Драгалевската къща за общуване
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Драгалевската къща за общуване

Животът в "Къщата" е концентриран в салона, който разполага с две зони за сядане, бар и камина

Драгалевската къща за общуване

Първият социален клуб в София е проект на Мила Григорова и Дилян Димитров, познати добре в стартъп средите

Силвия Радославова
34048 прочитания

Животът в "Къщата" е концентриран в салона, който разполага с две зони за сядане, бар и камина

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


В лондонските частни клубове винаги е имало нещо мощно и магнетично. Исторически те са процъфтявали най-много в моментите на най-силни политически, икономически и социални катаклизми, което показва още веднъж значимостта на човешката нужда от общуване и споделяне и ползата от разтоварването на делничния стрес в едно защитено пространство, обитавано главно от съмишленици.

Именно тези нужди адресират основателите на първия социален клуб в София. Те са Мила Григорова и Дилян Димитров, познати добре в стартъп средите, а проектът им "Къщата" започва своя живот през 2018 г. след наемането на подходящ имот в квартал Драгалевци. Дилян е един от основателите на фонда за рискови инвестиции Eleven, а Мила се занимава с предприемачество от 17-годишна. Зад гърба си тя има няколко проекта, сред които са заведение за здравословно хранене и първата компания за управление на имоти за краткосрочен наем в Airbnb – Instahost. Била е президент на организацията, която подкрепя млади хора в развитието на стартиращи бизнеси - Start it smart, а хобито й е да създава интериори.

Философия на клуба

Основателите на "Къщата" не крият, че идеята им да направят клуба е донякъде повлияна от частните клубове в Лондон, но е силно модифицирана. Например във Великобритания тези пространства приличат повече на ресторанти или барове, в които можеш да ползваш помещения за лични срещи, а зад членство стои силен елемент на ексклузивност. Филтърът на членовете там може да включва различни критерии – както е при джентълменските и дамските клубове или клубовете, в които влизат само бизнесмени с определен размер на бизнеса. "Искахме да направим не частен бизнес клуб, където да дойдеш да си направиш среща и да изпиеш две питиета, а едно по-социално място, и всяко пространство на "Къщата" е мислено така, че да може да събере повече от един човек, който да прави нещо заедно с другите", обяснява Дилян.

Мила и Дилян създадат място за почивка и общуване, в което основен критерий за вход е членовете да си пасват и толерират, да не се натоварват и да си пречат един на друг. Избират имота в Драгалевци заради това, че "хем си близо до града, хем имаш възможност да се откъснеш от градското ежедневие и средата". Мястото е тихо и спокойно, има огромна градина, басейн и достатъчно помещения, в които да се обособят отделни тематични пространства. Изборът на локацията отваря един цял нов сегмент – членството на семействата с деца, които ползват къщата през уикендите.

"Къщата" е единственият имот, който двамата са посетили за оглед. Харесват я веднага и я наемат през пролетта на 2018 г. "Връчиха ни ключа на 1 май и получихме едно голо и празно място, което Мила започна да създава", разказва Дилян.

Мила обича да се занимава с интериори и концепцията за обзавеждането на стаите е нейна. Откриването е в края на юни 2018 г., а планираните леки ремонти прерастват в пълно преобразяване на "Къщата", която днес изглежда така: огромен салон с две зони за сядане, бар, камина и 140-годишно пиано, библиотека, басейн и СПА с джакузи и сауна, дамски салон, стая за настолни игри и Playstation, детски кът, трапезария с място за 12 души, стая за наргиле, стая за йога и оборудван работен кабинет, който е достатъчно голям, за да приюти екипи или малки компании (до 12 души).

В проекта са внедрени различни технологични решения за умен дом. Така например вратата на гаража се отваря с телефонно позвъняване, отоплението може да се включва и регулира дистанционно, музиката и филмите могат да се пускат през мобилен телефон.

Как работи

Идеята на Мила и Дилян е пространството и социалната среда да са такива, каквито биха ги харесали техните приятели и хората с близки възгледи. Те искат мястото да предлага много удобства, но да е запазено чувството за домашен уют и домашно прекарване. "Къщата" е клуб, правен от приятели за приятели. Основателите й инвестират и създават средата, но отговорността за мястото е споделена. "Къщата" вече има 80 членове. "Те се събраха много органично. Хора канят други хора или идват и "Къщата" им харесва и остават", обяснява Дилян.

Всеки член на социалния клуб получава карта и плаща или месечни или годишна такса за членството си. То е с две възможни нива - Regular Membership, което включва правото на посещение 24 часа в дните от цялата седмица и правото на водене до двама гости без предварителна уговорка. То струва 120 лв. на месец и 1200 лв. годишно.

При второто - Full Membership, могат да бъдат доведени повече хора, както и определено помещение да бъде запазено за ползване. Това членство е 180 лв. на месец и 1800 лв. годишно.

Когато гостите на "Къщата" са семейство, вторият член има 50% отстъпка от членския внос, а децата я посещават безплатно.

Идеята на членството е да е годишно, тоест членовете не могат да са такива за един месец, после да прекратят, да се върнат за два и да прекратят отново. "Няма как да станеш част от една общност, ако си тук за месец, а пък това е много важна част от цялото начинание. Когато правихме работно пространство The Roof в Телефонната палата в Eleven, видях, че когато хората прекарват много време заедно, се случват хубави неща", споделя Дилян.

Клубът предлага на гостите си базови неща като вода, кафе, чай и консумативи в сервизните помещения, но за останалото трябва да се погрижат сами. "Отговорността на членовете в това пространство е да оставят чисто и подредено след себе си, така че този след тях да намери помещението във вида, в който самите те биха искала да го намерят, да не пречат на хората наоколо, да си осигурят храна – могат да си поръчат, или да си сготвят или да си донесат и да си я стоплят", обяснява Мила. В клуба не може да се нощува.

Най-честите мотиви за посещение от страна на членовете са няколко. Идват доста хора, които искат да поработят на спокойствие за няколко часа през седмицата. Много от тях се събират на вътрешните събития, които Мила и Дилян организират. Сред тези ивенти са тематични закуски, вечери и неделни барбекюта, лятно кино, гаражни базари и др. Обикновено домакини на вечерните събития в "Къщата" са нейните членове. Те могат да изберат различни формати за вечерта – да направят презентация, уъркшоп или специална вечеря.

Между хобито и бизнеса

За Мила и Дилян социалният клуб е повече хоби, отколкото бизнес проект. Реализират го с лични средства. Никога не са търсили финансиране или инвеститор за него, защото никога не са гледали на "Къщата" като на комерсиално, търговско или класическо предприемаческо начинание, което трябва да спечели пари. Цялата инвестиция с ремонта, обзавеждането и оперативните разходи досега е малко над 100 хил. лв. Единственият приход на къщата е от членство и обикновено с него се покриват месечните разходи. "На нула сме през лятото, когато сметките за газ не са високи. Когато запълним капацитета от 100 членове ще излезем на брейк-ивън и вече ще имаме и на годишна база възвращаемост на първоначалната инвестиция", обяснява Дилян. По негови изчисления е вероятно инвестицията да се върне за около три години. Двамата с Мила са поставили за цел членовете на къщата да са 100 и не мислят в посока за увеличаване на броя им. Защото при повече членства е възможно да се стигне до пренаселване на пространството. "Елементарната ни калкулация е, че ако в час пик дойдат 20 души, тоест 20% от членовете, неорганизирано, и всеки доведе по един или двама, ще се появят поне 50 души, без да има организация за тях. И това е горе-долу капацитетът, който "Къщата" може да поеме спокойно, осигурявайки и уединението, ако някой търси такова, и социалния кръг, ако някой търси това", обяснява Дилян.

Привличането на членове в клуба се оказва едно от големите предизвикателства в проекта. В началото Мила и Дилян смятат, че когато дойдат първите 20 членове, които са от техния приятелски кръг, те ще доведат останалите със себе си и така система ще заработи с референции. Тоест ще идват хора, които ще канят други хора, гарантирайки за тях. Гаранцията за новите членове е нещо важно, защото дизайнът на тази екосистема предполага хармонично съжителство на различни хора и е добре те да разбират ясно концепцията на мястото.

Моделът с референциите обаче не проработва и Мила и Дилян организират специална закуска, за да проверят защо е така. "Една от нашите членки тогава каза, че не иска да вижда никой от приятелите си в "Къщата", затова не ги кани", разказва Мила. "Тогава се усетихме, че ако имаш един социален кръг, в който се движиш постоянно, може би пък ти трябва и място, където да си сам, или в друг кръг", допълва тя. Оказва се, че това наистина е така. Членовете пазят мястото за себе си и искат да избягат не само от градската и работната среда, но и от средата на хората, с които са всекидневно, тоест не да се пренесат с групичката си, а да дойдат на ново място с нови хора.

Ето защо приемането на нови членове вече може да се случи и по двата начина – или чрез референция от съществуващи такива, или чрез кандидатстване през сайта, където се попълва апликационна форма. За влизането на нови членове Мила и Дилян се осланят най-вече на интуицията си. "Целта ни е да изградим една общност от хора, за които не можем да кажем, че непременно ще се харесват помежду си, но за която трябва да сме сигурни, че няма да има някой, който ще е силно нехаресван от останалите", казва Мила. "Членовете ни трябва да са на една вълна и да уважават пространството си", допълва тя.

Q&A

Допускахте ли грешки в работата по този проект и кои са най-големите?

Дилян Димитров: Разбира се, направихме всички възможни грешки на един стартъп като по учебник, независимо от целия ни натрупан опит. Просто бяхме достатъчно опитни да ги идентифицираме, докато ги правим.

Мила Григорова: Най-честите грешки идваха от някакви наши хипотези, които не бяхме валидирали. Например една такава хипотеза беше какви членове ще привлечем. Мислехме, че това ще са хората от стартъпите, които работят 24/7 и ще припознаят "Къщата" като място, на което могат да избягат, да си починат, да си изчистят съзнанието си и да се видят с други хора. Наскоро обаче имахме проникновението, че стартъпърите се чувстват виновни, когато си почиват, и това ги спира.

Какъв е профилът на вашите членове? Кои са общите неща между тях?

Мила Григорова: Пробвали се да го идентифицираме, за се таргетираме по-добре, но това се оказа много сложна задача. Най-условно има два типа хора, които идват тук. Едните са с деца, другите без деца. Тези, които идват с деца, посещават къщата най-често през уикендите. Много е интересно, но децата започнаха да използват това пространство по техен си начин и го приемат като свое.

Хората без деца също са от две основни групи. Първата е на предприемачите и фрийлансърите, а другите са хората, които са живели в чужбина, разбират много добре концепцията и търсят такова място целенасочено, понеже го познават като модел.

Има ли друго такова място в България?

Дилян Димитров: Знам само за още едно - Residence Club, но той е по-скоро бизнес, елитарен клуб. Не съм чувал за други.

Анатомия на мястото

"Къщата" е строена преди около 20 години от семейството на български генерал с идеята да бъде жилище за него и децата му. Тя продължава да е семейна собственост, но се отдава под наем. В продължение на 7 години е ползвана като резиденция на унгарското посолство в София.

Площта й е 1000 кв. метра, като първият етаж е бил родителски. На него днес се помещават салонът, библиотеката, детската стая и трапезарията. На втория етаж са разположени два суита, в които са стаята за игри и работният кабинет. Там са още дамският салон и стаята за пушене на наргиле.

Дворът е около 2 дка и се намира в естествен парк, чиято растителност е частично съхранена.

В лондонските частни клубове винаги е имало нещо мощно и магнетично. Исторически те са процъфтявали най-много в моментите на най-силни политически, икономически и социални катаклизми, което показва още веднъж значимостта на човешката нужда от общуване и споделяне и ползата от разтоварването на делничния стрес в едно защитено пространство, обитавано главно от съмишленици.

Именно тези нужди адресират основателите на първия социален клуб в София. Те са Мила Григорова и Дилян Димитров, познати добре в стартъп средите, а проектът им "Къщата" започва своя живот през 2018 г. след наемането на подходящ имот в квартал Драгалевци. Дилян е един от основателите на фонда за рискови инвестиции Eleven, а Мила се занимава с предприемачество от 17-годишна. Зад гърба си тя има няколко проекта, сред които са заведение за здравословно хранене и първата компания за управление на имоти за краткосрочен наем в Airbnb – Instahost. Била е президент на организацията, която подкрепя млади хора в развитието на стартиращи бизнеси - Start it smart, а хобито й е да създава интериори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  aytep avatar :-?
  aytep

  С пари всичко е възможно!

 • 2
  aie1570520465623359 avatar :-|
  Тодор Балабанов

  Лош избор на име. В Google не успявам да намеря сайта. Има ли паркинг и при какъв режим се ползва?

 • 3
  evelinafilipova avatar :-|
  Evelina Filipova

  Е очевидно схемата и идеята за уникалност и клубна сикрет атмосфера не е проработила, щом така се рекламират тук. Не се ли губи по такъв начин същността идеята??!?! В момента, в който излезе статия, ясно е, няма кой да ги отрази.
  Успех все пак

 • 4
  demokoko18 avatar :-|
  demokoko18

  Проектът звучи готино и със сигурност има ниша и бъдеще.

  Следващия път, когато някои от младите серийни български предприемачи правят "социален" проект (или клуб), би било чудесно, той да таргетира някои от по-неплатежоспособните части на социума.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.