С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
6 30 авг 2019, 13:21, 7390 прочитания

На по "Лале" в парка

Павел Галчев и Деян Чолаков сбъднаха мечтата си да правят (и пият) собствена светла бира

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Като на шега. Така Павел Галчев и Деян Чолаков описват как започнали да правят собствено пиво. Но за две години и половина без никаква шега марката им "Витошко лале" се превърна от доброто желание на "двама приятели от квартала" в една от популярните независими светли бири в България. И продажбите й го доказват.

"Тръгнахме с идеята, че ние самите няма какво да пием. И така направихме класическа светла (лагер) бира без никакви добавки, която да отговаря на това, което ние искаме и в което вярваме. И тя взе, че допадна на страшно много хора", казва Павел Галчев. Наричат пивото "Витошко лале" с намигване към толкова обичаната от тях планина.


През последните няколко години на българския пазар излязоха немалко добри и разнообразни крафт бири, чиито продажби обаче остават нищожни на фона на доминацията на големите брандове. Но Галчев и Чолаков избират друг модел и бързат да уточнят, че "Витошко лале" не е крафт бира. Според Чолаков първоначалните им идеи са били други и също се въртели около собствен крафт в по-ограничено производство. "Но преценихме, че пазарът вече е достигнал определено насищане и е малък, и така се насочихме към лагер", допълва той.

По по-трудния път

Производството на светла бира е по-труден и дълъг процес от правенето на популярните крафт разновидности като IPA (Indian Pale Ale) и American pale ale (APA), за които е характерно, че в повечето случаи са в малки количества. Деян и Павел избират друг подход - светла бира по собствена рецепта в по-мащабни количества, правена в по-голяма пивоварна, която да им гарантира качество. Такава те намират в лицето на "Ломско пиво", където вече над две години варят продуктите си. Според Чолаков тя е една от малкото такива независими производства дори в цяла Европа, които използват една и съща технология от десетилетия.



"Ломско пиво" са наши партньори и ни предоставиха изключително контролиран процес като среда и технология без ускорена ферментация, което ни грабна веднага. Защото много често при бирата можеш да пиеш различно на вкус и вид пиво от една и съща марка", казва Галчев.

И докато при по-малките крафт производства рискът от грешка е много по-лесно да бъде покрит, тъй като става дума само за обем от стотици литри, при "Витошко лале" в началото всяка провалена варка може да ги върне на стартовата линия. Процесът на зреене на светлата бира отнема 45 дни и при производство от тонове всяка грешка се наказва. "Има един основен проблем, когато работиш с толкова голяма пивоварна, и той е обемът на експеримента. Някои хора с варене от 500 л до 1 тон могат да си позволят да сбъркат. Ние, ако сбъркаме веднъж, е колкото техните 30 пъти", допълва Галчев.

Постепенно целият процес се изкристализира и днес възможността за грешки е сведена до минимум, а при максималния обем на производството на "Витошко лале" са ангажирани 180 души в "Ломско пиво". Също постепенно "Витошко лале" печели все по-голяма популярност, първоначално основно в София, но впоследствие и в други големи градове и на морето. "Бирата ни се казва "Лале" и когато слагаме това на етикета, сме обречени да сме донякъде считани за регионална бира", допълват създателите на марката. Въпреки това тя става известна и извън столицата.

"В началото не сме започвали с нагласата, че ще се превръща в сериозен бизнес. Пазарът сам го изиска от нас и още на осмия-десетия месец трябваше рязко да започнем да мислим по-сериозно търговски за това начинание", казва Деян Чолаков.

Без стотинка за маркетинг

Според двамата създатели на "Витошко лале" най-скъпото в себестойността на една бутилка бира са суровините, следвани от труда и стъклото. Те са избрали модел без обмяна на амбалаж. И двамата осъзнават, че масовият бирен пазар в България е много чувствителен откъм цена. "Минавайки в масовото производство, искахме да бъдем възможно най-достъпни. Но откакто започнахме пред две години и половина, малцът например е скочил с 200%. Нашата работа е да удържаме цената, докъдето и колкото можем", казва Чолаков.

"В нашия продукт няма и половин стотинка маркетинг стойност. Ние нямаме пари за реклама, разчитаме на добрата дума и на популяризиране на продукта ни чрез фестивали и събития. Разчитаме на тъй наречения guerilla marketing", подчертава Чолаков. Галчев допълва, че са предпочели от един момент в стойността на всяка бутилка да се включва и задължителен ресурс към дарения, свързани с различни каузи - деца, природа и др.

Едно от най-важните и за двамата неща е производството да е максимално затворен в България процес, чрез партньорство с български производител и служители, макар суровините като малц и хмел да са вносни. Но и двамата смятат, че последното може да се промени - например българското производство на хмел отново расте. "Да намираме суровините в рамките на България ще бъде най-големият ни плюс", казва Галчев.

В момента месечният обем на продажби е около 15 000 бутилки. Бизнесът работи през дружеството "Крео инвест", в което едноличен собственик е Павел Галчев. Приходите му са нараснали с над 70% през 2018 г. до 662 хил. лв. И двамата създатели са горди, че само за две години бизнесът е излязъл на нулата.

Лале в различни цветове

"Витошко лале" не е само лагер, като през последните две години създателите му пуснаха на пазара и други видове бира с марката - от Indian Pale Ale и тъмна бира до излязлото преди месеци вайс пиво. Павел и Деян изрично подчертават, че в тази насока сътрудничеството им с "Ломско пиво" е изключително важно - от една страна, пивоварната има опит в светлото пиво по класическа рецепта, а от друга - двамата са я накарали да експериментира с ейл бира и вайсове, което за нея е ценен опит.


Фотограф: Цветелина Белутова
В същото време значително разширяват и сегмента с наливна бира, макар там нещата да се случват по-трудно. "Делът на наливната бира нарасна двойно спрямо предишната година, но инвестицията и поддръжката на такъв процес е по-сложна", казват създателите на "Витошко лале".

И двамата осъзнават, че е трудно да се конкурират на пазар, където масовите светли бири са на големите производители, разполагащи с огромни ресурси и маркетинг бюджети. Продажбите продължават да растат, но Деян Чолаков и Павел Галчев са наясно, че всичко зависи от един основен фактор - крайният потребител. "Не можем да подкупим вкуса на хората, можем единствено да продължим да им задаваме въпроса дали нашата бира им харесва", казва Галчев.
Q&A
Как започна всичко?

Деян Чолаков: Искахме да направим за нас си класически лагер, без никакви добавки и технология без компромис. Зададохме си два-три елементарни въпроса: какво обичаме ние, какво ни липсва на нас и какво липсва на пазара.

Откъде се познавате?
Павел Галчев: Приятели от квартала, които пиехме бира и в един момент решихме, че искаме наша си бира. И двамата се занимаваме и с други проекти и не ни е било цел да забогатяваме от този. А и не виждаме как ще забогатеем от това, което правим в момента, но продължаваме да го правим, защото то показва, че нещо подобно може да се случи тук, в България. Храним се от идеята за качеството на нашия продукт и идеята за реализацията. И вярвам, че ще продължим да растем.

Капитал #35

Текстът е част от седмичния "Капитал". В броя ще видите още:

  • Нашествието на тротинетките
  • Бразилската политика и пожарите в Амазония
  • Какво е добре да се знае за виртуалните банки

Купете

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

3 октомври 2019
Хотел Империал Пловдив

Годишен бизнес форум Industry 4.0


Къде е мястото на България в Индустрия 4.0 и европейската карта на автомобилните производители?
Запазете своето място на форума Industry 4.0, организиран от Капитал, за да почерпите от първа ръка от опита и знанието на глобалните и местни лидери: Daimler, Volvo Group, McKinsey & Company, Schneider Electric, Aurubis и други.

Основни теми на събитието:


  • Перспективите за развитие на индустриалния и автомобилния сектори в страната и региона
  • Бизнес стратегиите за прилагане на нови технологии като AI и 5G на водещи европейски производители
  • Умните решения за по-добро използване на ресурсите и кръгова икономика
  • Конкретните ангажименти на държавата и общините за развитие на индустриалния сектор

Годишен бизнес форум Industry 4.0 Запазете билет

Прочетете и това

Училище за писатели Училище за писатели

Творческа академия "Заешка дупка" предлага курсове за млади писатели в седем различни направления

13 сеп 2019, 1393 прочитания

Сготвено под вакуум Сготвено под вакуум

Клиенти на 11 Meats вече са над 300 хотели и заведения и над 40 търговски обекта

23 авг 2019, 7595 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Предприемач" Затваряне
Интернет, какво ми казваш?

Българската компания Identrics обучава машини, за да извлича полезна информация за бизнесите в интернет

ПИК-ът на отровената среда

Очернянето на годеницата на кандидат-кмет на София от кафявия сайт "ПИК" за първи път породи консенсус сред политици, журналисти и PR-и за това какво НЕ е журналистиката

Моят все по-скъп банкер

Банките започнаха да повишават таксите, като засилване на тенденцията, която не е нова, се очаква от есента

Как започва вносът на боклуци в България

Отпадъци за горене започват да се внасят в периода 2014 - 2016 г., като зад начинанието е бившият директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Понижена или повишена е България в новата Еврокомисия

Мария Габриел ще отговаря за обширен ресор с огромен бюджет, но с малка политическа тежест

20 въпроса: Ралица Петрова

Режисьорката на "Безбог" завършва сценария към следващия си филм

Книга: Иън Макюън - "Машини като мен"

Най-новият роман на популярния британски писател