Founder Institute започва европейския си поход от София

Тази година Адео Реси идва в София освен като лектор на DigitalK и за отварянето на първия офис на FI извън Силициевата долина

Founder Institute започва европейския си поход от София

Основателят и изпълнителен директор на прекселераторската програма Адео Реси пред "Капитал"

6464 прочитания

Тази година Адео Реси идва в София освен като лектор на DigitalK и за отварянето на първия офис на FI извън Силициевата долина

© Надежда Чипева


Визитка

Адео Реси е сериен предприемач от Силициевата долина. През 2009 г. създава един от най-големите акселератори в света - Founder Institute, заедно с Джонатан Грийчан, и е негов главен изпълнителен директор. Той е и сред основателите на ТheFunded.com, онлайн платформа, която дава възможности на мениджъри и предприемачи от цял свят да анализират, оценяват и преглеждат източници на финансиране от цял свят. В Университета в Пенсилвания е бил съквартирант с главния изпълнителен директор на SpaceX и Tesla Motors Илън Мъск.

Преди две години Адео Реси, сериен предприемач и основател на един от най-големите преакселератори в света, Founder Institute (FI), идва в София като лектор на технологичната конференция DigitalK. Тогава той се запознава отблизо със стартъп екосистемата и възможностите в страната ни, включително и с дейността на българския клон на предприемаческата програма FI. Година по-късно Реси заедно с екипа му решават да проведат първата международна конференция FounderX в София, която събира членове на организацията от над 20 страни по света. Интересът към България като място за стартиране на бизнес се засилва и сега Реси се връща в столицата освен като лектор на DigitalK 2019 и за отварянето на първия офис на FI извън Силициевата долина.

Първи в Европа

"Добре запознат съм с енергията и бързия стартъп растеж в София. Също така градът е и географски добре разположен, за да си партнираме с Европа, Африка и Азия", обяснява пред "Капитал" Адео Реси. Именно тези фактори в комбинация с професионализма на местните бизнес лидери карат екипа на FI да основе Sofia HQ. По думите на Реси първият европейски офис ще отговаря за регионалната експанзия на преакселератора и ще допринесе за по-доброто управление на проекти в Европа, Африка и Азия. "Виждам невероятна енергия и ръст на стартиращите компании в България. Хората, с които съм се срещал, истински искат да изградят страхотна стартъп икономика в страната и не са в общността само за печалба. Това не е нещо, което се вижда навсякъде и е чудесна комбинация за растежа на стартъп екосистемата", допълва Реси.

Офисът в София ще започне с екип от двама души, като целта е той да нарасне двойно до края на годината. Управляващ директор пък ще бъде Жанет Тодорова, която е участвала в основаването на програмата освен в София и в Берлин. Екипът ще работи пряко с директорите на FI, които движат преакселераторската програма в цял свят. "Ще подпомагаме всеки директорски екип в това да стартират програмата успешно в техния град, да намерят кандидати и ментори и да организират успешно сесиите. FI има желание да подпомогне развитието и на българската стартъп сцена, като изборът на София за нашия европейски офис е първа стъпка в това да подкрепим развитието на местната екосистема", коментира пред "Капитал" Жанет Тодорова.

Институтът обучава стартъпи в над 200 града по света и в портфолиото му има повече от 3500 завършили фирми с обща оценка от 30 млрд. долара. Само в България от 2015 г. досега през програмата са преминали 106 души, а 35 стартъпа са я завършили изцяло, като шест от тях са получили инвестиция. Средната възраст на участниците във FI по света пък е между 28 и 36 години. Акселераторът е насочен към предприемачи, които вече имат професионален опит зад гърба си, но тепърва стартират собствена компания, защото по думите на Адео Реси именно в началото от съществуването на бизнеса основателите имат най-голяма нужда от обратна връзка и подкрепа. "В най-ранните етапи на бизнеса решенията, които вземате, имат голямо въздействие. Едно погрешно решение или стратегия буквално може да гарантира провал от първия ден. Много бизнеси никога не бива дори да започват", обяснява още той.

Три ключови въпроса, които предприемачите да си зададат, преди да започнат собствен бизнес, според Адео Реси:

1. Имате ли достатъчно страст към бизнеса, така че да работите върху него през следващите 15 - 20 години, или ще спрете при първите признаци на влошаване?

2. Решавате ли истински проблем на клиента си, така че да е склонен да плати за това решение?

3. Изграждате ли нещо, което ще има положително въздействие върху обществото?

Личността определя бизнеса

За разлика от голяма част от стартъп програмите, при които подборът на участниците се осъществява на базата на бизнес идеите им, от FI залагат по-скоро на личностните им качества като предприемачи. Екипът на института е разработил специален психологически и поведенчески тест, който изследва "предприемаческото ДНК" и определя профила на участниците. Според Адео Реси стартъп идеята не е това, което ще направи предприемача успешен в дългосрочен план, а най-голямата променлива за успеха или провала на компанията са нейните основатели. "Заехме се да изградим тест, който ни предоставя повече информация да оценим предприемачите, особено когато данните за техния стартиращ бизнес са много малко или несъществуващи. Благодарение на многогодишните резултати от тестовете открихме няколко качества, които корелират положително с предприемачеството", обяснява още Реси. Сред тях са флуидна интелигентност (способността ни да се адаптираме към нови и непознати ситуации и да мислим абстрактно - бел. ред.), отвореност към света и средна склонност към съгласяване.

Друга разлика в акселераторската програма е, че за да станат част от нея, предприемачите, освен че заплащат такса, предоставят и процент от бизнеса си както на менторите, така и на другите участници. Този модел на работа според Адео Реси създава условия за повече взаимно сътрудничество, отколкото конкуренция между предприемачите. "Така всички локални лидери, ментори и другите основатели не просто дават съвети, а консултират компания, в която имат дял. Смятаме, че този модел обучава предприемачите, че изграждането на стартъп е процес на сътрудничество, защото великите компании не се градят от един човек, а обратната връзка от клиентите и подкрепата на други, които са го правили преди, е много важна", уточнява той.

Във FI участниците преминават през редица обучения, водени от локални ментори, предприемачи и мениджъри, с цел да изградят стабилен бизнес модел. В края на програмата пък основателите на стартиращите компании представят проектите си пред широката публика, инвеститори и бизнес ангели. Често обаче след завършване на подобни програми, оставайки сами в реалната бизнес среда, предприемачите се сблъскват с редица трудности и ръстът на бизнеса им се забавя. "Повечето компании преодоляват това, но мнозина не се справят. За целта създадохме програми след FI, като Founder Lab например, за да осигурим на завършилите постоянни насоки, така че да поддържат динамичното развитие на компаниите им и да останат фокусирани", казва Реси.

С разрастването на стартъп екосистемите по света и увеличаващият се брой рискови инвестиции в технологични стартиращи компании с надеждата някоя от тях да се превърне в следващия еднорог с пазарна оценка над 1 млрд. долара анализатори имат съмнение дали това не се превръща в следващия голям балон с опасност от спукване. Според Реси обаче стартъп общността постоянно се променя и сме свидетели на различни стратегии. "Рисковите инвеститори сега се включват в много по-късни рундове (серия F, G и т.н.), което прави жизнения цикъл на компанията от създаването й до IPO много по-дълъг. Когато инвеститорите влагат капитал на такъв късен етап, рискът се променя от продукт, който удовлетворява конкретен пазар, до такъв с възможности за глобален мащаб", обяснява той. "Никой не знае кога може да има срив. Нещата се променят и само времето ще покаже дали промяната е към по-добро или по-лошо", казва в заключение Адео Реси.

Повече за всеки от лекторите на DigitalK, както и интервюта с тях, ще откриете на страниците на в. "Капитал" в следващите седмици.

DigitalK

е сред водещите дигитални конференции в Централна и Източна Европа, организирана от "Капитал" в партньорство с NEVEQ и LAUNCHub. Тази година събитието ще се проведе на 30 и 31 май, а сред лекторите са представители на компании като Uber, Facebook, Verizon, Adidas, Indiegogo, Hopper и др. Те ще представят технологичните иновации в различни сектори, както и новите бизнес модели, които създават. Билети и повече информация за участниците може да откриете в сайта на събитието, както и на страницата на събитието.

Визитка

Адео Реси е сериен предприемач от Силициевата долина. През 2009 г. създава един от най-големите акселератори в света - Founder Institute, заедно с Джонатан Грийчан, и е негов главен изпълнителен директор. Той е и сред основателите на ТheFunded.com, онлайн платформа, която дава възможности на мениджъри и предприемачи от цял свят да анализират, оценяват и преглеждат източници на финансиране от цял свят. В Университета в Пенсилвания е бил съквартирант с главния изпълнителен директор на SpaceX и Tesla Motors Илън Мъск.

Преди две години Адео Реси, сериен предприемач и основател на един от най-големите преакселератори в света, Founder Institute (FI), идва в София като лектор на технологичната конференция DigitalK. Тогава той се запознава отблизо със стартъп екосистемата и възможностите в страната ни, включително и с дейността на българския клон на предприемаческата програма FI. Година по-късно Реси заедно с екипа му решават да проведат първата международна конференция FounderX в София, която събира членове на организацията от над 20 страни по света. Интересът към България като място за стартиране на бизнес се засилва и сега Реси се връща в столицата освен като лектор на DigitalK 2019 и за отварянето на първия офис на FI извън Силициевата долина.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

От Неапол до Шумен

От Неапол до Шумен

Опаковай това

Опаковай това