 г. те купуват мандрата от първия й приватизатор, ремонтират я и започват да правят сирене и кашкавал. Макар че от тримата само Златанов е завършил Хранително-вкусовия институт, това не е проблем, тъй като по думите на Динков "оттам нататък се учиш и всичко е майсторлък".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Ще трябва да опитам техните продукти. Желая им успех!

 • 2
  nantes avatar :-|
  nantes

  Супер са - лично си взимам от Кауфланд Банишора, обаче май само там има

 • 3
  chs1562173877615167 avatar :-|
  Bobby Ivanov

  Изключително вкусни продукти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK