Българска кухня от "Космоса"

Заведенията на Николай Григоров - "Ракия бар Ракета","Фабрика дъга", "Спутник" и "Космос", помагат на столицата да се превърне в град с модерна кулинарна култура

   ©  Цветелина Белутова

Почитателите на гурме култура в София, вероятно са забелязали, че някои от най-интересните и популярни места имат общ собственик - Николай Григоров. Той е на 37 години, има усет към успешните концепции и добрия маркетинг и знае, че детайлите са особено важни. Благодарение на тези му качества първият му ресторант - бистрото в стил "модерен соц" "Ракия бар Ракета" и последвалите две брънч-кафетерии "Фабрика дъга", са сред най-посещаваните заведения за хранене в София. Бар "Спутник" пък впечатлява с интересни коктейли. Особено внимание обаче заслужава ресторант "Космос", който зададе тона за появата на модерната "космическа" българска кухня - с нов и авторски прочит на традиционните рецепти, с качествени местни продукти и тематичен интериор. Той спечели наградата за "Модерна българска кухня" на "Бакхус" през миналата година, а тази година заслужено бе отличен и с голямата награда "Ресторант на годината" за 2018 г.

Проектите на Григоров са съвременни и много по-различни от типичните заведения в София. Те помогнаха за развитието на столицата като град с модерна кулинарна култура и не случайно са особено посещавани и от чуждите гости на града - те по думите на предприемача са значителна част от клиентите в повече от заведенията му.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    exd46576234 avatar :-|
    Tuta Nota
    • - 1

    Г-н Григоров, всичко написано е прекрасно, но аз и съседите ми имаме една молба: моля спазвайте законите и се съобразявайте със съседите на заведенията Ви. Това което се случва на Сан Стефано заради вашето заведение Фабрика Дъга е под всякаква критика. По тротоара не се минава заради масите, които сте разпложили там, а хипстърите пречат на всички. Кой, лаком чиновник Ви разреши да направите това не знам. За незаконните Ви изпълнения (пак там) дори дума няма да отворя, че пак такива като нас ще бъдат обявени за хейтъри. А с писмата до кметицата мислим да продължим, докато разберете че трябва да се съобразявате.
    И последно: внимавайте със заемите, следвашата криза ще изтрие хипстърското търсене и много от вас може да последват съдбата на Джейми. По-скромно го давайте!

    Нередност?
  • 3
    izt21595181 avatar :-|
    izt21595181

    Доста интересно и различно. По принцип в София се напълни с "модерни" хипстърски заведения с английски имена, дело на зомбирани чуждопоклонници, които могат само да копират 1 към 1 от западните си съсектанти. Но ето че могло и с местен дух, с по-оригинално мислене.

    Нередност?
  • 4
    grf1481729326512907 avatar :-|
    Чавдар Димитров

    Как може след такава статия да напишете такъв коментар?!? Не разбрахте ли, че света не се върти около вашите настроения и тротоарът не ваша лична собственост. Търсете си правата по законен начин - не е нужно да натоварвате по уебсайтове с ненужни коментари!
    До коментар [#1] от "Tuta Nota":

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал