От "Зора"-та до готовата болница
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

От "Зора"-та до готовата болница

Специализираната болница е собственост на проф. д-р Ива Петкова (вляво), преподавател в Катедрата по офталмология на Медицинския университет – София, и национален консултант по специалността. Заместник-управител на болницата е д-р Стела Станчева

От "Зора"-та до готовата болница

Очната клиника "Зора" има нова голяма сграда с най-модерната апаратура след пет години и 8.3 млн. лв. инвестиция

Десислава Николова
20419 прочитания

Специализираната болница е собственост на проф. д-р Ива Петкова (вляво), преподавател в Катедрата по офталмология на Медицинския университет – София, и национален консултант по специалността. Заместник-управител на болницата е д-р Стела Станчева

© Цветелина Белутова


Зад всяка болница стоят хиляди човешки драми. Но и числа, и нечия инициатива и риск, защото новата сграда и уреди трябва да се платят, а за да работят, клиниката трябва да не фалира. В историята на новия дом на очна болница "Зора" има две основни лица - собственикът и управител проф. д-р Ива Петкова и заместник-управителят д-р Стела Станчева. Има и елементи на местната реалност - сблъсък с кмета на "Младост", който блокира построената нова клиника за повече от година. А ето и числата: цялата инвестиция по строежа на шестетажната сграда на площ от 5000 кв м е 8.3 млн. лв., като около 2 млн. лв. от тях са за обзавеждането с най-новата апаратура за всички възможни операции и лечение на очни заболявания. За строежа е теглен петгодишен банков кредит от 1 млн. лв., а медицинската апаратура е взета на лизинг, останалата част от проекта е финансирана със собствени средства на клиниката. Оптимистичният вариант е инвестицията да се възвърне за 10 години.

Строеж, забравен от кмета

Земята за строежа, която се намира до "София прес" на бул. "Цариградско шосе", е купена от дружеството на Петкова "Медицински център Зора" през 2013 г. на търг от съдия-изпълнител с намерението да строи там болница. Изграждането на клиниката започва през 2014 г. и в края на 2017 г. тя е готова, като планът е екипът да се пренесе в новата сграда в самото начало на 2018 г., а техниката вече е закупена. Само че сградата не получава разрешение за ползване, тъй като преписката за нея е една от забавените от арестуваната кметица на "Младост" Десислава Иванчева.

"Забавихме се с една година, получихме разрешение за ползване на сградата в края на миналата година и се пренесохме преди Коледа и в началото на 2019 г. Болницата беше обзаведена и оборудвана с медицинска апаратура и трябваше да се изчака цяла година да започнем работа и да плащаме лизинговите вноски", казва Стела Станчева.

Преди и сега

Очната болница е собственост на Петкова, която от 1985 г. работи в клиниката по офталмология на Александровска болница и е преподавател в Медицинския университет – София, като на по-късен етап оглавява и клиниката, и катедрата към него. Частната й дейност започва с медицински център през 2001 г., а през 2007 г. е създадена и специализираната очна болница "Зора". Петкова е специалист по лечение на уврежданията на задния сегмент на окото – т.е. един от най-добрите оператори на ретината.

До януари тази година клиниката й е разположена под наем на два етажа в 7-и ДКЦ (бившата поликлиника) до Централна гара и разполага с 15 легла и две операционни. В момента в тази поликлиника е останал един кабинет, в който се извършват прегледи, а отпреди два месеца целият екип на болницата се мести в кв. "Полигона" на спирката на Окръжна болница. Екипът в момента е от 50 специалисти, като 16 от тях са лекари.

Новата болница разполага с четири операционни, 16 легла за лечение на очни заболявания, шест легла за временен престой след операция, две реанимационни легла, а също така и осем стаи с по две легла за придружители на пациентите, като една нощувка в тях струва 50 лв. Отделно от това в сградата има медицински център с 18 кабинета на специалисти от други направления, както и лаборатория "Бодимед". В бъдеще екипът на болницата планира да отвори на единия от етажите си хоспис и училище за незрящи хора с дневен стационар.

Очната клиника работи до 20 часа вечерта и не приема спешни случаи през нощта. Причината е, че частните болници по правило не получават договор със здравното министерство за спешни отделения и работа по спешни случаи. Държавата плаща за прегледите на пациентите в спешните отделения, но частните болници нямат достъп до този ресурс. Затова техните отделения са за неотложна помощ и се налага пациентите да си плащат за прегледите в тях.

Приходите: само половината по каса

Особеното при специализираните болници е, че не могат да компенсират загуби от подценени клинични пътеки с други добре платени дейности, т.е. няма как да се разчита на касата и пациентите да не доплащат. И офталмолозите трябва да разчитат на прегледи и операции, платени от частни пациенти от България и чужбина. Например НЗОК заплаща за оперативно лечение на катаракта (перде) 360 лв., за глаукома – 390, а за най-сложните операции – на ретината – 700 лв. Затова се налага пациентите да доплащат част от операциите и имплантите, а много дейности изобщо не се покриват от касата, например лазерната корекция на зрението, която в клиниката струва 2300 лв. за двете очи. Отделно от това инжекциите за подобряване на зрението, които покрива здравната каса, не са 100% платени и се доплащат от пациентите с 360-370 лв. Така очното здраве излиза скъпо за най-честите пациенти – възрастните хора. Затова болницата дарява лещи и операции, като в момента създава и специален обществен съвет, който да я подпомага в лечението на нуждаещи се социално слаби пациенти.

Отделно от ниското покритие на очните операции и процедури здравната каса налага и лимит на броя операции, които могат да се извършват в една клиника, и така се формират листи на чакащите. В същото време броят на очните отделения и болници в София е общо 22 и конкуренцията е много голяма.

"Работим добре с всички очни клиники независимо от формите на собственост - държавните и общинските очни клиники не са наш конкурент, партнираме си добре с тях, както и с всички частни очни клиники. Тъй като заплащането от здравната каса е недостатъчно, разчитаме да привлечем с възможностите си за диагностика и лечение колкото се може повече пациенти, което осигурява и повече средства. Приходите от здравната каса са около 50%. В болницата се лекуват много пациенти от цялата страна, платени пациенти, както и чужденци", разказва д-р Станчева. По думите й през миналата година само през диагностичния център са минали за преглед 18 хил. пациенти, а над 3000 са били оперирани.

Според Станчева реалната себестойност на една очна операция е 2000-2400 лв. През миналата година 55% от операциите са били на катаракта, 32% - на ретина, останалите - на глаукома и малки операции на клепачи. Болницата има приходи от 4 млн. лв., с 400 хил. лв. повече от предишната година, и печалба 685 хил. лв. Приходите на медицинския център доближават 1 млн. лв., като са се увеличили от 809 хил. на 925 хил. лв. през 2018 г., а печалбата му е 173 хил. лв.

Фотограф: Капитал


Q&A

Стела Станчева, заместник-управител на "Зора"


Как се справяте с липсата на лекари в специалността офталмология?

В нашата болница основният екип е от самото й създаване. Нямаме текучество на лекари. Болницата е база за обучение на специализанти, като ежегодно имаме 6-7 специализанти, които провеждат практическото обучението по очни болести в продължение на 4 години. Те участват в прегледите на пациенти, извършване на изследвания, участват в подготовката им за операции, асистират, ползват най-новата апаратура и методи на лечение. Според проучванията за нагласите на лекарите за тях на първо място от значение е да работят с нова високотехнологична апаратура, да усвояват най-новите методи на лечение, да имат възможност за повишаване на квалификацията. Затова всяка година отделяме около 100 хил. лв. от бюджета си, с които осигуряваме участия на всички наши специалисти на български и международни форуми, конгреси, обучения, абонаменти за научна литература, публикации по специалността.

Какви други операции бихте искали да извършвате и какво ви спира?

При нас се извършват всички операции на окото, както и проследяване на постоперативния период. След лечение по клинична пътека пациентът има право на два безплатни прегледа в рамките на месец. При тежки случаи на отлепване на ретина на окото се налага продължително следоперативно наблюдение. Тези операции се извършват само на няколко места в България. Амбицията ни е да разширим трансплантацията на роговица. Срещаме затруднения в осигуряването на подходящ материал от донор и се налага пациентите да чакат няколко месеца.

Новата сграда на болницата се намира зад спирката на Окръжна болница в столицата
Фотограф: Цветелина Белутова

Зад всяка болница стоят хиляди човешки драми. Но и числа, и нечия инициатива и риск, защото новата сграда и уреди трябва да се платят, а за да работят, клиниката трябва да не фалира. В историята на новия дом на очна болница "Зора" има две основни лица - собственикът и управител проф. д-р Ива Петкова и заместник-управителят д-р Стела Станчева. Има и елементи на местната реалност - сблъсък с кмета на "Младост", който блокира построената нова клиника за повече от година. А ето и числата: цялата инвестиция по строежа на шестетажната сграда на площ от 5000 кв м е 8.3 млн. лв., като около 2 млн. лв. от тях са за обзавеждането с най-новата апаратура за всички възможни операции и лечение на очни заболявания. За строежа е теглен петгодишен банков кредит от 1 млн. лв., а медицинската апаратура е взета на лизинг, останалата част от проекта е финансирана със собствени средства на клиниката. Оптимистичният вариант е инвестицията да се възвърне за 10 години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Оригами бизнес

Оригами бизнес

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK