"Микрокосмосът" на Христо Бойков
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Микрокосмосът" на Христо Бойков

"Микрокосмосът" на Христо Бойков

Младият фермер е един от първите в България, които отглеждат бейби и микрозеленчуци по метода на биоинтензивно земеделие

Ани Коджаиванова
10412 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Биоинтензивното земеделие не изисква големи площи, инвестиции и ресурси и е подходящо и в градски условия.

Ако срещнете Христо Бойков случайно на улицата, вероятно ще го вземете за типично градско момче: на 26 години е, учил е във Виена, обича природата, работи в магазин за спортно и планинарско оборудване в София и като цяло харесва нещата, които вълнуват неговото поколение. Ако можехте да чуете мислите му обаче, вероятно бихте били изненадани да научите, че интересът му е прикован към доста нетипични за софийските младежи неща: семена, лехи, парници, ръчни земеделски инструменти, чери домати, кейл и бок чой.

Христо Бойков отскоро се занимава с биоинтензивно земеделие - една модерна и високоефективна земеделска дисциплина, която става все по-популярна по света, но в България все още е непозната. И докато четете този текст, той вероятно прибира първите си реколти от бейби зеленчуци и микрорастения в малката ферма в софийското село Григорево с красивото име "Микрокосмос".

Това за него не е наследствен "занаят", нито пък занимание, дошло по случайност или принуда. То е точно нещото, което Христо иска да прави и в което, откакто се е прибрал обратно в България, е вложил цялото си време, усилия и средства. И макар да е съвсем в началото на пътя си, той може да е успешен: нишата е празна, търсене има, и то тепърва ще става още по-голямо, а и примерите от Западна Европа, САЩ и Канада, където подобни ферми вече са често срещано явление, са повече от обнадеждаващи.

Затова и на Христо Бойков можем да погледнем и като на една от първите птички, които може би бележат важна социална промяна и у нас - обръщането на младите хора към устойчивото микроземеделие близо до града, което им осигурява спокойна и здравословна среда и добър стандарт, при това без да се лишават от позитивите на модерния свят. Тенденцията е в подем в силно урбанизирания западен свят, а, изглежда, може би вече достига и България.

Първи стъпки

"Винаги съм се чувствал свързан с природата и някак не си представях да правя нещо, което да ме държи далече от нея", казва Христо Бойков. Изборът му какво да учи на този фон идва логично - управление на биоресурсите във Виена. "Тя включва много дисциплини и изпити, но си струваше, защото преподавателите бяха вдъхновяващи и имахме много практики из Алпите и други места, което ми носеше огромно удоволствие", разказва Христо. В течение на следването си започва да се увлича особено по ботаниката, което предопределя бъдещото му решение да се захване със земеделие.

След завършването си се прибира в България ("Никога не съм искал да бягам от страната") и започва да мисли как да превърне желанието си в реалност. "От една страна, става дума за начин на живот - искам да знам откъде идва храната ми, да живея малко по-съзнателно и устойчиво, близо до природата. Но, разбира се, искам и да правя успешен бизнес, да съм независим и да работя за себе си", казва той.

Спира се на биоинтензивното земеделие, което набира сила по света. То не изисква големи площи, инвестиции и ресурси, с които едно наскоро завършило университет момче не разполага. Това е система, която позволява да се отглежда сравнително голяма продукция на малко място, и то по устойчив и пестящ ресурси начин (виж карето). Тя е ефективна както за малки извънградски семейни градини и ферми, така и за все по-популярните градски градини, тераси, покриви, дори в помещения на закрито с подходящото оборудване. Изобилните и сравнително бързи добиви позволяват и да се развива успешен бизнес - особено ако се заложи на модерни и търсени култури.

Що е то биоинтензивно земеделие

Нуждая се от повече земя! Това си мисли всеки малък градинар или градски фермер след първия си успешен сезон. Толкова много видове растения, толкова много нови и стари семена, които трябва да се пробват, но никога няма достатъчно място...

Биоинтензивното земеделие дава решение за тези проблеми. То е начин да се отгледа голямо количество чиста продукция на малка площ. Моделът съчетава, от една страна, принципите на биодинамичното земеделие на Рудолф Щайнер - вече познато и у нас благодарение на ферми, като например чифлик "Ливади". А от друга, практиките на интензивното градинарство, създадени през 20-те и 30-те години на XX век от френски фермери, които са търсили начин да увеличат производството в малките си стопанства до Париж.

Основната му особеност са специално обработените и богати на хранителни вещества постоянни почвени легла. Веднъж създадени, те се ползват дълго време, като не се прекопават или орат. Растенията се засяват в тях възможно най-близо едно до друго, но без да си пречат (има точни разчети за отстояние за всеки вид растение). Така на малко място се постигат високи добиви, при това с помощта на по-малко ресурси, например вода, в сравнение с конвенционалното земеделие.

През 70-те американецът Алън Чадуик комбинира тези два метода и популяризира биоинтензивното градинарство в Калифорния, вдъхновявайки и появата на калифорнийската кухня с чисти, сезонни и устойчиво отгледани локални продукти и движението "от фермата до чинията".

Освен всичко друго биоинтензивното земеделие не е толкова изтощително и времеемко занимание, колкото традиционното земеделие или градинарство. "Наистина, първия месец на подготовка на градината, саденето на растенията и т.н. е доста интензивна физическа работа, но след това основното е поддръжка. Примерите от западния свят показват, че едно семейство с 2-3 декара двор може да се справя само с работата и да има достатъчно свободно време за пълноценен живот, при това осигурявайки си стабилен доход", споделя Христо.

На теория всеки може да го направи в двора на баба си с много малко средства. И Христо Бойков прави точно това.

На работа!

Зареден със знания от университета и след месеци, вложени в четене, гледане и проучване, Бойков засажда първите си продукти тази година буквално в двора на баба си в софийското село Григорево, близо до Елин Пелин. За момента "Микорокосмос" е на практика една неголяма оранжерия, в която отглежда бейби зеленчуци - основно салатни миксове, листна салата, чери домати, рейнбоу моркови и репички, шарено листно цвекло, рукола, кейл, бок чой и т.н.

На закрито гледа и т.нар микрорастения (онези малки зелени стръкове или ядивни цветя, които може би сте забелязвали шеф-готвачите да изтръгват с пинсети направо от саксиите и да гарнират с тях ястията).

"Листните бейби зеленчуци първо са добра ниша в гурме кухнята и второ - това е много бърза реколта, която в добавка не изтощава почвата. Първата реколта идва 6 седмици след засаждането, а след това прибираш отново и отново всяка седмица. А това позволява да се поддържа добро количество, съответно и регулярни бъдещи доставки", казва Христо. Освен това по думите му бейби зеленчуците и микрорастенията на практика са по-вкусни и по-пълноценни като хранителни съставки.

Логично той е насочил бизнес плановете си към нишата на гурме кухнята. Но макар вече да има първа реколта, не бърза да се впуска към пазара. Казва, че тази година му е експериментална и иска да бъде сигурен, че е намерил точните семена и сортове и продукцията му е вкусна и качествена.

Това, разбира се, не пречи да тества интереса и да показва мостри на отделни ресторанти, а отзивите са много добри. И това не е изненада - гурме културата в България все още е в ранна фаза на развитие, а същото важи и за разнообразието от продукти на пазара. Така всичко ново и интересно грабва интереса на шеф-готвачите, а и в нишата сега няма силна конкуренция.

Всеки може

Разочарованието от преексплоатирането на природните ресурси и търсенето на по-устойчиви алтернативи създават поколение с различен начин на мислене - по-смирени, по-свързани с природата, по-балансирани. Решението на много млади семейства в западния свят да започнат да се занимават с устойчиво микроземеделие - в градски или извънградски условия, е една от проявите на тази промяна. Те искат, от една страна, да си отглеждат храната сами, а от друга, и да се препитават по този начин. Затова ще виждаме все повече примери и у нас - макар и вероятно с известно закъснение.

Бойков също е на мнение, че това скоро ще бъде тренд сред младите хора и тук. Още повече че не се изисква голяма инвестиция. Ползвайки семейния двор, той твърди, че до момента е вложил не повече от 2 хил. лв. - основно за семена и специфични ръчни инструменти, които поръчва онлайн, както и за изграждането на парника. С работата му помагат семейството му и приятелката му.

Плановете

Освен с двора в с. Григорево Христо разполага с още едно семейно дворно място, а наскоро е закупил и декар земя в друго село близо до София - Очуша. По думите му, при достатъчно голям интерес към продуктите му би могъл да увеличи продукцията с пъти в рамките само на няколко месеца, така че да зарежда поне няколко вериги ресторанти.

В бъдеще планира да предлага и доставки онлайн, като е таргетирал хората, които се занимават със спорт, както и тези, които поддържат определена диета. "Планът ми е да предложа доставки със седмичен абонамент. За жалост в София не е толкова популярно, хората още предпочитат "нормалната" търговия", казва той.

Но Христо Бойков е оптимист и чака своя момент: "Наблюденията ми от Виена например спрямо София са, че всичко се случва с около 5 години закъснение. В момента там биоинтензивното градинарство е хит, което означава, че тук ще е хит след 5 години. А аз мисля да използвам това време, за да съм подготвил бизнеса си добре и да съм конкурентен."

Q&A

Защо избрахте точно биоинтензивно отглеждане на бейби и микрозеленчуци?

Защото мисля, че това е храната на бъдещето. Защото може да се прави навсякъде и е полезно - работи се в синхрон с природата, не се нарушават екопринципи. Освен това няма как да се конкурирам с хората, които имат стотици декари. Исках да е нещо много нишово, което още го няма. Хубавото на България е, че тук може да си пръв в много неща, а на наситения западен пазар почти няма как.

Този модел има ли бъдеще в България?

Да, тепърва ще бъде тренд. Даже вече мои приятели започнаха да се увличат. Не ти трябва много земя - подходящо е за покриви, малки дворове и т.н. Не е скъпо - ползват се ръчни инструменти, които много олекотяват бюджета. И всеки може да самообучи в интернет - да си намери четива, инструкции, да види в Youtube как се прави.

Колко голям искате да е бизнесът ви?

Принципите зад този модел земеделие е да не е гигантско. По-скоро семеен и градски мащаб, така че повече хора да могат да си отглеждат храната сами, но и да правят бизнес от това.

Хубавото също така е, че този малък мащаб позволява все пак да имаш някакво свободно време и да не се лишаваш от другите неща в живота. В момента особено в Канада и в САЩ е много модерно и популярно млади семейства да се преместят на село и да отглеждат продукция по този начин. Едновременно си гледат децата на чисто и спокойно, но и изкарват добри доходи.

Ако мога да постигна засега дори част от това и да бъда независим, бих бил доволен.
Биоинтензивното земеделие не изисква големи площи, инвестиции и ресурси и е подходящо и в градски условия.

Ако срещнете Христо Бойков случайно на улицата, вероятно ще го вземете за типично градско момче: на 26 години е, учил е във Виена, обича природата, работи в магазин за спортно и планинарско оборудване в София и като цяло харесва нещата, които вълнуват неговото поколение. Ако можехте да чуете мислите му обаче, вероятно бихте били изненадани да научите, че интересът му е прикован към доста нетипични за софийските младежи неща: семена, лехи, парници, ръчни земеделски инструменти, чери домати, кейл и бок чой.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  bkr1556359106608106 avatar :-|
  Marina Bancheva

  Страхотна статия! Поздравления😀 как може да се свържем с Христо? Благодаря

 • 2
  bobib avatar :-|
  Божидар Божков

  До коментар [#1] от "Marina Bancheva":

  Като въведете името му във Фейсбук и от трите излезли резултата откриете този, където го познаете по снимките. Даже е странно, че в 2019 година някой задава подобен въпрос...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK